Του Γιώργου Πετρίδη
Ο Δικέφαλος εκμεταλλεύτηκε σε σημαντικό βαθμό την έδρα του, έχοντας τον καλύτερο απολογισμό του στην τελευταία πενταετία με ρεκόρ 9-2 (81,81%) στην κανονική περίοδο. Ήταν ένα από τα κύρια στοιχεία που τον οδήγησαν στην τετράδα και του έδωσαν το πλεονέκτημα της έδρας στην πρώτη φάση των πλέι οφ, αυτό που υπερασπίστηκε απέναντι στον Προμηθέα (2-1) για να βρεθεί και στην τελική τετράδα. Στις δύο φάσεις των πλέι οφ που ακολούθησαν ωστόσο, δεν απέφυγε το «σκούπισμα» τόσο του Ολυμπιακού στα ημιτελικά (0-3), όσο και του Περιστερίου bwin στους μικρούς τελικούς (0-3). Στο τέλος του δρόμου λοιπόν ήταν στην πρώτη τετράδα για 13η συνολικά και πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια. Κατέλαβε δε την 4η θέση για τρίτη φορά και πρώτη από το 1996.
Τι άφησε η σεζόν για τον ΠΑΟΚ mateco;
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 15 νίκες – 16 ήττες – 4η θέση.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Ο ΠΑΟΚ mateco έκλεισε την κανονική περίοδο με την καλύτερη από τις συνολικά 31 εμφανίσεις του στη φετινή Basket League. Στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής λοιπόν, πέρασε από την Πάτρα και «κλείδωσε» την παρουσία του στην τετράδα επικρατώντας του Απόλλωνα Carna με 88-65. Ήταν το παιχνίδι με την κορυφαία επίδοση του στο ranking αφού «έγραψε» 120, αριθμό στον οποίο έφτασε για 26η φορά στην ιστορία του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Στο παιχνίδι που έγινε στις 9 Απριλίου η ομάδα της Θεσσαλονίκης σημείωσε ακόμη τις κορυφαίες, φετινές επιδόσεις της στις ασίστ με 25 –όσες είχε και στα εντός έδρας παιχνίδια με τον Κολοσσό H Hotels και την Καρδίτσα Βιολογικό Χωριό- και στα κλεψίματα με 16. Συνολικά, στην καλύτερη φετινή εμφάνιση του, ο ΠΑΟΚ mateco είχε: 9/13 βολές, 23/40 δίποντα, 11/30 τρίποντα, 29-14 ριμπάουντ, 25 ασίστ, 16 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 14 λάθη, 18 πόντους από λάθη του αντιπάλου του, 42 πόντους μέσα από τη ρακέτα, 18 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και 15 πόντους από αιφνιδιασμούς.
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ: Ο τελευταίος αγώνας της σειράς των ημιτελικών με τον Ολυμπιακό ήταν, με βάση τους αριθμούς, ο χειρότερους από τους 31 του ΠΑΟΚ mateco στη φετινή Basket League αφού είχε επίδοση 47 στο ranking. Στο παιχνίδι που έγινε στις 28 Μαΐου ο Δικέφαλος ηττήθηκε με 75-54, αλλά δεν σημείωσε κάποια άλλη αρνητική επίδοση στη σεζόν πέραν του ranking.
Στη στατιστική του είχε: 4/5 βολές, 10/27 δίποντα, 10/38 τρίποντα, 19-10 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 13 λάθη, 8 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 19 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου του, 16 πόντους μέσα από τη ρακέτα, 8 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ και επτά πόντους από αιφνιδιασμούς.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο ΠΑΟΚ mateco διένυσε τη σεζόν με δύο προπονητές αφού στην εξέλιξη της τράβηξε χωριστούς δρόμους με τον Άρη Λυκογιάννη που συμπλήρωσε 26 μήνες στον πάγκο του. Ο 54χρονος προπονητής που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Δικεφάλου τον Δεκέμβριο του 2020, έλυσε τη συνεργασία μαζί του τον Φεβρουάριο. Το Πρωτάθλημα είχε φτάσει στη 16η αγωνιστική του και ο ΠΑΟΚ mateco είχε ρεκόρ 9-7.
