Του Λευτέρη Ελευθερίου
Δίχως να διεκδικείται εύσημο με αξιώσεις για κάτι τόσο αυτονόητο, ο Μανόλο Χιμένεθ επιβεβαίωσε, μετά τη λήξη του νικηφόρου 1-0 στο ΟΑΚΑ με τον Παναιτωλικό, για τη 15η αγωνιστική της Super League Interwetten, ό,τι είχε γραφτεί μετά τα παιχνίδια με Απόλλωνα Σμύρνης, Βόλο και Ολυμπιακό: “Βρήκα μία ομάδα που φοβόταν να φάει γκολ”. Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε κάθε ματς σαν επικείμενη κρίση πανικού και ασφαλώς το πλήρωνε, αφού το έβλεπε να έρχεται.
Για τον ίδιο τον Ισπανό προπονητή, η ατυχία ήταν ότι δεν προλάβαινε να φτιάξει την ψυχολογία πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Στον επαγγελματικό αθλητισμό κατά κανόνα ισχύει ότι ένα θετικό αποτέλεσμα έχει ιαματικές διαστάσεις. Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να κάνει κάτι από αυτά που ήθελε στο Φάληρο: να πάρει μπάλα, να κάνει κατοχή, να ασκήσει πίεση, να βρει τρόπους να επιτεθεί και να δημιουργήσει τελικές προσπάθειες. Αναπόφευκτα, τιμωρήθηκε ξανά από το ψυχολογικό τραύμα και με τον Παναιτωλικό ξεκίνησε τη θεραπεία, προκειμένου εκείνη να αποδώσει καρπούς.
Ο Χιμένεθ έφτιαξε εντολές για τους παίκτες του για το συγκεκριμένο ματς, απέναντι σε μία ομάδα με ατομική πορεία:
-Έχρισε φύσει αρχηγό τον Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι, εμφυσώντας του, όχι δύσκολα, ότι αυτό το ματς ήταν από τα πλέον περίπλοκα της φετινής σεζόν. Όχι μόνο υπό την έννοια της επικράτησης, αλλά διότι ήταν βασικό να διατηρηθεί το μηδέν στην άμυνα. Ο Ουκρανός έπρεπε να γίνει το ανάχωμα της ομάδας του. Αν έπρεπε να βασιστεί σε κάποιον που έχει απορροφήσει γνώση από καταστάσεις που δημιουργούν κρίσεις στις ομάδες, αυτός είναι ο Τσιγκρίνσκι. Πράγματι, έκοψε κάθε μπαλιά από αέρος, πήγαινε πρώτος στις κόντρες, έβαζε καταπληκτικά το σώμα του. Δεδομένο, με αντίπαλο τον Παναιτωλικό, όχι δεδομένο για μία ομάδα που βασανίζει τον εαυτό της με θέματα εκ του μη όντος.
-Κράτησε τους δύο από τους τέσσερις παίκτες που ποντάρει για να λύσει τα ψυχοσωματικά στον πάγκο. Με τον Μάρκο Λιβάγια ξεκίνησε να μιλάει από πολύ νωρίς, ενώ το ίδιο έκανε με τον Αντρές Σιμόες. Ο Κροάτης και ο Πορτογάλος ήξεραν το υπερεπείγον, αλλά έπρεπε να τους δοθεί ως πληροφορία από τον προπονητή και, ταυτοχρόνως, να τους ανατεθεί ως καθήκον και ευθύνη να βάλουν τα στήθη τους μπροστά, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα ξεκινούσαν στο ματς.
-Έδωσε το έναυσμα για να πρεσάρει η ΑΕΚ ψηλά. Ήταν κατάσταση… gegenpressing, αυτό που είχε σκαρφιστεί ο Γιούργκεν Κλοπ στα νάματά του στη Λίβερπουλ. Βεβαίως, η αναγωγή σταματά σε αυτό το σημείο και δεν συνδέεται ποιοτικά, όμως η πίεση όταν ο Παναιτωλικός κυκλοφορούσε την μπάλα στην άμυνά του απομάκρυνε όποια απειλή και αυτό, συν τω χρόνω, γινόταν εφόδιο ώστε η ΑΕΚ να βγάλει το ματς δίχως να κινδυνεύσει… σχεδόν.
-Περίπου αντέγραψε το παιχνίδι του… Κώστα Φορτούνη στη Μασσαλία για χάρη του Πέτρου Μάνταλου. Κλασικά πράγματα. Ο εγκέφαλος της ομάδας του δεν έπαιξε στο μήκος του γηπέδου, αλλά το πλάτος, που σημαίνει ότι, αν και ξεκίνησε στα δεξιά, η πορεία του στον αγωνιστικό χώρο ήταν σχεδόν παράλληλη με την εξωτερική γραμμή, προκειμένου να δημιουργεί υπεραριθμία με τον Μουαμέρ Τάνκοβιτς στην αριστερή πλευρά και να βρίσκονται πιο κοντά στην περιοχή. Έπαιζε, δε, τόσο συχνά από εκεί και μη ακολουθούμενος από τον αντίπαλο που είχε επωμιστεί το χώρο που θα κινείτο, δηλαδή τον Μανώλη Τζανακάκη, που, μετά τη στραβοκλωτσιά από τον Μπακάκη ήταν εντελώς μόνος του, ώστε να γυρίσει την μπάλα στον Γαλανόπουλο για το μόνο γκολ της αναμέτρησης.
