Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου
Μόλις μια ομάδα το είχε καταφέρει στο παρελθόν. Η Ισπανία το 2010 μπόρεσε να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου έχοντας ηττηθεί στο πρώτο ματς της διοργάνωσης. Η Αργεντινή έγινε η δεύτερη Εκείνη η ήττα από τη Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτή η ανατροπή «πάγωσαν» τα φλεγόμενα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων για το τρίτο αστέρι στην αγαπημένη τους Αλμπισελέστε εμφάνιση.
Με έναν ιδιαίτερο τρόπο ωστόσο, ο πάγος της ήταν κι αυτός που έβαλε τη σπίθα της πορείας της ομάδας μέχρι τον τελικό. Το εντυπωσιακό αήττητο σερί που τη συνόδευσε μέχρι τα γήπεδα του Κατάρ ταχύτατα έγινε κομμάτια. Οι πιθανές αδυναμίες της ομάδας του Σκαλόνι ξαφνικά εμφανίστηκαν μπροστά στα μάτια, του φωνάξαν «είμαστε εδώ». Κι αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Σταδιακά, παιχνίδι με το παιχνίδι, η Αλμπισελέστε μπορούσε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.
Χωρίς να εντυπωσιάσει, βγήκε από τον όμιλό της, πήρε όσα ήθελε στα νοκ-άουτ. Άλλαξε, έβαλε νέες μεταβλητές στην εξίσωση, ένιωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Πλαισίωσε με καλύτερο τρόπο τον Μέσι κι αυτός της ανταπέδωσε. Στα 35 του, το μαγικό ραβδί που κρύβει στα εξάταπα καθόρισε περισσότερο από ποτέ τα πράγματα. Έγραψε τη δική του ιστορία ο Pulga, θα γίνει ο πρώτος σε συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έγινε ο πρώτος σκόρερ της χώρας του στη σπουδαιότερη διοργάνωση.
Πάνω από όλα ωστόσο, έδειξε να είναι πιο χαρούμενος από ποτέ. «Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», είπε μετά την ήττα από τους Σαουδάραβες. Και πράγματι αποδείχθηκε πως οι δεσμοί αυτού του συνόλου ήταν πολύ ισχυροί για να σπάσουν στην πρώτη αναποδιά και ταυτόχρονα ικανοί να φτάσουν την Αργεντινή μέχρι το τέλος. Οι συμπαίκτες του άφησαν και την τελευταία τους ανάσα στο χορτάρι για να δουν τον Μέσι να κατακτά το Μουντιάλ.
Κι εκείνος εξάντλησε όλα τα αποθέματα των μαγικών του δυνάμεων για να μοιράσει στους τρελαμένους συμπατριώτες τους την ύψιστη ποδοσφαιρική ευτυχία, αυτό το χρυσό τρόπαιο. Ο τελικός με τη Γαλλία… σόκαρε τον πλανήτη με τα όσα έγιναν, όμως είπαμε, ο Μέσι δεν το έχανε αυτό…
Ο εφιάλτης της πρεμιέρας και η ομιλία που ξύπνησε το «θηρίο»
Η νύχτα είχε πέσει στη Ντόχα όταν το πούλμαν της Εθνικής Αργεντινής άφησε το στάδιο Λουσάιλ για να μεταβεί στο σημείο που έμενε στο Κατάρ. Διάθεση για πολλά πολλά δεν υπήρχε στο πούλμαν.
Η Σαουδική Αραβία είχε μόλις καταφέρει ένα από τα πλέον ισχυρά αγωνιστικά πλήγματα στην Αργεντινή. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, νικώντας την Αργεντινή με 2-1 στον πρώτο αγώνα της φάσης των ομίλων και βάζοντας stop στο αήττητο των Αργεντίνων που κρατούσε σε 36 αναμετρήσεις. Μια ομάδα που είχε φτάσει στο Κατάρ ως ένα από τα φαβορί για να κατακτήσει το τρίτο Μουντιάλ της έδειχνε και ήταν πιο ευάλωτη από ποτέ.
Ο Λιονέλ Μέσι δεν είχε πει παρά λίγα πράγματα στα ΜΜΕ και στη μικτή ζώνη του γηπέδου αλλά επίσης δεν είχε πει πολλά ούτε στα αποδυτήρια. Ωστόσο αποφάσισε πώς ήταν τελικά η ώρα να μιλήσει.