Ο Λυκογιάννης αποχώρησε έχοντας κοουτσάρει την ομάδα της Θεσσαλονίκης σε 60 αγώνες της Basket League, αριθμός που τον κατατάσσει στην 6η θέση της σχετικής λίστας της. Μετρώντας 32 νίκες σε αυτά τα 60 παιχνίδια είναι στην 7η θέση της αντίστοιχης, ιστορικής λίστας του ΠΑΟΚ mateco.
Από τον Φεβρουάριο στην άκρη του πάγκου βρέθηκε ο Φώτης Τακιανός. Ο καλύτερος προπονητής της σεζόν 2021-22, κατάφερε να οδηγήσει τον Δικέφαλο στην τελική τετράδα, παρότι στο επίπεδο των αριθμών μέτρησε τελικά έξι νίκες και εννιά ήττες. Αυτό γιατί είχε απολογισμό 4-2 στην κανονική περίοδο και 2-7 στα πλέι οφ. Έχοντας έναν ακόμη αγώνα στον «ασπρόμαυρο» πάγκο από την περίοδο 2006-07, με τον οποίο είχε κάνει ντεμπούτο στην κατηγορία, ο Φώτης Τακιανός έφτασε στη 14η θέση της σχετικής λίστας στα χρόνια της Basket League (από το 1992-93) και στα 16 ματς τον Μισέλ Γκομέζ και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.
Ο ΜVP: Ο Νέιτ Ρένφρο ήταν ο μόνος από τους ξένους του ρόστερ της περιόδου 2021-22 που συνέχισε και στη φετινή σεζόν στον ΠΑΟΚ mateco, δικαιώνοντας τους ανθρώπους του αφού ήταν, βάσει των αριθμών, ο πολυτιμότερος παίκτης του. Ο Αμερικανός σέντερ έφτασε τους 458 βαθμούς στο ranking, στην κανονική περίοδο και τα πλέι οφ, έχοντας 22/30 παιχνίδια του 10+, 9/30 20+ και σε ένα από τα 30+ ranking. Ήταν εκείνο της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου κόντρα στον Απόλλωνα Carna, στο οποίο είχε επίδοση 37 στο σύστημα αξιολόγησης. Δεν ήταν μόνο η κορυφαία επίδοση του φετινού ΠΑΟΚ mateco, αλλά μία από τις 21 κορυφαίες στην ιστορία του στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.
Στη λίστα των απόλυτων αριθμών, τον Ρένφρο ακολούθησαν ο Γιανίκ Φράνκε με 439 βαθμούς και ο Τζέιλεν Χαντς με 371. Η εικόνα της αντίστοιχης λίστας των μέσων όρων δεν ήταν διαφορετική αφού στην πρώτη τριάδα και με την ίδια σειρά, βρίσκονταν οι ίδιοι παίκτες. Ο Νέιτ Ρένφρο είχε μέσο όρο 15,26 στο ranking, ο Φράνκε 14,16 και ο Χαντς 11,96.
Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο ΠΑΟΚ mateco της σεζόν 2022-23 είχε στις τάξεις του δύο πολύ παραγωγικούς παίκτες στο κομμάτι του σκορ. Τζέιλεν Χαντς και Γιανίκ Φράνκε μάλιστα ήταν στην πρώτη τριάδα των σκόρερ της κανονικής περιόδου, με σχετικά μικρή από τον Μάρκους Ντένμον. Κορυφαίος σκόρερ του Δικεφάλου αναδείχτηκε ο Φράνκε αφού εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η παραγωγικότητα του Χάντς έπεσε κάτω από το μισό στα πλέι οφ. Ο Ολλανδός τελείωσε τη σεζόν με 488 πόντους που τον κατέταξαν στη 19η θέση των ξένων σκόρερ του ΠΑΟΚ mateco στην Basket League. Είχε 25/31 παιχνίδια του στο Πρωτάθλημα 10+, 7/31 παιχνίδια 20+ και τρεις επιδόσεις 30+ πόντων. Έτσι ο Φράνκε έγινε ο 6ος παίκτης στην ιστορία του Δικεφάλου στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, που έφτασε 3+ φορές σε επίδοση 30+ πόντων σε μία σεζόν.