Επειδή κατά το σύνηθες κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις, η ΑΕΚ έχασε το να ‘σκοτώσει’ το ματς από νωρίς και να μην περιέρχεται σε καταστάσεις άγχους ως το τέλος. Το ότι ο Παναιτωλικός δεν έκανε ευκαιρίες και είχε μία τελική προσπάθεια δεν ήταν καθησυχαστικό, καθώς η ‘Ένωση’ του δεύτερου μισού του φθινοπώρου και του χειμώνα δέχεται ευκαιρίες και γκολ που δημιουργούνται εκ του μη όντος. Η μία περίπτωση που βρέθηκε εκτεθειμένη ήταν απροσεξία του Ιονούτς Νεντελτσιάρου, ο οποίος άφησε με το πάσο του την μπάλα στην πάσα του Τσιγκρίνσκι, αλλά ο Γιώργος Αθανασιάδης ‘καθάρισε’ ένα αρκετά νωθρό πλασέ του Ντάλσιο. Θα ήταν δράμα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις… αλυσιδωτές εκρήξεις του πρόσφατου παρελθόντος, να δεχθεί η ΑΕΚ γκολ από μία φάση στην οποία πάλι θα αναδεικνυόταν με εκκωφαντικό τρόπο η αφέλειά της.
Ασφαλώς, ο υποστηρικτής, που έχει περί πολλού την ομάδα του, επιζητά θριαμβετικές βραδιές κυρίως με αντιπάλους κατώτερου επιπεδού, αλλά εδώ το να γίνει η δουλειά ήταν επιτακτικό. Ο αρνητισμός μόνο έτσι μπορεί, σιγά σιγά, να εξατμιστεί, ώστε μέσα στον αγωνιστικό χώρο να επικρατήσει κάποιας μορφής υγεία, η οποία, εν πάση περιπτώσει, είναι το προαπαιτούμενο για τη δημιουργικότητα και δεν καθορίζεται, σε αρκετές περιπτώσεις, από την αρτιμέλεια. Η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να βρεθεί, από τους ψυχοβγάλτες και τις βαθμολογικές απώλειες του τελευταίου μήνα, στην άνεση ή δεν θα ήταν δόκιμο, θα ενείχε παραπλάνηση. Ακόμα κι αν επρόκειτο για έναν αντίπαλο που σε 9 ματς εντός έδρας έχει 21-1 ενεργητικό.Το διάστημα της ανάρρωσης, άλλωστε, δεν προσδοκάς να βρίσκεσαι σε… υψίπεδο διαύγειας, χρειάζεται να περάσει κάποιο διάστημα ώστε να νιώσεις φρέσκος. Ούτως ή άλλως, αυτή η νίκη δίχως παθητικό ήταν η πρώτη εντός έδρας μετά το 3-0 επί της Λαμίας για την 3η αγωνιστική, δηλαδή ήρθε την… 101η μέρα (που σημαίνει κάτι λιγότερο από το 1/3 του χρόνου) και η πρώτη συνολικά από τις 25 Οκτωβρίου και το ‘διπλό’ στα Γιάννινα, 1-0.
Πρώτα, δηλαδή, έρχεται η αποκατάσταση και έπειτα η πειστικότητα. Ο Χιμένεθ δεν προλαβαίνει να περάσει αυτό που θα ήθελε τόσο γρήγορα, αλλά γίνεται να επιχειρεί τόνωση ηθικού, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα με την οποία έχει μάθει να διαχειρίζεται τους παίκτες. Ο ίδιος σίγουρα βλέπει αυτό το ματς, απέναντι από τους Αγρινιώτες, ως το πρώτο από μία σειρά που η ΑΕΚ θα βελτιώνεται σε ό,τι αφορά το πνεύμα της. Το τεστ, στην περίπτωση που δεν επιφυλάσσει κάποια δυσάρεστη έκπληξη η Λαμία στη Φθιώτιδα τη Δευτέρα, θα είναι το εξ αναβολής για την 8η αγωνιστική της επόμενης Πέμπτης, με τον Άρη στο ‘Βικελίδης’. Εκεί θα φανεί αν οι όροι που θέλει να βάλει η ΑΕΚ για τη συνέχειά της στη σεζόν ισχύουν σε βάθος ή αν θα αναγκαστεί να οπισθοχωρήσει και να αναρτήσει ένα πλάνο που θα αφορά μόνο στην επόμενη μέρα.
Πηγή: Contra