Σύμφωνα με την Clarin, ο Μέσι μίλησε σε όλη την ομάδα λέγοντας πώς αυτή η ήττα δεν είναι το τέλος της ελπίδας για τους Αργεντίνους αλλά η ευκαιρία του να “δείξουμε από τι αποτελείται αυτή η ομάδα, να γίνουμε πιο δυνατοί από ποτέ και να κοιτάξουμε μπροστά”.
Ναι, 26 ημέρες μετά την απόλυτη απόγνωση θα ερχόταν η απόλυτη ευτυχία για τον Σκαλόνι και τους παίκτες του στο ίδιο γήπεδο. Στο στάδιο «Λουσάιλ». Η θέση τους στην ιστορία ήταν ασφαλής. Είχαν πετύχει την πρώτη κατάκτηση Μουντιάλ για τη χώρα μετά το 1986 και αυτά τα λόγια που είχε πει μετά τον αγώνα με τη Σαουδική Αραβία ο Μέσι μπορεί να αντηχούσαν ακόμα στα αυτιά τους.
Θριάμβευσε γιατί…
Υπάρχουν και οι ρομαντικοί που θεωρούν ότι σε αυτό το – όπως έμοιαζε – τελευταίο Μουντιάλ του Μέσι έπρεπε το ποδοσφαιρικό σενάριο να είναι καλογραμμένο για αυτόν και με ένα happy end. Όμως η πραγματικότητα είναι – και ήταν – μάλλον διαφορετική. Αυτή η Αργεντινή θριάμβευσε γιατί είχε πλάνο, ομαδικό πνεύμα, στιγμές ποδοσφαιρικής μαεστρίας και βέβαια ναι την αξιοποίηση του τεράστιου ταλέντου του 35χρονου Μέσι στα τελευταία χρόνια της καριέρας του πια.
Είναι ένα από τα αξιοπερίεργα της τεράστιας καριέρας του Μέσι ο τρόπος που στάθηκε και μίλησε τότε στα αποδυτήρια. Η επιρροή του ήταν πάντα σημαντική και μεγάλη στις ομάδες του όμως ως προς την Αργεντινή ο Χαβιέ Μασεράνο ήταν εκείνος που έβγαινε μπροστά και ετοίμαζε πνευματικά τους συμπαίκτες του.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο Μέσι βρήκε τη φωνή του. Τα πλάνα από την συγκλονιστική ομιλία του στα αποδυτήρια από τον τελικό του Copa America του 2021, ένας τελικός που έγινε στο Μαρακανά της Βραζιλίας, έγιναν viral μετά τη νίκη της Αργεντινής με 1-0 επί των γηπεδούχων. Τα πλάνα αυτά έδειξαν μια νέα πλευρά για έναν ποδοσφαιριστή που πάντα ο κόσμος είχε την εικόνα πώς η παρουσία του αφορούσε ως επί το πλείστον στο γήπεδο.
Ο Μέσι άλλαξε γενικά. Στα ΜΜΕ στις δηλώσεις του χρησιμοποιούσε ιδιωματισμούς από την Ισπανία, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αφού μετακόμισε εκεί σε ηλικία 13 ετών. Πλέον όμως προτιμά την αργεντίνικη φρασεολογία. Τις εκφράσεις της πατρίδας του. Για ένα έθνος που έβλεπε αρχικά έναν παίκτη που είχε πάντα ως βάση του την Ισπανία και τη Βαρκελώνη αυτή ήταν μία πολύ σημαντική αλλαγή.
Ο Μέσι μάλιστα δεν έδειξε να έχει θέμα και στο να εκπροσωπεί περισσότερο την Αργεντινή ως προς τα ΜΜΕ στο Κατάρ. Προηγουμένως, είχε τη φήμη – ίσως λίγο άδικα – πώς μετά από ηχηρές αποτυχίες άφηνε άλλους να μιλήσουν. Μετά την ήττα από τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, ο Μέσι ήταν ο απόλυτος αρχηγός και αυτός που
βγήκε μπροστά. Κάλεσε και τον κόσμο να συνεχίσει να έχει πίστη στην ομάδα ενώ παραδέχθηκε το πόσο άδειος και γενικά τη δύσκολη θέση του μετά την ήττα.
Δεν είναι μόνο αυτό. Στο παρελθόν οι παίκτες που ήταν οι πιο… έμπιστοι στο να βγουν μπροστά και να βρεθούν στο πλευρό του βρίσκονταν στο τραπέζι «la mesa chica» («το μικρό τραπέζι»). Εκεί ο ίδιος και ο στενός κύκλος του έτρωγαν τα γεύματά τους όταν ήταν στην Εθνική. Ο Μασεράνο, ο Λούκας Μπίγλια, ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν και ο Σέρχιο Αγουέρο ήταν εκείνοι που τακτικά ήταν σε αυτό το τραπέζι και μάλιστα το πλαίσιο ήταν αυστηρό: έπρεπε να προσκληθούν.
