Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Όταν ολοκληρώθηκε η σεζόν, ο ΠΑΟΚ άρχισε, προτού καλά καλά ολοκληρώσει το γλέντι του για την κατάκτηση της Superleague 2024 να μιλά για το Champions League. “Λόγια”, ήταν η αρχική αντίδραση της κοινής γνώμης πάνω σε αυτό. Υστερα όμως άρχισαν οι “πράξεις”. Πρώτα ο ΠΑΟΚ είπε όχι στην Ζάλτσμπουργκ για τον Γιάννη Κωνσταντέλια. Ένα “όχι” τάξης μεγέθους 17 εκατ. €. Και έπεισε τον Κωνσταντέλια να βάλει τουλάχιστον σε αναστολή τα σχέδια για μετανάστευση, δείχνοντας του το όραμα της συμμετοχής στο Champions League. Του είπε “μείνε να γράψουμε ιστορία”, δηλαδή να είναι πρωταγωνιστής στην πρώτη παρουσία του ΠΑΟΚ στην League Phase του Champions League και τον έπεισε ότι η ομάδα θα έχει αυτό το καλοκαίρι τέτοια δυναμική.

Την ίδια στάση δείχνει να τηρεί ο ΠΑΟΚ και στις περιπτώσεις του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη και του Ντομινίκ Κοτάρσκι. Κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί στην περίπτωση που εμφανιστεί μια “παράλογη” προσφορά για κάποιον εκ των δύο, αλλά τα δεδομένα του “σήμερα” δείχνουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν θέλει να συζητήσει την παραχώρησή τους αυτό το καλοκαίρι.

Αυτά τα “όχι” έχουν πολύ υψηλή τιμή. Ο ΠΑΟΚ κλείνει το ταμείο μπροστά σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα άθροιζε αν τους παραχωρούσε αυτούς τους τρεις ποδοσφαιριστές. Και ένα “selling club” του ποδοσφαίρου δεν θα το έκανε αυτό. Δεν θα έλεγε όχι στα “εγγυημένα” λεφτά κυνηγώντας τα λεφτά του Champions League. Αυτό που κάνει σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι μια, προσωρινή ή όχι θα το δείξει ο χρόνος, αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο. Πριν από δύο χρόνια είχε αποφασίσει να γίνει selling club και λειτουργούσε από τότε με αυτή την στρατηγική. Σήμερα όμως μπροστά στο όραμα της συμμετοχής για πρώτη φορά στο Champions League, ο Ιβάν Σαββίδης αποφασίζει να βάλει μια τελεία σε αυτή την εποχή. Το αν θα είναι “άνω τελεία” ή όχι, θα μας το δείξει ο χρόνος. Το γεγονός είναι ότι τούτη τη στιγμή αποφασίζει να ρισκάρει να χάσει πολλά λεφτά προκειμένου να κυνηγήσει το Champions League. Είναι κάτι που δεν έχει ζήσει μέχρι σήμερα, και προφανώς ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κρίνει ότι αξίζει το οικονομικό ρίσκο για να κυνηγήσει τις πιθανότητες να το ζήσει και αυτό.

Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι σαν το περσινό για τον ΠΑΟΚ. Σε αντίθεση με πέρσι τώρα ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει την συντριπτική πλειονότητα των “περσινών” στελεχών της ομάδας του διαθέσιμα για τα ευρωπαϊκά προκριματικά και είναι πιθανό να έχει και κάποιες από τις μεταγραφές του εγκαίρως στην διάθεσή του. Ο κόσμος προφανώς έχει δικαίωμα να μη δίνει σημασία, αλλά το γεγονός παραμένει: ο μεγαλομέτοχος επενδύει πολλά για χάρη του Champions League. Από μόνο του το “όχι” για τον Κωνσταντέλια είναι μια μεγάλη επένδυση. Αν οριστικά προστεθούν σε αυτό και τα “όχι” για τον Κουλιεράκη και τον Κοτάρσκι, ο ΠΑΟΚ θα έχει αλλάξει τα επιχειρηματικά “πιστεύω” του για χάρη του οράματος της συμμετοχής στο Champions League και θα ζήσει με το ρίσκο να “χάσει” προτάσεις που μπορεί να μην φτάσουν ποτέ ξανά στο ύψος που φτάνουν αυτό το καλοκαίρι. Δηλαδή κάτι σαν αυτό που συνέβη στην ΑΕΚ με τον Λιβάι Γκαρσία το προηγούμενο καλοκαίρι.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This