Του Βασίλη Σκουντή
Μέχρι τώρα ο μόνος Ομέρ που ξέραμε ήταν ο… Βρυώνης, ο Αλβανός αξιωματικός του τουρκικού στρατού, γνωστός από τις επικές μάχες της ελληνικής επανάστασης στο Χάνι της Γραβιάς, στο Μεσολόγγι, στο Σούλι και στην Αλαμάνα, όπου σούβλισε τον Αθανάσιο Διάκο…
Εξ αυτού ορμώμενος ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης σε ένα ποίημα του γράφει “τ’ άλλο, τ’ άλογο Ομέρ Βρυώνη, το Σούλι εχούμησε και μας πλακώνει”!
Τώρα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε κι έναν άλλο Ομέρ, ο οποίος εάν δεν ήταν μπασκετμπολίστας θα ήταν (όχι στρατιωτικός, όπως ο Βρυώνης, αλλά) σκακιστής!
Η μανία με το σκάκι
Το φαντάζομαι αυτό διότι στο λήμμα με το βιογραφικό σημείωμα του που δημοσιεύεται στη Wikipedia αναφέρεται ότι είναι μανιώδης σκακιστής και μάλιστα δηλώνει θαυμαστής του Νορβηγού grandmaster και πεντάκις πρωταθλητή κόσμου Μάγκνους Κάρλσεν.
Τούτου δοθέντος ο Εργκίν Αταμάν μπορεί να ελπίζει πως ο λεγάμενος που κάποτε τον έκανε (όπως και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς) να βγει από τα ρούχα του μπορεί να γίνει ο πύργος της πράσινης σκακιέρας του.
Ο Βάσια, ο Λε-Πα, ο Λεσόρ και ο Σλούκας
Ελπίζει επίσης ότι ο 26χρονος σέντερ ο οποίος γεννήθηκε (όπως ο Βασίλης Χατζηπαναγής και ο Λευτέρης Πανταζής) στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν θα αποδειχθεί ένας άξιος αξιωματικός στο πλευρό του στρατηγού της ρακέτας, Ματίας Λεσόρ, όταν ο εκ Μαρτινίκας ορμώμενος σέντερ θα χρειάζεται να παίρνει τις ανάσες του.
Ο Γιούρτσεβεν δεν εντάσσεται στον Παναθηναϊκό AKTOR όντας άγνωστος μεταξύ αγνώστων, τουναντίον έχει τα κονέ του και μάλιστα στα ισχυρά κλιμάκια της ομάδας: είναι συμπατριώτης και βρέθηκε στη δούλεψη του Εργκίν Αταμάν στην Εθνική ομάδα, ενώ διετέλεσε συμπαίκτης του Κώστα Σλούκα στα επαγγελματικά πρωτόλεια του στη Φενέρμπαχτσε.
Ο Αταμάν τον κοουτσάρισε στην Εθνική ομάδα ανδρών της Τουρκίας, μάλιστα η σχέση τους υπήρξε επεισοδιακή και ταραχώδης, ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις πάντοτε λειτουργεί θεραπευτικά ο πανδαμάτωρ χρόνος.
Η ζήλεια του pick n’ roll
Με τον Σλούκα ο Γιούρτσεβεν γνωρίσθηκε το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Σαλονικιός γκαρντ αποχώρησε από τον Ολυμπιακό για να ενταχθεί στη Φενέρμπαχτσε και προφανώς ζήλευε βλέποντας τον πώς έφτιαχνε τα pick n’ roll και τάιζε πότε τον Γιαν Βέσελι, πότε τον Πέρο Αντιτς…
Τώρα που μεγάλωσε και ωρίμασε μπορεί και ο ίδιος να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι από αυτή την πίτα!
Ο Γιούρτσεβεν επιστρέφει στη EuroLeague μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια και μάλιστα στην ομάδα που υπερασπίζεται τα σκήπτρα της και φιλοδοξεί να πετύχει το repeat…
Tα 11 ματς και η Αμερική
Με τη Φενέρμπαχτσε αγωνίσθηκε σε 11 ματς δυο περιόδων (2014-15, 2015-16) της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης με συνολικό απολογισμό 15 πόντους και οκτώ ριμπάουντ σε 42 λεπτά παρουσίας.
Ακολούθησε το ταξίδι του στην Αμερική, πρώτα στο NCAA (Νορθ Καρολάινα Στέιτ, Τζορτζτάουν) και εν συνεχεία στη G League (Οκλαχόμα Σίτι Μπλου, Σιου Φολς Σκάιφορς) και στο NBA (130 αγώνες με τους Μαϊάμι Χιτ και τους Γιούτα Τζαζ) προτού πιάσει στον αέρα το γάντι που του πέταξαν οι Πράσινοι.
Βεβαίως οι παρτίδες του ελληνικού μπάσκετ με τον Γιούρτσεβεν είναι παλιές, γνωστές και μη εξαιρετέες…
Κάποτε στον Βόλο…
Το εννοώ αυτό και περισσότερο το ξέρουν και το εννοούν τρεις πρώην παίκτες του Παναθηναϊκού (Γιώργος Παπαγιάννης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μιχάλης Λούντζης) απέναντι στους οποίους έφαγε τα λυσακά του πριν από εννέα χρόνια στη Νέα Ιωνία του Βόλου.
Στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου του 2015 η Ελλάδα και η Τουρκία αναμετρήθηκαν δυο φορές στο πλαίσιο του EuroBasket εφήβων από το οποίο ο νεόκοπος στους Πράσινους σέντερ δεν διαιτηρεί τας καλυτέρας των αναμνήσεων!
Ο Γιούρτσεβεν έλαμψε σε εκείνη τη διοργάνωση, πέτυχε τέσσερα double-double, βγήκε τρίτος μπλοκέρ (2.0) και τέταρτος ριμπάουντερ (8.7) και σκόραρε κατά μέσο όρο 9.8 πόντους, αλλά κόντρα στην ελληνική ομάδα τα είδε όλα κωλυόμενα!
Στη φάση των ομίλων (Ελλάδα-Τουρκία 77-54) “έγραψε” έξι πόντους, επτά ριμπάουντ, δυο ασίστ και μια τάπα, ενώ στον τελικό της 2ας Αυγούστου (Ελλάδα-Τουρκία 64-61 με ανατροπή από το -14) έμεινε σε ακόμη ρηχότερα νερά (2π., 4ρ., 1κλ., 1τ.)
Η νίλα και ο όρθιος πύργος
Την ίδια στιγμή ο μεν Παπαγιάννης αντιπαρέβαλε δυο double-double (15-14 στο πρώτο ματς, 12-15 στον τελικό), ο δε Χαραλαμπόπουλος που ανακηρύχθηκε κιόλας MVP της διοργάνωσης οργίασε με 23-15 και 15-8-10 αντιστοίχως.
Από τότε πέρασαν κιόλας εννέα χρόνια και τώρα ο Γιούρτσεβεν επιστρέφει επί ελληνικού εδάφους για να πάρει το αίμα του πίσω για εκείνη τη νίλα και συνάμα για να αποδείξει ότι όντως μπορεί να κρατήσει όρθιο τον πύργο του και να κινεί καταλλήλως όλους τους πεσσούς του στην μπασκετική σκακιστική παρτίδα…
Πηγή: Sport24