Κάθε φορά που λέω ότι στο ποδόσφαιρο τα έχω δει όλα προκύπτει μια ιστορία που δεν έχω ξανασυναντήσει για να μου θυμίσει πως στο υπέροχο αυτό σπορ δεν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα σενάρια, δηλαδή μονοτονία. Δεν υπάρχει πχ στην μέχρι τώρα ποδοσφαιρική ιστορία ένα ντεμπούτο σαν αυτό που κάνει ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρούμπεν Φιλίπε Μαρκές Αμορίμ, 36 ετών, από τη Λισαβόνα – ο άνθρωπος που από χθες βράδυ λατρεύεται από τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ χωρίς καν ακόμα να τον έχουν δει. Διότι μετά την συμφωνία του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο αποχαιρετιστήριο παιγνίδι του με την Σπόρτινγκ Λισαβώνας διέλυσε την Μάντσεστερ Σίτυ με 4-1. Αποτέλεσμα που τον καθιστά τον προπονητή με το εντυπωσιακότερο ντεμπούτο στην ιστορία της Γιουνάιτεντ πριν καν καθίσει στον πάγκο της!
Ενας πλούσιος αντιπαθητικός
Προκάλεσε ενθουσιασμό η ανακοίνωση της πρόσληψης του Αμορίμ πριν λίγες μέρες από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Δεν θα το έλεγα. Τον επέλεξε ο από τον περασμένο Ιανουάριο CEO της ομάδας Ομάρ Μπεράρντα, που η Γιουνάιτεντ πήρε από την συμπολίτισσα Σίτυ δελεάζοντας τον με τρομερά χρήματα. Αλλά ο Μπεράρντα δεν διάλεξε την καλύτερη στιγμή για να διαβεί τον Ρουβικώνα.
Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ αυτό τον καιρό έχουν τρομερό πρόβλημα με τον ισχυρό άντρα της ομάδας και κάτοχο του 27% των μετοχών της Τζιμ Ράτκλιφ. Η οικογένεια Γκλέιζερ, που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας, δεν του έδωσε απλά ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά τον έχρισε και αφεντικό. Ο νεαρός Αγγλος δισεκατομμυριούχος κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να γίνει αντιπαθητικός, ξοδεύοντας μάλιστα ένα σωρό χρήματα. Η απόφασή του να διακοπεί επί της ουσίας η συνεργασία της ομάδας με τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, οι απολύσεις πολλών στελεχών, η σκέψη του να κλείσει ακόμα και το Μουσείο της Γιουνάιτεντ (λέγοντας την μεγάλη φράση «είναι γεμάτο ένα σωρό άχρηστα πράγματα») και ο απολύτως λανθασμένος τρόπος χειρισμού του θέματος του κόουτς Τεν Χααχ, που τον στήριζε και τον αμφισβητούσε ταυτόχρονα, τον έκαναν σε χρόνο ρεκόρ αντιπαθή. Και την αντιπάθεια που αυτός προκαλεί την πλήρωναν και οι συνεργάτες του. Ο Μπεράρντα ήταν ο CEO του Ράντκλιφ. Και ο Αμορίμ κινδύνευε να καεί πριν καν αρχίσει να δουλεύει εκεί. Μόνο και μόνο γιατί είναι επιλογή των δυο.
Μεγάλο όνομα, μικρό βιογραφικό
Ο Αμορίμ έχει καλό όνομα πιο πολύ από μεγάλο βιογραφικό. Μεγάλωσε στην ομάδα νέων της Μπενφίκα, πριν, ως επαγγελματίας, κάνει το ντεμπούτο του στην πορτογαλική La Liga με τη φανέλα της Μπελενένσες το 2003. Παρέμεινε εκεί για πέντε χρόνια, ώσπου το 2008, επέστρεψε στην Μπενφίκα για να μην φύγει ποτέ ξανά. Έχοντας κρεμάσει τα παπούτσια του μάλλον πρόωρα (στα 32 του χρόνια), ο Αμορίμ άρχισε προπονητική καριέρα νεότατος. Το 2018 κάθισε για πρώτη φορά σε πάγκο – σε αυτόν της Κάζα Πία που ήταν στην τρίτη κατηγορία. Η εμπειρία δεν πήγε καλά: μετά από 22 αγώνες ο Αμορίμ παραιτήθηκε. Το έκανε όχι γιατί τα αποτελέσματα ήταν άθλια (ήταν πολύ καλά…), αλλά μετά την απόφαση της πορτογαλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να τιμωρήσει τον σύλλογο με μείον έξι βαθμούς και τον ίδιο με ένα χρόνο αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα γιατί δεν είχε τελειώσει την σχολή προπονητών – πράγμα απαραίτητο για να προπονήσει σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Αμορίμ την άφησε για να αναλάβει την Κάζα Πια, που στο τέλος της σεζόν πέτυχε την άνοδο. Ο Αμορίμ, χάρη και σε αυτό, πέτυχε την αναστολή της ποινής του, γιατί στο μεταξύ ολοκλήρωσε τα μαθήματά του.
