Του Βασίλη Σαμπράκου
Κοιτάζεις την λίστα των 20 ποδοσφαιριστών που είχε προσκαλέσει ο ομοσπονδιακός προπονητής Τάσος Θέος για τους αγώνες του 5ου προκριματικού ομίλου του γύρου Elite του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-19, ο οποίος διεξήχθη στην Ιρλανδία και διαπιστώνεις ότι οι μισοί ποδοσφαιριστές της αποστολής που πήρε την πρόκριση στο Euro U19 ανήκουν στον ΠΑΟΚ. Ο επόμενος σύλλογος με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές σε αυτή την αποστολή ήταν ο Παναθηναϊκός, με τρεις.
Προκειμένου να βγει το δηλητήριο από τη συζήτηση, είναι καλό να ξέρεις ότι ο Τάσος Θέος δεν είναι κάποιος που είχε παίξει, ή εργαζόταν στον ΠΑΟΚ ή είχε ιδιαίτερες σχέσεις. Έχει εργαστεί στον Άρη, στον Ολυμπιακό, στην Κέρκυρα, αλλά όχι στον ΠΑΟΚ. Σχέση με τον ΠΑΟΚ δεν έχει ούτε ο συντονιστής αναπτυξιακών εθνικών ομάδων Γρηγόρης Γεωργάτος, ούτε ο τεχνικός διευθυντής Κώστας Κωνσταντινίδης. Με άλλα λόγια είναι περίπου αυταπόδεικτο ότι την ομάδα που συναρμολόγησε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο ο Θέος για να δουλέψει και να φτάσει μέχρι την επιτυχία της πρόκρισης στην τελική φάση αυτής της διοργάνωσης δεν την σχημάτισε μεροληπτικά.
Αυτό που σήμερα συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ, που εξελίσσεται στην μεγαλύτερη ακαδημία παραγωγής ποδοσφαιριστών είναι το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια από τον Θοδωρή Ζαγοράκη και συνεχίστηκε, με αύξηση των επενδύσεων από τον Ιβάν Σαββίδη με πολύ μεγάλη συνέπεια στην διάρκεια της τελευταίας περίπου 10ετίας. Το ετήσιο μπάτζετ ανέβαινε ανά τριετία, ο ΠΑΟΚ έφτασε να επενδύει περί τα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, και συνέχισε να το κάνει με επιμονή στο πλάνο που είχε εκπονήσει. Τώρα που κοιτάζει κανείς πίσω, διαπιστώνει επιτυχία με όποιο μέτρο και αν κρίνει την επένδυση. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει μπει στη φάση της απόσβεσης, δηλαδή έχει ήδη μαζέψει στο ταμείο από τις πωλήσεις περισσότερα από όσα είχε ξοδέψει από τον πρώτο καιρό της παρουσίας του Σαββίδη. Και την ίδια ώρα έχει ήδη αρχίσει να μεγαλώνει τη φήμη της, ως ακαδημία, μακριά από την Ελλάδα.
Οι πολλοί, παρακολουθούμε από το περασμένο καλοκαίρι την εξέλιξη της τελευταίας φάσης αυτού το μετασχηματισμού του ΠΑΟΚ σε ένα “selling club”. Αποφάσισε να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με την προτεραιότητα στους νεαρούς ποδοσφαιριστές που αναδεικνύει. Κάνει αυτό που μακριά από την Ελλάδα φάνταζε εδώ και χρόνια ως αυτονόητη επιλογή για μια ποδοσφαιρική εταιρεία που θέλει να κάνει καλή ζωή, δηλαδή πρωταθλητισμό, πληρώνοντας μόνο από την τσέπη της και όχι από την τσέπη του μεγαλομετόχου της. Για να φτάσει εκεί, ο ΠΑΟΚ δεν χρειάστηκε μόνο την γενναιότητα του μεγαλομετόχου του, που πήρε και δημοσίως την ευθύνη για αυτή την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου το περασμένο καλοκαίρι. Προηγουμένως χρειάστηκε όλη αυτή την επένδυση κεφαλαίων, αλλά και την στελέχωση της ακαδημίας από τον γενικό της διευθυντή, τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο και τους περίπου 60 ανθρώπους που λειτουργούν για την ακαδημία. Ο ΠΑΟΚ έφτασε στην εποχή που στελέχωσε την β’ ομάδα του με 22 “δικούς του” ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι 11 είναι φοιτητές πανεπιστημίου. Ακούγεται απλό, αλλά για να συμβεί χρειάστηκε ο ΠΑΟΚ να κάνει άλματα σε νοοτροπία και αντιλήψεις, να επενδύσει πολλά χρήματα, και να επιτύχει υπερβάσεις για τα ελληνικά δεδομένα του ποδοσφαίρου.
Ο ΠΑΟΚ σήμερα έχει δημιουργήσει επιτυχημένο παράδειγμα. Διότι αποδεδειγμένα είναι μια μεγάλη ομάδα που συνδύασε τον πρωταθλητισμό, δεδομένου ότι σήμερα διεκδικεί και τους δύο εγχώριους τίτλους, με την ανάδειξη ποδοσφαιριστών και την δημιουργία υπεραξιών. Αυτό το παράδειγμα το είχε ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πηγή: Gazzetta