Του Γιάννη Φιλέρη
Σε αντίθεση με τον Ζεράρ, τον Γάλλο που έφερε ο Γιάννης Μπέζος και έκανε τη ζωή δύσκολη σε όλη την παρέα των “Απαράδεκτων”, ο Γάλλος του Ολυμπιακού, ο Μουσταφά Φαλ είναι ο ψηλός που έκανε όλους στον Πειραιά να αισθάνονται καλύτερα. Το βιντεάκι, βέβαια, που εμπνεύστηκε η ΚΑΕ Ολυμπιακός για να ανακοινώσει την επέκταση του συμβολαίου του ήταν εξαιρετικό, όπως και οι αδερφοί Αγγελόπουλοι που πρωταγωνιστούν μαζί με τον πανύψηλο “Μους” και κάθε άλλο παρά …απαράδεκτοι είναι.
Kalimera είπαμε; Ε, ας πούμε και μια kalispera !!! ☕️☀️😎
Έφερε τον Γάλλο και θα τον κρατήσει μέχρι το 2027!!! 🐊
Olympiacos BC has extended its cooperation with Moustapha Fall until 2027. #OlympiacosBC #WeAreOlympiacos #TogetherWeFight pic.twitter.com/1R30nb0dXX
— Olympiacos B.C. (@Olympiacos_BC) March 15, 2024
Ο Φαλ θα έμενε στον Πειραιά -σίγουρα- μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, ωστόσο, εκτιμώντας πρώτα την προσφορά του, ίσως και αντιλαμβανόμενοι ότι ο διεθνής Γάλλος ενδεχομένως να απασχολούσε κι άλλα κλαμπ (στο συμβόλαιο του, υπήρχε και μπάι-άουτ, αυτό το καλοκαίρι), φρόντισαν να ξεκινήσουν μαζί του, τις συζητήσεις και με την προφανώς σπουδαία πρόταση που του έκαναν να συμφωνήσουν σε νέο συμβόλαιο, μέχρι το 2027.
Τότε ο Φαλ θα είναι 35 ετών και θα έχει συμπληρώσει έξι χρόνια στον Ολυμπιακό. Ήδη (με τη φετινή σεζόν) μετράει τρία, τα περισσότερα που είχε ποτέ σε μια ομάδα της δεκάχρονης επαγγελματικής του καριέρας μετά το τριετές ξεκίνημα του στην Πουατιέ. Ακολούθησαν μονοετή συμβόλαια με Μονακό, Αντίμπ, Σαλόν, Σακάρια (Τουρκία), Λοκομοτίβ Κουμπάν, Τουρκ Τελεκόμ και Βιλερμπάν.
Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε η ιδανική επιλογή για την εκτόξευση του στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αλλά και ο Φαλ, αποδείχθηκε ο ιδανικός σέντερ για αυτό που τρία χρόνια μετά ονομάζουμε “μπάσκετ του Ολυμπιακού”. Δεν ξέρουμε τι σκεφτόταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας το καλοκαίρι του 2021 όταν κύκλωνε το όνομα του Γάλλου γίγαντα, αφήνοντας κατά μέρος τα σχήματα με τους unsersized σέντερ, σίγουρα όμως είχε χτυπήσει φλέβα χρυσού.
Ο ύψους 2.18 “δεινόσαυρος”, που γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1992 στο Παρίσι και η καταγωγή του έλκει από τη Σενεγάλη, εξελίχθηκε στον έναν από τους τρεις ακρογωνιαίους λίθους της ομάδας που είχε στο μυαλό του. Οι άλλοι δύο είναι ο Τόμας Γουόκαπ και ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου.
Παρά το ύψος του, ο Φαλ δεν είναι ο κλασικός αργός seven footer, που μπορεί να κινηθεί μόνο μέσα στο ζωγραφιστό της ρακέτας, δεν μπορεί να μαρκάρει παρά μόνο ισοϋψείς του, έχει αργά πόδια και είναι χρήσιμος μόνο στον αέρα, παίρνοντας ριμπάουντ και κάνοντας μπλοκ.
Ο Μπαρτζώκας ανέδειξε όλες τις πτυχές του ταλέντου του, αξιοποιώντας το τεράστιο κορμί του αλλά και τα κρυφά προσόντα του, στο να μαρκάρει κοντύτερους παίκτες, ακόμα κι αν πρόκειται για τον πιο γρήγορο αντίπαλο γκαρντ και κυρίως η εκπληκτική αίσθηση του γηπέδου και η ικανότητα του να πασάρει καλά, αξιοποιώντας τους συμπαίκτες του.
Μαγικό φίλτρο από τον Μπαρτζώκα
Ο Φαλ του Ολυμπιακού δεν έχει καμιά σχέση με τον Φαλ των άλλων ομάδων στις οποίες αγωνίστηκε, ή με εκείνον της Εθνικής Γαλλίας. Λες και πίνει ένα μαγικό φίλτρο, που παρασκευάζει ο … δρυίδης Μπαρτζώκας και μεταμορφώνεται σε ένα σούπερ μαν που κάνει τα πράγματα απλούστερα για την “ερυθρόλευκη” ομάδα.
Οι αριθμοί του (7.5π, 4.5ρ) μπορεί να μην τρομάζουν, αν τους μελετήσει κανείς όμως με προσοχή, μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι για τους “ερυθρόλευκους”. Οι 2.6 ασίστ που δίνει σε συνδυασμό με τα 1.2 μπλοκ και τα 0.2 κλεψίματα του, εξισορροπούν με πολύ θετικό πρόσημο τα 1.2 λάθη του.
