Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου
Στο Μουντιάλ του 1990, από τα πιο φτωχά σε θέαμα παγκόσμια κύπελλα, σημειώθηκε το απόλυτο χαμηλό ρεκόρ σε επίτευξη τερμάτων με 2,21 ανά ματς και πολλά παιχνίδια οδηγήθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι προκειμένου να προκριθεί μία ομάδα! Η δοκιμή στο να απαγορευθεί το να γυρίζεις την μπάλα στον τερματοφύλακα κι αυτός να μπορεί να την μπλοκάρει, έγινε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στην Ιταλία το 1991. Φυσικά αυτοί που αντέδρασαν πρώτοι ήταν κάποιοι προπονητές όπου έβλεπαν τους τερματοφύλακες τους να… τρομοκρατούνται όταν η μπάλα γύριζε πίσω! Ένας μάλιστα, ο Δανός κόουτς, έγραψε στην FIFA πως κατέστρεφε το παραδοσιακό τρόπο παιχνιδιού ομάδων που ήθελαν να αμυνθούν και πως έτσι βοηθούσε τους ισχυρούς να κερδίζουν πάντα!
Είναι η μόνιμη επωδός όλων των «επαγγελματιών γκρινιάρηδων» σχετικά με οποιαδήποτε αλλαγή στο ποδόσφαιρο που δεν περιμένουν μερικά χρόνια να δουν τι πραγματικά φέρνει άλλα αρχίζουν από την ίδια στιγμή, την καραμέλα του ότι χαλάει η ομορφιά του σπορ!
Έτσι ήρθε η αλλαγή στον κανονισμό αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στο Euro 1992 καθώς ήταν πριν από την 1 Ιουλίου. Η πρώτη εφαρμογή θα γινόταν στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης, ωστόσο ειδικά το τελευταίο παιχνίδι που θυμάται ο κόσμος με την μπάλα να μπορεί να μπλοκαριστεί από τον τερματοφύλακα όταν την γύριζε πίσω ένας συμπαίκτης του, είναι ο τελικός του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τον Σμάιχελ να κάνει συνολικά καθυστερήσεις που ξεπέρασαν τα 6 λεπτά σε εκείνο τον τελικό.
How Denmark won the Euros against Germany in 1992. The back pass rule was made after this match.😅😅😅🤣🤣 pic.twitter.com/0WS8VZsvYK
— bawku naaba cfc 💙💙💙 (@BawkuCfc) June 23, 2021
Ήταν η νίκη που ολοκλήρωσε την μεγάλη έκπληξη της Δανίας, κερδίζοντας την Γερμανία 2-0, στο Γκέτεμποργκ, έχοντας αποκλείσει την Ολλανδία στον ημιτελικό! Όσο και αν ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος ένιωσε όμορφα με την Δανία που έκανε ένα παραμύθι πραγματικότητα, αφού πήγε τελευταία στιγμή στην διοργάνωση αντικαθιστώντας την Γιουγκοσλαβία, η οποία αποκλείστηκε λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαινόταν στη χώρα, δεν παύει να ήταν πολύ άσχημη εικόνα με τον Σμάιχελ να κάνει καθυστερήσεις. Ιστορικό έχει μείνει επίσης το παιχνίδι της σκωτσέζικης Ρέιντζερς με την Ντιναμό Κιέβου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1987, με το παίκτη-προπονητή Γκρέιαμ Σούνες να γυρίζει την μπάλα με σέντρα 60 μέτρων πίσω στον τερματοφύλακα για να καθυστερήσει!
Andy Rourke is a Melchester Rovers fan, and he's not happy. https://t.co/Ora3EVuAVH
— MUNDIAL (@MundialMag) November 18, 2017
Η πρώτη σεζόν έφερε πολλές στιγμές που για χρόνια υπήρχαν στα διάφορα highlights των καναλιών! Λάθη από τερματοφύλακες που προσπαθούσαν να διώξουν την μπάλα και αυτή περνούσε κάτω από τα πόδια τους, περιπτώσεις που έκαναν άσχημη πρώτη επαφή και κάποιος προλάβαινε και τους έκλεβε την μπάλα! Φυσικά στις πιο πολλές περιπτώσεις απλώς χτυπούσαν τη μπάλα για να φύγει όσο πιο μακριά μπορούσε από αυτούς η ευθύνη!
