Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Έχουν ένα κοινό σημείο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ στην διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Και οι δύο έκαναν μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι για τις οποίες μετάνιωσαν, ή τουλάχιστον ήταν αρκετές αυτές που δεν τους γέμισαν το μάτι από την αρχή του φθινοπώρου. Στην εξέλιξη της σεζόν λοιπόν οι προπονητές τους έπρεπε να κοιτάξουν “προς τα μέσα”, δηλαδή στο βάθος του ρόστερ τους για να ανακαλύψουν λύσεις ώστε να φτάσουν με όσο το δυνατόν καλύτερα αγωνιστικά αποτελέσματα μέχρι την χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Κοινό σημείο αυτών των δύο ΠΑΕ είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τις δύο ποδοσφαιρικές εταιρείες που έχουν κάνει την μεγαλύτερη επένδυση στα τμήματα υποδομής – δηλαδή για τις ακριβότερες ελληνικές ακαδημίες.

Ο ένας έδωσε χώρο στον Κωστούλα και ο άλλος έδωσε δανεικό τον Τζίμα

Το περασμένο Σάββατο ο Ολυμπιακός έψαχνε λύσεις για να “ισιώσει” ένα ματς που του είχε “στραβώσει” από το πρώτο ημίχρονο. Και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έφερε από τον πάγκο δύο παιδιά της ακαδημίας. Έναν που δεν έχει ακόμη κλείσει τα 18, τον Μπάμπη Κωστούλα, και έναν που μόλις έχει κλείσει τα 18, τον Χρήστο Μουζακίτη. Οι δυο τους άλλαξαν την δυναμική του παιχνιδιού και ο πρώτος “αποφάσισε” τον νικητή με τα δυο γκολ του.

Την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ έψαχνε έναν σέντερ φορ που θα του δώσει περισσότερα. Και από τα ψηλά της Τούμπας ο Ραζβάν Λουτσέσκου ζήτησε από τον Τζιανπάολο Καστορίνα να αλλάξει τον Μπράντον Τόμας των 8 γκολ με 0 xGoals σε αυτό το ματς, το οποίο “έβγαλε” χωρίς σουτ, με τον Φέντορ Τσάλοφ, ο οποίος στα 40’ λεπτά είχε 1 σουτ και xGoals 0,1.

Στη λήξη του ματς στο Καραϊσκάκη, ο Μεντιλίμπαρ έφτασε στην υπερβολή, να “χαστουκίσει” δημόσια τον εαυτό του επειδή “έκανε το λάθος” να μη ξεκινήσει τον Κωστούλα. Στη λήξη του ματς στην Τούμπα δεν άνοιξε καν η συζήτηση σχετικά με το πώς γίνεται το περασμένο καλοκαίρι να κρίθηκε ότι δεν υπάρχει χώρος για να ανθίσει ο Στέφανος Τζίμας στον ΠΑΟΚ και άρα είναι προτιμότερο να παραχωρηθεί ως δανεικός με οψιόν στην Νυρεμβέργη.

Το περασμένο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ είχε έναν Έλληνα επιθετικό 18 ετών, ο οποίος σε 16 – ολιγόλεπτες οι περισσότερες – συμμετοχές του είχε δείξει (0.71 γκολ με 0.56 xGoals) ότι έχει την προοπτική να “βγει” ως επένδυση στην πρώτη ομάδα. Οσα είδε ο Λουτσέσκου από τον Τζίμα μάλλον δεν ήταν αρκετά για να τον αναβαθμίσει τουλάχιστον στην 2η θέση των κεντρικών επιθετικών προκειμένου να τον πείσει να παραμείνει στον ΠΑΟΚ. Όσα είχε δει ο Μεντιλίμπαρ από τον Κωστούλα στην ομάδα των νέων την προηγούμενη σεζόν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν τον Ισπανό προπονητή στην επιλογή να επιμείνει να κρατήσει “μικρό” το ρόστερ του Ολυμπιακού προκειμένου να υπάρχει χώρος για αυτόν όπως και για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των νέων που προβιβάστηκαν.

Η φετινή είναι η σεζόν που ο Ολυμπιακός ξεπερνά τον εαυτό του στην χρησιμοποίηση παιδιών της ακαδημίας του. Η φετινή είναι η πρώτη σεζόν των τελευταίων ετών κατά της οποίας τη διάρκεια ο ΠΑΟΚ δεν έχει εμφανίσει τον “επόμενο” μετά από τον Κωνσταντέλια και τον Κουλιεράκη.

Στα μάτια κάποιου που δεν γνωρίζει πολλά, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ μοιάζουν με δύο ομάδες που “ατύχησαν” στις μεταγραφές και οι Ερυθρόλευκοι μοιάζουν με τους “τυχερούς” της ιστορίας επειδή παίρνουν “απρόσμενη” βοήθεια από τον Κωστούλα και τον Μουζακίτη. Στα μάτια κάποιου που παρακολουθεί, ο Ολυμπιακός έφτιαξε την τύχη του επειδή έχει έναν προπονητή που πίστεψε πολύ στην ιδέα της ανάδειξης των νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών, και ο ΠΑΟΚ είναι κάποιος που ξαφνικά έβαλε “φρένο” το καλοκαίρι στην διαδικασία επειδή ο προπονητής επέστρεψε στην συνήθεια της εμπιστοσύνης προς την “εμπειρία”.

Πηγή: Gazzetta