Ο Μάουρο Ικάρντι για παράδειγμα δεν μπορούσε να καθίσει σε αυτό το τραπέζι. Μάλιστα είχε διαρρεύσει ότι ο Μέσι και οι φίλοι του στην Εθνική δεν είχαν εντυπωσιαστεί. Τώρα ο Μέσι έγινε ένα με όλους. Είτε επειδή δεν είχε άλλη επιλογή καθώς οι Μασεράνο, Μπίγλια, Ιγκουαϊν και Αγουέρο σταμάτησαν είτε επειδή άλλαξε προσέγγιση γενικά.
Από εκείνον τον στενό κύκλο είχε μείνει μόνο ο Ντι Μαρία. Ο Μέσι δέθηκε πλέον με τον Ντε Πολ (που είναι σαν… σωματοφύλακάς του στο γήπεδο) και παίκτες όπως οι Οταμέντι και Πάπου Γκόμες. Ο Λεάντρο Παρέδες έχει γίνει επίσης μέρος αυτού του κύκλου έχοντας συνυπάρξει με τον Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Η ισπανική εφημερίδα El Pais είχε βγάλει το story πώς όταν ο Ντελ Πολ πήγε στην Εθνική το 2019 εκείνος και ο Παρέδες πήγαν στο δωμάτιο του Μέσι, του χτύπησαν την πόρτα και του ζήτησαν να παίξει χαρτιά μαζί τους. Αυτό κάνουν και τώρα.
Η Αργεντινή πίσω στα παρασκήνια
Ο Μέσι εξακολουθεί να έχει μια ιδιαίτερη θέση στην ομάδα. Έμενε μόνος του στο δωμάτιο 201 στην Πανεπιστημιούπολη του Κατάρ (ο Πάπας είχε πάρει τη σουίτα 201 στο Βατικανό μετά την ανάδειξή του σε αυτό το αξίωμα το 2013, μια καθαρή σύμπτωση αν μη τι άλλο) και οι συμπαίκτες του μοιράστηκαν τα άλλα δωμάτια. Ο Ντε Πολ έμεινε με τον Οταμέντι. Ο Παρέδες – που είναι αρμόδιος το γκρουπ WhatsApp στην ομάδα – ήταν με τον Ντι Μαρία. Αλλά νεότεροι παίκτες όπως οι Λισάντρο Μαρτίνες, Φερνάντες, Ρομέρο, Αλβάρες και Μολίνα μπήκαν επίσης στο πνεύμα της ομάδας. Ο Φερνάντες θυμόταν το γράμμα που έγραψε στον Μέσι ως 15χρονος, δηλώνοντας την αφοσίωσή του και τον θαυμασμό του σε εκείνον όταν είχε ανακοινώσει τη σύντομη αποχώρησή του από την Εθνική.
Η Πανεπιστημιούπολη δεν ήταν τόσο αυστηρή αλλά είχε ένα περιβάλλον που έκανε την Αργεντινή να νιώσει πώς πήγε στο Κατάρ για το τρόπαιο και όχι για διακοπές. Υπήρχαν ορισμένες ανέσεις και από πλευράς φαγητού. Η ομάδα μπορούσε να κάνει το κλασικό υπαίθριο μπάρμπεκιου, που εκτός από μία παράδοση στην Αργεντινή, επιτρέπει και στους παίκτες να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους. Το κρέας μαγείρευε ο σεφ της ομάδας, Ντιέγκο Ιακοβόνε, σε έναν χώρο της Πανεπιστημιούπολης.
«Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το asado. Όμως είναι κάτι περισσότερο από αυτό», είχε πει ο κόουτς Σκαλόνι: «Δημιουργεί μια πολύ καλή ατμόσφαιρα. Δένει μία ομάδα. Είναι μέρος της κουλτούρας μας και της αργεντίνικης ιδιοσυγκρασίας. Εκείνη την περίοδο μπορούμε να μιλήσουμε, να γελάσουμε, να χαλαρώσουμε και να συνδεθούμε μεταξύ μας. Δεν είναι απαραίτητα το κρέας, αν και το αγαπάμε. Είναι το ότι είμαστε μέρος μιας ομάδας και υπάρχει μία ωραία σύνδεση που δημιουργεί όλο αυτό». Πρόκειται για ένα καθαρά αργεντίνικο κόψιμο κρέατος και ταυτόχρονα για το πιο δημοφιλές φαγητό στη χώρα των Gauchos.
