Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Στον χωρισμένο σε στρατόπεδα ελληνικό αθλητισμό, είναι εντυπωσιακή η συναίνεση που υπάρχει στα σχόλια της τεράστιας κοινότητας στο Facebook του Gazzetta, κάτω από το εικαστικό του Χρήστου Ζωίδη. Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλώνοντας μάλιστα την οπαδική της προτίμηση, συμφωνεί πως ο Σέρβος προπονητής ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση προκειμένου η «γαλανόλευκη» να βρει τον δρόμο της για μια μεγάλη διοργάνωση. Νομίζω πως τη δεδομένη στιγμή, καμιά άλλη επιλογή για τη διαδοχή του Πογιέτ δεν θα συγκέντρωνε τόσο μεγάλη υποστήριξη. Κι εσείς θα έχετε στον κύκλο σας ανθρώπους που μόλις ενημερώθηκαν για τον ξαφνικό διαζύγιο με τον Παναθηναϊκό, είπαν αυθόρμητα: «Ο Ιβάν πρέπει να αναλάβει την Εθνική».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια σε επίπεδο εθνικής ομάδας, κυρίως χάρη στον πυρήνα των ποδοσφαιριστών, των προπονητών και τη μεταξύ τους σχέση. Η Ελλάδα παρουσίασε πλάνο, είχε βελτίωση στην απόδοση και την εικόνα της κι έφτασε να διεκδικεί σε ένα 90λεπτο την πρόκριση στο Euro. Την έχασε από μια κατώτερη ομάδα κι αυτό σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Όμως θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε την εξέλιξη.

Γιοβάνοβιτς – Εθνική Ελλάδας: Γιατί μοιάζει ως η ιδανική επιλογή

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς λοιπόν μοιάζει ως μια ιδανική επιλογή για να συνεχίσει την πορεία εξέλιξης, να βάλει την προσωπική του σφραγίδα και να πετύχει τον μεγάλο στόχο της επιστροφής σε μια μεγάλη διοργάνωση. Γιατί μοιάζει ως ιδανική επιλογή; Αρχικά, γιατί απέδειξε με την πορεία του στον Παναθηναϊκό ότι μπορεί να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με το ήθος. Στα χρόνια που φόρεσε τη φόρμα με το τριφύλλι, ήταν πάντα εξαιρετικός εντός κι εκτός γηπέδων με αποτέλεσμα να κερδίσει τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Είναι πολύ σημαντικό ο προπονητής της Εθνικής για διαθέτει αυτό το χάρισμα.

Έπειτα, είναι ένας προπονητής με συγκεκριμένο σχέδιο γύρω από τον τρόπο που οι ομάδες του αναπτύσσονται, κινούνται χωρίς την μπάλα, αμύνονται και διαχειρίζονται συγκεκριμένες καταστάσεις στον αγωνιστικό χώρο. Η αγωνιστική του φιλοσοφία, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, μπορεί να υποστηριχθεί από τις μονάδες που υπάρχουν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κι από την εν γένει ποδοσφαιρική κουλτούρα της Εθνικής. Κανείς δεν περιμένει από τον Ιβάν να παίξει όπως η Ισπανία. Οι αρχές του όμως, μπορούν να οδηγήσουν τη «γαλανόλευκη» σε μια ασφαλή πορεία εξέλιξης και αποτελεσματικότητας.

Σε μια διαδικασία επιλογής από ένα διαθέσιμο pool πάντα υπάρχουν απογοητευμένοι, ωστόσο η διαχείριση του Ιβάν και ο χαρακτήρας του μπορεί να κάνει τους πάντες να καταλάβουν ότι τα κριτήριά του θα είναι καθαρά αγωνιστικά και ότι έχει την «ξεροκεφαλιά» και το ειδικό βάρος να στηρίξει στην πράξη τις επιλογές του, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής που γνωρίζει πολύ καλά τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και τις ιδιοτροπίες τους, την ποδοσφαιρική και τακτική τους κουλτούρα, μιλάει τη γλώσσα, πολλούς τους γνωρίζει και προσωπικά. Επομένως είναι εύκολο για τον ίδιο να γλιτώσει αρκετά εισαγωγικά στάδια.

Ο λόγος που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πείστηκε να αναλάβει την Εθνική Ελλάδας

Είναι αλήθεια ότι ο Γιοβάνοβιτς, μετά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, αναζητούσε ένα κλαμπ για να συνεχίσει την πορεία του. Ήθελε αυτήν την καθημερινή τριβή με τον χώρο, την πίεση και τον σχεδιασμό μιας κανονικής ποδοσφαιρικής σεζόν. Πείστηκε όμως από αυτά που άκουσε από τον Μάκη Γκαγκάτση ότι εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρότζεκτ γύρω από την Εθνική Ομάδα και έγινε κι ο ίδιος κοινωνός του οράματός του. Από τη στιγμή που πείστηκε ο Ιβάν, ο πήχης ανεβαίνει και πάλι ψηλά και μακάρι η επόμενη μέρα να βρει λυμένα κάποια από τα ενδημικά προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά την Εθνική.

Τέλος, ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας άνθρωπος που αρέσκεται να έχει μπροστά του προκλήσεις. Δεν του αρέσει να αναλαμβάνει ποδοσφαιρικά πρότζεκτς που βρίσκονται στο peak τους, αλλά ομάδες που έχουν ένα ξεκάθαρο στόχο, ο οποίος για να επιτευχθεί χρειάζεται δουλειά και εξέλιξη. Η Εθνική Ελλάδας και το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο «κουμπώνουν» ιδανικά στο κίνητρό του.

Προφανώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την επιτυχία και προφανώς τόσο ο Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό όσο και το σύνολο που καλείται να διαχειριστεί, έχουν δείξει αδυναμίες. Άλλωστε, θα είναι και για τον ίδιο η πρώτη φορά σε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Για μια θέση ωστόσο με τις ιδιαιτερότητες του Ομοσπονδιακού τεχνικού στην Ελλάδα και για το συγκεκριμένο τάιμινγκ, νομίζω πως η επιλογή του ήταν η ενδεδειγμένη.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This