Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Ζάκκα

Το «γλυκό» που είχε… τάξει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στον κόσμο του Παναθηναϊκού σερβιρίστηκε την Τρίτη (31/10), με τους «πράσινους» να κάνουν δικό τους τον Κέντρικ Ναν με συμβόλαιο μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Το «τριφύλλι» κοιτούσε για έναν παίκτη που θα ανέβαζε επίπεδο την ήδη ισχυρή περιφέρειά του. Άλλωστε, στον Εργκίν Αταμάν αρέσει να παίζει με τρεις γκαρντ, όπως επίσης θέλει να βλέπει την ομάδα του να έχει συνεργασίες μεταξύ των κοντών και των ψηλών.

Έτσι, οι επαφές με τον Κέντρικ Ναν, ο οποίος ήταν περιζήτητος στην ευρωπαϊκή αγορά, κορυφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα και ο 28χρονος Αμερικανός έρχεται τη Δευτέρα (6/11) στην Αθήνα για λογαριασμό των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης.

Όμως, ποιος είναι ο Ναν; Ποιες ιστορίες τον συνοδεύουν και ποιες είναι οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας του;

Η σύνδεση με τον Τζαμπάρι Πάρκερ και το… κοινό χαρακτηριστικό με τον Ντέρικ Ρόουζ

Ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού έκανε τα πρώτα μπασκετικά του βήματα στο Simeon Career Academy του Σικάγο. Μάλιστα, έχοντας στο πλευρό του τον νυν πάουερ φόργουορντ της Μπαρτσελόνα, Τζαμπάρι Πάρκερ, κατέκτησε 2012 Illinois Class 4A νικώντας το Proviso East High School.

Το αμερικανικό μπασκετικό μοντέλο έχει ψηλά στην λίστα του παίκτες που διακρίνονται στα σχολικά τους χρόνια και ο Ναν, που έπαιζε κυρίως ως σούτινγκ γκαρντ, έλαβε σημαντικές προτάσεις για το κολέγιο.

Τόσο ο Ναν (Νο. 20) όσο και ο Πάρκερ (Νο. 22) τιμήθηκαν από το Simeon, το οποίο απέσυρε τις φανέλες τους, βάζοντάς τους σε ένα… κλειστό κλαμπ των παικτών που ξεχώρισαν και βίωσαν αυτή τη ξεχωριστή στιγμή. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Ντέρικ Ρόουζ, που είχε περάσει από την εν λόγω ακαδημία και πλέον η φανέλα του έχει αποσυρθεί. Τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις τις εποχές των κατέτασσαν εντός των μεγάλων ταλέντων των ΗΠΑ και του έδιναν μια θέση στα NBA Drafts, των επόμενων ετών. Αυτό δεν συνέβη, αλλά κατά κάποιον τρόπο άλλαξε… θετικά την καριέρα του.

Η επίθεση στην κοπέλα του και η… πόρτα της εξόδου στο Illinois

Στο ξεκίνημα της πορείας του στο κολέγιο ο Ναν δέχτηκε την πρόταση του Illinois, στο οποίο έμεινε για τρία χρόνια (2013-2016). Τα νούμερά του ήταν εξαιρετικά (15,5 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 1,7 ασίστ ανά ματς τη σεζόν 2015-2016) και το πανεπιστήμιο τον έκανε έναν εκ των αρχηγών της μπασκετικής ομάδας.

Ωστόσο, ένα συμβάν με αρνητικό πρωταγωνιστή τον ίδιο έμελλε να τον στείλει εκτός του Illinois. Τον Μάιο του 2016 ο Ναν κρίθηκε ένοχος σε κατηγορία πλημμελήματος και το κολέγιό του δεν ήθελε να τον διατηρήσει στο ρόστερ του. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Ο μετέπειτα NBAer δήλωσε ένοχος στην κατηγορία βιαιοπραγίας κατά της Κάιλα Ουίλιαμς, την οποία χτύπησε στο κεφάλι, έριξε στο πάτωμα και μετά της πέταξε νερό. Ο Ναν είχε σχέση με την Ουίλιαμς εκείνο το διάστημα και το βράδυ της επίθεσης οι δυο τους μάλωναν σχετικά με το αν η κοπέλα του χρωστούσε κάποια χρήματα. Οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία ακούγοντας τις φωνές και η Ουίλιαμς κατήγγειλε αργότερα το περιστατικό, που έφτασε στις δικαστικές αίθουσες, μετά τη σύλληψη του παίκτη.

