Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Έχω καιρό τώρα κάνει μια παρατήρηση που συνεχώς επιβεβαιώνεται: δεν προσέχουμε πλέον τι λένε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές στα σπορ – για την ακρίβεια όσο πιο πολύ μιλάνε τόσο λιγότερο τους ακούμε. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την δημοσιογραφία του διαδικτύου, δηλαδή με το πλήθος των αναρτήσεων που υπάρχουν στο Ιντερνετ – είτε στα ενημερωτικά site είτε στα social media. Σε αυτά ψάχνουμε σχεδόν αποκλειστικά οτιδήποτε μπορεί να στηρίξει τις απόψεις μας και παραβλέπουμε ότι δεν μας βολεύει. Οι δηλώσεις των προπονητών και των ποδοσφαιριστών σπανίως δίνουν επιχειρήματα για τους ατελείωτους διαδικτυακούς καυγάδες. Κι επίσης δεν επισημαίνονται πρωτοσέλιδα, όπως συνέβαινε παλιά στις εφημερίδες: στο διαδίκτυο ό,τι και να πει κάποιος είναι μια ανάρτηση μετά από μια άλλη ανάρτηση κι πριν από μια άλλη ανάρτηση. Τίποτα άλλο.

Να ακούμε, όμως, και τι λένε...

Γιατί το θυμήθηκα αυτό; Γιατί σε μια στιγμή που όλοι μιλάνε για τον Ολυμπιακό, είτε καταστροφολογώντας είτε καταθέτοντας την οπαδική τους αισιοδοξία (δηλαδή με υπερβολές) υπήρξαν δυο δηλώσεις πολύ χρήσιμες τουλάχιστον για να καταλάβει κανείς τι έγινε το καλοκαίρι που προηγήθηκε. Αναφέρομαι στις προ λίγων ημερών δηλώσεις του Ντανιέλ Ποντένσε και στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του ματς με την Λιόν ο κόουτς Μεντιλίμπαρ. Προσοχή: πρόκειται για δηλώσεις δηλαδή για γεγονότα. Δεν είναι  εκτιμήσεις, αναλύσεις, αερολογία κτλ.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2024/05/podence-6.jpg

Το κεφάλαιο έκλεισε τον Μάιο

Ο Ποντένσε είναι αλήθεια πως έχει πει πολλά για τον Ολυμπιακό ειδικά από την μέρα που ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει στην Σαουδική Αραβία στην οποία μάλιστα δεν αγωνίζεται διότι είναι καιρό τώρα τραυματίας. Σε κάθε ευκαιρία μιλάει για την αγάπη για την ομάδα, για το πόσα αισθάνεται ότι της χρωστάει για το πόσο ωραία πέρασε στην Αθήνα, αφήνοντας και να εννοηθεί πως κάποτε θα ξαναγυρίσει, όχι απαραίτητα για να παίξει ποδόσφαιρο. Αλλά στην τελευταία δήλωσή του είπε κάτι πολύ σημαντικό: ότι δεν ήθελε να μείνει στον Ολυμπιακό. Πράγμα που δεν είχε να κάνει ούτε με την οικονομική προσφορά που του έκανε ο σύλλογος, ούτε με τον ρόλο του, ούτε με τίποτα ανάλογο. Αλλά με την βεβαιότητα ότι όσα είχε να κάνει εδώ τα έκανε.

Τι είπε ο Ποντένσε; Είπε κατά λέξη τα εξής: «Θεωρώ ότι η κατάκτηση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι κάτι μοναδικό. Όταν κατέκτησα το ευρωπαϊκό τρόπαιο με τον Ολυμπιακό αισθάνθηκα ότι απροσδόκητα ήταν αυτό που έψαχνα σε ολόκληρη την καριέρα μου. Αφού το πέτυχα, αισθάνθηκα ότι δεν απέμειναν πολλά να κάνω στην Ευρώπη. Και ήθελα μια νέα πρόκληση». Φυσικά είπε ότι κι ότι αγαπάει τους οπαδούς του Ολυμπιακού, ότι ο σύλλογος αυτός τον στήριξε, ότι αισθάνεται ότι κάτι χρωστάει κτλ κτλ. Αλλά η αλήθεια του είναι απλή: πιστεύει πως στην Ευρώπη δεν έχει κάτι άλλο να κάνει και προτίμησε τα πολλά χρήματα των Σαουδαράβων – δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που το σκέφτεται έτσι. Αλλά στην δική του απόφαση ο Ολυμπιακός δυστυχώς δεν έπαιξε κανένα ρόλο: το κεφάλαιο Ολυμπιακός για τον Ποντένσε έκλεισε το βράδυ που στην Opap Arena κατέκτησε το Conference League.

