Του Βασίλη Σκουντή
Το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιουνίου του 2013 όταν κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι! Ο τέντζερης του Νέιτ Γουόλτερς κύλησε από την Ουάσιγκτον, πέρασε από τη Φιλαδέλφεια και κατέληξε στο Μιλγουόκι, όπου το καπάκι του Γιάννη Αντετοκούνμπο είχε μπει ήδη πάνω στο μάτι της κουζίνας.
Εκ των υστέρων βεβαίως θα αποδεικνυόταν πως ο “Greek Freak” δεν (θα) ήταν απλώς το καπάκι, αλλά ολόκληρη η οικοσκευή των Μπακς!
Το βράδυ της 27ης Ιουνίου του 2013 τα “Ελάφια” επέλεξαν τον μορφονιό μας από τα Σεπόλια στο Νο 15, ενώ είκοσι τρία νούμερα πιο κάτω, ο προερχόμενος από το Σάουθ Ντακότα Στέιτ γκαρντ περιδιάβαινε ολόκληρη την Ανατολή: τον τσίμπησαν στο Νο 38 οι Γουίζαρντς, οι οποίοι το ίδιο βράδυ τον έστειλαν στη Φιλαδέλφεια απ’ όπου μετά από λίγες ώρες μετακόμισε στο Μιλγουόκι.
Τα μπιλοζέρια και οι σαγιονάρες!
Ο χειμώνας στο Γουϊσκόνσιν είναι βαρύς κι ασήκωτος… Παγώνει η λίμνη του Μίσιγκαν, το χιόνι είναι ασταμάτητο, ενσκήπτουν τα… μπιλοζέρια (below zero), όπως λένε τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν οι Έλληνες μετανάστες και πρέπει να είσαι θαρραλέος για να κυκλοφορήσεις έξω… Τότε λοιπόν κατάλαβα πως ο Γουόλτερς είναι στ’ αλήθεια πολύ θαρραλέος!
Τον Φεβρουάριο του 2014 που επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Μιλγουόκι για ένα ρεπορτάζ σχετικά με την καινούργια ζωή του Γιάννη, επικρατούσε ψοφόκρυο, αλλά μέσα σε ένα σμήνος κουκουλωμένων ανθρώπων, ο λεγάμενος εμφανίσθηκε με κοντομάνικο μπλουζάκι, βερμούδα και σαγιονάρες με άσπρες κάλτσες!
Έμοιαζε με τουρίστα σε ελληνικό νησί, αλλά ξα του!
Τότε λοιπόν τον αντίκρισα για πρώτη φορά και να που μετά από εννέα χρόνια ο Γουόλτερς έρχεται στα μέρη μας για να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Έρχεται στα μέρη μας και στη γενέτειρα του παίκτη με τον οποίο επελέγη στο ίδιο ντραφτ και δέχθηκαν μαζί τα καψόνια στα οποία ούτως ή άλλως υπόκεινται οι ρούκηδες! Εκείνη τη σεζόν ο Αμερικανός γκαρντ προηγήθηκε στην επετηρίδα έναντι του Γιάννη, όντας τυχερός μέσα στην ατυχία της ομάδας!
Το ντεμπούτο στο Μάντισον
Ντεμπούταραν και οι δυο, προερχόμενοι από τον πάγκο, στην πρεμιέρα της 30ής Οκτωβρίου του 2013 στο Μάντισον (Νικς – Μπακς 90-83) με τον μεν Αντετοκούνμπο να αγωνίζεται επί τέσσερα λεπτά και 43 δευτερόλεπτα (ένας πόντος, ½ βολές, ένα λάθος, δυο φάουλ), τον δε Γουόλτερς να μένει στο παρκέ επί 29 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα με απολογισμό εννέα πόντους (2/8δ., 1/4τρ., 2/2β.), ένα ριμπάουντ, τέσσερις ασίστ, ένα κλέψιμο, μια τάπα, δυο λάθη και δυο φάουλ.
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Λάρι Ντρου με τους τραυματισμούς του Λιουκ Ριντνάουρ και του Μπράντον Νάιτ τον ανάγκασαν να προσπαθήσει να βγάλει από τη μύγα ξύγκι.
Το αποτέλεσμα; Ο Γουόλτερς έπαιξε βασικός στα επτά από τα πρώτα εννέα ματς και σε 31 από τα 58 της σεζόν, προτού τραυματισθεί στο αριστερό χέρι και μείνει στα πιτς, με μέσο όρο 7.2 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ.
Η συνέχεια βεβαίως ήταν εντελώς διαφορετική: μετά τα 58 ματς της παρθενικής σεζόν του, αξιώθηκε να παίξει μονάχα σε άλλα 26 (Μπακς, Πέλικανς, Τζαζ) και πλέον συνειδητοποίησε ότι το μέλλον του βρισκόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Ράντονιτς, ο Πρίφτης, ο Γουόλτερς και ο Κάνααν
Μεταξύ μας, δεν του βγήκε σε κακό, διότι ναι μεν δεν στέριωσε στο ΝΒΑ, αλλά έγινε ένας αξιοπρεπέστατος και τίμιος Euroleague player, που μετά τον Ερυθρό Αστέρα, τη Ζαλγκίρις Κάουνας και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ θα μοστράρει τα ταλέντα του και με τον Παναθηναϊκό.
Αυτά (τα ταλέντα) τα ξέρει καλύτερα από τον καθέναν ο Ντέγιαν Ράντοβιτς που τον είχε στη δούλεψη του σε δυο διαφορετικές θητείες τους στον Ερυθρό Αστέρα: τη σεζόν 2016-17 και πέρυσι (2021-22).