Υπήρξε επίσης ένα διάστημα ανάπαυλας. Μετά τη νίκη με την Αυστραλία οι οικογένειες των παικτών πήραν το ΟΚ να μπουν στις εγκαταστάσεις που ήταν η ομάδα για δύο ημέρες (που δόθηκε άδεια στους παίκτες). Περισσότερος χρόνος άδειας δόθηκε μετά τον αγώνα με την Κροατία (στα ημιτελικά). Ο Μέσι επέλεξε πάντως να προετοιμαστεί για τον τελικό. Αυτό ήταν ένα τουρνουά που ο Μέσι δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη. Για τον Μέσι υπήρξε και η αποχώρηση του Αγουέρο, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί μήνα Δεκέμβριο, σε ηλικία 33 ετών, λόγω μιας καρδιοπάθειας που εντοπίστηκε πώς είχε.
Ο Αγουέρο, ο οποίος σημείωσε 41 γκολ σε 101 αγώνες για την Αργεντινή, βρέθηκε στο Κατάρ για να εργαστεί για το ESPN Argentina και να φτιάξει τα δικά του βίντεο στο Twitch: με συνεντεύξεις με παίκτες και άλλα θέματα. Υπήρξε και η άβολη στιγμή μετά την ήττα με τη Σαουδική Αραβία όπου ο Αγουέρο μίλησε για τον Λαουτάρο Μαρτίνες και το πώς ήταν λάθος να παίξει μπροστά και έπρεπε να επιλεγεί ο Άλβαρες.
Όλο αυτό ερμηνεύτηκε ως επίθεση στον Μαρτίνες – ο οποίος ρωτήθηκε για τα σχόλια του Αγουέρο μέσα τις επόμενες μέρες – και γενικά υπήρξε μία ένταση. Και αυτό παρότι ο Άλβαρες μετά χρίστηκε βασικός στον αγώνα με την Πολωνία, κάτι που δείχνει πώς το προπονητικό επιτελείο είχε καταλήξει στην ίδια άποψη. Μέχρι το τέλος του τουρνουά, ωστόσο, ο Αγουέρο είχε γίνει κάτι σαν το γούρι της ομάδας. Πήρε μέρος και προπόνηση βάζοντας ένα υπέροχο γκολ στο πρόγραμμα που έγινε 3 μέρες πριν τον τελικό και διατήρησε την πολύ καλή του σχέση με τον Μέσι.
Ο 35χρονος είναι νονός του γιου του Αγουέρο, του 13χρονου Μπέντζαμιν. Μάλιστα παίρνει τα καθήκοντά του στα σοβαρά, δίνοντάς του ακόμη και το σορτσάκι που φόρεσε στον ημιτελικό και τη νίκη επί της Κροατίας. Ο Αγουέρο ήταν και παρέμεινε στο πλευρό του Μέσι έως το τέλος του θεσμού. Ήταν επίσης στο επίκεντρο των πανηγυρισμών της Αργεντινής: στο τελευταίο σφύριγμα του τελικού με τη Γαλλία έγινε ένα με τους παίκτες της Αργεντινής φορώντας μια φανέλα με το Νο 19, ένα νούμερο που είχε φορέσει παίζοντας για τη χώρα του αλλά και ως συμπαίκτης – για λίγο – του Μέσι στη Μπαρτσελόνα. Κουβάλησε ένα τεράστιο τύμπανο πριν κρατήσει και αυτός το τρόπαιο ψηλά και μετά κουβαλήσει στους ώμος του τον φίλο, Λίο Μέσι.
Το «αφεντικό» Λιονέλ Σκαλόνι
Η προθυμία της Αργεντινής να επιτρέψει στον Αγουέρο έναν τόσο ασυνήθιστα σημαντικό ρόλο στα αποδυτήρια έδειξε και τη δυναμική που είχε στην ομάδα. Αποκαλύπτει επίσης κάτι και για τον χαρακτήρα του προπονητή που το χάρηκε όλο αυτό και το άφησε να συμβεί. Ο Λιονέλ Σκαλόνι που με βάση όσα είχαν προηγηθεί ίσως να μην έπρεπε ποτέ να είναι προπονητής της Αργεντινής.
