Του Βασίλη Σαμπράκου
Ήταν εκ των προτέρων κατανοητό ότι ο αγώνας στην Κύπρο είχε τον χαρακτήρα ενός τεστ νοοτροπίας για την ομάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Γκουστάβο Πογέτ. Και επειδή ως τέτοιο το αντιλαμβανόταν εκ των προτέρων ο Ουρουγουανός προπονητής, ο οποίος είχε εκφραστεί και δημοσίως σχετικά, όλοι περιμέναμε να διαπιστώσουμε αν έχει καταφέρει να γνωρίσει τόσο καλά τους ποδοσφαιριστές που να μπορεί να αφουγκραστεί τα αποδυτήρια και να “προλάβει” την χαλάρωση.
Δύο διαστήματα του αγώνα με την Κύπρο (16’-30’ & 46’-60’) δημιουργούν την εντύπωση ότι ο Πογέτ δεν κατάφερε να λειτουργήσει – προνοητικά – αποτελεσματικά για να χτίσει στους ποδοσφαιριστές του την επιθυμητή αγωνιστική νοοτροπία. Σε αυτά τα διαστήματα, που μειώθηκε η ένταση του πρέσινγκ προς τον αντίπαλο, όπως δείχνει ο σχετικός δείκτης του Wyscout, η Εθνική ήταν αργή στις ενέργειες και τις αντιδράσεις, ήταν δεύτερη στη μπάλα, δεν ήταν ενοχλητική προς τους αντιπάλους όταν αυτοί είχαν την μπάλα και έτσι επέτρεψε στους Κύπριους να φέρουν την μπάλα σε χώρους στην πλάτη της αμυντικής γραμμής και να δημιουργήσουν καλές ευκαιρίες. Τα xGoals της Κύπρου (0.72) ήταν η υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει αντίπαλος στα 5 παιχνίδια της Ελλάδας του Πογέτ. Δηλαδή σε αυτό το παιχνίδι η Ελλάδα επέτρεψε στον αντίπαλο τις πιο κλασσικές ευκαιρίες που έχει επιτρέχει στον καιρό του Ουρουγουανού. Οι 5 εκ των 7 ευκαιριών της Κύπρου έγιναν στα δύο “χαλαρά” διαστήματα της Ελλάδας. Και αυτό δείχνει ότι στο συγκεκριμένο ματς η Ελλάδα δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις καταστάσεις παιχνιδιού, σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια κατά τα οποία έμενε συμπαγής, συγκεντρωμένη και ενοχλητική προς τους αντιπάλους ακόμη και όταν έριχνε την ένταση και έμπαινε σε κατάσταση ηρεμίας για να ξεκουραστεί.
Όχι, η ένταση δεν έλειψε από την αγωνιστική συμπεριφορά της Εθνικής στην Κύπρο – για την ακρίβεια ο σχετικός δείκτης μέτρησης της έντασης στη φάση άμυνας και των μέτρων στα οποία τοποθετείται η ομάδα για να αμυνθεί έδωσε την καλύτερη τιμή της εποχής του Πογέτ. Απλώς συνέβη να χάσει η Εθνική τη συγκέντρωσή της – πιθανόν επειδή την παρέσυρε η εικόνα του πρώτου 15’λεπτου, που δημιουργούσε την αίσθηση ότι θα βρει γκολ και θα επικρατήσει.
Ο δημόσιος τρόπος διαχείρισης αυτού του αποτελέσματος δείχνει ότι ο Πογέτ θορυβήθηκε. Γι’ αυτό άλλωστε δήλωσε ότι ανυπομονεί να δει τον επόμενο αγώνα, με τη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να τσεκάρει αν το σαββατιάτικο ήταν απλώς ένα κακό βράδυ στη δουλειά ή αν πρόκειται για μια αδυναμία της ομάδας στην νοοτροπία. Όσα είχαμε δει μέχρι εδώ, δηλαδή η νοοτροπία της Εθνικής στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια, δημιουργούν την εντύπωση ότι αυτό που συνέβη στην Κύπρο ήταν η εξαίρεση. Όμως όπως και ο Πογέτ, έτσι κι εμείς τώρα μαθαίνουμε την Εθνική του Πογέτ. Στην Κύπρο είχαμε μια ένδειξη που δημιουργεί την αίσθηση ότι ο Ουρουγουανός – φυσιολογικά – ακόμη μαθαίνει την ομάδα του και δεν την έχει μάθει τόσο καλά που να την “προλαβαίνει” και να την “τσιτώνει” για να προλάβει τη χαλάρωση. Την Τρίτη στη Ριζούπολη θα ανακαλύψουμε πώς αντιμετωπίζει εκείνος τέτοιες προκλήσεις και τι επίδραση έχουν οι δικές του αντιδράσεις στην αγωνιστική νοοτροπία της ομάδας του.
Η κουβέντα για τον σέντερ φορ
Ο Τάσος Δουβίκας έπαιξε για 47’ λεπτά απέναντι στην Κύπρο. Στην διάρκεια αυτών των λεπτών πήρε 6 φορές την μπάλα. Και είχε μια ευκαιρία, στο 4’ο λεπτό, όταν δεν κατάφερε να τοποθετηθεί καλά προκειμένου να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με το κεφάλι. Η ενέργειά του σε μια ευκαιρία αξίας xG 0.09 (δηλαδή ο εκτελεστής ευστοχεί 9 φορές στις 100) είναι το κριτήριο για να φτάσει κανείς στο συμπέρασμα σχετικά με το αν ένας σέντερ φορ που τρέχει στη φετινή σεζόν το “0.8 γκολ ανά ματς”, δηλαδή σκοράρει περίπου ένα γκολ ανά παιχνίδι παίζοντας στην Ουτρέχτη, είναι ή όχι “επαρκής” για τη θέση του σέντερ φορ στην Εθνική;
Χρησιμοποιώ αυτό το παράδειγμα για να δείξω πώς εμείς, όσοι εργαζόμαστε στα media, δημιουργούμε εντυπώσεις για τους ποδοσφαιριστές και τις ομάδες. Οι εντυπώσεις επηρεάζουν, ειδικά αυτούς που δεν έχουν τον χρόνο και τα εργαλεία για να αναλύουν και να αξιολογούν την απόδοση των ποδοσφαιριστών – δηλαδή τους φιλάθλους. Και όταν εμείς, τα media, παρουσιάζουμε ως “προβληματική” την απόδοση ενός σέντερ φορ επειδή δεν ευστόχησε στη μοναδική ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, χάνεται η μπάλα. Και δεν βοηθάμε κανέναν.
Πηγή: Gazzetta