Του Αντώνη Καρπετόπουλου
Ηταν μεγάλη έκπληξη η νίκη της Σαουδικης Αραβιας επί της Αργεντινής, αλλά όταν μιλάμε για το παγκόσμιο κύπελλο μιλάμε για μια διοργάνωση στην οποία η Κορέα έχει αποκλείσει την Ιταλία και έχει κερδίσει τη Γερμανία (κι όχι το 2002), οι Αμερικάνοι έχουν στείλει σπίτι τους Αγγλους και η Κόστα Ρίκα έφτασε ένα πέναλτι από τον ημιτελικό: δεν γίνονται όλα, αλλά γίνονται πολλά. Ειδικά αν ένα φαβορί πάθει κανονικό μπλακ άουτ όπως χθες η Αργεντινή. Που πήγε στο Κατάρ για να κερδίσει το τρόπαιο και βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Μας είναι όλοι άγνωστοι
Αν εκπλήξεις όπως η νίκη της Σαουδικής Αραβίας στο ματς με αήττητη στα τελευταία 36 ματς Αργεντινή μας φαίνονται εκτός λογικής αυτό συμβαίνει για ένα απλό λόγο: διότι δεν έχουμε καλή γνώση των πρωταγωνιστών που τις προκαλούν και δεν εκτιμάμε σωστά τις ομάδες πριν αρχίσει το τουρνουά. Θυμόμαστε πάντα τις τελικές νίκες των μεγάλων, αλλά όχι και τις μεγάλες στιγμές των μικρότερων. Ετσι νομίζουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια διοργάνωση 5-6 ομάδων ενώ η αλήθεια είναι πως δικαίωμα στο θρίαμβο της μιας βραδιάς έχουν όλοι. Ποιος θυμάται πχ ότι η Σαουδική Αραβία στο μουντιάλ του ’94 είχε περάσει από τον όμιλο παίζοντας μάλιστα καταπληκτικό ποδόσφαιρο; Κανείς νομίζω.
Ο Ρενάρ, μια τεράστια μορφή
Και οι πρωταγωνιστές αυτών των ομάδων μας φαίνονται ανάξιοι της προσοχής μας. Για τους περισσότερους στην Ελλάδα ο προπονητής της Σαουδικής Αραβίας Ερβέ Ρενάρ πχ είναι ένας άγνωστος τυχοδιώκτης, που δουλεύει εκεί για πετροδόλλαρα. Στην πραγματικότητα ο Γάλλος είναι ένας σπουδαίος προπονητής, που έχει κάνει ένα άθλο κατακτώντας με τη Ζάμπια το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2012, πριν επαναλάβει το θρίαμβο της κατάκτησης και με την Ακτή Ελεφαντοστού δυο χρόνια αργότερα. Το 2018 ο Ρενάρ πήγε στα τελικά του μουντιάλ το Μαρόκο, πράγμα που κι αυτό ήταν επιτυχία τεράστια. Και φέτος μπορεί να βάλει στο βιογραφικό του ότι έσπασε το αήττητο της Αργεντινής και την έβαλε σε μια τρομακτικά δύσκολη θέση, ενώ ήταν το δεύτερο φαβορί για την κατάκτηση του μουντιάλ σύμφωνα με τους μπουκ.
Μεταπτυχιακό στη Βιγιαρεάλ
Ο Ρενάρ δεν είναι τυχαίος. Εμφάνισε μια ομάδα με πίστη στο σχέδιο, τρομερή αθλητικότητα, σπουδαία φυσική κατάσταση που φυσικά είχε και τύχη. Η Σαουδική Αραβία έπαιξε απέναντι στους Αργεντινούς πάνω από μια ώρα με την άμυνα στη σέντρα, πιέζοντας ψηλά, και καταστρέφοντας κάθε δυνατότητα των μέσων του Σκαλόνι να παίξουν με τη μπάλα όπως θέλουν. Το ρίσκο ήταν τεράστιο όπως και η τύχη: στο πρώτο ημίχρονο κι ενώ η Σαουδική Αραβία έχανε με 1-0 ακυρώθηκαν από το VAR τρία γκολ της Αργεντινής διότι μια φορά ο Μέσι και δυο ο Λαουτάρο Μαρτίνες συνελήφθησαν σε θέση οφσάιντ. Πιθανότατα, αν ένα από αυτά είχε μετρήσει, να μην βλέπαμε ποτέ την συναρπαστική ανατροπή που πέτυχαν στην επανάληψη οι Σαουδάραβες με δυο καταπληκτικά γκολ σε ένα πεντάλεπτο: του Αλ Σεχρί στο 48΄και του Αλ Ντουσάρι στο 53΄.
Και οι δυο σκόρερ είναι καταπληκτικές περιπτώσεις. Ο πρώτος δεν είναι βασικός στην ομάδα του την Αλ Χιλάλ, αλλά αναπληρωματικός του Μουσά Μαρενγκά, πρώην φορ της Πόρτο. Τον δεύτερο τον έστειλε το Υφυπουργείο Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας στην Βιγιαρεάλ το 2018 (πληρώνοντας τους Ισπανούς…) για να προπονηθεί μαζί τους και να βελτιώσει την τεχνική του – σαν να κάνει μεταπτυχιακό! Αποδείχτηκε ότι οι Ισπανοί έκαναν καλή δουλειά μαζί του κι ας έπαιξε εκεί ένα και μόνο ματς.