Το δικαστήριο αποφάσισε την 18μηνη δικαστική εποπτεία του, τον έβαλε να κάνει 100 ώρες κοινωνικής εργασίας, του επέβαλε πρόστιμο 200 δολαρίων και του ζήτησε να απολογηθεί στην Ουίλιαμς. Επιπλέον, έπρεπε να μπει και σε ένα πρόγραμμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Εφόσον όλα τα παραπάνω εκπληρώνονταν, το θέμα θα θεωρούταν λήξαν, όπως αναφέρει το “news-gazette.com”.

«Νιώθω ντροπή, γιατί δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος. Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ», είπε ο 20χρονος τότε παίκτης, που μέχρι να συμβεί αυτό το περιστατικό ήταν σύμφωνα με το “247Sports” ένας αθλητής που θα γινόταν pick στο ΝΒΑ Draft αργά στον 2ο γύρο της διαδικασίας.

Η σεζόν που «έσπασε τα κοντέρ» και η… κόντρα με τον Τρε Γιανγκ

Πλέον, σε ηλικία 20 ετών ο Ναν έπρεπε να τα φέρει όλα… τούμπα, να δείξει την πραγματική μεταμέλειά του για την επίθεση στη σύντροφό του και να παράλληλα να «σώσει» την μπασκετική του καριέρα, που ήταν στα ξεκινήματά της. Το Illinois τον έστειλε στο Oakland και τη σεζόν 2015-2016 ήταν ανενεργός, λόγω κανονισμών στο NCAA. Όμως, το 2016-2017 αγωνίστηκε και έδειξε πως θέλει να κάνει τον κόσμο να μιλάει για εκείνον μόνο για τις μπασκετικές του ικανότητες.

Στο νέο πανεπιστημιακό του «σπίτι» ο Ναν έκανε… θραύση. Έβαζε 25,9 πόντους ανά παιχνίδι, κατέβαζε 4,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και έδινε 3,8 ασίστ κάθε βράδυ. Ήταν ο 1ος παίκτης στην 1η κατηγορία του NCAA σε εύστοχα τρίποντα (4,4 ανά ματς) και ο 2ος σκόρερ της λίγκας πίσω από τον Τρε Γιανγκ, τον μετέπειτα σούπερ σταρ των Ατλάντα Χοκς. Έχοντας αφήσει στο παρελθόν τις σκοτεινές στιγμές εκτός παρκέ είχε έρθει η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του και να γίνει επαγγελματίας.

Το εισιτήριο για τον «μαγικό κόσμο» δόθηκε μέσω… G-League

Το NBA Draft 2018 θα μπορούσε να ήταν η στιγμή του, όμως το όνομά του δεν ακούστηκε εκείνο το βράδυ. Στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή ανέφεραν πως οι κατηγορίες για την επίθεση στην Ουίλιαμς του στέρησαν την είσοδό του στον «μαγικό κόσμο», παρά το γεγονός πως ο ίδιος απέδειξε στο Oakland πως είναι ένας “walking bucket”.

Ο Ναν δεν τα παράτησε και φρόντισε να κάνει σήμα – κατατεθέν του την λέξη “Undrafted”, βάζοντας ως στόχο να διαψεύσει τους GMs για την μη επιλογή του. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, δέχτηκε το μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο που του έδωσαν οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Πήρε μια ευκαιρία στο Summer League, συμμετείχε στο training camp του Στιβ Κερ και μετά την αποδέσμευσή του από τους «πολεμιστές» πήγε στη θυγατρική ομάδα του Γκόλντεν Στέιτ, τους Σάντα Κρουζ Ουόριορς. Ερχόμενος από τον πάγκο σε 48 από τις 49 συνολικά εμφανίσεις του στην G-League «έγραψε» εντυπωσιακά νούμερα, για άλλη μια φορά στην καριέρα του: 19,3 πόντοι, 3,8 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ ανά ματς. Είχε έρθει η ώρα της ευκαιρίας στο ΝΒΑ…

