Λίγες ώρες έχουν απομείνει για να αποχαιρετήσουμε το 2017 και η ομάδα του Sportsfeed όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κατόπιν σύσκεψης αποφάσισε για τους κορυφαίους του 2017. Τους αθλητές και τις αθλήτριες που ξεχώρισαν με την παρουσία του όλο το χρόνο.
Για την ανάδειξη των κορυφαίων λήφθηκαν υπόψη τέσσερις παράγοντες τους οποίους στο Sportsfeed θεωρούμε πολύ σημαντικούς, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο οι επιτυχίες στις κατηγορίες των ανδρών και των γυναικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει υπολογιστεί καθόλου ότι συνέβει σε κατηγορίες μικρότερες ηλικιακά, ενώ κανένας αθλητής ή αθλήτρια ομαδικού αθλήματος δεν λήφθηκε υπόψη για τις κατηγορίες αθλητές και αθλήτρια της χρονιάς.
Τα κριτήρια
– η κορυφαία επιτυχία
– ο βαθμός δυσκολίας και ο ανταγωνισμός
– η διάρκεια καθ’ όλη τη χρονιά
– η επιρροή που είχε ο αθλητής ή η αθλήτρια στη διάδοση του αθλήματος του
Κορυφαίος αθλητής 2017
1. Λευτέρης Πετρούνιας – ενόργανη γυμναστική
Το 2017 συμμετείχε μόνο σε δύο αγώνες. Ο ένας όμως ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου και διατήρησε τον τίτλο του στους κρίκους. Ο μοναδικός Έλληνας αθλητής το 2017 με παγκόσμιο τίτλο δε θα μπορούσε παρά να είναι ο κορυφαίος της χρονιάς ακόμα και αν αγωνίζεται σε ένα άθλημα που δεν υπάρχει χρονόμετρο ή μεζούρα, αλλά κρίση.
2. Ανδρέας Βαζαίος – κολύμβηση
Ο αθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης έκανε τρομερά πράγματα το 2017. Στο παγκόσμιο 50αρας της Βουδαπέστης… κατάφερε να γίνει ο κολυμβητής με την ταχύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 200μ. μεικτής που έμεινε εκτός τελικού, κολυμπώντας σε 1:57.98. Πήρε όμως το αίμα του πίσω στο κατά γενική ομολογία καλύτερο ευρωπαϊκό 25αρας όλων των εποχών κατακτώντας δύο αργυρά μετάλλια με τρομερές επιδόσεις (200μ. μεικτής και 200μ. πεταλούδα), ενώ ήταν σταθερά από τους κορυφαίους του NCAA. Έκλεισε το 2017 μέσα στην 5αδα των κορυφαίων στον κόσμο σε δύο αγωνίσματα.
3. Κώστας Φιλιππίδης – στίβος
Ήταν ο μεγάλος άτυχος της χρονιάς. Κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, μετά από καταπληκτικό αγώνα στο επί κοντώ, παιρνώντας το 5.85μ. Δυστυχώς μία πολλά υποσχόμενη σεζόν ολοκληρώθηκε με τραυματισμό στην προπόνηση.
4. Βύρωνας Κοκκαλάνης – ιστιοπλοΐα
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και την 5η θέση, ένιωθε απογοητευμένος και είχε… άρνηση στην ιστιοπλοϊα. Δεν ήθελε να ξαναδεί ιστιοσανίδα. Το γύρισε στο ποδήλατο και συμμετείχε και σε αγώνες. Μέχρι που ο Νικόλας Κακλαμανάκης τον έπεισε ότι πρέπει να ξαναπροσπαθήσει. Με ελλειπή προετοιμασία κατάφερε να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των RSX. Η κορυφαία επιτυχία για την ελληνική ιστιοπλοϊα το 2017.
5. Χρήστος Βολικάκης – ποδηλασία
Ο Βολιώτης πρωταθλητής στην ποδηλασία πίστας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση… πείσματος. Σχεδόν μόνος του κράτησε την ελληνική ποδηλασία το 2017. Κέρδισε αρκετά μετάλλια σε παγκόσμια κύπελλα και διάφορα διεθνή σιρκουί όμως η μεγαλύτερη του επιτυχία ήταν ότι σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα είναι στην παγκόσμια ελίτ (στο σκρατς είναι το Νο1 του κόσμου).
