Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Ζωιτού

Από την προηγούμενη φορά που ο Τζον Φαν’τ Σιπ διάλεξε διεθνείς μεσολάβησαν σχεδόν 10 μήνες. Στη φρέσκια αποστολή που ανακοίνωσε για την έναρξη των υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας στην τρίτη κατηγορία του Nations League οι αλλαγές ήταν αρκετές. Άγγιξαν τον διψήφιο αριθμό. Άλλες υποχρεωτικές (λόγω τραυματισμών) κι άλλες όχι. Όπως ο αποκλεισμός του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, Νο1 στην Μπενφίκα. Ούτως ή άλλως ο Ολλανδός εκλέκτορας αρνήθηκε ως σήμερα τη δημιουργία ενός κλειστού κλαμπ με σφραγισμένες πόρτες για τον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ‘ταυτότητας’, κριθεί πως έχει τη δυνατότητα να προσφέρει.

Κάμποσοι ήξεραν πως υπολογίζονταν ήδη και επέστρεψαν. Άλλοι το έμαθαν την τελευταία στιγμή. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης και ο Χρήστος Τζόλης, που καθιερώνονται μέρα με τη μέρα στον ΠΑΟΚ, ήταν δύο εξ αυτών. Ο Γιώργος Κυριακόπουλος της Σασουόλο ακόμη ένας της ίδιας συνομοταξίας ‘νεοσύλλεκτων’. Και ο Στράτος Σβάρνας μαζί.

Ίσως όλοι τους να ‘πεσαν από τα σύννεφα που τους ήρθε τόσο νωρίς το χαρτί. Ο Λάζαρος Ρότα μάλλον όχι. Το ‘χε στο μυαλό του, προσδοκούσε μια κλήση στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Στις αρχές Μαρτίου το ‘χε ομολογήσει σε ολλανδικό μέσο, βλέποντας παιδιά της Eredivisie να καλούνται. “Προσωπικά θα είναι ένα υπέροχο βήμα για μένα. Είναι αυτό που μου δίνει το επιπλέον κίνητρο για να δίνω τα πάντα σε κάθε αγώνα“, έλεγε στη μίνι συνέντευξή του. Ο Φαν’τ Σιπ τον παρακολουθούσε και μάθαινε για την εξέλιξή του. Κυρίως αφότου την τελευταία ημέρα της προθεσμίας των χειμερινών μεταγραφών (31/1) είχε μετακινηθεί από τη Ζέμπλιν Μιχάλοβτσε στη Φορτούνα Σιτάρντ με συμβόλαιο 3.5 ετών. Η πρόσβαση στις πληροφορίες και στις εικόνες που ήθελε να συγκεντρώσει για το ‘ποιόν’ ήταν πολύ πιο εφικτή πια.

Μάλιστα η πρόσκληση ήρθε σχεδόν παράλληλα με γκολ στη φιλική νίκη 2-1 επί της Φένλο. Μια προσπάθεια που άρχισε ο ίδιος από δεξιά και την ολοκλήρωσε με εύστοχο πλασέ, αφού κέρδισε την τελευταία κόντρα.

Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην καριέρα μου. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει ο σύλλογος. Είμαι ευχαριστημένος με τη μεταγραφή και ανυπομονώ να παίξω πολύ και να βοηθήσω την ομάδα όπου μπορώ“, έλεγε ο γεννημένος στην Κατερίνη τον Αύγουστο του 1997 ποδοσφαιριστής. Το ‘όπου μπορώ’ δεν ξεγλίστρησε συμπτωματικά από τα χείλη του, δεν ήταν από τα κλισέ των παικτών μπροστά στο μικρόφωνο. Έφερε ξεχωριστό νόημα. Διότι ναι μεν η φυσική θέση του Ρότα είναι στα άκρα της άμυνας, δεξιά (κυρίως) ή αριστερά, αλλά σε διάφορες περιστάσεις έχει δοκιμαστεί τόσο ως κεντρικός αμυντικός (χάρη στη σπιρτάδα του) όσο και ο αμυντικός χαφ.

Είναι δυνατός σωματικά και με την απόκτησή του εξασφαλίζουμε περισσότερες επιλογές, κάτι που ήταν αναγκαίο μετά την αποχώρηση του Πίντο“, εξηγούσε ο τεχνικός διευθυντής του κλαμπ.