Μετά την απόλυση του Χόρχε Σαμπάολι έπειτα από την ήττα της Αργεντινής με 4-3 στο Μουντιάλ του 2018 από τη Γαλλία οι περισσότεροι προέτρεπαν την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από έναν προπονητή όπως ο Ποκετίνο ή ο Σιμεόνε. Ο Σκαλόνι, που δεν είχε δουλέψει ποτέ ως προπονητής σε σύλλογο, ήταν μέλος του προπονητικού επιτελείου του Σαμπάολι. Αρχικά ανέλαβε ως υπηρεσιακός τεχνικός. Ήταν και μία περίοδος με δυσκολίες στα οικονομικά της Ομοσπονδίας της Αργεντινής. Τα δεδομένα δεν επέτρεπαν στην Ομοσπονδία να πάει σε άλλες λύσεις και έτσι του δόθηκε το χρίσμα.
Ο Σκαλόνι ήξερε τις αντιδράσεις για εκείνον. Τον είχε κατηγορήσει μέχρι και ο Μαραντόνα για τους χειρισμούς του. Το πιο κρίσιμο και το πιο κομβικό σημείο ήταν το να κέρδιζε την εμπιστοσύνη του Μέσι. Η πρώτη πρόσληψη ήταν του Αϊμάρ. Παιδικό είδωλο του Μέσι και συμπαίκτης του στο Μουντιάλ του 2006. Το παρατσούκλι του Αϊμάρ μπορεί να ήταν «Ο Κλόουν» όμως η επιρροή του ήταν τεράστια. Αποτέλεσε έναν έντονο συναισθηματικό κρίκο στην ομάδα.
Φωτογραφήθηκε να κλαίει στον πάγκο όταν ο Μέσι σημείωσε το κρίσιμο εναρκτήριο γκολ εναντίον του Μεξικού στο δεύτερο παιχνίδι του ομίλου. Επίσης οι παίκτες είχαν πολύ μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπό του. Και οι άλλες επιλογές του Σκαλόνι ήταν πολύ καλές όπως του Βάλτερ Σάμουελ που είχε επιφορτιστεί την αμυντική λειτουργία. Ο Σάμουελ έκανε συχνά συζητήσεις με τους παίκτες για να μεταφέρει τις οδηγίες του. Ο Αγιάλα που ήταν ο αθλητικός διευθυντής στη Ρασίνγκ Κλουμπ είχε τη εν γένει εποπτεία.
Ο Σκαλόνι επίσης διάλεξε τον ρεαλιστικό δρόμο. Οι περισσότεροι Αργεντίνοι προπονητές θεωρούνται μαθητές μιας από τις δύο σχολές, που υπάρχουν. Η μία είναι του Bilardismo (η νοοτροπία νίκης με κάθε κόστος του Κάρλος Μπιλάρδο, του προπονητή που κατέκτησε το Μουντιάλ το 1986) και η άλλη του Menottismo (που πήρε το όνομά του από τον Σέζαρ Λουίς Μινότι με μία πιο ελεύθερη φιλοσοφία που είχε πάρει το τρόπαιο του 1978). Ο Σκαλόνι πήγε κάπου στη μέση. Προσαρμόζει την τακτική του ανάλογα με τους αντιπάλους και αλλάζει τακτικά συστήματα και πρόσωπα τόσο στη ροή ενός αγώνα ή και από παιχνίδι σε παιχνίδι.
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο κερδίζεται από τις έξυπνες ομάδες και τις πιο προσεκτικές ομάδες: που ξέρουν πότε να επιτεθούν και πότε να αμυνθούν», είχε πει ο Σκαλόνι πριν ξεκινήσει το τουρνουά στο Κατάρ: «Σπάνια μια ομάδα κυριαρχεί για τα καλά. Η αντίληψη πρέπει να αποτελεί μέρος του ποδοσφαίρου και θα πρέπει να προσαρμοστούμε για να ξέρουμε τι λειτουργεί καλά για εμάς».
Η Αργεντινή ήταν η πιο ευέλικτη τακτικά νικήτρια Παγκοσμίου Κυπέλλου που έχουμε δει ποτέ. Η άρνηση του Σκαλόνι να έχει ένα δεδομένο σύστημα δεν έτυχε της ανάλογης αποδοχής στην Αργεντινή. Ακόμη και μέσα στο προπονητικό επιτελείο υπήρχαν ανησυχίες ότι η ομάδα δεν θα ήταν τόσο σταθερή. Όχι τόσο σταθερή όσο αυτή που είχε πάρει το Copa America 16 μήνες νωρίτερα. Ο Σκαλόνι επίσης άφησε τον Μέσι να λειτουργεί ως προπονητής στο γήπεδο. Σε εκείνο το ζωτικής σημασίας παιχνίδι του ομίλου με το Μεξικό η Αργεντινή ήταν στο χείλος του αποκλεισμού. Ο Μέσι όταν αρκετά απογοητευμένος μετέφερε προς στον Ντι Μαρία ότι έπρεπε να του δίνει τη μπάλα στον χώρο του άξονα γιατί έβλεπε πώς το Μεξικό δεν ήταν δυνατό εκεί.
