Του Γιάννη Φιλέρη
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (24π, 14ρ,7ασ) σάρωσε τους ελλιπείς Σίξερς, που χωρίς τους Τζόελ Εμπίντ και Μπεν Σίμονς, πέταξαν λευκή πετσέτα (132-94) και ο Έλληνας φόργουορντ μπήκε ξανά στο κάδρο ενός ρεκόρ. Με το κάρφωμα που πέτυχε στο τρίτο δεκάλεπτο του ματς, έφτασε τους 12.012 πόντους στην καριέρα του με τη φανέλα των “ελαφιών”, άφησε πίσω του τον Big Dog Γκλέν Ρόπινσον και στην ιστορία της ομάδας, έχει μπροστά του μόνο τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ. Πολύ θα ήθελε ο Γιάννης, όταν περάσει τον θρύλο Καρίμ, να έχει πάρει κι αυτός ένα πρωτάθλημα με το Μιλγουόκι.
Δεν είναι μικρό το επίτευγμα του Greek Freak, που παίζει μόλις εφτά χρόνια με τους Μπακς και έχει ήδη κερδίσει δυο φορές τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου. Όταν κάρφωσε και πέρασε τον Γκλεν Ρόμπινσον, το κοινό στο Fiserv Forum (τα γήπεδα στο ΝΒΑ ανοίγουν σιγά-σιγά για τον κόσμο) φώναξε δυνατά: “Τώρα κατάλαβα γιατί” είπε μετά το ματς ο Γιάννης, που ευχαρίστησε όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις “τους προπονητές και τους συμπαίκτες μου, που με βοήθησαν να φτάσω μέχρι εδώ. Όλα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, προπόνησης και προσήλωσης σε αυτό που κάνω”.
Από πέρσι, ο Γιάννης που πλησίαζε τους 10.000 πόντους στην ιστορία του με τους Μπακς, αρχίζει και προσπερνάει έναν-έναν τις μεγάλες μορφές του Μιλγουόκι, μπαίνοντας στην χρυσή δεκάδα του κλαμπ. Μας τους θύμισε το retweet των Μπακς σε ένα ειδικό αφιέρωμα που είχε σπόνσορα την πιο γνωστή μάρκα σαμπάνιας.
Giannis has passed some greats…and he’s got one left.
? @MoetUSA pic.twitter.com/9VeZdFgnGr
— Milwaukee Bucks (@Bucks) April 24, 2021
Ο πρώτος που ξεπέρασε ήταν ο Ρέι Άλεν, ένας τεράστιος σκόρερ, που έπαιξε 19 χρόνια στο ΝΒΑ και πήρε πρωτάθλημα με τους Μπόστον Σέλτικς και τους Μαϊάμι Χιτ. Η καριέρα του ξεκίνησε από το Μιλγουόκι. Με τους Μπακς έπαιξε μια εφταετία, το 1998 έγινε ο μέχρι τότε, πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο έναντι 70.9 εκατομμυρίων δολαρίων. Έφυγε από τους Μπακς, έχοντας σκοράρει 9.681 πόντους. Λίγους περισσότερους (9.743π) είχε ο Μπράιαν Γουίντερς, για τον οποίο ο Μάικλ Τζόρνταν είχε πει ότι ήταν “ο πιο καθαρόαιμος σουτέρ” που είδε ποτέ στην ζωή του. Στους Μπακς πήγε τους Λέικερς το 1975 και έχει το ρεκόρ με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής με τα “ελάφια”.
Ακολούθησε ο Τζούνιορ Μπρίτζμαν (9.899π), η φανέλα του οποίου με το νο 2 έχει αποσυρθεί από τους Μπακς. Μέλος της εξαιρετικής ομάδας του Μιλγουόκι στη δεκαετία του 80, που μετά το μπάσκετ εξελίχθηκε σε σπουδαίο μπίζνεσμαν, αγοράζοντας και πουλώντας τα Wendy’s και έχοντας μια περιουσία 32 εκατομμυρίων δολαρίων. Έχει παίξει στους περισσότερους αγώνες (711) στην ιστορία της ομάδας…
Ο Μάρκες Τζόνσον (νο 3 του ντραφτ το 1977) ήταν ο πρώτος παίκτης που πέρασε ο Γιάννης με +10.000 πόντους. Για την ακρίβεια 10.980. Εφτά χρόνια έπαιξε στο Μιλγουόκι ο εξαιρετικός σμολ-φόργουορντ, που τη σεζόν 1978-79 ήταν τρίτος σκόρερ σε ολόκληρο το ΝΒΑ (μ.ο 25.6π).