Κορυφαία αθλήτρια 2017
1. Κατερίνα Στεφανίδη – στίβος
Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα, είναι και η κορυφαία του 2017 αφού έφερε στην Ελλάδα εκτός όλων των άλλων και παγκόσμιο τίτλο. Όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι και το 2020, θα έχει τον τίτλο της κορυφαίας της χρονιάς… αγκαζέ.
2. Μαρία Πρεβολαράκη – πάλη
Ίσως η πιο υποτιμημένη αθλήτρια στην Ελλάδα για το 2017. Τρίτη στο παγκόσμιο και τρίτη στο ευρωπαϊκό στα 53 κιλά. Δύο πολύ μεγάλες επιτυχίες σε ένα πολύ δύσκολο άθλημα με ιδιαίτερα υψηλό ανταγωνισμό. Αν δεν υπήρχε η Στεφανίδη, ο τίτλος της κορυφαίας θα της ανήκε δικαιωματικά
3. Βούλα Παπαχρήστου – στίβος
Ακόμα και σε μία χρονιά που τα πράγματα δεν τις πήγαν καλά, κατάφερε να ανέβει και πάλι σε βάθρο μεγάλης διοργάνωσης. Τρίτη στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου στο τριπλούν, τρίτη και στην κατάταξη του Sportsfeed. Έχει τον τρόπο της να είναι πάντα στις διακρίσεις.
4. Βασιλεία Καραχάλιου – ιστιοπλοϊα
Άλλη μία περίπτωση αθλήτριας που παλεύει μόνης της και μεταξύ των αντιπάλων έχει και την… ομοσπονδία της. Η Καραχάλιου ήταν τρίτη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των λέιζερ ράντιαλ και έκλεισε τη χρονιά στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης χάρη στην εξαιρετική της παρουσία στα παγκόσμια κύπελλα. Χρυσή ελπίδα για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
5. Μαρία Σάκκαρη – τένις
Σε μία χώρα που δεν έχει παράδοση στο τένις, αλλά διαθέτει φανατικούς φιλάθλους (χάρη στην ΕΡΤ που έβαλε το τένις στα ελληνικά σπίτια τη δεκαετία του 80), η Μαρία Σάκκαρη προερχόμενη από άκρως… τενιστική οικογένεια (κόρη της Αγγελικής Κανελοπούλου) μπήκε στην πρώτη 50αδα της παγκόσμιας κατάταξης και το 2018 προβλέπεται ακόμα καλύτερο για την αθλήτρια που τη φυσική της κατάσταση έχει αναλάβει τα τελευαία χρόνια ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος.
Κορυφαία ομάδα 2017
1. Τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών – κωπηλασία
Η τετράδα Νίνος Νικολαΐδης, Παναγιώτης Μαγδανής, Σπύρος Γιάνναρος και Λευτέρης Κόνσολας είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που βρέθηκε σε βάθρο παγκοσμίου πρωταθλήματος το 2017. Δυστυχώς στην Ελλάδα, αν και η κωπηλασία αποτελεί σταθερή πηγή διάκρισης, η αναγνώριση δεν είναι ανάλογη με αυτήν που έχει το άθλημα σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Η επιτυχία της τετράδας (που έχει και το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνίσμα) είναι μεγάλη και δικαιωματικά ο τίτλος της κορυφαίας ομάδας για το 2017 τους ανήκει.
2. Εθνική ανδρών – υδατοσφαίριση
Δεν κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία του 2015 και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, όμως η 4η θέση παραμένει μια σημαντική επιτυχία. Πόσο μάλλον, όταν η υδατοσφαίριση είναι το ομαδικό άθλημα στην Ελλάδα με το μικρότερο αριθμό εγγεγραμένων αθλητών. Και όμως δίχως να έχει εκατομμύρια (όπως το ποδόσφαιρο), σούπερ σταρ (όπως στο μπάσκετ με τον Αντετοκούνμπο), χιλιάδες αθλητές (όπως το βόλεϊ) ή την απόλυτη στήριξη της ΓΓΑ (όπως το χάντμπολ) φέρνει στην Ελλάδα τις μεγαλύτερες διακρίσεις στα ομαδικά αθλήματα.
3. 470 ανδρών – ιστιοπλοΐα
Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής είναι αθλητές παγκόσμιας κλάσης. Μπορεί το 2017 να έμειναν εκτός μεταλλίων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στη Θεσσαλονίκη, όμως έκλεισαν τη χρονιά στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης (είχαν βρεθεί και στο Νο1) και κατέκτησαν τον τελικό της σειράς του παγκοσμίου κυπέλλου.
