Του Γιώργου Χούπη
Ο Γουίλτ Νόρμαν Τσάμπερλεν, ο «γίγαντας των γιγάντων», όπως τον χαρακτήρισε ο Ρεντ Άουερμπαχ, μια άλλη πολύ σημαντική προσωπικότητα του ΝΒΑ, έγινε γνωστός στους παλαιότερους για τους εκατό πόντους (ακατάρριπτο ρεκόρ) που σημείωσε στις 2 Μαΐου 1962 στον αγώνα των Φιλαδέλφεια Ουόριορς με τους Νιου Γιορκ Νικς.
Οι νεώτεροι, όσοι δηλαδή διάβασαν τη βιογραφία που εξέδωσε το 1991, μάλλον θα στάθηκαν στο κεφάλαιο σεξ. Εκεί, ο Τσάμπερλεν υποστήριξε ότι έχει κοιμηθεί με… 20.000 γυναίκες! «Ναι, είναι σωστό. Είκοσι χιλιάδες διαφορετικές κυρίες». Αυτό είχε γίνει τότε αντικείμενο έντονης κριτικής. Έμεινε εργένης σε όλη τη ζωή του. «Υπήρξαν περίπου πέντε γυναίκες για τις οποίες θα μπορούσα να σκεφτώ τον γάμο.
Φρόντιζα γι’ αυτές αρκετά, αλλά όχι τόσο ώστε να δημιουργήσω τέτοια σχέση», είχε πει σε μια συνέντευξή του, το 1991.
Σύμφωνα με τον Τζέρι Γουέστ, συμπαίκτη του στους Λος Άντζελες Λέικερς και αντιπρόεδρο σήμερα της ομάδας, ο Τσάμπερλεν αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του τα τελευταία δύο χρόνια. «Προγραμμάτιζε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση», πρόσθεσε, ενώ η αδελφή του Τσάμπερλεν, Μπάρμπαρα, είπε ότι τον είδε τελευταία φορά το Σαββατοκύριακο. «Φαινόταν χειρότερα από κάθε άλλη φορά», τόνισε.
«Ήταν το ίνδαλμά μου και τελικά άλλαξε το παιχνίδι του μπάσκετ», ήταν το σχόλιο του Μάτζικ Τζόνσον, ενώ ένας πρώην συμπαίκτης του στη Φιλαδέλφεια, ο Μπίλι Κάνιγχαμ, αναφέρθηκε στη φιλανθρωπική του δράση: «Δεν μπορώ να σας πω πόσους ανθρώπους βοήθησε στη ζωή του».
«ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΣ»
Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1936, στη Φιλαδέλφεια. Ο πατέρας του, Γουίλιαμ, εργαζόταν σε εκδοτική εταιρεία, η μητέρα του, Ολίβια, συμπλήρωνε το οικογενειακό εισόδημα καθαρίζοντας σπίτια, μερικές ημέρες της εβδομάδας. Οι γονείς του δεν ήταν ψηλοί, όπως άλλωστε και κανένα από τα οκτώ αδέλφια του. Ο Γουίλτ όμως άρχισε να ψηλώνει γρήγορα. Στα χρόνια του γυμνασίου μια τοπική εφημερίδα τού έδωσε το παρατσούκλι «Γουίλτ ο ξυλοπόδαρος». Παρά το γεγονός ότι είχε ύψος 2,14 μέτρα και βάρος 123 κιλά, ήταν πολύ γρήγορος. Εκτός από το μπάσκετ τού άρεσε και ο στίβος. Στην πρώτη του χρονιά στο κολέγιο του Κάνσας είχε άλματα στο ύψος στα 2,06 μ. και ήταν νικητής στο πρωτάθλημα της περιφέρειας. Στο γυμνάσιο ήταν αφοσιωμένος στα μαθηματικά. Στη συνέχεια ασχολήθηκε και με παρουσίαση μουσικού και αθλητικού σόου, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, στο Λόρενς του Κάνσας.
ΔΙΑΒΑΖΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ο Σάι Γκόλντμπεργκ, δικηγόρος και αδελφικός φίλους του επί 40 χρόνια, περιέγραψε τον Τσάμπερλεν ως έναν άνθρωπο με πολλά ενδιαφέροντα, μεταξύ αυτών τη φιλοσοφία και τις παγκόσμιες σχέσεις. «Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και έξυπνους ανθρώπους που γνώρισα. Πρόσφατα είχε κάνει μερικά μαθήματα σαξοφώνου και έγραφε ένα σενάριο σχετικά με τη ζωή του. Ήταν πραγματικά ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές. Θα τον θυμάμαι ως ένα σπουδαίο άνθρωπο. Απλώς κέρδιζε χρήματα παίζοντας μπάσκετ», είπε ο Γκόλντμπεργκ. Ο Μπιλ Μπράντλι, υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2000, βρέθηκε… στον δρόμο του Τσάμπερλεν ως παίκτης των Νικς: «Ο Γουίλτ ήταν ένας συναγωνιστής με την αληθινή σημασία της λέξης. Κανείς δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα ρεκόρ του. Ο θρύλος του θα καταγραφεί όχι μόνο για τα κατορθώματά του, αλλά επίσης και για την ικανότητά του να παραμένει σε ένα υψηλό επίπεδο», είπε.
Μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες
Γουίλτ Τσάμπερλεν, όπως λέμε ρεκόρ! Ό,τι πέτυχε στα 14 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας στο ΝΒΑ ίσως να μην καταρριφθεί ποτέ. Ιδιαίτερα αυτοί οι εκατό πόντοι στο ματς των Φιλαδέλφεια Ουόριορς με τους Νικς της Νέας Υόρκης είναι ένα κατόρθωμα που σίγουρα ζήλεψε κι ο Μάικλ Τζόρνταν.
Εκείνο το βράδυ της 2ης Μαΐου 1962 λοιπόν, στην Πενσυλβανία, η Φιλαδέλφεια νίκησε 169-147 και ο Τσάμπερλεν σκόραρε με 36/63 σουτ και 28/32 βολές. «Δώδεκα χρόνια “κουβαλούσα” στους ώμους μου αυτούς τους εκατό πόντους», σχολίασε ο Ντάραλ Ίμχοφ, ο παίκτης των Νικς που μάρκαρε τον Τσάμπερλεν σε εκείνο το ματς. «Όταν μου σφύριξαν το τρίτο φάουλ, είπα σε έναν από τους διαιτητές: Γιατί
απλώς δεν του δίνετε εκατό πόντους και να πάμε όλοι στο σπίτι μας; Αυτό έγινε!». Δύο χρόνια νωρίτερα, στις 24 Νοεμβρίου 1960, είχε μαζέψει 55 ριμπάουντ κόντρα στους Μπόστον Σέλτικς.
Το 1957 δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο στον τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος, αφού το Κάνσας ηττήθηκε ύστερα από τρεις παρατάσεις από το Νορθ Καρολάινα. Στη συνέχεια πέρασε ένα χρόνο με τους Χάρλεμς, πριν ανοίξουν οι πόρτες του ΝΒΑ. Οι Φιλαδέλφεια Ουόριορς τον επέλεξαν στο ντραφτ το 1959 και στην πρώτη του χρονιά έσπασε τα κοντέρ. Τέλειωσε με μέσο όρο 37,6 πόντους, κάτι που κανείς πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης δεν κατάφερε.
Ο Τσάμπερλεν έβαλε τη σφραγίδα του σε όποια ομάδα αγωνίστηκε. Ήταν ένας μεγάλος σκόρερ, παίζοντας με μυαλό πρόσθεσε και την ικανότητά του στη συλλογή των ριμπάουντ και, παράλληλα, ένας εξαιρετικός πασέρ.
Είναι κορυφαίος ριμπάουντερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ, με 23.924.
Δεύτερος καλύτερος σκόρερ (31.419 πόντοι) μετά τον Τζαμπάρ (38.387).
Αναδείχτηκε δύο φορές πρωταθλητής στο ΝΒΑ: με τους Φιλαδέλφεια Σίξερς το 1967 και τους Λος Άντζελες Λέικερς, το 1972.
Τέσσερις φορές αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος (1960, 1966, 1967, 1968).
Το 1972 ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του τελικού των πλέι-οφ.
Την περίοδο 1961-62 τέλειωσε την περίοδο σκοράροντας με μ.ό. 50,4 πόντους! Για να καταλάβετε, ο Μάικλ Τζόρνταν στην καλύτερή του χρονιά είχε 37,1 πόντους.
Την περίοδο 1967-68 έκανε τα πάντα! Τέλειωσε το πρωτάθλημα με 24,3 πόντους, 23,8 ριμπάουντ και 8,6 ασίστ! Εκείνη τη χρονιά ήταν ο καλύτερος πασέρ του πρωταθλήματος, κάτι που φυσικά δεν έχει πετύχει ποτέ μη περιφερειακός παίκτης!
Σε 118 παιχνίδια σημείωσε πάνω από πενήντα πόντους, ενώ σε 32 ξεπέρασε τους εξήντα! Εκτός από τον Τσάμπερλεν, έχουμε δει παίκτες να σκοράρουν πάνω από 60 πόντους μόλις σε 19 παιχνίδια.
Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν αγωνίστηκε στους Φιλαδέλφεια Ουόριορς, στο Σαν Φρανσίσκο στους Φιλαδέλφεια Σίξερς και στους Λος Άντζελες Λέικερς. Αξέχαστες θα μείνουν οι μονομαχίες του με έναν άλλο σπουδαίο παίκτη, τον Μπιλ Ράσελ των Μπόστον Σέλτικς. Ήταν η χρυσή περίοδος των Σέλτικς (ένδεκα τίτλους σε δεκατρία χρόνια), αλλά η προσωπικότητα του Τσάμπερλεν ήταν αυτή που ξεχώριζε. Με τον Ράσελ ήταν πάντα πολύ καλοί φίλοι.
Επίλογος από τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ: «Ο Γουίλτ ήταν ένας από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών και ποτέ δεν θα δούμε άλλον σαν κι αυτόν»…
Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του μπάσκετ πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 1999, στο σπίτι του, στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 63 χρόνων από ανακοπή της καρδιάς.
Πηγή: Τα Νέα