Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Εχουν περάσει αρκετές ώρες από το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σοκ σε φάση ομίλων Μουντιάλ… Οι Αργεντίνοι προσπαθούν να χωνέψουν τι συμβαίνει, οι Σαουδάραβες είναι ακόμα στους δρόμους και πανηγυρίζουν. Αργία η επόμενη της τεράστιας νίκης και οι πανηγυρισμοί θα αργήσουν να κοπάσουν. Μια ημέρα λοιπόν μετά τα όσα απίθανα συνέβησαν και ο Λιονέλ Μέσι μπήκε στο επίκεντρο! Η πίεση τον λύγισε; Ο ίδιος μπορεί να αποφορτίστηκε από την κατάκτηση του Copa America, ωστόσο τα μεγέθη δεν είναι ίδια, δύσκολο μπορούν να συγκριθούν.

Ο κορυφαίος του πλανήτη πιέστηκε μέχρι και από τον… γιο του, μας και ο Τιάγκο έχει εμμονή με το να κερδίσει η Αργεντινή τον τίτλο. Δεν ήταν όμως ο σταρ της Παρί, ήταν όλη η ομάδα, ο Σκαλόνι, μπορούσες να δεις τον φόβο στα μάτια των παικτών της Αλμπισελέστε. Τους πάγωσε, δεν τους άφησε να διαχειριστούν το σοκ της ανατροπής. Ναι, η τύχη βοηθά τους αδύνατους, ναι, βγήκαν τα ρίσκα στους Σαουδάραβες, αλλά γι αυτό φρόντισε η Αργεντινή. Μια ομάδα σαστισμένη κόντρα σε ένα σύνολο που ήξερε καλά τι να κάνει μέσα στο γήπεδο.

Η Σαουδική Αραβία έπαιξε ψηλά και πίεσε τους χώρους όπου οι σταρ, Λιονέλ Μέσι, Άνχελ Ντι Μαρία και Λαουτάρο Μαρτίνεθ θέλουν να κάνουν την καλύτερη δουλειά τους. Αντίθετα, ο Σκαλόνι φαινόταν πως δεν μπορούσε να διαβάσει αυτά που έβλεπε μπροστά του. Ακόμα και μετά το 1-0, δεν έβλεπες τη σιγουριά στα πρόσωπα των Αργεντίνων, ήθελαν περισσότερο να τελειώσει το ματς, παρά να πετύχουν μια μεγάλη νίκη. Η Αλμπισελέστε «έσβησε» στο β’ μέρος, ο Σκαλόνι αδυνατούσε να βρει τη λύση και οι παίκτες του ήλπιζαν πως κάποιος της ομάδας θα δώσει τη λύση.

Περισσότερα και από τον Μέσι, ο κόσμος άρχισε να αμφισβητεί τον κόουτς! Ο Λιονέλ έχει ένα θεαματικό ρεκόρ στα 51 παιχνίδια του με μόλις πέντε ήττες, συμπεριλαμβανομένης αυτής κόντρα στη Σαουδική Αραβίας. Αλλά αυτό που συνέβη στην πρεμιέρα του Μουντιάλ ήταν τουλάχιστον… ασυνήθιστο. Ο Σκαλόνι πρόκρινε μια ενδεκάδα όπου κάποιοι παίκτες το τελευταίο διάστημα δέχονται έντονη αμφισβήτηση (Μολίνα, Ταλιαφίκο, Ντε Πολ, Ρομέρο…). Η ομάδα δεν είχε καμία δημιουργική ανταπόκριση. Όταν αυτή η Αργεντινή καλείται να δημιουργήσει, να φαντασιωθεί… υποφέρει συλλογικά.

Είναι προφανές. Οι αλλαγές του προπονητή, εξάλλου, δεν προβλημάτισαν τη Σαουδική Αραβία. Γιατί δεν μπήκε ποτέ στο ματς ο Άνχελ Κορέα που μπορεί να δώσει μια νέα σπίθα; Ή ο νεαρός Τιάγκο Αλμάντα που μπορεί να δώσει διαφορετική ταχύτητα στην Αργεντινή με τα νιάτα του; Όλα συντελούν σε μια αμφισβητούμενη διαχείριση του αγώνα από τον Σκαλόνι, ο οποίος πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει την κριτική.

Υπάρχουν διάφορα ονόματα που μπορεί να μην ξεκινήσουν στον επόμενο αγώνα απέναντι στο Μεξικό. Πρώτος και… καλύτερος ο Ρομέρο που φάνηκε εκτός ρυθμού με τη Σαουδική Αραβία, με αργές αντιδράσεις και κάκιστες τοποθετήσεις. Παρόλα αυτά, δεν ήταν ο μόνος που υπέφερε. Η δημιουργική ζώνη αποτελούμενη από τους Παρέδες – Ντε Πολ δεν προσέφερε τίποτα για την Αργεντινή όταν τους χρειαζόταν. Οι τρεις πιθανότατα δεν θα ξεκινήσουν απέναντι στο Μεξικό.

Το άγχος φαινόταν ότι είχε εξαφανιστεί μετά την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα του 2021 στο Μαρακανά. Η ουσία όμως παραμένει: η Αργεντινή νίκησε τη μεγάλη της αντίπαλο και κατέκτησε το τρόπαιο, στο πρώτο της Copa America από το 1993. Το άγχος όμως επέστρεψε από την πρώτη στιγμή που η Αργεντινή βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ στην απογοητευτική της πρεμιέρα. Νεύρα, απελπισία, παρορμητικές αποφάσεις, όλα στοιχεία ευδιάκριτα από το τελευταίο παιχνίδι της Αργεντινής, η οποία είχε καιρό να υποφέρει με τέτοιο τρόπο στον αγωνιστικό χώρο.

Ήταν ένα από τα πιο τρανταχτά ελαττώματα που παρατηρήθηκαν στην Αλμπισελέστε ήταν οι χαμένες μονομαχίες. Στο δεύτερο μέρος, όταν τα πόδια ζύγισαν περισσότερο, οι Σαουδάραβες τις κέρδισαν όλες, όλες τις εναέριες μπάλες. Η Αργεντινή δεν μπορούσε να σηκωθεί, δεν είχε δεύτερη ταχύτητα. Το ψυχολογικό απενεργοποίησε το σωματικό ή το αντίστροφο, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Σαουδική Αραβία κατέληξε να είναι το απόλυτο αφεντικό.

Το πρόβλημα για τον Σκαλόνι από εδώ και πέρα είναι πως θα πείσει τους παίκτες του να παίξουν χωρίς καμία αναστολή. Δεν έχει τελειώσει τίποτα για την Αργεντινή εξαιτίας μιας κακής ήττας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο για τον έμπειρο τεχνικό να πείσει τους παίκτες του να παίξουν με αυτοπεποίθηση και γενναιότητα. Κακή ομάδα δεν μπορείς να πεις την Αργεντινή, αλλά το να παίξουν όπως ξέρουν ποτέ δεν είναι τόσο εύκολο.

Οσο για τον Μέσι, ό,τι και να συμβεί σε αυτό το τουρνουά, δεν θα αλλάξει την κληρονομιά του. Τα τουρνουά είναι δύσκολο να κερδηθούν – ακόμα και από τους καλύτερους. Αν ο Ιγουαΐν είχε σκοράρει κόντρα στη Γερμανία το 2014, τώρα θα μιλούσαμε αλλιώς. Απλά είναι αδικία να μη δούμε τον κορυφαίο να συνεχίζει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πηγή: Gazzetta