Οι Χιτ «χτύπησαν φλέβα χρυσού»

Οι Μαϊάμι Χιτ, που με τον Πατ Ράιλι στο «τιμόνι» και τον Έρικ Σποέλστρα στον πάγκο συχνά δίνουν ευκαιρίες σε παίκτες που δεν έχουν επιλεχθεί στο Draft, του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί στην… μεγαλύτερη σκηνή του παγκοσμίου μπάσκετ: το ΝΒΑ. Μάλιστα, ο Ναν άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην preseason (40π. απέναντι στους Χιούστον Ρόκετς) και έδειξε έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία, ενώ ερχόταν και από ένα συγκλονιστικό Summer League (25,6 πόντοι με 33% τρίποντο, 6,1 ριμπάουντ, 7,6 ασίστ και 1,8 κλεψίματα ανά αγώνα).

Η χρονιά (2019-2020) που θα ακολουθούσε θα ήταν εκείνη που θα καθιέρωνε το όνομά του μεταξύ των κορυφαίων. Έβαλε τους περισσότερους πόντους που έχει πετύχει ποτέ undrafted παίκτης σε πέντε παιχνίδια (112π.), μαζί με τον Ντάνκαν Ρόμπινσον έκαναν το δίδυμο των undrafted που σημειώνει τους περισσότερους πόντους σε ένα ματς (70π.) και πήρε τρεις φορές το βραβείο του μήνα για τον κορυφαίο rookie. Επιπλέον, έγινε ο παίκτης των Χιτ που «σπάει» πιο γρήγορα το «φράγμα» των 500 πόντων (31 παιχνίδια).

Για να μην μακρηγορούμε, ο παίκτης που αμειβόταν με 1,4 εκατ. δολ. στη rookie χρονιά του στο ΝΒΑ μέτρησε 15,3 πόντους (35% τρίποντο), 2,7 ριμπάουντ, 3,3 ασίστ και 0,8 κλεψίματα ανά ματς στην πορεία των Χιτ μέχρι τους τελικούς της λίγκας στη «φούσκα» του Ορλάντο. Δικαίως, λοιπόν, μπήκε στην κορυφαία πεντάδα των rookies του πρωταθλήματος, δίπλα στους Τζα Μοράντ (Μέμφις Γκρίζλις), Μπράντον Κλαρκ (Μέμφις Γκρίζλις), Ζάιον Ουίλιαμσον (Νιου Όρλινς Πέλικανς) και Έρικ Πασκάλ (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς).

Η εμφάνισή του στο Game 1 των τελικών με τους Λέικερς ήταν το… κερασάκι στην τούρτα για τον ίδιο (18 πόντοι). Βέβαια, η ομάδα από το Μαϊάμι έχασε το δαχτυλίδι από την «παρέα» του Λεμπρόν Τζέιμς, όμως άπαντες στις ΗΠΑ έγραφαν για τον… κρυμμένο θησαυρό που βρήκε ο Ράιλι με τον Σποέλστρα.

Η δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ ήταν διαφορετική ως προς τον ρόλο του, καθώς ήρθε περισσότερες φορές από τον πάγκο, αλλά όχι ως προς τα stats του (14, 6 πόντοι, 3,2 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ ανά παιχνίδι). Ωστόσο, εκείνος ήθελε παραπάνω χρόνο, γεγονός που είχε υπογραμμίσει και σε δηλώσεις του. «Είναι δύσκολο για μένα να κάθομαι στον πάγκο και να βλέπω την ομάδα μου να παίζει. Ξέρω ότι μπορώ να βοηθήσω και μπορώ να προσφέρω νίκες», είχε πει.

Τελικά, τον Αύγουστο του 2021 έμεινε ελεύθερος και ο λόγος που δεν αποδέχτηκε την πρόταση των Χιτ έγινε γνωστός λίγες μέρες αργότερα…

Το «όχι» στα εκατομμύρια των Νικς, ο στόχος του δαχτυλιδιού δίπλα στον Λεμπρόν και ο τραυματισμός

Έχοντας δείξει εξαιρετικά στοιχεία με τη φανέλα των Χιτ και αφού είχε αφήσει πίσω του τις εξωγηπεδικές «περιπέτειες» του παρελθόν ο Ναν γνώριζε πως είχε έρθει η ώρα για να… πληρωθεί. Ο Έρικ Σποέλστρα ήθελε να τον κρατήσει στο Μαϊάμι, οι Νιου Γιορκ Νικς του κατέθεσαν μια πολύ υψηλή πρόταση, αλλά εκείνος τελικά υπέγραψε στους Λος Άντζελες Λέικερς.

