Πως κατάφερε ο Paul Elvstrom, ο δυσλεκτικός ολυμπιονίκης ιστιοπλόος, να διακριθεί.
“Έχω λεξική τύφλωση.Δεν μπορώ ούτε να διαβάσω, ούτε και να γράψω. Με πιάνει πονοκέφαλος και μετά δεν μπορώ καν να σκεφτώ. Ήμουν ο χειρότερος μαθητής στην τάξη μου. Δεν ήμουν τεμπέλης, αλλά απλά δεν μπορούσα να διαβάσω. Στην ουσία ήταν μια αναπηρία για μένα.”
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΟΣ
Ο Paul Elvstrom χαρακτηρίζεται από πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με τον κόσμο της ιστιοπλοΐας ως ο κορυφαίος ιστιοπλόος όλων των εποχών . Ο Elvstrom έχει σοβαρής μορφής δυσλεξία, αγωνίστηκε πολύ στο σχολείο και ανακάλυψε ενστικτωδώς την ιστιοπλοΐα. Αυτά που τον οδήγησαν σε 4 συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, ήταν εκτός από το ένστικτό του, η στρατηγική σκέψη του, η συνεχής καινοτομία και φυσικά η συνεχής φυσική προπόνησή του.
Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Αρχικά, ο Paul μελέτησε σχολαστικά τους κανονισμούς έτσι ώστε να μπορέσει να επινοήσει έξυπνες τακτικές που να του δώσουν το πλεονέκτημα. Έχει γράψει βιβλίο με την επεξήγηση των κανονισμών που διαβάζεται ακόμη και τώρα από κορυφαίους ιστιοπλόους.
Το βράδυ πριν τους αγώνες, οπτικοποιούσε την διαδρομή του αγώνα έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένος. Δεν σταματούσε ποτέ να επινοεί καινούργια όργανα και εργαλεία αλλά και καινούργιες φυσικές και νοητικές μεθόδους για να αποδίδει στους αγώνες καλύτερα.
Μερικές από τις εφευρέσεις ήταν η κατασκευή ενός πάγκου εξάσκησης για εξομοίωση ιστιοπλοΐας, ένα έξυπνο σωσίβιο και σχεδίασε πολλά πρωτότυπα σχέδια σκαφών. Τον χειμώνα ο Paul προπονιόταν στις άγριες συνθήκες της Βόρειας Θάλασσας. Ένας από τους αντιπάλους του Paul στους Ολυμπιακούς, αναφέρει ότι όποτε έβλεπε κάποιον να πλέει καταχείμωνο στην Βόρεια Θάλασσα, αυτός ήταν σίγουρα ο Paul.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο του Paul ήρθε στην ηλικία των 20 ετών ενώ όλοι περίμεναν απλά να μην τερματίσει τελευταίος. Η πίεση ολοένα και αυξανόταν σε κάθε Ολυμπιάδα, μια και όλο και περισσότερος κόσμος περίμενε από εκείνον ένα Ολυμπιακό μετάλλιο.
Αρχικά ο Paul ανάμεσα στις Ολυμπιάδες έχτιζε σπίτια, αλλά αργότερα, έφτιαξε μια επιχείρηση με σκάφη που σχεδίαζε και έτσι αυτή ήταν επαγγελματική του ασχολία. Το 1960, βίωσε μια συγκλονιστική εμπειρία όταν η γυναίκα του κοιμήθηκε στο τιμόνι ενώ οδηγούσε για να μεταβούν στην Regatta. Η γυναίκα του τραυματίστηκε και επανήλθε δύσκολα στην καθημερινότητα.
Σχεδίαζε να παραιτηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Διετέλεσε προπονητής στους επόμενους Ολυμπιακούς, αλλά του έλειπε ο αγώνας. Πήγαινε για να κερδίσει 11 Παγκόσμιους Τίτλους. Ο Παγκοσμίου κλάσης ιστιοπλόος , ο Gary Jobson, λέει “Ασχέτως αν έτρεχε μόνος του, με άλλα 2 άτομα ή με 8, ο Elvstrom πάντα κέρδιζε. Είναι πολύ δύσκολο να κερδίζεις σε διαφορετικούς τύπους σκαφών. Είναι το ίδιο με έναν αθλητή στίβου που μπορεί να διακρίνεται και στα 100μ και σε μεγάλες αποστάσεις. Χρειάζονται διαφορετικά προσόντα και διαφορετική στρατηγική. Ο Elvstrom μπορούσε πολύ εύκολα να προσαρμόζεται σε κάθε πρόκληση. Ο κόσμος της ιστιοπλοΐας ήταν για το πόσο πολύπλοκος μπορούσε να είναι.
Στην Ολυμπιάδα της Σεούλ το 1988, ο Paul αγωνίστηκε στην κατηγορία Tornado με την μικρότερη κόρη του την Trine. Ήταν 60 ετών. Κέρδισαν έναν αγώνα, αλλά κατετάγησαν 15οι. Ο Paul είπε, “Είναι ένα όνειρο να αγωνίζομαι μαζί της. Είναι πολύ γρήγορη και έχουμε συνηθίσει ο ένας τον άλλο δεν χρειάζεται να μιλάμε, ξέρω ανά πάσα στιγμή τι κάνει και εκείνη ξέρει τι κάνω εγώ”
ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα δυσλεκτικών που ευνοούν την ιστιοπλοΐα και σε πρωταγωνιστικό επίπεδο: όπως η κατανόηση θεμάτων ναυπηγικής μηχανικής, της θέσης του σώματος κάτω από διαφορετικές συνθήκες ανέμου και ταχύτητας, η ταχύτητα του σκάφους σε σχέση με την θέση του. Έρευνα που διεξήχθη σε φοιτητές κολλεγίου, έδειξε ότι οι ιστιοπλόοι είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ νοητών περιστροφών από ότι συνομήλικοι που δεν είχαν ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα
Η Ann Sloan Devlin, Ph.D Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Connecticut College in New London, λέει “Η ιστιοπλοΐα είναι ένα πολύ αναλυτικό. Εξασκεί τον εγκέφαλο με τρόπο που άλλα αθλήματα δεν το κάνουν. Πρέπει να σκέφτεσαι πολύ. Δεν είναι απλά να «νιώθεις το σκάφος»
Η ιστιοπλοΐα απαιτεί χωρική και κιναισθητική εξειδίκευση. Δεξιότητες που απαιτούνται για τον ιδανικό ιστιοπλόο περιλαμβάνουν το να ξέρει πότε να δέσει, να οπτικοποιήσει το σχήμα της διαδρομής, να καταλαβαίνει σε ποιο σημείο είναι οι ανταγωνιστές σε σχέση με το επόμενο σημείο, αν μπορεί να προσαρμόζεται στις μεταβολές του ανέμου και των ρευμάτων. Γενικότερα απαιτεί μη γλωσσικές δεξιότητες.
Ταιριάζει δηλαδή ακριβώς στον δυσλεκτικό εγκέφαλο.
Πηγή: D All