Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Ο Φιλίπ Πετρούσεβ θα κλείσει τα 24 του χρόνια τον ερχόμενο Απρίλιο, ο κόσμος του μπάσκετ, ωστόσο, τον γνωρίζει από τα εφηβικά του χρόνια όταν αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγάλα ταλέντα της νέας γενιάς του σέρβικου μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός, όπως γράψαμε από την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, είχε πρεσάρει τον ύψους 2.11μ σέντερ και οι Σακραμέντο Κινγκς δύσκολα θα τον κρατούσαν στο ρόστερ τους. Λίγες μέρες αργοτέρα, ήρθε και η τυπική αποδέσμευσή του, σε μια προσωρινή (;) απόσυρση του ονείρου του να παίξει στο ΝΒΑ.

Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν κάτι που δεν συνηθίζουν συχνά. Προχώρησαν σε μια έκτακτη ενίσχυση του υπάρχοντος ρόστερ τους ενισχύοντας τη γραμμή των ψηλών, την ώρα που μοιάζουν να βρίσκουν ισορροπίες καθώς ο Μιλουτίνοβ επέστρεψε δίπλα στον Φαλ, ο Σίκμα παίρνει χρόνο και ο Πίτερς είναι μακράν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Σε αυτή την τετράδα, που -λόγω των τραυματισμών- εμφανίστηκε σύσσωμη μόλις σε δυο αγώνες (στον τελικό του Σουπερ Καπ και στον αγώνα με την Αρμάνι στο Μιλάνο) πριν επιστρέψει μετά από 40 σχεδόν ημέρες εναντίον της Ζάλγκιρις, έρχεται να προστεθεί ο Πετρούσεβ.

Με θητεία ήδη στην EuroLeague (Εφές, Ερ.Αστέρας) ο Πετρούσεβ που είναι άμεσα διαθέσιμος μοιάζει με ένα πολυτελές κερασάκι στην τούρτα του Ολυμπιακού, που αίφνης αποκτά μια πολύ σπουδαία φροντ-λάιν, από τις καλύτερες που είχε ποτέ στην 31χρονη συνεχή παρουσία του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μια μεταγραφή ουσίας αλλά και προοπτικής, για ένα παίκτη που γεννήθηκε μεν στο Βελιγράδι, πέρασε από τις μικρές ομάδες FMP, Ερ.Αστέρα και Παρτιζάν, γαλουγήθηκε στις ακαδημίες της Μπασκόνια, αλλά είναι περισσότερο ένα “αμερικανάκι” αφού εξέλιξε το ταλέντο του στις ΗΠΑ.

‘Ενας νεαρός που πάντα ζητούσε το καλύτερο δυνατό, έπαιρνε ρίσκα και παράτολμες-για την ηλικία του- και έχει προηγούμενα τόσο με τον Εργκίν Αταμάν, όσο και με τον Ματίας Λεσόρ!

Με τον μέντορα των Σκόλα-Ιμπάκα

Ο Φίλιπ Πετρούσεφ άρχισε να ασχολείται με το μπάσκετ από παιδάκι. Στα μονά με τον κατά ένα χρόνο μικρότερο αδερφό του, υποδυόταν το είδωλό του Ντιρκ Νοβίτσκι, ενώ ο Ντέιβιντ Πετρούσεβ “έπαιζε” τον …ΛεΜπρον Τζέιμς. Τα δυο αδέρφια είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους με την πορτοκαλί μπάλα να είναι η μεγάλη τους αγάπη, κάτι που τους μετέδωσε ο πατέρας τους Ντέγιαν, βλέποντας τους να … ψηλώνουν απότομα (ο μικρός Πετγρούσεβ είναι 2.09)

Ήδη στα 14 του ο Φίλιπ έβλεπε τον κόσμο από τα 2 μέρτα και η οικογένεια σκεφτόταν σοβαρά το μέλλον του. Η απόφαση δεν ήταν τόσο συνηθισμένη καθώς το μικρό Σερβόπουλο ξενιτεύτηκε στη μακρινή Βιτόρια και στις ακαδημίες της Μπασκόνια. Εκεί οι Βάσκοι του πρόσφεραν ένα εξελιγμένο πρόγραμμα σπουδών και εκμάθησης του μπάσκετ. Δεν του ήταν εύκολο να αποχωριστεί από μικρός τους δικούς του και να βρεθεί σε μια πόλη, όπου δεν ήξερε τη γλώσσα και όλα έπρεπε να τα μάθει από την αρχή.