Του προσφέρθηκε ο πάγκος της ομάδας Νέων της Μπενφίκα. Τον αρνήθηκε λέγοντας πως δεν θέλει να γίνει δάσκαλος, αλλά προπονητής, όμως λίγους μήνες αργότερα, και καθώς δεν έβρισκε κάτι καλύτερο, αποδέχτηκε την πρόταση της Μπράγκα να αναλάβει προπονητής της δεύτερης ομάδας της, που βρισκόταν στην τρίτη κατηγορία. Τρεις μήνες αργότερα η Μπράγκα απέλυσε τον Σα Πίντο και αποφάσισε να εμπιστευθεί τον 34χρονο Αμορίμ. Ο πρώτος αγώνας στον οποίο κάθισε στον πάγκο τελείωσε με ένα συναρπαστικό 7-1 κόντρα στη Μπελενένσες, την ομάδα στην οποία ξεκίνησε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Τρεις εβδομάδες αργότερα η Μπράγκα κέρδισε το Κύπελλο Πορτογαλίας νικώντας την Πόρτο στον τελικό χάρη σε ένα γκολ του Ρικάρντο Ορτα. Στο πρωτάθλημα έκανε 8 νίκες σε 9 ματς, αλλά η αληθινή ικανοποίηση του Αμορίμ ήταν ότι κέρδισε σε λιγότερο από ένα μήνα Πόρτο, Σπόρτινγκ και Μπενφίκα! Κάπως έτσι επέστρεψε στη Λισαβόνα, αλλά όχι στην Μπενφίκα του: οι ιστορικοί αντίπαλοι της Σπόρτινγκ του έδωσαν το 2020 ένα συμβόλαιο πληρώνοντας 10 εκατομμύρια στην Μπράγκα για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες του! Τέσσερα χρόνια αργότερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσε για να τον αποκτήσει 18 εκατ ευρώ κι ενώ στο μεταξύ ο Αμορίμ είχε κερδίσει δυο πρωταθλήματα και δυο κύπελλα με την Σπόρτινγκ.
Παρακολουθούν μόνο αποτυχίες
Εντυπωσίασε αυτό το βιογραφικό τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Είναι μάλλον απίθανο. Εχουν δει να αποτυγχάνουν και να φεύγουν από την ομάδα προπονητές όπως ο Μουρίνιο, ο Φαν Γκααλ, ο Ντειβιντ Μόγιες, ενώ το βιογραφικό του Τεν Χααχ ήταν μάλλον ανώτερο του Αμορίμ. Οι δε βρετανικές εφημερίδες όλες αυτές τις μέρες δεν έκαναν άλλο από το να υπενθυμίζουν πως η προηγούμενη ομάδα που αγόρασε προπονητή ήταν η Τσέλσι, που έδιωξε κάποτε τον Τούχελ για να ποντάρει στον Γκράχαμ Πότερ πληρώνοντας 18 εκατ στην Μπράιτον – χρήματα που ακόμα κλαίει.
Πριν καν πάει ο Αμορίμ στο Ολντ Τράφορντ η Σπόρτινγκ στο αντίο του υποδέχτηκε την Μάντσεστερ Σίτυ από την οποία βρέθηκε να χάνει με 0-1 στο πέμπτο λεπτό. Κι ενώ όλοι άρχισαν να σκέφτονται πως αν η Σπόρτινγκ χάσει με 0-3 ο Αμορίμ θα έχει «καεί» πριν πάρει το αεροπλάνο για τον Μάντσεστερ συνέβη το απίστευτο: ο Σουηδός Βίτορ Γκιόκερες, που ο Αμορίμ αγόρασε το καλοκαίρι από την Κόβεντρι γιατί ο ΠΑΟ δεν του έδινε τον Ιωαννίδη, πήρε φόρα κι έκανε την άμυνα του Γκουαρντιόλα σμπαράλια! Κι όταν ο Χάαλαντ είχε την ευκαιρία να μειώσει και να βάλει την Σίτυ στην διεκδίκηση της ισοπαλίας έχασε πέναλτι – και αντί για το ρευστό 3-2, προέκυψε τελικά ένα εντυπωσιακό 4-1 γιατί ο Γκιοκερες στο δικό του πέναλτι δεν αστόχησε.
Οι παίκτες της Σπόρτινγκ πέταξαν στον ουρανό τον πρώην πλέον προπονητή τους, αλλά αυτή που είναι στον έβδομο ουρανό είναι οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ. Ο Αμορίμ έγινε ο εφιάλτης του Πεπ και ο πιο επιτυχημένος προπονητής της ομάδας τα τελευταία χρόνια χωρίς να την έχει προπονήσει. Κι εγώ αναρωτιέμαι αν υπάρχει σπορ που να μπορεί να συγκριθεί με το ποδόσφαιρο σε παραγωγή απίθανων ιστοριών…
Πηγή: Karpetshow