Oι Αγώνες της έρημης πόλης ξεκινούν με ανακατωσούρα, σκάνδαλα και φόβους. Το εναρκτήριο παιχνίδι του αθλήματος που δεν έχει καμία δουλειά στο Ολυμπιακό πρόγραμμα κράτησε 4,5 ώρες αντί για 2, κύλησε με δυναμιτάκια, μπαρούτι και εισβολές οπαδών λες και ήταν ματς της Σούπερ Λίγκα ολοκληρώθηκε με αλλαγή του αποτελέσματος που υπαγορεύτηκε από την τεχνολογία και υπενθύμισε αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά ουδείς τολμάει να βροντοφωνάξει.
Το ποδόσφαιρο είναι το πρώτο άθλημα που πρέπει να αποβληθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού δεν αφορά κανέναν απολύτως, ούτε καν την ίδια την διεθνή Ομοσπονδία του. Αλλά ποιος τολμάει να απαρνηθεί τα εκατομμύρια των εισιτηρίων και τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων;
Ακόμα και για ένα αδιάφορο τουρνουά Κ23, τα γήπεδα θα γεμίσουν και η κοινή γνώμη θα συγκινηθεί. Όποιος μπορεί να θυμηθεί απνευστί και δίχως να γκουγκλάρει τις ομάδες που κατέκτησαν τα χρυσά μετάλλια του ποδοσφαίρου στις τελευταίες πέντε Ολυμπιάδες κερδίζει διαρκείας για το Μαρακανά. Για να το μεταπωλήσει στις ιστοσελίδες της ημιεπίσημης μαύρης (ή γκρίζας) αγοράς, που κάνουν θραύση αυτές τις μέρες…
Το δεύτερο σκάνδαλο ήρθε και αυτό από το ποδόσφαιρο. Η Εθνική ομάδα γυναικών του Καναδά έδιωξε δύο μέλη της που δεν είναι ακριβώς μέλη αλλά «βοηθοί», όταν αποδείχθηκε ότι οι λεγάμεν@@ κατασκόπευαν τους αντιπάλους με ντρόουν. Στο Σεντ Ετιέν και αυτό, όπως το πολυσυζητημένο Αργεντινή-Μαρόκο.
Η αποστολή της Νέας Ζηλανδίας πήρε είδηση το παρείσακτο μηχάνημα του διαβόλου και έσπευσε στην αστυνομία, η οποία κινητοποιήθηκε και εντόπισε αμέσως τους ενόχους. Τι νομίζατε, ότι υπηρετεί ακόμη ο Λουί ντε Φινές;
Οι ντροπιασμένοι Καναδοί ζήτησαν ταπεινά συγγνώμη και ο προπονητής Μπεβ Πρίστμαν δήλωσε οικειοθελώς ότι θα παρακολουθήσει το συγκεκριμένο ματς από τις κερκίδες, για λόγους fair play. «Είμαι ντε φάκτο υπεύθυνος για το πρόγραμμά μας, οπότε οφείλω να υποστώ τις συνέπειες», εξήγησε. Πώς είπατε;
Σε κάποια άλλη γωνιά του αθλητικού πλανήτη, η Βρετανή ιππεύτρια Σαρλότ Ντυζαρντέν, έξι φορές Ολυμπιονίκης παρακαλώ, αποκλείστηκε από τους Αγώνες επειδή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από το ηλεκτρονικό μάτι ο τα πάνθ’ ορά να μαστιγώνει το άλογό της σε κάποια προπόνηση. Αυτό συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά το χρονικό πλαίσιο δεν έχει σημασία.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις απαιτούν την αποβολή των ιππικών αγωνισμάτων από το Ολυμπιακό πρόγραμμα και οι παλαιότεροι θυμήθηκαν ότι κάτι ανάλογο συνέβη και το 2021 στο Τόκιο, με τη γαϊδούρα Γερμανίδα προπονήτρια του μοντέρνου πεντάθλου Κιμ Ράισνερ, που γρονθοκόπησε ένα άλογο όταν αυτό δυστρόπησε. Το μοντέρνο πένταθλο άλλαξε ριζικά το πρόγραμμά του εξαιρώντας την ιππασία από το «πακέτο» των πέντε σπορ, αλλά η ίδια η ιππασία παραμένει Ολυμπιακό άθλημα και μάλιστα έχει και ελληνική εκπροσώπηση στο Παρίσι.