Βρήκε, όμως, ένα καλό δάσκαλο του μπάσκετ. Ο Ινιάκι Ιριάρτε, μέντορας τόσο του Λουίς Σκόλα όσο και του Σερζ Ιμπάκα, πήρε από το χέρι το νεαρό και του έμαθε τα πρώτα μυστικά του post, του χουκ και την σημασία να δουλεύεις καλά τα πόδια σου, μέσα στη ρακέτα. Footwork που λένε και οι Αμερικανοί. Κανονικά και με βάση τις προδιαγραφές του θα έμπαινε σιγά-σιγά στην πρώτη ομάδα της Μπασκόνια, μια ομάδα με μεγάλη παράδοση να αναδεικνύει ταλέντα.

Μαθαίνοντας να σουτάρει για τρεις

Και πάλι, όμως, η οικογένεια πήρε μια νέα παράτολμη απόφαση. Ο Φίλιπ -στα 16 του πλέον- θα έφευγε για την Αμερική, προκειμένου να γίνει καλύτερος. Δεν συμβιβαζόταν με τίποτε περισσότερο. Ο αδερφός του άρχισε να ανιχνεύει τα προγράμματα των χάι σκουλ, συγκέντρωνε πληροφορίες, έβλεπε βιντεάκια και τελικά το ταξίδι από την Βιτόρια είχε για τερματικό σταθμό το Κονέκτικατ.

Στο γυμνάσιο Avon Old Farms βρέθηκε ενώ είχε τραυματιστεί στο Ευρωμπάσκετ U16 και εντάχθηκε σε μια ομάδα που της άρεσε το άναρχο μπάσκετ και το run and gun παιχνίδι. Κατάφερε, ωστόσο, να προσαρμοστεί και όταν μπήκε στο γήπεδο, έγινε θιασώτης του στυλ που στην αρχή το έβρισκε περίεργο. Πήρε την μπάλα στα χέρια του, έτρεξε το γήπεδο, σούταρε για τρεις, κάτι που ούτε στη Μπασκόνια, ούτε στη Σερβία είχε συνηθίσει.

Τον Ιούλιο του 2017 ήταν ξανά έτοιμος για ένα ποιοτικό άλμα. Άφηνε το Κονέκτικατ και ταξίδευε άλλα 1.200 χιλιόμετρα, μέχρι τη Φλόριντα και το Montverde Academy. Εκεί ο κόουτς Κέβιν Μπόιλ τον μετέτρεψε σε ένα σύγχρονο σέντερ, προτρέποντας τον ωστόσο να βάλει μερικά κιλά, για να αντέχει τις επαφές. Μαζί του έγινε ένας “stretch” ψηλός, με ικανότητα να σουτάρει από την περιφέρεια και σε μια ομάδα όπου δέσποζε η μορφή του R.J Μπάρετ, νο 3 στο ντραφτ του 2019 και αστέρα, πλέον, των Νιου Γιορκ Νικς.

Με την φανέλα του Montverde Academy που ήταν η καλύτερη γυμνασιακή ομάδα στις ΗΠΑ το 2018
Με την φανέλα του Montverde Academy που ήταν η καλύτερη γυμνασιακή ομάδα στις ΗΠΑ το 2018 AP/GREGORY PAYAN

Όταν ο Πετρούσεβ έμαθε το ρόλο του, έγινε ένας από τους πρωταγωνιστές στην αήττητη σεζόν (36-0) με το Montverde να είναι πανηγυρικά το νο 1 χάι-σκουλ σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ…

“Εδώ δεν είναι Σερβία…”

Για μια ακόμη φορά στη ζωή του κλήθηκε να πάρει μια σημαντική απόφαση το καλοκαίρι του 2018. Οι προτάσεις από κολέγια πρώτης γραμμής έπεσαν βροχή, είχε δεσμευτεί (ένα χρόνο πριν) με τον Χάρτφορντ, αλλά τελικά έγινε μέλος του Γκοντζάνγκα. Η συμμετοχή των Μπούλντογκς στον τελικό του φάιναλ-φορ του 2017 και η προοπτική της ομάδας να γίνει πρωταθλήτρια NCAA ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να αναθεωρήσει την αρχική επιλογή του.

