Επιλογή Σελίδας

Καμιά φορά ξεμένεις από λόγια. Τουλάχιστον σε εμένα αυτό συμβαίνει όταν καλούμαι να σχολιάσω το αυτονόητο, όπως “καλή ώρα” τις εκτός ορίων συμπεριφορές στον αγωνιστικό χώρο. Δεν βρίσκω απολύτως κανένα νόημα να επαναλαμβάνω τα αυτονόητα – ειδικά στον σχολιασμό της δημόσιας συμπεριφοράς των ανθρώπων. Όλοι βλέπουμε. Όλοι καταλαβαίνουμε. Όλοι μπορούμε να κάνουμε μια δεύτερη σκέψη. Δεν τον αντιλαμβάνομαι τέτοιο τον ρόλο μου. Θα περάσω λοιπόν σε αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι ως σημαντικότερο και πιο άξιο λόγου.

Κάνουν διακρίσεις οι νόμοι και οι κανόνες συμπεριφοράς στην κερκίδα; Όχι. Δεν θα έπρεπε να κάνουν εξαιρέσεις ούτε για όσους και όσα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Ελέγχονται μέχρι ενός πλέον όσοι εισέρχονται στις κερκίδες; Θα έπρεπε να συμβαίνει το ίδιο και για αυτούς που εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια των γηπέδων.

Γιατί δεν συμβαίνουν τα παραπάνω; Επειδή δεν θέλουν οι ιδιοκτήτες. Εκείνοι είναι που συντηρούν το πλαίσιο της ατιμωρησίας για τις παραβατικές συμπεριφορές στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια. Εκείνοι είναι που συντηρούν και το καθεστώς που επιτρέπει την είσοδο φουσκωτών και κάθε λογής … συνοδών στα αποδυτήρια και τον περιβάλλοντα χώρο του τερέν.

Όλα είναι ζήτημα του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτοί, δηλαδή οι ιδιοκτήτες είναι που δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση. Αυτοί είναι που δεν θέλουν να εκπολιτιστούν. Αυτοί είναι που δεν θέλουν να απαρνηθούν τις πρακτικές του υποκόσμου. Γι’ αυτό δεν αλλάζουν η ΕΠΟ και η Stoiximan Superleague: για να υπάρχουν τα παράθυρα να γίνονται φροντιστές οι φουσκωτοί που τους συνοδεύουν, και για να μένουν όλοι ατιμώρητοι κάθε φορά που παραφέρονται.

Και προσέξτε τώρα την διαφορά: η κυβέρνηση που για λόγους που έχουμε αναλύσει αποφάσισε να επιβάλει την τάξη στις κερκίδες, δεν το κάνει και για τους αγωνιστικούς χώρους και τα αποδυτήρια. Γιατί; Για να μη μπλέκει με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ελληνικών ομάδων, τα αποδυτήρια είναι “καθαρά”, όπως και οι πάγκοι. Γίνονται λιγότεροι οι φουσκωτοί, ή τουλάχιστον κρύβονται διότι εκεί ξέρουν ότι δεν τους παίρνει. Αυτή η διαφορά από μόνη της μας λέει όλη την αλήθεια σχετικά με το τι φταίει. Όλα τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμός και συμπεριφορές για το θυμικό αυτών που δεν θέλουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Πηγή: Gazzetta