Επόμενος ο Μπομπ Ντάντριτζ (11.478π) ο μοναδικός εκτός του Τζαμπάρ, στη δεκάδα, που έχει κατακτήσει τον τίτλο (του 1971). Μαζί με τον Καρίμ και τον μεγάλο Όσκαρ Ρόμπερτσον, ήταν από τους πρωταγωνιστές εκείνης της πρωταθληματικής σεζόν, σκοράροντας 18.1π. Ο Ντάντριτζ πήρε ένα ακόμη πρωτάθλημα (το 1978 με τους Ουάσιγκτον Μπούλετς) και έγινε ο μπασκετμπολίστας με τους περισσότερους πόντους σε τελικούς ΝΒΑ στη δεκαετία του 70 (συνολικά 450, σε 23 ματς).
Ο Γιάννης ανέβαινε σιγά-σιγά τη λίστα. Στην 4η θέση (με 11.554π) τον περίμενε ο Μάικλ Ρεντ που έπαιξε έντεκα χρόνια στο Μιλγουόκι, τον έβαλε με το έτσι θέλω στην πεντάδα ο Τζορτζ Καρλ και την επόμενη χρονιά είχε μέσο όρο 26.7, σημειώνοντας 57 πόντους σε ένα αγώνα (ρεκόρ των Μπακς, ο Γιάννης έχει 52). Και στην 3η (με 11.594π) ένας hall of famer, ο Σίντνεϊ Μόνκριφ. Ένας έξοχος σούτινγκ-γκαρντ, που κατέχει ακόμη το ρεκόρ της ομάδας, με τις περισσότερες ελεύθερες βολές και έπαιξε πέντε φορές σε All Star Game.
Κι αυτός που ο Αντετοκούνμπο πέρασε το Σάββατο, δεν ήταν άλλος από τον Γκλεν Ρόμπινσον. Ο Big Dog, που όταν έφυγε από τους Μπακς πήρε πρωτάθλημα με τους Σαν Αντόνιο Σπερς (το 2005) ήταν ένας σπουδαίος σμολ-φόργουορντ. Ένας τρομερός σκόρερ που στα οκτώ χρόνια του με τους Μπακς μόλις μια σεζόν είχε λιγότερους από 20π μέσο όρο, σε κάθε αγώνα. Το νο 1 του ντραφτ το 1994. Τη χρονιά, δηλαδή, που γεννήθηκε ο Γιάννης από τη Βέρα Αντετοκούνμπο στην Αθήνα. Ένα λέι-απ στην αρχή και ένα κάρφωμα στη συνέχεια έκαναν πέρα το ρεκόρ του Ρόμπινσον, με τον Greek Freak να έχει πλέον 12.023 πόντους…
Το πολυδιάστατο παιχνίδι του Γιάννη είναι απολαυστικό. Σε μια φάση μπορεί να δώσει μια ασίστ, στην επόμενη να βάλει πλάτη τον αντίπαλό του και να καρφώσει, στην τρίτη να κάνει μια τάπα και στην τέταρτη να σκοράρει με τρίποντο (εντάξει όχι με τη μεγαλύτερη δυνατή ευστοχία). Είναι ένα φαινόμενο του μπάσκετ, που μπορεί να τον έχουμε συνηθίσει, αλλά κάθε φορά που τον βλέπουμε, πάντα έχει κάτι για να μας εκπλήξει.
Το “κυνήγι” του τεράστιου Τζαμπάρ συνεχίζεται. Ο κορυφαίος σέντερ όλων των εποχών και σκόρερ ολόκληρου του ΝΒΑ (γι αυτή την πρωτιά τον … καταδιώκει ο ΛεΜπρον Τζέιμς) έχει αφήσει πίσω του, αριθμούς ορόσημα. Ο Γιάννης θα γίνει σίγουρα πρώτος σκόρερ όλων των εποχών των Μπακς, θέλει όμως κερδίζοντας και το πρωτάθλημα να είναι και ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας της ομάδας.
Προς το παρόν είναι 2ος σκόρερ και ριμπάουντερ (5.266, πρώτος κι εδώ ο Καρίμ με 7.161 ριμπ), 3ος πασέρ (2.577, πρώτος ο Πολ Πρέσι με 3272π, δεύτερος ο Μόνκριφ με 2.689 ασίστ), 2ος μπλοκέρ (755, πρώτος ο Άλτον Λίστερ με 804) και 9ος στα κλεψίματα (679, πρώτος ο Κουίν Μπάκνερ με 1.042). Ένας παίκτης-ορχήστρα, με απόλυτη συνέπεια και στα δυο μέρη του γηπέδου, αλλά και ένα τεράστιο προσόν όταν φεύγει στο ανοιχτό γήπεδο. Έχει το … ακαταδίωκτο!
https://youtu.be/sFKinx6vEVo
Πηγή: Contra