O Ολυμπιακός – γράφτηκε και προς το παρόν δεν έχει διαψευστεί επί δύο μέρες ότι – θα συνεργαστεί με τον Γιάννη Παπαδόπουλο για θέματα σχετικά με την ΕΠΟ. Ο «παίκτης» είχε μείνει πριν από λίγους μήνες ελεύθερος από την ΑΕΚ, στην οποία η καριέρα του κρίθηκε επιτυχημένη αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης τον διατήρησε στο πόστο του για αρκετά χρόνια. Παρότι πέρυσι η ΑΕΚ δεν κέρδισε τίποτα. Παρότι πέρυσι το ισοζύγιο διαιτητικής αδικίας – εύνοιας στα δικά της παιχνίδια ήταν μάλλον προς την «αδικία». Παρότι έχασε ένα πρωτάθλημα που… μόνο ο Παναθηναϊκός του 2023 θα μπορούσε να χάσει. Παρότι το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΠΟ από τις οποίες αναδείχθηκε νέος πρόεδρος ο Μάκης Γκαγκάτσης, δεν τη χαροποίησε.
Η ΑΕΚ από την πλευρά της – γράφτηκε και προς το παρόν δεν έχει διαψευστεί επί δύο μέρες ότι – θα συνεργαστεί για θέματα της ΕΠΟ με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο και τον Λεωνίδα Θωμαϊδη, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ από το 2017, επανεκλεγέντα το 2021 και παραιτηθέντα από την Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας από πέρυσι.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά μου’ ρχεται στο μυαλό το ξέσπασμα του πρώην επιτετραμμένου των FIFA – UEFA στην Ελλάδα, Χέρμπερτ Χούμπελ ο οποίος στις 19 Ιουνίου 2019 και σε συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ είχε πει: «Γίνεται ζωντανή αναμετάδοση όλων όσων γίνονται εδώ και αυτό είναι μια παρατήρηση που δεν είναι θετική για την ΕΠΟ. Δεν είναι κατανοητό και μου δημιουργεί έκπληξη πώς εκλεγμένα μέλη αποχωρούν από το συμβούλιο για διάφορους λόγους. Οι ιστοσελίδες γράφουν ότι ο κ. Μελισσανίδης τηλεφώνησε και τους είπε να φύγουν (στο σημείο αυτό έδειξε με κινητό του συγκεκριμένο δημοσίευμα). Δεν ξέρω ελληνικά αλλά όλοι γράφουν αυτό το πράγμα. Πρέπει τα μέλη της ΕΠΟ να είναι ανεξάρτητα και όχι εξαρτημένα».
Ηταν η μέρα που επτά μέλη της Ε.Ε, φίλα προσκείμενα στην ΑΕΚ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανανέωση της σύμβασης με τον Μέλο Περέιρα, είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση (όχι και ο τότε επίσημος εκπρόσωπός της, Μηνάς Λυσάνδρου που είχε αντιδράσει στα λόγια του Χούμπελ). Πήρε την απάντησή του ο Αυστριακός παράγοντας κάποιους μήνες αργότερα από τον ίδιο τον Μελισσανίδη, ο οποίος (σωστά) του είχε μιλήσει για το lobbying που γίνεται πάντα στις εκλογές της FIFA, όμως φαίνεται ότι από ορισμένες ελληνικές ομάδες δεν είναι δυνατόν να ξεριζωθεί η νοοτροπία του παρελθόντος. Και το χειρότερο είναι ότι σ’ αυτές τις συνθήκες ο ένας «τραβάει» τον άλλο όταν κάνει την κίνησή του!
