Της Νίνας Κοντοπούλου
Η ρυθμική αγωνιστική γυμναστική αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα που συνδυάζει το χορό με τη χρήση των οργάνων.
Όπως όλα τα αθλήματα έτσι και αυτό είναι υπεύθυνο για πολλούς τραυματισμούς ιδίως όταν γίνεται σε υψηλό επίπεδο. Επειδή τελευταίως έγινε πολύς λόγος για αυτούς, θα ήθελα να αναφέρω μερικές αιτίες που συμβαίνουν.
Η πλειονότητα των κακώσεων και των τραυματισμών στη ΡΑΓ συμβαίνουν πρωτίστως λόγω υπέρχρησης, τα γνωστά overuse syndromes. Προκειμένου να τελειοποιήσει η αθλήτρια τις ασκήσεις, τις επαναλαμβάνει πολλές φορές καταπονώντας τις αρθρώσεις. Η δεύτερη αιτία είναι το είδος των ασκήσεων! Πολλές από αυτές τις εξωπραγματικές ασκήσεις που βλέπουμε δεν είναι άμοιρες κακώσεων και καταστάσεων. Λόγου χάρη για να γίνει το δακτυλίδι ή η μεγάλη υπερέκταση σε πολλές αθλήτριες γίνεται σπονδυλόλυση ή και σπονδυλολίσθηση! Ή πολλές φορές βλέπουμε παραμορφώσεις στα πέλματα των αθλητριών λόγω των κουντεπιέ ή των ρελεβέ! Μία άλλη αιτία κακώσεων και τραυματισμών είναι ο συνδυασμός διαφόρων παιδορθοπεδικών παθήσεων με την υπέρχρηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση. Άλλη αιτία είναι η έλλειψη προσοχής της αθλήτριας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε τις προπονήτριες της ρυθμικής να φωνάζουν και να βγαίνουν εκτός εαυτού! Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά λογικά μετά από κάποια ώρα χάνουν τη συγκέντρωσή τους και εκτελούν αδέξια τις ασκήσεις εκθέτοντας το σώμα τους σε τραυματισμούς.
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να προκύψει κάκωση είναι η μη έγκαιρη ειδοποίηση της αθλήτριας για το τί της συμβαίνει στην προπονήτρια ειδικότερα σε μικρές ηλικίες είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί δεν εκτιμούν σωστά αυτά που τους λέει το σώμα τους. Η σωστή εκμάθηση των ασκήσεων και η σωστή ενδυνάμωση των αθλητριών προλαμβάνει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις! Αυτό προϋποθέτει σοβαρή δουλειά σε επίπεδο φυτωρίων. Όσο πιο σωστά εκπαιδευτεί ένα παιδί και όσο πιο καλό είναι το κληρονομικό γενετικό υλικό που μεταφέρει τόσο λιγότερο θα τραυματιστεί. Δεν πρέπει τέλος να ξεχνάμε και τον παράγοντα τύχη! Μπορεί να έχουν πάει όλα κατ’ ευχήν και να προκύψει ένα τυχαίο γεγονός σε λάθος χρονική στιγμή! Το σίγουρο είναι ότι όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις στα αθλήματα τόσο χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση και γνώση από τους προπονητές. Θα πρέπει να συνεργάζονται με τους γιατρούς συχνά και να καθοδηγούνται τόσο στην αντιμετώπιση των τραυματισμών αλλά κυρίως στην αποκατάσταση και στην επανένταξη.
Νίνα Κοντοπούλου MD, MSC
Φυσίατρος- Υγιεινολόγος
Sport Medicine-Acupuncture Specialist
Μέλος της IADMS (international association of dance medicine and science)
Παγκοσμιονίκης ρυθμικής γυμναστικής