Θα τους τριτώσει τώρα στον Παναθηναϊκό το καλό της συνεργασίας, χώρια που ο Γουόλτερς είναι σαν τον… Αϊζέα Κάνααν!
Από πού κι ως πού; Μα πρόπερσι οι δυο τους υπήρξαν συμπαίκτες στην Ούνικς Καζάν η οποία ηττήθηκε στους τελικούς του EuroCup από τη Μονακό.
Και ποιος ήταν ο προπονητής (τους); Ο Δημήτρης Πρίφτης!
Είσαι ο Νέιτ και σε λένε… Φλόουτερς!
Ο Ράντονιτς ξέρει επίσης και το παρατσούκλι με το οποίο σουλατσάρει στην πιάτσα ο Αμερικανός γκαρντ… Τον λένε Nate (όχι Wolters, αλλά) Floaters!
Κάνει ρίμα αυτό, αλλά κάνει και μια βασική συνθήκη του παιχνιδιού του, μάλιστα οι αναλυτές θεωρούν ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα –εάν όχι το καλύτερο-τέτοια σουτ στην Ευρώπη. Φημίζονται για το floater με το οποίο τελειώνουν πολύ συχνά τις φάσεις ο Νικ Καλάθης, ο Σάσα Βεζένκοβ, ο Λούκα Λεκάβιτσους, ο Τόμας Γουόκαπ και πάει λέγοντας, αλλά ο Γουόλτερς το ‘χει για ψωμοτύρι και το πλασάρει ως τη δική του “signature move”.
Η διαρκής επιθετικότητα
Πέρα από το floater το στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει το στιλ παιχνιδιού του 31χρονου γκαρντ είναι αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν “attack mode”: τουτέστιν βρίσκεται σε μια διαρκή επιθετικότητα που τον οδηγεί από τη στιγμή κατά την οποία θα πάρει την μπάλα στα χέρια του σε κίνηση με στόχο να σπάσει την αντίπαλη άμυνα.
Η σπεσιαλιτέ του floater, η ορμητικότητα, η ποιότητα η ικανότητα του σε φάσεις ένας εναντίον ενός και βεβαίως η τριβή του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τον ταυτοποιούν ως παίκτη και φτιάχνουν τη συστατική επιστολή με την οποία θα συστηθεί φορώντας την πράσινη φανέλα.
Ξανασμίγουν τα αηδόνια
Πλάκα πλάκα είναι πολύ πιθανό στο ΟΑΚΑ να ξανασμίξουν τα αηδόνια, καθόσον σε αυτή τη ρότα βρίσκεται και ο Μάριους Γκριγκόνις που υπήρξε συμπαίκτης του Γουόλτερς στη Ζαλγκίρις Κάουνας, τη σεζόν 2018-’19, με προπονητή τον Σαρούνας Γιασικέβιτσους.
Θα ‘χει το χάζι του αυτό το δίδυμο, ως υποσύνολο του back court του Παναθηναϊκού, διότι πρόκειται για δυο λευκούς γκαρντ, οι οποίοι δεν αποτελούν κιόλας την επιτομή της αθλητικότητας, αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!
Με την πιθανή συνύπαρξη του Γουόλτερς και του Γκριγκόνις, οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης θα έχουν ένα έλλειμμα αθλητικότητας, αλλά συνάμα και ένα περίσσευμα μυαλωμένου μπάσκετ!
Ο Γκριγκόνις, ο Μίντλετον και η… κηδεία στο ΟΑΚΑ
Τη σεζόν 2020-21 αγωνιζόμενος στην EuroLeague με τη Ζαλγκίρις βάδισε στα χνάρια του Κρις Μίντλετον, όντας μέλος του κλειστού κλαμπ 50-40-90: πάει να πει ότι σούταρε με 50% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα και 90% στις βολές, μάλιστα είχε κάνει κιόλας μια… κηδεία στο ΟΑΚΑ!
Αναφέρομαι στο ματς της 11ης Δεκεμβρίου του 2020 (Παναθηναϊκός – Ζαλγκίρις 69-81), στο οποίο ο Γκριγκόνις σκόραρε 24 πόντους με 3/6 δίποντα και 6/8 τρίποντα, κατέβασε έξι ριμπάουντ και μοίρασε τρεις ασίστ.
Ο 28χρονος Λιθουανός γκαρντ πλασάρει στην πιάτσα δυο σημαντικά προσόντα: το μέγεθος (1μ.98) και τον πλουραλισμό του.
Ο τριπλοθεσίτης και το σκεπτόμενο μπάσκετ
Το μπόι που διαθέτει και ξέρει να το χρησιμοποιεί και να το εκμεταλλεύεται τού επιτρέπει να παίζει λες και είναι φόργουορντ και γι’ αυτό τον λόγο μπορεί κατά περίσταση να υποστηρίξει τρεις θέσεις, αγωνιζόμενος ως άσος, ως δυάρι και ως τριάρι.
Σαν τον Νάντο ντε Κολό ένα πράγμα…
Αυτά εν πρώτοις, όσο για τα υπόλοιπα, όπως συνηθίζω να γράφω σε τέτοιες περιπτώσεις, θα τα βρει η υπηρεσία: την υπηρεσία του Ντέγιαν Ράντονιτς, εννοώ, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι θιασώτης ενός στιλ παιχνιδιού που κουμπώνει με το ρηθέν και κατοχυρωθέν υπό του Αργύρη Πεδουλάκη, “σκεπτόμενο μπάσκετ”.
Διάβολε, αν δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε!
Πηγή: Sport24