«Η ΑΕΚ είχε μεγάλο μερίδιο στην προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ» είπε σε αποστροφή του λόγου του προχθές στο OPEN o Mάκης Γκαγκάτσης. Και πρόσθεσε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΕΠΟ: «Όχι, δεν χρειάζονται εξωδιοικητικοί παράγοντες στις ομάδες εν έτει 2024. Όμως το πώς σκέφτεται ο κάθε σύλλογος δεν μπορώ να το ξέρω. Μπορεί κάποιοι σύλλογοι να θεωρούν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να προστατευτούν καλύτερα. Ουσιαστικά αυτή η διοίκηση ήρθε για να μην ξαναγυρίσουμε σε εποχές προ του 2017!». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε… Μακάρι, πάντως, να αποδειχθεί αληθές ότι δεν χρειάζονται οι «εξωδιοικητικοί» πια. Θα το δούμε στα τέσσερα χρόνια της θητείας του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι λόγω VAR, ξένου επικεφαλής ΚΕΔ, αλλοδαπών διαιτητών στα ντέρμπι και συνολικής αλλαγής συνθηκών, «Παράγκα» σαν την παλιά, την original, δεν μπορεί να στηθεί. Ομως, από την άλλη πλευρά, όταν τα πρωταθλήματα πλέον κρίνονται σε ελάχιστες διαφορές πόντων, κάθε αγωνιστική, κάθε σφύριγμα, μετράει βαριά!
Και για να το κάνουμε πενηνταράκια, να προστατευτούν οι ομάδες από τι; Από τον Περέιρα, τον Κλάτενμπεργκ, τον Μπένετ, τον Φρόιντφελντ, τον Λανουά. Ετσι δεν είναι; Η μήπως να επηρεάσουν με τον τρόπο τους όλους αυτούς, ανεξάρτητα από τις προθέσεις ή την ικανότητα του καθενός; Όπως το πάρει κανείς. Το ζήτημα είναι ότι εντός του 2025 και του 2026 θα διεξαχθούν εκλογές σε πολλές ΕΠΣ της χώρας. Και προφανώς η προεκλογική περίοδος αρχίζει από τώρα. Αυτές οι ΕΠΣ θα ψηφίσουν ξανά το 2028 στις εκλογές της ΕΠΟ! Σκεφτείτε το για μισό λεπτό: κάνουμε από τώρα τις κινήσεις μας για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ισχυροί στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ με τελικό ορίζοντα το 2028! Μόνο στην Ελλάδα αυτά και πόσο δίκιο είχε ο Χούμπελ λέμε εμείς…
Σ’ όλο αυτό το «πανηγύρι» ο Παναθηναϊκός μένει απέξω. Κι ας είναι πολύ «large» αυτή την περίοδο ο Γιάννης Αλαφούζος! Η διαφορά σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι επίσης γράφτηκε-ακούστηκε- δεν διαψεύστηκε πως ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έκλεισε την πόρτα όταν οι «ενδιαφερόμενοι» αυτοπροτάθηκαν. Και μπράβο του, λέμε εμείς. Ετερον τα δεκάδες λάθη του στο management της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εκάτερον η σταθερή θέση του επί 12 χρόνια εναντίον κάθε μορφής εξωαγωνιστικής, τέτοιου είδους «προστασίας» της ομάδας του. Όταν μπήκε στο ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός ήταν ο ισχυρός και θυμόμαστε τι γινόταν μεταξύ του ιδίου και του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Όταν αποχώρησε από τη συμμαχία με ΑΕΚ – ΠΑΟΚ που στόχο είχε την αλλαγή του σκηνικού χωρίς όμως τη δημιουργία χαλιφάτου, το έκανε διότι θεώρησε εκείνο το απόγευμα της τεσσάρας με ρεσιτάλ Κύζα στην Τούμπα πως κάποιοι είχαν λοξοδρομήσει από την αρχική συμφωνία. Όταν πέρυσι και μέχρι πριν από λίγους μήνες συντασσόταν με τον Ολυμπιακό, το έκανε διότι θεωρούσε ότι η ΑΕΚ (με την οποία συντάσσεται τώρα απέναντι στη συμπόρευση Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ!) του «έκλεψε» το προπέρσινο πρωτάθλημα.
Πιθανώς όταν φύγει από τον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Αλαφούζος να έχει συνδέσει το όνομά του αρνητικά με το σύλλογο για δεκάδες λόγους και θετικά μόνο για τη σωτηρία του κλαμπ το 2012, για το δικό του, ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο και για το νέο γήπεδο στο Βοτανικό, αν κάποτε το δούμε κι αυτό… Όμως σε κάθε περίπτωση, ένα μικρό παράσημο το δικαιούται για τη σθεναρή αντίστασή του στο «παρα-ποδόσφαιρο» της Ελλάδας.
Πηγή: Gazzetta