Στις αρχές Αυγούστου του 2021 το deal ανακοινώθηκε με τον 26χρονο τότε γκαρντ να υπογράφει για δύο χρόνια έναντι 10,2 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. Υπό τις οδηγίες του Φρανκ Βόγκελ οι «λιμνάνθρωποι» ήθελαν να «χτίσουν» μια ομάδα που θα φτάσει βαθιά στη σεζόν και σχετικό αφιέρωμα έγραφε: «Ο εκρηκτικός γκαρντ άφησε τους Μαϊάμι Χιτ, έπετια από μια διετία στην South Beach και για τα επόμενα δύο χρόνια θα αγωνίζεται στην ομάδα του Φρανκ Βόγκελ. Μάλιστα ο Ναν για να ολοκληρωθεί το deal με τους “λιμνανθρώπους” απέρριψε πρόταση των Νικς με περισσότερα χρήματα. Κάτι που δείχνει πολλά για την θέληση όλων στην ομάδα να παλέψουν για ένα πρωτάθλημα, με τον Ναν να βάζει πάνω από τα χρήματα την προσπάθεια για έναν τίτλο».

Η ανατροπή δεδομένων, όμως, ήρθε άμεσα και ήταν σκληρή για τον Αμερικανό κόμπο γκαρντ. Στα τέλη Οκτωβρίου διαγνώστηκε με πρόβλημα στο γόνατο και οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν πως θα μείνει εκτός για τρεις εβδομάδες. Ο καιρός πέρασε, ο Βόγκελ τον Δεκέμβριο είπε πως ο Ναν δεν είναι ακόμα έτοιμος, τονίζοντας πως «η απόφαση έχει παρθεί με γνώμονα την υγεία του παίκτη» και τελικά τον Ιανουάριο του 2022 έγινε γνωστό πως υπέστη μία υποτροπή κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του.

Το γόνατό του δεν «ανταποκρίθηκε» θετικά στην αποθεραπεία που έγινε, η βιασύνη όλων να επιστρέψει ο Ναν στο παρκέ λειτούργησε με αρνητικό τρόπο και το πρόβλημα μεγάλωσε. Το αποτέλεσμα; Ο πρώην παίκτης των Χιτ χρειάστηκε να περάσει ολόκληρη τη σεζόν στα «πιτς».

Η επιστροφή στη δράση και το trade που του έβαλε δύσκολα

Στα τέλη της σεζόν 2021-2022 ο νέος παίκτης του «τριφυλλιού» ενεργοποίησε το +1 στο συμβόλαιό του με τους Λέικερς. Εξήγησε δε πως η απόφασή του ήταν εύκολη, καθώς ο ίδιος ήλπιζε πως θα ήταν υγιής μέχρι το ξεκίνημα της προετοιμασίας και θα άρχιζε την επόμενη αγωνιστική περίοδο από τελείως διαφορετική βάση.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον τραυματισμό του ο Ναν έκανε το ντεμπούτο του με τον Λέικερς στις 18 Οκτωβρίου, σημειώνοντας 13 πόντους στην ήττα από τους Ουόριορς. Σε 39 παιχνίδια μέτρησε 6,7 πόντους, 1,4 ριμπάουντ και 0,9 ασίστ κατά μέσο όρο ερχόμενος από τον πάγκο και ήταν φανερό πως δεν είχε… δέσει με την ομάδα του «ΛΑ», όπως είχε κάνει στο Μαϊάμι.

Έτσι, στις 23 Ιανουαρίου έγινε ανταλλαγή. Οι Λέικερς θέλησαν να… ανακατέψουν την τράπουλα του ρόστερ τους και προτίμησαν να βάλουν ένα μεγάλο κορμί στις θέσεις των φόργουορντ, αποκτώντας τον Ρούι Χατσιμούρα. Ο Ναν ήταν μεταξύ των παικτών που ακολούθησαν το αντίθετο δρομολόγιο, πηγαίνοντας στους Ουίζαρντς.