Οι πρώτες μέρες του στο κολέγιο κάθε άλλο παρά εύκολες ήταν. Είχε να ανταγωνιστεί τρεις ψηλούς, μεγαλύτερους σε ηλικία: Ρούι Χατσιμούρα, Μπράντον Κλαρκ και Κίλιαν Τιλί (τον αδερφό του Κιμ, που πέρασε κι από τον Ολυμπιακό). Οι δυο πρώτοι παίζουν ήδη στο ΝΒΑ και ο κόουτς Μαρκ Φιου είχε πολύ υψηλές απαιτήσεις. Σε μια από τις προπονήσεις της προετοιμασίας, οι φωνές του ταρακούνησαν για τα καλά τον Φίλιπ: “Νεαρέ, κάτσε στον πάγκο και ξαναμπες όταν είσαι έτοιμος. Εδώ δεν είναι … Σερβία”!

Το προπονητικό επιτελείο του Γκοντζάνγκα του ζητούσε να βελτιώσει το παιχνίδι του μέσα στη ρακέτα. Από ένα ψηλό που έβγαινε έξω να σουτάρει, έπρεπε να θυμηθεί τα βασικά του ποστ που είχε μάθει στη Βιτόρια. Η κατσάδα του προπονητή ήταν ένα σοκ. Κάθισε σχεδόν βουρκωμένος στον πάγκο για να ηρεμήσει αλλά όταν ξαναμπήκε στο παρκέ ήταν ένας άλλος παίκτης. Οι συνεργάτες του Μαρκ Φιου λένε ότι για δέκα λεπτά δεν είχε χάσει σουτ και έμοιαζε πιο πεισματάρης από ποτέ.

Με 6.5π και 2.7 ρ ως απολογισμό της πρώτης του σεζόν, συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα των πρωτοετών της περιφέρειας WCC. Η ομάδα του έφτασε μέχρι τους “8” του NCAA tournament όπου ηττήθηκε από το Τέξας. Ήξερε και ο ίδιος ότι η επόμενη χρονιά ήταν δική του.

Η αποχώρηση των Χατσιμούρα και Κλαρκ του έδινε διευρυμένο ρόλο και μια θέση στην πεντάδα. Ο Σέρβος άσος έκανε όργια. Ξεκίνησε με 25π κόντρα στο Arkansas Pine Buff στις 9 Νοεμβρίου, συνέχισε με 24 εναντίον του Eastern Washihngton και όλη τη σεζόν το χέρι του δούλευε στην εντέλεια. Κόντρα στη Santa Clara στις 30/1 έκανε ατομικό ρεκόρ με 31π, ενώ εναντίον του North Dakota μάζεψε 15 ριμπάουντ.

"Αστέρι" του Γκοντζάνγκα τη σεζόν 2019-20, στη φωτογραία σουτάρει υπό την πίεση του Φοτού του Σεντ Μέρι, στον τελικό της περιφέρειας WCC
“Αστέρι” του Γκοντζάνγκα τη σεζόν 2019-20, στη φωτογραία σουτάρει υπό την πίεση του Φοτού του Σεντ Μέρι, στον τελικό της περιφέρειας WCC AP/JOHN LOCHER

Τελείωσε με μ.ο 17.5π, 7.9ρ και 1.7 ασ, παίρνοντας τον τίτλο του MVP της περιφέρειας WCC. Σταρ του Γκοντζάνγκα στο εντυπωσιακό ρεκόρ 31-2 (το δεύτερο καλύτερο σε ολόκληρες τις ΗΠΑ) ονειρευόταν όχι άδικα το φάιναλ-φορ, αλλά η χρονιά λόγω του κορωνοϊού διακόπηκε άδοξα. Στη διάρκεια της καραντίνας σκέφτηκε πολύ το μέλλον του. Και σε μια από τις γνωστές συσκέψεις της οικογένειας, με τον πατέρα και τον αδερφό του, παρόντος και του για χρόνια προπονητή του Μάρκο Αντζέλκοβιτς, η απόφαση του έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη…

Πίσω στο Βελιγράδι, για την Μέγκα Μπάσκετ

Η συμφωνία του με τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς αλλά και η επιστροφή του -μετά από εφτά χρόνια- στο Βελιγράδι το καλοκαίρι του 2020 του άνοιξε ένα διαφορετικό δρόμο για το ΝΒΑ, από το να παραμείνει στο κολέγιο για τρίτο χρόνο. Ο δαιμόνιος μάνατζερ είχε ήδη φτιάξει την Μέγκα Μπάσκετ, στην οποία πριν από τον Πετρούσεβ είχαν αγωνιστεί ο Νίκολα Γιόκιτς, ο Ίβιτσα Ζούμπατς και ο Γεωργιανός Γκόγκα Μπιτάτζε, ζωντανά παραδείγματα για το φιλόδοξο Φίλιπ.