4. Άρης – τζούντο
Όταν κάνεις προπονήσεις με το θρύλο, Ηλία Ηλιάδη κάτι κερδίζεις… Η ομάδα τζούντο του Άρη κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκο κύπελλο και του χρόνου θα αγωνιστεί στο τσάμπιονς λιγκ του αθλήματος (γκόλντεν λιγκ) κόντρα σε μεγαθήρια του παγκόσμιου τζούντο.
5. Ολυμπιακός (γυναίκες) – βόλεϊ
Μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς. Οκτώ χρόνια μετά την παρουσία της ομάδας βόλεϊ γυναικών του Παναθηναϊκού στον τελικό του τσάλεντζ καπ, οι γυναίκες του Ολυμπιακού προσπάθησαν να κάνουν την υπέρβαση κερδίζοντας 3-2 αλλά τελικά ηττήθηκαν 3-0 στο δεύτερο τελικό από την τουρκική Μπούρσα και έχασαν το τρόπαιο. Η επιτυχία όμως παραμένει μεγάλη.
Κορυφαίος προπονητής 2017
1. Μιτς Κρίερ – στίβος
Μέχρι πρόσφατα δεν ήταν… αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος. Τελικά μετά από ένα χρυσό Ολυμπιακό, δύο χρυσά ευρωπαϊκά, ένα χρυσό και ένα χάλκινο παγκόσμιο και δύο διαμάντια αναγνωρίστηκε η… προπονητική του ικανότητα από το ελληνικό κράτος. Όσα πέτυχε με την Κατερίνα Στεφανίδη το 2017 του δίνουν δικαιωματικό τον τίτλο του κορυφαίου.
2. Αλέξανδρος Νικολόπουλος – κολύμβηση
Η ελληνική κολύμβηση διαθέτει εξαιρετικούς (και μάλιστα νέους) προπονητές. Ο Νίκος Γέμελος έχει τρομερό (παγκόσμιο) βιογραφικό στο open water, αλλά και στην πισίνα δεν πάμε πίσω. Ο Ανδρέας Βαζαίος είναι δημιούργημα του Αλέξανδρου Νικολόπουλου. Ακόμα και τώρα που βρίσκεται στις ΗΠΑ, ακολουθεί το πρόγραμμα του Έλληνα προπονητή, ο οποίος δουλεύει αθόρυβα διαθέτοντας όμως έναν παγκοσμίου επιπέδου αθλητή στο Νο2 άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2017 ο Βαζαίος ήταν εντυπωσιακός με αποκορύφωμα τα δύο μετάλλια στο ευρωπαϊκό.
3. Νικόλας Κακλαμανάκης – ιστιοπλοΐα
Για το ελληνικό κράτος ο Κακλαμανάκης δεν είναι προπονητής. Για την ελληνική ομοσπονδία ιστιοπλοΐας είναι… πονοκέφαλος. Για ολόκληρο τον πλανήτη (πλην Ελλάδας) είναι ο κορυφαίος αθλητής ιστιοσανίδας όλων των εποχών και ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, με τόσες γνώσεις στο άθλημα. Ήταν αυτός που έπεισε τον Κοκκαλάνη να επανέλθει στην ιστιοπλοΐα και μαζί κέρδισαν το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
4. Δημήτρης Κυτέας – στίβος
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα είχε φτάσει το 2017 ο Κώστας Φιλιππίδης αν δεν είχε τραυματιστεί. Στο ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου με το 5.85μ. έδειξε ότι στον ανοιχτό ήταν έτοιμος για πολύ σπουδαία πράγματα. Η ατυχία του τα στέρησε, όμως αυτό δεν ακυρώνει το πόσο σπουδαία δουλειά είχε κάνει με τον Δημήτρη Κυτέα. Ίσως τα 6.00μ. απλά να άργησαν έναν χρόνο και να τα δούμε το 2018.
5. Δημήτρης Ράφτης – ενόργανη γυμναστική
Για ακόμα μία χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα με τον Λευτέρη Πετρούνια έχοντας στις αποσκευές χρυσό μετάλλιο. Έχει σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία και θα συνεχίσει μέχρι το 2020.
Πηγή: Sports Feed