Στο 64ο λεπτό ο Ντι Μαρία του έδωσε τη μπάλα όπου τη ζήτησε και ο Μέσι έκανε την κίνησή του για να σκοράρει. «Είναι σαν ένας ελεύθερος σκοπευτής ή κυνηγός. Κοιτάζει γύρω του όλη την ώρα», σχολίασε ο Αργεντίνος δημοσιογράφος Μάρτιν Μαζούρ, αξιολογώντας την ικανότητα του Μέσι να αναλύει τα ματς στο μυαλό του όσο εξελίσσονται: «Είναι σαν ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση που εξετάζει τι πρόκειται να κάνει στη συνέχεια». Ο Σκαλόνι, ωστόσο, έκανε τις παρεμβάσεις του. Μετά την ήττα από τη Σαουδική Αραβία, όταν η ομάδα είχε επιστρέψει στην προπονητική της βάση, έκανε συνάντηση με τους παίκτες και το επιτελείο του. Ήταν μια προσπάθειά του να φτιάξει τη ψυχολογία όλων.
Οποιαδήποτε απογοήτευση και αν υπήρχε στην ομάδα αρκετά γρήγορα τη θέση της σε μηνύματα αισιοδοξίας. Το μήνυμα προς κάθε παίκτη ήταν ξεκάθαρο: μην μένεις σε αυτή την απογοήτευση. Το πλάνο του Σκαλόνι ήταν σωστό γιατί ολόκληρη η πορεία της Αργεντινής ενισχύθηκε από το έντονο συναίσθημα. Και αυτό έγινε όχι μόνο σε σχέση με τον Μέσι και με το να γίνει η προσπάθεια να πάρει ένα τρόπαιο που του άξιζε με βάση την καριέρα του.
Αλητεία και… κόντρες με τον «Ντιμπου» πρωταγωνιστή
Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο επίσης απέδειξε πώς είναι πολύ λίγες οι μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις όπως η Αργεντινή. Στο πρώτο στάδιο της παρουσίας της ομάδας στο τουρνουά υπήρξαν παράπονα ακόμα και από τα ΜΜΕ για το ότι η πρόσβαση στην ομάδα ήταν αρκετά περιορισμένη, σε αντίθεση πχ με τη Βραζιλία.
Την ώρα που οι μεγάλοι τους αντίπαλοι ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν λεπτομερώς τις τακτικές τους και την προετοιμασία τους η Αργεντινή δεν το έκανε αυτό. Στον Σκαλόνι δεν άρεσε ούτε καν ένα story πώς ο Ντε Πολ έφυγε νωρίς από μια προπόνηση. Ο προπονητής της Αργεντινής επισήμανε ότι θα απαντήσει στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αλλά μόνο εάν αποκάλυπτε την πηγή του.
Υπήρξε βέβαια και ο γκολκίπερ Μαρτίνεθ. Ο τερματοφύλακας με το παρατσούκλι «Ντίμπου» επειδή στα νεανικά του χρόνια έμοιαζε με χαρακτήρα σε ένα τηλεοπτικό καρτούν με αυτό το όνομα, ήταν από τις πιο δημοφιλείς και αξιοσέβαστες παρουσίες στην ομάδα. Ο Μέσι είχε αποδώσει σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν την κατάκτηση του Copa America.
Είναι όμως και γνωστός ως μία έντονη παρουσία. Ο Παρέδες όταν είχε ερωτηθεί για τον πιο έντονο χαρακτήρα είχε διαλέξει τον Μαρτίνες. Οι κινήσεις του τερματοφύλακα της Άστον Βίλα γίνονταν όλο και πιο ακραίες καθώς προχωρούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η στιγμή του ήταν αναμφισβήτητα μετά τον τελικό της Κυριακής, όταν πανηγύρισε μετά τη βράβευσή του ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του τουρνουά. Έβαλε το τρόπαιο που πήρε στη βουβωνική χώρα του και έκανε κίνηση για να δείξει το μέγεθος των γεννητικών του οργάνων.
Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες έβαλε το χρυσό γάντι στα γεννητικά του όργανα και πανηγύρισε προκλητικά μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ από την Αργεντινή. Η χειρονομία χαρακτηρίζει μάλλον την προσέγγισή του σε όλο το τουρνουά. Τι είπε όμως ο γκολκίπερ της Άστον Βίλα; «Το έκανα επειδή οι Γάλλοι με αποδοκίμαζαν. Η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει», ήταν η εξήγησή του. Ο Μαρτίνες είχε… ξεφύγει σε επίπεδο συμπεριφοράς και στον αγώνα με την Ολλανδία και απέναντι στον Φαν Χάαλ.
Ο κόουτς των «οράνιε» είχε αναφέρει ότι αν το ματς κρινόταν από την άσπρη βούλα, η δική του ομάδα θα είχε αβαντάζ έναντι της «Αλμπισελέστε». Κάτι το οποίο κράτησε από άρθρο στο κινητό του ο Μαρτίνες. «Έδειξα το τι έγινε στον Μάρτιν (τον Τοκάλι, τον προπονητή τερματοφυλάκων της Αργεντινής) και το ψυχολόγο μου και τους είπα: «τώρα άναψε το φυτίλι», είχε πει ο Μαρτίνες: «Αποθήκευσα αυτό το άρθρο στο τηλέφωνό μου και το κοιτούσα για να έχω κίνητρο κάθε μέρα ενόψει του παιχνιδιού».
Ο Μαρτίνες δεν ήταν ο μόνος Αργεντινός που ένιωσε ότι τον προκάλεσαν εκείνο το βράδυ. Ο Μέσι, επίσης, δυσκολεύτηκε να ελέγξει τα νεύρα του. Και απέναντι στον Φαν Χαάλ και το επιτελείο του και με τον Βέγκχορστ. Η ένταση επεκτάθηκε και μετά τη λήξη του παιχνιδιού, με τον Λιονέλ Μέσι να έχει ένα επεισόδιο με τον Βέγκχορστ. Συγκεκριμένα, και ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφο, ο Αργεντινός σταρ γύρισε στον Ολλανδό και αδυνατώντας να διατηρήσει την ψυχραιμία του, του είπε «τι κοιτάς ρε βλάκα; Ανόητε. φύγε από εδώ, ανόητε»!
Ο Αγουέρο χρειάστηκε στη συνέχεια να επέμβει καθώς ο Βέγκχορστ ήθελε χειραψία με τον Μέσι. Ο Ολλανδός είχε πει τότε πώς «ήθελα απλά να του σφίξω το χέρι μετά το τέλος του αγώνα. Σέβομαι πάρα πολύ τον Μέσι ως ποδοσφαιριστή, αλλά εκείνος έσπρωξε το χέρι μου μακριά και δεν ήθελε να μου μιλήσει. Τα ισπανικά μου δεν είναι πολύ καλά, αλλά είμαι σίγουρος ότι μου είπε μερικά πολύ άσχημα λόγια και για αυτό είμαι πάρα πολύ απογοητευμένος μαζί του».
Ακόμη και στη στιγμή του μεγαλύτερου θριάμβου τους με την κατάκτηση του Παγκοσμίου και έχοντας τελάρα με μπύρα, στα αποδυτήρια το βράδυ της Κυριακής, οι παίκτες της Αργεντινής ήταν πρόθυμοι να… πικάρουν τους αντιπάλους τους και παράλληλα να το γιορτάσουν. Ο Μπαπέ είχε χατ τρικ αλλά αυτό δεν έφτανε ενώ ο Κομάν είδε τον Μαρτίνες να του αποκρούει πέναλτι.
Καμία χώρα, με εξαίρεση ίσως τη Βραζιλία, δεν είχε πιο καλή υποστήριξη από τον κόσμο της στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ο κόσμος της Αργεντινής της έδωσε φοβερή στήριξη. «Αισθανόμαστε σαν να είμαστε ντόπιοι. Φαίνεται ότι παίζουμε στην Αργεντινή», είχε αναφέρει ο Μαρτίνες: «Η υποστήριξη του κόσμου μας βοήθησε να αφήσουμε πίσω μας το κακό παιχνίδι και την ήττα από τη Σαουδική Αραβία».