Η συμφωνία του διέρρευσε στον Τύπο, ενώ δεν είχε ακόμα μιλήσει στους ανθρώπους του Γκοντζάνγκα. Όταν συναντήθηκαν μαζί του, απλά επιβεβαίωσε την οριστική επάνοδο του στα πάτρια εδάφη. Σε μια ηλικία όπου οι περισσότεροι συμπατριώτες του έφευγαν για το εξωτερικό, αυτός γυρνούσε στο Βελιγράδι για να συναντήσει ξανά την οικογένεια του και να αισθανθεί στην κυριολεξία … σαν στο σπίτι του.

Με την Μέγκα βελτίωσε ακόμα περισσότερο το περιφερειακό σουτ και το παιχνίδι του στο πικ εν ρολ, έγινε πολύ πιο σκληρός, “απαντούσε” στις προκλήσεις μέσα στο γήπεδο. Από κολεγιόπαιδο, έγινε άντρας. Στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα είχε 22π και 11 ριμπάουντ, με την ομάδα του να γνωρίζει μεν την ήττα, αλλά με την μικρότερη διαφορά από το 2015 και μετά (76-73). Το ταλέντο του είχε εκτοξευτεί στα ύψη.

Τον Ιανουάριο του 2021, η Μέγκα αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ολυμπιακού και βρέθηκε στο ΣΕΦ για τα περίφημα παιχνίδια κατά του Covid-19. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν νικήσει 78-75 αλλά ο 21χρονος άσος παρέα με τον Μάρκο Σιμόνοβιτς είχαν εντυπωσιάσει το SPORT24

Με αυτά τα νούμερα βάδισε όλη τη χρονιά στο τέλος της οποίας είχε 23.7π, 7.6 ρ και 1.6 ασ (41.6%τρ) στην οποία αναδείχθηκε MVP της Αδριατικής Λίγκας. Ήταν κι από τους καλύτερους παίκτες της Εθνικής Σερβίας, σκοράροντας 15.5 ανά αγώνα, στο προολυμπιακό τουρνουά του Βελιγραδίου, όπου οι Ιταλοί σόκαραν τους πλάβι και τους άφησαν σύξυλους.

Το “λάθος” του Αταμάν στην Εφές

Το ίδιο καλοκαίρι ο Πετρούσεβ επιλέχθηκε στο ντραφτ (νο 50) από τους Σίξερς, με τους οποίους αγωνίστηκε στο Summer League του Λας Βέγκας πριν αποφασίσει να παραμείνει στην Ευρώπη και να φορέσει τη φανέλα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Αναντολού Εφές. Η αποχώρηση του Σερτάκ Σανλί για την Μπαρτσελόνα, έβγαζε την τουρκική ομάδα στην αγορά για ψηλό και ο Εργκίν Αταμάν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον 21χρονο σέντερ της Μέγκα.

Ξανά μετακόμιση και αλλαγή περιβάλλοντος, πολύ απαιτητικού μάλιστα, καθώς θα έπαιζε στους κορυφαίους της EuroLeague΄, δίπλα σε Μίτσιτς και Λάρκιν. Ξεκίνησε εντυπωσιακά σκοράροντας 17π, σε κάτι περισσότερο από 16 λεπτά, κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. Το μέτριο ξεκίνημα της Εφές, υποχρέωσε τον Αταμάν να στρέψει την προσοχή του σε δοκιμασμένες λύσεις. Ντάνστον και Πλάις, έπαιζαν στο “5” και ο Πετρούσεβ σταδιακά έμεινε εκτός ροτέισον.

