Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Ήταν δεδομένο πως η Αγγλία θα βρεθεί στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Τίποτα δεν είναι σίγουρο σε ένα Μουντιάλ. Αυτό λέγαμε και για την Γερμανία, η οποία είναι… τυχερή που δεν έχει αποκλειστεί με μία ήττα και με μία ισοπαλία ως στιγμής, αυτό λέγαμε και για την Αργεντινή, που έπαθε μεγάλη «ζημιά» από τη Σαουδική Αραβία

Συνεπώς, σε ένα τουρνουά που περιλαμβάνει τρία ματς στην διαδικασία των ομίλων, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για κανέναν. Υπό αυτό το πρίσμα, ναι, η πρόκριση της Εθνικής Αγγλίας σε έναν όμιλο με Αμερική, Ουαλία και Ιράν, είναι σημαντική. «Διέλυσε» στην πρεμιέρα το Ιράν με 6-2, έμεινε στο 0-0 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα παιχνίδι που πιο κοντά βρέθηκε να το χάσει παρά να το κερδίσει, αλλά ήταν εξαιρετική απέναντι στην Ουαλία και σαφώς ανώτερη από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Το «νεκρό» ενενηντάλεπτο της Αγγλίας, ευτυχώς για αυτήν, δεν της κόστισε, αλλά πιθανώς να είχε και θετικό αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης του προπονητή της. Διότι η νικηφόρα πρεμιέρα, που αποτελεί και την κορυφαία των «τριών Λιονταριών» σε Παγκόσμιο Κύπελλο και τη μόλις δεύτερη φορά που σκοράρει έξι φορές σε τελική φάση Μουντιάλ, μοιάζει να έβαλε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Ήταν φανερό πως ο Μέισον Μάουντ δεν προσέφερε κάτι στον ρόλο που του είχε εναποτεθεί από τον Σάουθγκεϊτ, την στιγμή που ο Ραχίμ Στέρλινγκ ναι μεν συνηθίζει να είναι θετικός με την Αγγλία, αλλά η αγωνιστική του κατάσταση δεν δικαιολογούσε την αξιοποίησή του στο αρχικό σχήμα.

Το ματς με την Αμερική κατέστησε φανερές τις αδυναμίες και το 3ο παιχνίδι του ομίλου, έμοιαζε με ιδανική ευκαιρία για τον Σάουθγκεϊτ προκειμένου να δοκιμάσει πράγματα. Αρχικά, άλλαξε το σύστημα. Έπαψε να παίζει με «δεκάρι», τοποθέτησε τρεις παίκτες στο κέντρο και πήρε τον… άξονα.

Ο Τζόρνταν Χέντερσον άλλωστε ήταν εξαιρετικός. Πολύ καλές τοποθετήσεις, πλήρης έλεγχος του ρυθμού, ελάχιστα λάθη και μία σιγουριά μεγαλύτερη, δίπλα στους Ντέκλαν Ράις και Τζουντ Μπέλιγχαμ, με τον τελευταίο να αποκτά και έναν πιο ελεύθερο ρόλο.

Και από εκεί και πέρα, όπως είχαμε πει και πριν από περίπου ένα μήνα, ο Άγγλος προπονητής έκανε τα αυτονόητα. Βασικός ο Ράσφορντ, που διανύει μία εξαιρετική περίοδο τόσο σε συλλογικό, όσο και σε επίπεδο εθνικής ομάδας, αλλά και ο Φιλ Φόντεν, που αποτελεί το πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο της χώρας του. Αλλαγές που είχαν ως συνέπεια να καθίσει στον πάγκο ο Μπουκάγιο Σάκα, αλλά σε κάθε περίπτωση, μοιάζει με πολυτέλεια σε ένα ματς που δυσκολεύει, να περνά ως αλλαγή ο ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ.

Άμεση συνέπεια; Δύο γκολ ο Ράσφορντ, μία ακόμη ασίστ ο Χάρι Κέιν, σκόρερ και ο Φιλ Φόντεν και 8η σερί νίκη επί της Ουαλίας, η οποία δεν έχει κερδίσει ποτέ τα «τρία Λιοντάρια» στον 21ο αιώνα.

Τράβηξε χειρόφρενο ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, βελτίωσε την εικόνα της ομάδας του και μπορεί να αισθάνεται καταλυτικός σε μία σημαντική πρόκριση, που φέρει την υπογραφή του Σάκα, με τα δύο γκολ στην πρεμιέρα, του Κέιν των τριών ασίστ, παρότι δεν έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα, και φυσικά του Μάρκους Ράσφορντ, που συγκαταλέγεται στους πρώτους σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Είναι ο πρώτος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που σκοράρει δις με την Αγγλία σε Μουντιάλ, μετά το 1966, και το πρώτο του γκολ με φάουλ με την χώρα του είναι γεγονός.

Και τώρα; Σενεγάλη, με την Αγγλία να είναι «υποχρεωμένη» να προκριθεί, έχοντας φυσικά τον ρόλο του φαβορί. Αξιέπαινη η ομάδα του Αλιού Σισέ, θα εκτιμηθεί ακόμη παραπάνω αν καταφέρει να αποκλείσει τους Άγγλους, αλλά το σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ φαίνεται πως έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος, και έχει πάρει το μάθημά του σε δύσκολες καταστάσεις, με τις τελευταίες πορείες σε EURO και Μουντιάλ να το επιβεβαιώνουν.

Πόσο μάλλον όταν ο προπονητής του λειτουργεί ορθολογικά, αναγνωρίζει τα λάθη του και τραβάει το χειρόφρενο. Το πράγμα «τσουλάει» καλύτερα και η Αγγλία πλέον έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Πηγή: England365