Στο φινάλε της περσινής σεζόν, λοιπόν, είχε 7,5 πόντους, 1,7 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ ανά ματς με την ομάδα από την Ουάσινγκτον. Όμως, το γεγονός πως είχε χάσει μία σεζόν λόγω τραυματισμού σε συνδυασμό πως τη χρονιά 2022-2023 δεν μπόρεσε να βρει την… ταυτότητά του στο παρκέ, του έβαλαν δύσκολα αναφορικά με τη συνέχειά του στον «μαγικό κόσμο».

Μέσα σε ένα καλοκαίρι έγινε το πιο… hot όνομα στην Ευρώπη και τελικά αποφάσισε να υπογράψει στον Παναθηναϊκό

Το καλοκαίρι του 2023 ο Ναν δικαιολογημένα έψαξε να βρει μια νέα ευκαιρία στο ΝΒΑ. Την κυνήγησε με νύχια και με δόντια και τον Αύγουστο άλλαξε μανατζερική στέγη.

Ως γνωστόν, ο Ολυμπιακός είχε πολύ ψηλά στην λίστα του τον Αμερικανό κόμπο γκαρντ, θεωρώντας πως είναι ο παίκτης που θα του… λύσει τα χέρια και θα τον βοηθήσει με εκτέλεση, δημιουργία και ηγετικά χαρακτηριστικά, μετά τις υψηλές παραστάσεις του στο ΝΒΑ.

Ο σπουδαίος Έντι Τζόνσον μπήκε στο… κόλπο του «ψησίματος» του Ναν, γράφοντας στο Twitter: «Θα είναι η καλύτερη χρονιά της ζωής του μακριά από το NBA. Δεν υπάρχει καλύτερη ομάδα για να αγωνιστεί από τον Ολυμπιακό», με το “Sports Illustrated” να αναφέρει στις αρχές Αυγούστου πως ο παίκτης είναι έτοιμος να υπογράψει στους Πειραιώτες.

Η απάντηση του Ναν ήταν άμεση… «Από που παίρνετε αυτά τα fake news; Ποιές είναι οι πηγές σας;», έγραψε στο Instagram και έδειξε πως θέλει να περιμένει το ΝΒΑ.

Ωστόσο, όσο δεν βρισκόταν η κατάλληλη πρόταση στον «μαγικό κόσμο», τόσο πιο πολύ… έπαιζε στο μυαλό του η Ευρώπη. Στα μέσα Σεπτεμβρίου ισπανικά δημοσιεύματα «έμπλεξαν» το όνομά του με τη Βαλένθια, η οποία έχει βγει στην αγορά με μεγάλο πορτοφόλι για την απόκτηση ενός γκαρντ, ενώ έναν μήνα αργότερα στο «κόλπο» μπήκε δυναμικά και η Αρμάνι Μιλάνο. Μεγάλες ομάδες της Euroleague τον κυνηγούσαν και οι… σειρήνες από την Ευρώπη είχαν ακουστεί για τα καλά.

Τελικά, εκείνος που… έκοψε πρώτος το νήμα και έπεισε τον Αμερικανό γκαρντ να πάρει το ταλέντο του και να έρθει στην Ευρώπη ήταν ο Παναθηναϊκός. Όπως διαβάσατε νωρίτερα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήρε πάνω του το θέμα και με χειρισμούς που θύμισαν τον εμβληματικό Παύλο Γιαννακόπουλο έντυσε τον παίκτη στα πράσινα.

Ως εκ τούτου, το «τριφύλλι» έβαλε ακόμα έναν παίκτη από το πάνω ράφι στο ρόστερ του και έδωσε στον Εργκίν Αταμάν άλλον έναν πρωτοκλασάτο γκαρντ στη διάθεσή του.

Τώρα, λοιπόν, αρχίζει το νέο και ενδιαφέρον κεφάλαιο στην πορεία του 28χρονου Αμερικανού: αυτό της Euroleague, με τη φανέλα των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης.

Πηγή: Sport DNA