Οι τερματοφύλακες που μπόρεσαν να προσαρμοστούν γρήγορα έκαναν εντύπωση. Ίσως ο κορυφαίος των πρώτων ετών, που πολύ γρήγορα καταλάβει κάποιος ότι ήταν έτοιμος για την καινούργια εποχή, άκουγε στο όνομα Έντουιν Φαν Ντερ Σαρ. Ο Ολλανδός γκολκίπερ, που έμελλε να κάνει τεράστια καριέρα με τον Άγιαξ παίρνοντας το Champions League το 1995 και έφτασε μέχρι να παίζει τελικό το 2011 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφού προηγουμένως είχε πάρει μαζί της ξανά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης το 2008, ήταν η επιτομή του γκολκίπερ της καινούργιας εποχής! Όπως όλοι οι Ολλανδοί τερματοφύλακες, ο Φαν Ντερ Σαρ είχε μάθει να παίζει με την μπάλα στα πόδια από μικρό παιδί! Άλλωστε στη δεκαετία του 70 εντυπωσίαζαν ο Γιόνγκμπλοντ και ο Σράιβερς στα Μουντιάλ 1974 και 1978 όταν κανείς άλλος δεν το έκανε στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο, να παίζουν δηλαδή ως τελευταίοι αμυντικοί καλύπτοντας τα νώτα των συμπαικτών τους.
Ο Πέτερ Σμάιχελ ήταν ακόμα ένας εκείνης της εποχής που προσαρμόστηκε πάρα πολύ γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα επόμενα χρόνια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απογειώθηκε σε επιτυχίες έχοντας τον Δανό κάτω από τα δοκάρια της. Στην Ελλάδα ο πρώτος τερματοφύλακας που μπόρεσε πολύ γρήγορα εκείνη την εποχή να προσαρμόσει το παιχνίδι του, κάνοντας και πολύ μεγάλη διαφορά στην ίδια του την ομάδα ήταν ο Ηλίας Ατματζίδης κάτω από τα γκολπόστ της ΑΕΚ. Και τα επόμενα χρόνια, ο γκολκίπερ που εκμεταλλεύτηκε αυτή την αλλαγή πάρα πολύ γιατί ήταν πολύ ικανός με την μπάλα στα πόδια, ήταν ο Αντώνης Νικοπολίδης.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία όλο και περισσότεροι τερματοφύλακες, είχαν αποκτήσει πλέον την άνεση να μπορούν να υποδεχθούν την μπάλα, όπως και αν τους την είχε γυρίσει ο συμπαίκτης τους. Οι εικόνες με τους πανικόβλητους γκολκίπερ να διώχνουν στην εξέδρα, καθώς και η αίσθηση πανικού από τους θεατές ανήκαν πια στο παρελθόν όταν μπήκαμε στον νέο αιώνα!
Σήμερα, βλέπουμε τερματοφύλακες που γίνονται οι πρώτοι playmaker για την ομάδα τους, που κοντρολάρουν μπάλα και μπορούν και με τα δύο πόδια να δώσουν συνέχεια στο παιχνίδι, που τροφοδοτούν με 30 και με 40 μέτρα μπαλιές τους επιθετικούς για να σκοράρουν, δοκιμάζουν ακόμα και το να κάνουν παρακινδυνευμένα κοντρόλ και ντρίμπλες πάνω στη γραμμή του τέρματος!
Εννοείται πως μαζί με αυτό το καινούργιο είδος γκολκίπερ που αναπτύχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, με τις ομάδες πλέον να έχουν 11 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο και όχι 10 συν τον τερματοφύλακα άλλαξε και το ίδιο το σπορ απείρως προς το καλύτερο! Έγινε πιο γρήγορο, έγινε πολύ πιο τεχνικό, έγινε πολύ πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό.
Όλη εκείνη η μιζέρια της εποχής άλλαξε σε αποδοχή και οι σκεπτικιστές εδώ και χρόνια, έχουν σιγήσει ωστόσο είναι ένα ακόμα δείγμα του πως ο άνθρωπος δεν μπορεί εύκολα να αποδεχθεί τις αλλαγές. Ένας οπαδός, κυρίως αυτοί που παρελθοντολογούν, δεν μπορεί να καταλάβει ότι τίποτα δε μένει στάσιμο! Σε τελική ανάλυση όλοι σήμερα παρά τη γκρίνια του τότε, συμφωνούν πως η αλλαγή του κανονισμού ήταν η καλύτερη μεταπολεμικά στα τελευταία ογδόντα χρόνια που έγινε στο ποδόσφαιρο αλλάζοντας το για πάντα!
Πηγή: BN Sports