Του Θάνου Σαρρή
Παραμονές Μουντιάλ, ο προπονητής της Σαουδικής Αραβίας και αναμορφωτής της, Ερβέ Ρενάρ, κλήθηκε από το World Soccer να μιλήσει για τη διοργάνωση, όπως και όλοι οι τεχνικοί τον ομάδων. Ρωτήθηκε για τον Σαλέμ Αλ Νταουσαρί και απάντησε: «Ο Σαλέμ είναι ένας σπουδαίος παίκτης, ένας από τους κορυφαίους της Ασίας, όπως και ο Σαλμάν Αλ Φαράζ. Περιμένω να είναι από τους καλύτερους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το επίπεδό τους είναι τόσο καλό και, με το ταλέντο τους, μπορούν να κάνουν τη χώρα τους περήφανη». Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να δικαιωθεί.
Η αήττητη από τον ημιτελικό του Copa America 2019 Αργεντινή, η ομάδα του Λιονέλ Μέσι, είδε τον MVP του Ασιατικού Champions League το 2021 να χαζεύει την άμυνά της και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα με γκολ αλά Λιονέλ, για να γράψει το τελικό 2-1. Ακόμα κι αν χρειάστηκε να ακυρωθούν τρία γκολ στην αλμπισελέστε, ακόμα κι αν οι νικητές έβγαλαν το πρώτο μέρος χωρίς ευκαιρία, έγραψαν ιστορία.
Παίρνοντας θέση στο αριστερό «φτερό», ο Αλ Νταουσαρί απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο γιατί ο προπονητής του πίστευε τόσο πολύ στις δυνατότητές του. Την περσινή σεζόν, με την Αλ Χιλάλ, είχε 0.42 γκολ ανά ματς, όσα και τα xGoals του. Είχε 2.53 σουτ στον στόχο και έκλεισε τη σεζόν με 19 τέρματα, 6 ασίστ και 83.9% ποσοστό ακρίβειας στις πάσες, με την ομάδα του να κατακτά το Champions League Ασίας και τον ίδιο να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης.
Λέγαμε και στην εκπομπή, το βράδυ της Δευτέρας, ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει σχέση με την ομάδα που στην πρεμιέρα του Μουντιάλ της Ρωσίας δέχθηκε 5 τέρματα και έκανε τους οικοδεσπότες να φαντάζουν υπερομάδα, παρότι στο πρώτο ημίχρονο. Τότε, ο Τούρκι Αλ Σέικ, επικεφαλής αθλητισμού, με μήνυμά του στο twitter τόνισε ότι «καλύπτουμε όλα τα έξοδα για τρία χρόνια, έχουμε προσλάβει το καλύτερο δυνατό τεχνικό επιτελείο και έναν παγκόσμιας κλάσης προπονητή», υπογραμμίζοντας ότι οι παίκτες απέτυχαν να πιάσουν έστω το 5% της αναμενόμενης απόδοσης. Ακόμα και σε κείνη τη διοργάνωση, πάντως, ο Αλ Νταουσαρί είχε κάνει αισθητή την παρουσία του, με γκολ στο τελευταίο ματς απέναντι στην Αίγυπτο.
Η Σαουδική Αραβία έχει σαφώς μεγαλύτερη ποδοσφαιρική παράδοση από το Κατάρ, παρουσίες σε Μουντιάλ, κατακτήσεις Asian Cup. Έχει, επίσης, πολύ πλούσιες ομάδες και ένα καθεστώς που επενδύει στον αθλητισμό για να βελτιώσει την εικόνα του προς τη Δύση. Θυμηθείτε τους Σαουδάραβες που αγόρασαν τη Νιουκαστλ, τις προτάσεις για τον Ρονάλντο, τη συνεργασία με τον Μέσι για να προμοτάρει την υποψηφιότητα για το Μουντιάλ του 2030 με Αίγυπτο και Ελλάδα, καθώς και το Grand Prix της Formula 1 στην Τζέντα, όπου οι καπνοί από την πυραυλική επίθεση των ανταρτών φαίνονταν από την πίστα, αλλά ο αγώνας έγινε κανονικά. Ο Φέλιξ Τζέικενς από τη Διεθνή Αμνηστία χαρακτήρισε “sportswashing” την απόφαση να μην αναβληθεί.
Πίσω στο ποδόσφαιρο, ο Ρεβάρ ανέλαβε το 2019 και στα προκριματικά συγκέντρωσε 12 βαθμούς στα πρώτα 4 παιχνίδια, επικρατώντας μάλιστα 1-0 της ισχυρής Ιαπωνίας. Ο Αλ Νταουσαρί ήταν από εκείνους που στηρίχθηκε ο Γάλλος τεχνικός, δίνοντάς του τον χώρο και τις συνθήκες να ξεδιπλώσει τα χαρίσματά του.
Ο Γάλλος, πρώην προπονητής στο Μαρόκο, προσπάθησε να παλέψει την απουσία διεθνών παραστάσεων (όλοι οι παίκτες παίζουν στο εγχώριο πρωτάθλημα) με αρκετά φιλικά και να προσαρμόσει τις επιλογές του στον κανονισμό που επιτρέπει στις ομάδες της χώρας να έχουν μέχρι 7 ξένους παίκτες, γεγονός που μειώνει το χρόνο των γηγενών. Για τους αξιωματούχους της χώρας, το γεγονός ότι κανείς ποδοσφαιριστής της Εθνικής δεν παίζει εκτός των συνόρων, όπως γίνεται για παράδειγμα στο Ιράν, είναι επειδή απλώς οι σύλλογοι έχουν τα χρήματα για να τους προσφέρουν τα συμβόλαια που μπορούν να τους κρατήσουν εντός Σαουδικής Αραβίας. Ατζέντης που μίλησε ανώνυμα στο Athletic, τόνισε ότι οι Σαουδάραβες ποδοσφαιριστές μπορούν να σταθούν στην Ευρώπη, όμως κανείς σύλλογος δεν μπορεί να τους προσφέρει τα χρήματα για να πάρουν μεταγραφή. Μια συμφωνία με τη La Liga, η οποία έστειλε μεταξύ άλλων και τον Αλ Νταουσαρί στη Βιγιαρεάλ (μία συμμετοχή), δεν στέφθηκε με επιτυχία. Για τους ποδοσφαιριστές, γιατί οι ισπανικοί σύλλογοι πήραν αρκετά χρήματα, μόνο και μόνο για να εντάξουν στο ρόστερ τους για λίγους μήνες κάποιους Σαουδάραβες.