Δεν χάνει μονομαχία, αλλά χάνει το μυαλό του

Το εξειδικευμένο και καθ’ ύλην αρμόδιο whoscored τον αξιολογεί ως ‘δυνατό’ στα αμυντικά καθήκοντά του, είτε όταν χρειάζεται να μαρκάρει αντίπαλο (3.4 τάκλινγκ) είτε όταν πρέπει να απομακρύνει την μπάλα (1.6 διωξίματα), χωρίς μάλιστα να δεχθεί κάποια κάρτα. Ταυτόχρονα πάντως στέκεται στην αδυναμία συγκέντρωσης που παρουσιάζει σε αρκετές περιπτώσεις και στις όχι πάντα εύστοχες μεταβιβάσεις του, με 81.5% επιτυχίας σε 46.6 απόπειρες ανά συμμετοχή.

Τα συμπεράσματα βέβαια αφορούν τα μόλις πέντε ματς που πρόλαβε να παίξει στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου, προτού η εξάπλωση του κορονοϊού εξαναγκάσει τη λίγκα στην απόφαση ενός πρόωρου τέλους για το εγχώριο πρωτάθλημα. Κατ’ αντιστοιχία με το Βέλγιο και τη Γαλλία. Η έναρξη του επόμενου έχει οριστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Προσαρμοστικός και ανυπόμονος πάντως, ο Ρότα είχε ενταχθεί αμέσως στο νέο περιβάλλον του, με παρουσία 53 λεπτών απέναντι στη Χέρακλες. Προτού μετρήσει 40 διαδοχικά 90λεπτα στα παιχνίδια με την Έμεν, τη Φέγενορντ, τη Φένλο και την Τσβόλε. Κουβαλούσε ήδη 15 συμμετοχές με τη Ζέμπλιν στο σλοβάκικο πρωτάθλημα που διεκδικούσε Ευρώπη και άλλες 33 από την προηγούμενη σεζόν και δεν είχε πρόβλημα ρυθμού ή αγωνιστικής απραξίας. Στη ‘ζεύξη’ των δύο αγωνιστικών περιόδων (2018-19/2019-20) είχε λείψει υποχρεωτικά από πέντε παιχνίδια (τρία από τα πλέι οφ και δύο από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος) εξαιτίας τιμωρίας για σκληρό μαρκάρισμα σε αντίπαλο που τραυματίστηκε, όπως είχε κρίνει τότε η πειθαρχική επιτροπή. Επανήλθε όμως, κέρδισε εκ νέου τη θέση του στο αρχικό σχήμα και στο 2-2 με τη Ζλάτε Μόραβτσε πέτυχε το μοναδικό γκολ του.

Ένα χρόνο πριν, οι άνθρωποι της Ζέμπλιν τον είχαν εντοπίσει στην άσημη Σλαβόι Τρεμπίσοφ που πάλευε για την παραμονή της στη β’ κατηγορία. Είναι μια ομάδα πόλης 25.000 κατοίκων, στην οποία ο Ρότα έζησε και πρωτόπαιξε επαγγελματικό ποδόσφαιρο, φεύγοντας από την Ελλάδα και αναζητώντας στο εξωτερικό την ποδοσφαιρική τύχη του. Είχε προηγουμένως μια σταθερή παρουσία στην Κ19 του Ηρακλή, αλλά γρήγορα κίνησε γι’ άλλες πολιτείες, ποντάροντας σε πιο ευνοϊκές για την εξέλιξή του συνθήκες. Ίσχυε.

Ούτε τρία χρόνια μεσολάβησαν από τότε και ο μικρός που μεγάλωσε, στα 23 κλεισμένα του πλέον, λογίζεται ως ενεργό μέλος της Εθνικής ομάδας. Τουλάχιστον στους 24 για την πρώτη δυάδα αγώνων στο Nations League. Όχι κι άσχημα. Πόσο μάλλον αν βρει χώρο με Σλοβενία ή Κόσοβο. Έμαθε, εξάλλου, ν’ αρπάζει κάθε ευκαιρία του.

Πηγή: Contra