Με τον Μπομπουά σε μια από τις προπονήσεις της Εφές στο φάιναλ-φορ του Βελιγραδίου
Με τον Μπομπουά σε μια από τις προπονήσεις της Εφές στο φάιναλ-φορ του Βελιγραδίου INTIME SPORTS

Συνολικά έπαιξε 22 αγώνες στην EuroLeague με 5.2π και 1.6ρ, σε 9:18 λεπτά συμμετοχής. Δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο στα πλέι-οφ με την Αρμάνι Μιλάνο και στο φάιναλ-φορ του Βελιγραδίου, όπου η Εφές είχε πάρει τη νίκη στον δραματικό ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, χάρη στο τρομερό τρίποντο του Μίτσιτς και έπαιρνε τον τίτλο με την επικράτηση της κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αργότερα, ο Εργκίν Αταμάν δήλωνε ότι η απόκτηση του Πετρούσεβ ήταν ένα δικό του λάθος: “Θέλαμε να αντικαταστήσουμε τον Σανλί, που είχε φύγει για την Μπαρτσελόνα. ‘Ηταν MVP της Αδριατικής Λίγκας αλλά αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί άμεσα στο δικό μας υψηλό επίπεδο. Κυρίως του έλειπε η αθλητικότητα. Ήταν ένα σφάλμα μου”

Στις δηλώσεις του νυν κόουτς του Παναθηναϊκού απάντησε ο Πετρούσεβ, λέγοντας: “Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί μειώθηκε ο χρόνος συμμετοχής μου. Άκουσα φήμες ότι και καλά δεν ήμουν σε θέση να συνεισφέρω ουσιαστικά στην ομάδα. Πώς όμως να το κάνω αυτό, όταν δεν παίζω;”

Με τα “ερυθρόλευκα” του Αστέρα και η μπουνιά του Λεσόρ

Ο Πετρούσεβ κυνήγησε ξανά το όνειρο του ΝΒΑ. Οι Σίξερς τον περίμεναν στο σάμερ-λιγκ. Προσπαθεί να επιβιώσει, έχει 5.6π και 2.3 ρ, με την ομάδα της Φιλαλντέφια να τον συμβουλεύει να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ο Ραζνάτοβιτς τον στέλνει στον Ερ.Αστέρα που φτιάχνει μια καλή ομάδα. Η χρονιά του στην Ευρωλίγκα δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη στην Εφές. Παίζει και στα 34 ματς της κανονικής περιόδου (στα 11 είναι βασικός) και τελειώνει με 10.7π (60%δ, 35%τρ) και 5.2 ρ σε 22.7 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

Κάνει δυο πολύ καλές εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό (στο ΣΕΦ βάζει 14 π με 3/4δ, 2/2τρ και στο Βελιγράδι άλλους 12 με 3/8δ, 2/2τρ) στις ισάριθμες νίκες του Αστέρα, με τη Βαλένθια σκοράρει 25π, ενώ άλλους 24 έχει κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Αυτή τη φορά ο Πετρούσεβ ακουμπάει και στο “4”, εκμεταλλευόμενος το καλό του περιφερειακό σουτ. Στο ντέρμπι της Αδριατικής Λίγκας με την Παρτίζαν τον περασμένο Μάρτιο κι ενώ οι “γκρόμπαρι” κερδίζουν 92-81 έρχεται το επεισόδιο με τον Ματίας Λεσόρ στο τέλος του αγώνα. Ένα σκριν του Πετρούσεβ νωρίτερα, είχε ρίξει τον Γάλλο στο παρκέ. Η παρέμβαση του Ζακ Λε Ντέι ηρεμεί τον Λεσόρ, που φαίνεται όμως ότι το κρατούσε μανιάτικο αφού μετά το τελευταίο σουτ του Μάρκοβιτς κι ενώ όλα είχαν τελειώσει συνέβη αυτό:

Ο Λεσόρ υποστηρίζει ότι ο λόγος της έκρηξής του ήταν μια φράση του Πετρούσεβ, για την γροθιά πάντως τον έψεξε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον τιμώρησε η ομάδα του με πρόστιμο. Μια μέρα αργότερα ζήτησε και δημόσια συγγνώμη, αφήνοντας ωστόσο ξανά αιχμές για την συμπεριφορά του Πετρούσεβ, χωρίς να τον κατονομάζει: “Δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να αντιδράσω με αυτόν τον τρόπο, κάτι όμως που συνέβη για πρώτη φορά στην καριέρα μου, σε αντίθεση με άλλο άτομο, που έχει ιστορικό σε τέτοιες καταστάσεις χάους…”

Ο Αστέρας έφτασε την υπόθεση στα άκρα, με τον Πετρούσεβ μάλιστα να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα καταθέτοντας μήνυση κατά του Λεσόρ για βιαιοπραγία…

Δεύτερος στον κόσμο με την Σερβία

Η πληθωρική χρονιά ολοκληρώθηκε για τον Πετρούσεβ με τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας. Ο Πέσιτς τον χρησιμοποίησε σαν δεύτερο ψηλό πίσω από τον Μιλουτίνοβ, του έδωσε χώρο σε κάποια ματς και στο “4” και στην πορεία της Σερβίας μέχρι τον τελικό και το ασημένιο μετάλλιο, ο νέος άσος του Ολυμπιακού, είχε 8.2π (76.2%δ, 60%τρ, 80%β) και 3.5ρ σε 8 αγώνες και σχεδόν 14 λεπτά κατά μέσο όρο, πάνω στο παρκέ.