Η τρέλα γεννήθηκε στην Αργεντινή
Το Athletic έμαθε για την ιστορία ενός οπαδού που πούλησε το αυτοκίνητό του, παράτησε τη δουλειά του και χώρισε και από τη γυναίκα του για να είναι εκεί. Άλλοι φέρονται να πήραν μεγάλα τραπεζικά δάνεια, έχοντας χιλιάδες δολάρια χρέους με την ελπίδα να δουν να γράφεται ιστορία. Στην Αργεντινή την παραμονή του τελικού, έγινε γνωστό πως μία ομάδα από εκατοντάδες μάγισσες – η αποκαλούμενη La Brujineta (από το «bruja», που είναι η ισπανική λέξη για τη μάγισσα και ενώ το «La
Scaloneta» είναι το παρατσούκλι για την Εθνική ομάδα) — εκτελούσε τελετουργίες σχεδιασμένες για να τραβούν την αρνητική ενέργεια από τους παίκτες της Αργεντινής. Η ομάδα αυτή έχει πλέον πάνω από 28.000 ακόλουθους στο Twitter.
Κάθε νίκη της Αργεντινής αντιμετωπιζόταν κάθε φορά με όλο και πιο μεγάλη χαρά. Η πλατεία Plaza de la Republica ήταν το σημείο συνάντησης για τους οπαδούς και τον κόσμο που ήθελε να πανηγυρίζει εκεί. Ο Ντιέγκο Κορόλ, δημοσιογράφος της Ole, ήθελε να αναδείξει πολύ και τον ρόλο του Σκαλόνι. Μάλιστα δημοσίευσε φωτογραφία και μήνυμα από τον επικεφαλής της περιοχής καταγωγής του Αργεντίνου προπονητή.
Ο Σκαλόνι ήταν ευγενικός, αν και όταν ο Κορόλ έκανε αυτήν την κίνηση πριν τον αγώνα με το Μεξικό, ήταν εμφανώς εκνευρισμένος. Ωστόσο, τη στιγμή που ο Κορόλ τον πλησίασε πριν τον τελικό και του έδειξε το βίντεο που είχε τις ευχές για καλή τύχη ο Αργεντίνος προπονητής – αν και γενικά ήταν εγκρατής – ξέσπασε σε κλάματα. Σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά η επιτυχία της Αργεντινής συνοδεύτηκε από το «Muchachos». Διασκευασμένο από το τραγούδι «Muchachos» του 2003 από το συγκρότημα La Mosca του Μπουένος Άιρες, με στίχους που ξαναέγραψε ένας οπαδός της Αργεντινής, ο Φερνάντο Ράμος, είναι μία ωδή για την αθλητική κουλτούρα και την ιστορία της Αργεντινής.
Όλα τα βασικά… συστατικά είναι στο τραγούδι: Μέσι, Μαραντόνα, τα νησιά Φόκλαντ (τα αμφισβητούμενα ή διεκδικούμενα νησιά στα ανοιχτά των ακτών της Αργεντινής που καταλήφθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και υπήρξε η σύγκρουση των δύο χωρών το 1982) και μερικές αναφορές για… πικάρισμα προς τη Βραζιλίας όπως για εκείνη την ήττα στο Copa America το 2021. Στην Αργεντινή θα γινόταν το soundtrack του καλοκαιριού: μετά τη νίκη επί της Αυστραλίας ο οδηγός ενός τρένου του μετρό στο Μπουένος Άιρες έπρεπε να σταματήσει για να ζητήσει στους επιβάτες να σταματήσουν να χοροπηδούν ενώ τραγουδούσαν το τραγούδι. Εκείνοι συνέχισαν για τουλάχιστον άλλα 10 λεπτά.
Υπήρξαν και πιθανώς μεγαλύτερες ομάδες που έχουν πάρει Παγκόσμια Κύπελλα κατά τη διάρκεια της 92χρονης ιστορίας της διοργάνωσης και σίγουρα πιο δημοφιλείς. Όμως αυτός ο θρίαμβος της Αργεντινής και της… παρέας του Μέσι ήταν τεράστιος. Ο Σκαλόνι εντόπισε για την Αργεντινή πώς η πειθαρχία της, η αντίληψή της, τα έντονα συναισθήματά της και η αίσθηση του σκοπού της τελικά αποδείχθηκαν κομβικά για όποιον πίστεψε πώς μπορούσε να την εμποδίσει.
«Αυτοί οι παίκτες παίζουν για τη χώρα τους. Παίζουν για τους οπαδούς της Αργεντινής», είχε πει ο Σκαλόνι: «Δεν υπάρχουν αντιπαλότητες στην ομάδα. Παίζουν ο ένας για τον άλλον και όλοι πιέζουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχουν τόση υπερηφάνεια που παίζουν για τη χώρα τους. Οι παίκτες τα έδωσαν όλα και πήραν όλο το φορτίο στην πλάτη τους. Είμαι τόσο περήφανος για αυτούς».
Πηγή: Gazzetta