Σύμφωνα με τα πιο προχωρημένα (advanced) στατιστικά, ο Γάλλος είναι στο τοπ-10 των καλύτερων παικτών της φετινής EuroLeague. Σε αυτή την ιδιότυπη δεκάδα συμμετέχουν ακόμα ο συμπαίκτης του Άλεκ Πίτερς κι ακόμα οι Γιαν Βέσλι, Κίναν Έβανς, Μάικ Τζέιμς, Έντι Ταβάρες, Φακούντο Καμπάσο, Τσίνα Μονέκε, Τόκο Σενγκέλια και ο Τζέριαν Γκραντ του Παναθηναϊκού.
Ο Φαλ είναι πρώτος στο effective field Goal (74.6) και στο true shooting (74.6), δυο ιδιαίτερα στατιστικά που αξιολογούν την επιρροή των σουτ (και την ευστοχία) κάθε παίκτη ενώ από τις ασίστ που δίνει ο Ολυμπιακός παίρνει κατά μέσο όρο 6.3π σε κάθε παιχνίδι. Το αντίστοιχο νούμερο του Γουόκαπ, του κορυφαίου πασέρ των “ερυθρολεύκων”, είναι 11.5π
Οι πάσες του Φαλ είναι πάντοτε καθοριστικές και ένα βασικό συστατικό της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας του. Δεν είναι τόσο εμπνευσμένες όπως του Βούισιτς, ίσως του κορυφαίου ψηλού πασέρ στην Ευρώπη, μετά βέβαια από τον ιδιοφυή Άρβιντας Σαμπόνις, που πάντα βρίσκεται εκτός συναγωνισμού (όπως και ο … Γιόκιτς, που παίζει στο ΝΒΑ). Ο σέντερ του Ολυμπιακού έχει, όμως, μια μοναδική ικανότητα να ξέρει που θα πασάρει την μπάλα, είτε σε σορτ ρολ, είτε σε χάι-λόου καταστάσεις, είτε μετά από επιθετικά ριμπάουντ.
Αλλά τα νούμερα δεν μπορούν, σε καμιά περίπτωση, να αποτυπώσουν τη μεγαλειώδη παρουσία του Φαλ στην άμυνα του Ολυμπιακού. Το τεράστιο κορμί του, τα μακριά χέρια του και η ταχύτητα του για τα 218 εκατοστά του, όλα αυτά μαζί συν την απόλυτη προσήλωση του σε κάθε φάση, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι “ερυθρόλευκοι” εδώ και δυο χρόνια παίζουν την καλύτερη άμυνα στην EuroLeague.
Η τρομακτική φιγούρα του στην άμυνα
Η φιγούρα του είναι πολλές φορές … τρομακτική για τους αντιπάλους και η ρακέτα του Ολυμπιακού, ελέω Φαλ, θυμίζει ναρκοπέδιο. Δεν είναι μόνο οι αλλοιώσεις των σουτ, ή τα ολοκληρωμένα κοψίματα του. Είναι το συνολικό αμυντικό πακέτο που ο Ολυμπιακός μπορεί να προσφέρει σε κάθε παιχνίδι του, ειδικά όταν χρειάζεται επειγόντως να αλλάξει τα δεδομένα ενός παιχνιδιού, όπως συνήθως δηλαδή κάνει σε πολλούς από τους αγώνες του.
Φυσικά όλα αυτά τα ξέρει πολύ καλά το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού, οι συμπαίκτες του που τον εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια, ο κόσμος που σε κάθε ευκαιρία τον αποθεώνει και βέβαια ο ίδιος ο παίκτης. Όταν το προηγούμενο καλοκαίρι σκούπιζε τον πάγκο της Εθνικής Γαλλίας, έβαλε σε αντιπαράθεση το πως νιώθει όταν καλείται στους “τρικολόρ” με την κατάσταση που βιώνει στον Ολυμπιακό.
“Δεν υπάρχει καμιά σύγκριση. Ο Ολυμπιακός είναι για μένα μια απίθανη περίπτωση. Απίθανοι προπονητές, απίθανος κόσμος, απίθανη ομάδα. Απολαμβάνω να παίζω γι αυτούς. Το κατάλαβα πολύ καλά σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κανονικά τώρα θα ήθελα να ξεκουραστώ, να αδειάσει λίγο το κεφάλι μου, μετά όμως από όσα είδα στην Ασία και στην Εθνική, θέλω όσο τίποτε άλλο να επιστρέψω στον Πειραιά και να ξαναπαίξω για τον Ολυμπιακό” έλεγε σε πολλές συνεντεύξεις του, μετά την όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία με τη Γαλλία στο Μουντομπάσκετ.
“Οταν σου προκύπτουν τέτοιες αναποδιές, τότε εκτιμάς και αισθάνεσαι πολύ τυχερός για την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι με τον σύλλογό σου…” πρόσθετε, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι ξέρουμε. Ο Φαλ είναι μοναδικός για τον Ολυμπιακό και προφανώς ισχύει και το αντίστροφο.
Δεν θα μπορούσαν, λοιπόν, να πράξουν διαφορετικά ούτε ο Μπαρτζώκας, ούτε και οι Αγγελόπουλοι, που με ένα ηγεμονικό συμβόλαιο αποφάσισαν να κρατήσουν τον πολύ σοβαρό (ακόμα κι όταν οι συμπαίκτες του κάνουν σα μικρά παιδάκια όταν συγκεντρώνονται έξω από τα αποδυτήρια, πριν από κάθε αγώνα) αλλά τόσο πολύτιμο και εξαιρετικό σε όλα του, Μουσταφά Φαλ.
Πηγή: Sport 24