Ο Μέσι κάπου χαμένος
Κι ο Μέσι; Ο Μέσι άνοιξε το σκορ εκτελώντας αλα Μαραντόνα ένα πέναλτι νωρίς νωρίς (προσποίηση με το βλέμμα, μικρή φόρα, συρτό σουτ), στη συνέχεια πέτυχε ένα γκολ που όπως είπα δεν μέτρησε, είχε μια δυο καλές ενέργειες, αλλά όσο περνούσε η ώρα η απόδοσή του έφθινε. Το γκολ της ισοφάρισης των Σαουδαράβων ξεκινά από ένα δικό του λάθος. Όταν η Αργεντινή αντέδρασε είχε μια κοντινή κεφαλιά, που δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα στον σταθερό τερματοφύλακα Αλ Οβάις, ενώ κέρδισε και εκτέλεσε άουτ ένα φάουλ από καλή θέση. Στο τέλος είπε πως στην ομάδα του έκανε κακό ότι άνοιξε νωρίς το σκορ και συνέστησε ψυχραιμία. Όλα αυτά ενώ έγινε ο πρώτος Αργεντίνος με συμμετοχή σε πέντε μουντιάλ και ο πρώτος που έχει σκοράρει σε τέσσερα (το 2006, το 2014, το 2018 και χθες). Αλλά δεν νομίζω πως θα χει το κέφι να χαρεί για κάποιο από αυτά τα ρεκόρ. Προσοχή όμως: ούτε αποκλείστηκε ακόμα η Αργεντινή, ούτε τελείωσε για αυτή το μουντιάλ. Απλά η ήττα θα την υποχρεώσει να δείξει αν έχει χαρακτήρα. Για την ώρα την βολεύει το 0-0 της Πολωνίας με το Μεξικό, αποτέλεσμα που προέκυψε και εξαιτίας ενός χαμένου πέναλτι του Λεβαντόφσκι. Αλλά με το Μεξικό μπροστά της το Σάββατο έχει ένα τελικό: αν δεν κερδίσει, δεν κρατάει τις τύχες στα χέρια της.
Γαλλικός περίπατος, θεαματικός ΕμΠαπέ
Και για τον έτερο πρωταγωνιστή της χθεσινής μέρας, τον Κίλιαν ΕμΠαπέ, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδανικά. Οι Αυστραλοί, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι οι Γάλλοι εμφανίστηκαν με μια μεσαία γραμμή σχεδόν πειραματική και σίγουρα light κι άνοιξαν το σκορ νωρίς (μόλις στο 9΄ο Γκούντγουιν έκανε το 1-0), ενώ είχαν και ευκαιρίες για δεύτερο γκολ στο πρώτο μισάωρο. Αλλά όταν οι Τσουαμενί, Ραμπιό και Γκριεσμάν βρήκαν λίγη χημεία κι ο Ντεμπελέ πήρε μπρος το ματς άλλαξε θεαματικά. Οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές έκαναν περίπατο.
Αντίθετα από το Μέσι, ο ΕμΠαπέ έχει μια ομάδα που περιμένει από αυτόν απλά το κάτι παραπάνω κι όχι να είναι απόλυτα καθοριστικός και να κινεί τους μηχανισμούς σε κάθε ματς. Χωρίς πίεση, αφού αυτή την είχαν διώξει το γκολ της ισοφάρισης του Ραμπιο και το γκολ της ανατροπής του αγέραστου Ζιρού, ο ΕμΠαπέ, που είχε ξεκινήσει νευρικά, έκανε με κεφαλιά το 3-1 τελειώνοντας κάθε συζήτηση για το αποτέλεσμα του παιγνιδιού και στη συνέχεια κάνοντας την ωραιότερη ενέργεια της βραδιάς έδωσε στο Ζιρού ένα δεύτερο προσωπικό γκολ καθώς και τη δυνατότητα να πιάσει τον Τερί Ανρί στη θέση του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Γαλλίας.
Η Γαλλία άρεσε όταν κράτησε μπάλα, προβλημάτισε λίγο για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί χωρίς αυτή, αλλά σίγουρα δεν είναι μια ομάδα που εξαρτάται από τον ΕμΠαπέ αποκλειστικά, παρά τις απουσίες του Πογκμπά και του Μπενζεμά. Θα περάσει εύκολα και λογικά πρώτη από ένα όμιλο στον οποίο η Τυνησία και η Δανία μας πρόσφεραν μάλλον το πιο απογοητευτικό ματς μέχρι τώρα. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι τελείωσε 0-0: ήταν ότι δύσκολα θα περίμενες κάτι άλλο ακόμα κι αν ξανάπαιζαν. Κι αν για την Τυνησία, που ήταν και καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, το αποτέλεσμα ήταν ευπρόσδεκτο, για τους πάντα φιλόδοξους Δανούς είναι λόγος προβληματισμού.
Το podcast για το μουντιάλ
https://player.simplecast.com/597ab2b5-9a19-4a08-b011-c007288d8ff4?dark=false
Πηγή: Karpetshow