Τον Ολλανδό διεθνή ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς ο Τζέιλεν Χαντς με 430 και ο Τζέιλεν Ράιλι με 275 πόντους. Όπως στο ranking έτσι και στο σκοράρισμα η πρώτη τριάδα δεν είχε διαφοροποιήσεις στη λίστα των μέσων όρων. Ο Γιανίκ Φράνκε έδινε 15,74 πόντους στον ΠΑΟΚ mateco, ο Τζέιλεν Χαντς 13,87 και ο Τζέιλεν Ράιλι 10,57.
Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο ΠΑΟΚ mateco δεν είχε φέτος στο ρόστερ του παίκτη που να κυριάρχησε σε αυτήν την κατηγορία. Γι’ αυτό και ο κορυφαίος του ήταν μόλις στην 11η θέση της σχετικής λίστας στην κανονική περίοδο. Ήταν ο Νέιτ Ρένφρο που αναδείχτηκε ο κορυφαίος ριμπάουντερ της ομάδας συνολικά στο Πρωτάθλημα –κανονική περίοδο και πλέι οφ- με 186 ριμπάουντ. Ο Αμερικανός είχε 6/30 παιχνίδια του διψήφιες επιδόσεις, οι τέσσερις από τις οποίες σημειώθηκαν στα πλέι οφ.
Τον Ρένφρο ακολούθησαν σε απόλυτους αριθμούς ο Γιανίκ Φράνκε με 148 και ο Χρήστος Σαλούστρος με 136 ριμπάουντ. Η ίδια σύνθεση αλλά με μία διαφοροποίηση υπήρξε στη σειρά της πρώτης τριάδας στην αντίστοιχη λίστα των μέσων όρων. Η πρωτιά του Ρένφρο δεν αμφισβητήθηκε αφού είχε 6,2 ριμπάουντ ανά αγώνα αλλά στη 2η θέση ήταν ο Σαλούστρος με 5,23 και στην 3η ο Φράνκε με 4,77 ριμπάουντ ανά αγώνα.
Ο ΠΑΣΕΡ: Αυτή η στατιστική κατηγορία παρουσίασε μία έκπληξη για τον ΠΑΟΚ mateco. Ή μήπως όχι; Ο σέντερ της ομάδας Νέιτ Ρέφρο εκτός από κορυφαίος στο ranking και στα ριμπάουντ, αναδείχτηκε και κορυφαίος πασέρ της, «αγγίζοντας» μάλιστα τις 100 ασίστ στο φετινό Πρωτάθλημα αφού τελείωσε τη σεζόν με 97. Άφησε οριακά πίσω του τον Τζέιλεν Ράιλι που είχε 96 ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Τζέιλεν Χαντς με 80 ασίστ, ξεπερνώντας και αυτός με οριακό τρόπο τον Γιανίκ Φράνκε που είχε 77 ασίστ.
Ο Ρένφρο μάλιστα, με τις εννιά ασίστ που είχε από τους τελευταίους μήνες της περασμένης σεζόν, έγινε ο 4ος σέντερ με 100+ ασίστ στην ιστορία του ΠΑΟΚ mateco στα χρόνια της Basket League. Σε αυτόν τον αριθμό είχαν φτάσει ο Γιάννης Γιαννούλης, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και ο Ζόραν Σάβιτς. Στη λίστα των μέσων όρων ωστόσο, ο Ράιλι κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή. Ο Αμερικανός μοίραζε 3,69 ασίστ ανά αγώνα έναντι των 3,23 που είχε ο Ρένφρο. Ακολούθησαν ο Χαντς με 2,58 και ο Φράνκε με 2,48.
ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Στην εξέλιξη αυτής της σεζόν, κάποιες επιδόσεις ξεχώρισαν για τον ΠΑΟΚ mateco, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.