Επιλογή Σελίδας

Αν κάτι έχουμε εμπεδώσει τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερο από ποτέ, είναι ότι προφανώς το πρωτάθλημα κρίνεται στα ντέρμπι. Και κυρίως στα ντέρμπι των πλέι -οφ. Οι γκέλες με ομάδες εκτός πρώτης πεντάδας, ειδικά νωρίς στη σεζόν, φυσικά μπορούν να καλυφθούν. Δεν αποτελεί λοιπόν για την ΑΕΚ κάποιο ανεπανόρθωτο κακό η ισοπαλία με την Καλλιθέα, όπως δεν αποτελούσε και για τον Παναθηναϊκό, όπως δεν αποτελεί για τον Ολυμπιακό η ισοπαλία με τον Παναιτωλικό ή ήττα από τον Άρη (όπου έτσι κι αλλιώς και οι άλλοι διεκδικητές θα δυσκολευτούν).

Ωστόσο υπάρχει κάτι που πέρυσι, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Ο ΠΑΟΚ πέρυσι, μέχρι την ισοπαλία με τη Λαμία στα πλέι – οφ , είχε χάσει βαθμούς μόνο σε ένα ματς κόντρα σε ομάδα εκτός πρώτης πεντάδας. Στην ήττα από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο μόλις στην 3η αγωνιστική. Όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τα κέρδισε. Και αυτός ήταν ο λόγος που παρά τα κακά αποτελέσματα κόντρα στον Άρη, ο “Δικέφαλος” βρέθηκε στο σημείο να μπορεί με το εντυπωσιακό 4Χ4 στο φινάλε να το σηκώσει. Ειδάλλως θα είχε αποχαιρέτησε τον τίτλο πολύ νωρίτερα

Θέλω να πω απλώς ότι οι γκέλες που στο ξεκίνημα της χρονιάς μοιάζουν να μη μετράνε πολύ, στο τέλος της σεζόν μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές. Είναι δηλαδή σχετικά ασήμαντες, μέχρι να γίνουν σημαντικές.

Και αντίστοιχα νίκες όπως αυτή στο Βόλο και σίγουρα όπως αυτή στο Περιστέρι, είναι για τον ΠΑΟΚ περισσότερο πολύτιμες από όσο νομίζουμε.

Οι πρωταθλητές βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε καλύτερη κατάσταση από τον ανταγωνισμό. Πράγμα λογικό: έχουν τον ίδιο προπονητή για πολλά χρόνια, περίπου τον ίδιο κορμό, αυτοπεποίθηση και ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα: Απορροφούν άμεσα και με τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς τις κρίσεις. Ο αποκλεισμός – σοκ (με τον τρόπο που ήρθε) από την Μάλμε, κόστισε στον ΠΑΟΚ χρήματα και τον πρώτο μεγάλο φετινό (και διαχρονικό) στόχο του. Θα μπορούσε να προκαλέσει τρομερή εσωστρέφεια. Ο οργανισμός πήγε παρακάτω όσο πιο γρήγορα γινόταν, χωρίς να χάσει τον βηματισμό του και χωρίς άλλες απώλειες.

Επειδή έτσι έχει μάθει να κάνει από πέρυσι. Τούτο, η άριστη διαχείριση των “αποτυχιών” και των δύσκολων αγωνιστικών βραδιών, ήταν ένας από τους βασικούς, αν όχι ο βασικός λόγος που ο ΠΑΟΚ πήρε το πιο απρόσμενο και ωραίο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Με αυτό το “όπλο” στην φαρέτρα του μπήκε στο πρωτάθλημα πιο ήρεμος και σίγουρος από τους ανταγωνιστές του.

Επιπλέον, χάρη στη δουλειά του Λουτσέσκου, μέσα κι έξω από το γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση στην κατηγορία – δεν χαλάει το μυαλό τους σχεδόν με τίποτα, ούτε με ένα ακατανόητο εις βάρος τους πέναλτι στο 1ο λεπτό, ούτε με ισοφάριση εις βάρος τους στο 90ο.

Και βέβαια ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να διαθέτει πολύ μεγάλη ποιότητα και προσωπικότητα – από καλές έως σπουδαίες οι μεταγραφές που έγιναν φέτος στη Σούπερ Λίγκα, προσωπικά περιμένω ακόμα να δω στους άλλους τρεις έναν ποδοσφαιριστή χρησιμότερο και επιδραστικότερο από τον Τάισον.

Ασφαλώς είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα, η χρονιά θα έχει ανατροπές και δυσκολίες και για τον ΠΑΟΚ και για όλους. Ο συνδυασμός πρωταθλητισμού και καλής ευρωπαϊκής πορείας, στο σαφέστατα υψηλότερο επίπεδο του Γιουρόπα Λιγκ, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους “Ασπρόμαυρους”.

Όσο όμως συνεχίζουν με την ίδια σοβαρότητα να αποφεύγουν τις απώλειες στα ματς που δεν χαρακτηρίζονται ντέρμπι, τόσο θα μπορεί να αντιμετωπίζουν το μέλλον με περισσότερη ηρεμία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.

Πηγή: Sdna

Pin It on Pinterest

Shares
Share This