Στον προημιτελικό με την Λιθουανία (87-68 για τους Σέρβους) βάζει 17π με 4/5δ και 3/3τρ κι είναι δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Μπογκντάνοβιτς, ενώ 10π σημειώνει στον τελικό με τη Γερμανία.

Κάρφωμα υπό το βλέμμα του Τάις στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τον περασμένο Σεπτέμβρη, στη Μανίλα
Κάρφωμα υπό το βλέμμα του Τάις στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τον περασμένο Σεπτέμβρη, στη Μανίλα AP/MICHAEL CONROY

Σε αντίθεση με τον Μάρκο Πετσάρσκι (τον γιο του Μίροσλαβ) με τον οποίο είχαν εντυπωσιάσει στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 2018, ο Πετρούσεβ δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν όταν πρωτοεμφανίστηκε με τις μικρές εθνικές ομάδες της Σερβίας. Ο υιός Πετσάρσκι βρίσκεται κάπου στην Τουρκία, ο Φίλιπ είναι ακόμα στον … αφρό.

Στον Ολυμπιακό για να γίνει ΝΒΑερ

Η υπόλοιπη ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Πετρούσεβ μετακόμισε (στα 23 του, πλέον) στο ΝΒΑ ελπίζοντας να βρει θέση στο ροτέισον των Σίξερς. Στην πρεμοιέρα (29/10) έπαιξε σκάρτα τρία λεπτά και πήρε ένα ριμπάουντ κόντρα στο Πόρτλαντ, περιμένοντας μια πιο συναρπαστική συνέχεια. Οι 76ers, όμως, ήθελαν κατ’ αρχήν να ξεφορτωθούν τον Τζέιμς Χάρντεν. Στέλνοντας τον μούσια πακέτο στους Κλίπερς στα ανταλλάγματα για τους Μάρκους Μόρις, Μπατούμ, Μάρτιν και Κόβινγκτον, συμπεριέλαβαν τον Πι Τζέι Τάκερ και τον Σέρβο σέντερ.

Ωραία θα ήταν στο LA, αλλά ο Κλίπερς τον έστειλαν αμέσως στο Σακραμέντο. Να παίξει στους Κινγκς ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολο και κάπου εκεί ήρθε ο Ολυμπιακός. Η προοπτική να επιστρέψει στην Ευρώπη μπήκε ξανά στο μυαλό του, αφού διαισθανόταν ότι αργά ή γρήγορα οι “βασιλιάδες” θα έκοβαν το μη εγγυημένο συμβόλαιο του. Ο τραυματισμός του Άλεξ Λεν καθυστέρησε λίγο την οριστική απόφαση του Σακραμέντο, ο Πετρούσεβ έπαιξε ένα ακόμα ματς στο ΝΒΑ, αλλά η απόφαση για να επιστρέψει στην EuroLeague είχε ήδη δρομολογηθεί.

Ο Σάσα Βεζένκοβ του έδωσε όλες τις πληφορορίες για τον Ολυμπιακό, που ξέρει να βελτιώνει τους παίκτες του (απόδειξη ο ίδιος ο Σάσα) στο έπακρο. Κι αν ψάχνει κάτι ο Πετρούσεβ, αυτή την στιγμή, είναι να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο και να γίνει καλύτερος. Οι “ερυθρόλευκοι” του πρόσφεραν μια θέση στο ρόστερ, εκτιμώντας ότι “κολλάει” στο παζλ. Είναι διαφορετικός ψηλός από Μιλουτίνοβ και Φαλ, μπορεί να ξεκουράσει και τον Πίτερς στο “4”, παίζει πολύ καλά χωρίς την μπάλα, έχει καλό σουτ από μακριά, είναι καλός αμυντικός στον αέρα και βέβαια μόλις 23 ετών.

Πηγή: Sport24