Ο ασυζητητί αποκλεισμός της περίφημης Ντυζαρντέν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία επαινέθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της παγκόσμιας αθλητικής -και μη αθλητικής- κοινότητας. Ο Ελληνάρας που σέρνει σκυλιά με το αγροτικό, ακρωτηριάζει γατάκια για πλάκα και παστουρώνει άλογα για να μη του φύγουν ξύνει το κεφάλι του με απορία.
Αν μη τι άλλο, κύλησε ομαλά το πρώτο πραγματικό crash-test (ευτυχώς …χωρίς crash) για τις δυνάμεις ασφαλείας. Στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Ισραήλ με το Μάλι (1-1), στο μισογεμάτο Παρκ ντε Πρενς, δεν υπήρξαν παρατράγουδα, πέρα από τις έντονες αποδοκιμασίες που ακούστηκαν όταν παιάνισε ο εθνικός ύμνος των Ισραηλινών.
Μια δράκα από θεατές έγραψαν στα στήθη τους γράμμα-γράμμα το σύνθημα «Free Palestine», μερικοί άλλοι εμφανίστηκαν στο γήπεδο με φουσκωτά καρπούζια (σύμβολο της Παλαιστίνης, επειδή έχει κοκκινοπράσινα χρώματα με τη σημαία της) και αυτό ήταν όλο/ «Φοβόμασταν, αλλά όλα πήγαν καλά», δήλωσε ο πολύς Ζεράλντ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μακρόν.
Την τήρηση της τάξης σε αυτό το ματς υψηλού κινδύνου, το πρώτο από τα πολλά, ανέλαβαν στο στάδιο περίπου 1000 αστυνομικοί της ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας «Σεντινέλ». «Να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, γιατί το κράτος μας βρίσκεται υπό απειλή και φοβόμαστε σφαγή όπως εκείνη του 1972 στο Μόναχο», γράφει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Iσραέλ Κατζ, στον Γάλλο ομόλογό του.
Η Εκίπ δημοσίευσε ολοσέλιδη φωτογραφία όχι από τη διαμαρτυρία των φιλοπαλαιστινίων, αλλά από την ισραηλινή κερκίδα. Χρήσιμο είναι να θυμόμαστε, ότι δεν συμμερίζεται όλη η Ευρώπη τη φιλοπαλαιστινιακή στάση του μέσου Έλληνα.
Το Παρίσι, στο μεταξύ, θυμίζει το Παρίσι του lockdown. Σαν να μην έφταναν τα μέχρι υστερίας μέτρα ασφαλείας και τα αστυνομικά μπλόκα που κρατούν τους «μη έχοντας εργασίαν» μακριά από το ιστορικό κέντρο, έσπευσαν οι τοπικοί άρχοντες να ρίξουν και τις τελευταίες μάσκες, διπλασιάζοντας το κόμιστρο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Το μήνυμα είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο: «Καθίστε στο σπίτι σας. Οι Αγώνες ανήκουν στους ξένους επισκέπτες». Όπως τα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο! Κατά τα λοιπά, ο Δήμος Παρισίων οργάνωσε χθες συνέντευξη Τύπου, για να παρουσιάσει εκ νέου το πρόγραμμα «Όλα Σε Δεκαπέντε Λεπτά». Για περπάτημα μιλάμε, όχι για αυτοκινητάδα.
Μέσα σε ένα τεταρτάκι, μέρα και νύχτα, ο Παριζιάνος θα φτάνει σε οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαστεί ή επιθυμήσει: ιατρείο, νοσοκομείο, φαρμακείο, μίνι μάρκετ, σουβλατζίδικο, σπα, μια βουτιά στον Σηκουάνα. Στο σπίτι του στο κέντρο, πάντως, θα δυσκολευτεί να φτάσει, εκτός αν έχει το απαραίτητο QR Code. Ειδάλλως θα χρειαστεί να τον πάρω στην πλάτη μου, εγώ ο διαπιστευμένος.
Πηγή: Gazzetta