Ο Ρεβάρ πάλεψε για να μετατρέψει τον «εγκλεισμό» σε πλεονέκτημα, δουλεύοντας όσο το δυνατόν πιο εντατικά στο δέσιμο της ομάδας και στην τακτική. Οι αναλυτές έλεγαν από πριν ότι η πειθαρχία, η πίστη και η συγκέντρωση στο πλάνο που έχει αυτή η Σαουδική Αραβία δεν έχει σχέση με την ομάδα των προηγούμενων διοργανώσεων. Oι παίκτες ενσωματώθηκαν από νωρίς στην εθνική, με τη συνεργασία των συλλόγων και της Λίγκας, για να παίξουν φιλικά με διαφορετικού τύπου ομάδες, από το Εκουαδόρ και τις ΗΠΑ μέχρι την Ισλανδία και την Αλβανία. Δέκα φιλικά συνολικά, στα οποία δέχθηκαν μόλις πέντε γκολ. Αντιμετώπισαν προβλήματα στην άλλη πλευρά του τερέν, αλλά αυτή η τακτική τους προσέγγιση, με την πειθαρχία και τον περιορισμό του αντιπάλου δούλεψε μια χαρά απέναντι στην «αλμπισελέστε», ενώ είχαν διαστήματα που έλεγχαν και προστάτευαν την κατοχή.
Για τον Ρενάρ, η ποδοσφαιρική κουλτούρα της Σαουδικής Αραβίας έχει πολλά κοινά με τις χώρες της βόρειας Αφρικής, όπου το ταλέντο δεν λείπει, αλλά χρειάζεται η πειθαρχία και η ομαδικότητα. Είναι στοιχεία στα οποία δουλεύει όλον αυτόν τον καιρό. Η μεγαλύτερη προετοιμασία, τους έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψουν ακόμα περισσότερο στα μειονεκτήματα, αλλά και τα πλεονεκτήματά τους. Μην ξεχνάμε ότι στα προκριματικά του Μουντιάλ, οι «πράσινοι» τερμάτισαν πάνω από Ιαπωνία και Αυστραλία. «Μερικές φορές, είναι πλεονέκτημα το ότι παίζουν όλοι εντός Σαουδικής Αραβίας. Το επίπεδο γίνεται όλο και καλύτερο. Αυτή είναι η τέταρτη σεζόν μου εδώ και ξέρω το πρωτάθλημα πολύ καλά. Δεν είναι μια εύκολη λίγκα. Η ποιότητα είναι υψηλά», έλεγε ο Ρεβάρ, που ήξερε ότι η ομάδα του δεν θα είχε ζητήματα εγκλιματισμού στο Κατάρ.
Η Σαουδική Αραβία ρίσκαρε με την άμυνά της ψηλά, αλλά δικαιώθηκε, βγάζοντας τους Αργεντινούς οφσάιντ. Δύο φορές έπαιξε με τα εκατοστά. Θα μιλούσαμε για διαφορετικό ματς, αλλά σε τέτοια ματς, στο τέλος μετρά πάντα το αποτέλεσμα. Ήταν, άλλωστε, ο δικός της τρόπος για να αντιμετωπίσει τον Μέσι και την παρέα του: Οι Σαουδάραβες έκαναν κάποια απειλητικά κλεψίματα στο 0-0 και έδειξαν γρήγορο τρανζίσιον. Ακόμα κι όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ, η διαχείριση της αναμέτρησης ήταν με πλάνο και στρατηγική.
Οι Ασιάτες μπήκαν χωρίς άγχος να αντιμετωπίσουν ένα από τα φαβορί για τη διοργάνωση, αλλά όχι και χωρίς πλάνο. Όχι χωρίς προετοιμασία. Όχι χωρίς δουλειά στην τακτική. «Αν σκέφτεσαι πολύ για τους αντίπαλούς σου στον όμιλο, σε πιάνει πονοκέφαλος», έλεγε χαρακτηριστικά ο Ρεβάρ, τονίζοντας ότι το ταλέντο των παικτών του δεν είναι αρκετό. «Πρέπει να τρέχεις, να πρεσάρεις. Όταν χάνεις την μπάλα, η αντίδραση τα επόμενα δευτερόλεπτα έχει τεράστια σημασία. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο σήμερα και σε αυτόν τον τομέα πρέπει να βελτιωθούμε», θέτοντας ως παράδειγμα τη Λίβερπουλ του Κλοπ, τον καιρό που είχε στις τάξεις της και τον Μανέ. Η δουλειά φάνηκε στο πρώτο ματς, όπως και το μότο του Ρεβάρ. «Μερικές φορές, δεν χρειάζεται να παίζεις φανταστικό ποδόσφαιρο. Αρκεί να παίζεις σαν ομάδα…». Ανεξάρτητα με τη συνέχεια, κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία στο ποδόσφαιρο της χώρας που τον φιλοξενεί.
Πηγή: Gazzetta