Αν στον Ολυμπιακό έχουν μια ευθύνη είναι ότι δεν το κατάλαβαν. Και δεν κατάλαβαν επίσης ότι όλο το καλοκαίρι ο παίκτης και ο ατζέντης του χρησιμοποιούσαν τον Ολυμπιακό για ένα πράγμα: για να θυμούνται όλοι ότι θέλει να φύγει από την Γουλβς. Ο Ολυμπιακός ήταν το απαραίτητο στον Ποντένσε μέσο για να δημιουργεί ένα χρήσιμο θόρυβο γύρω από το όνομά του ορίζοντας μάλιστα και την τιμή πώλησής του. Ολο το καλοκαίρι ο Ποντένσε χρησιμοποιούσε τον Ολυμπιακό σε μια ατελείωτη διαπραγμάτευση απλά για να υπενθυμίζει ότι με 10 εκατομμύρια περίπου πάει σε όποια ομάδα μπορεί να του δώσει ένα μεγάλο συμβόλαιο. Ξέροντας ότι και τα δυο μπορεί να τα κάνει μια ομάδα από την Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ.

Να σημειώσω επίσης ότι αυτά ο Ποντένσε τα είπε στην πιο μεγάλη εφημερίδα της Πορτογαλίας, δηλαδή την Α Bolla. Δεν είναι μια ανάρτησή του στο Instagram που μπορεί να την κατεβάσει αργότερα. Ήταν η θέση του: ας την έχουμε στα υπόψιν μας.     

https://www.ekirikas.com/wp-content/uploads/2024/07/XOSE-MENTILIBAR-2-1568x1045.jpg

Εσεις ξέρετε περισσότερα

Πάμε τώρα στον Μεντιλίμπαρ. Ακούω και διαβάζω συνεχώς ότι δεν του πήραν παίκτες, ότι δεν τον άκουσαν το καλοκαίρι, ότι του διέλυσαν την ομάδα κτλ. Τι λέει όμως ο ίδιος; Όταν μετά την ήττα από την Λιόν ο Βάσκος ρωτήθηκε για τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής επανέλαβε αυτό ακριβώς που είχε πει με λίγο διαφορετικά λόγια και στο τέλος της προετοιμασίας, αλλά και μετά την δήλωση της ευρωπαϊκής λίστας: ότι δηλαδή δεν θέλει παίκτες και είναι ευχαριστημένος με το ρόστερ. «Τα ρόστερ φτιάχνονται με σχεδιασμό, με πολλή σκέψη και όχι απερίσκεπτα. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα ρόστερ γεμάτο με παίκτες που θα συμπλήρωναν την ομάδα και να έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και τους νεαρούς παίκτες που όλος ο κόσμος λέει ότι αξίζουν μία θέση στην Ευρώπη. Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να έχουμε χώρο για να μπορούμε να δώσουμε ευκαιρίες σ΄ αυτούς τους παίκτες. Ο σκοπός δεν είναι να έχεις μία ντουλάπα με ρούχα που δεν χρειάζεσαι και για αυτό τον λόγο πιστέψαμε ότι έπρεπε να έχουμε χώρο στο ρόστερ και για τα νεαρά παιδιά» είπε. Στην επισήμανση των ρεπόρτερ μάλιστα ότι ο Ολυμπιακός φέρνει νέους παίκτες απάντησε πως «για το ότι έρχεται νέος παίκτης, προφανώς εσείς ξέρετε κάτι περισσότερο».  

Ο Βάσκος είναι σταθερός στις απόψεις του και για αυτό άλλωστε έχει πει τρεις φορές τα ίδια πράγματα. Το μόνο καινούργιο είναι ότι μας είπε πως πιστεύει πως ο κόσμος θέλει να δει τα νέα παιδιά στην Ευρώπη. Νομίζω ότι είναι μια σοφιστεία: έχει να κάνει με το ό,τι επειδή στα ευρωπαϊκά ματς οι αποστολές είναι μεγαλύτερες οι μικροί χωράνε χωρίς να χρειάζεται να κόψει μεγάλους. Ο Μεντιλίμπαρ δεν θέλει να πει ότι δεν χρησιμοποιεί τους μικρούς στην Ελλάδα γιατί δεν θέλει να αφήσει έξω από τις αποστολές παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι και κάνει ντρίπλες. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο ενδιαφέρον στις δηλώσεις του. Το βασικό είναι αυτό που λέει για τις ντουλάπες και τα ρούχα. Δηλαδή η ομολογία του ότι πέρασε ένα καλοκαίρι λέγοντας λίγα ναι και πολλά όχι.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2024/04/fortounis-768x461.jpg

Το καλοκαιρινό ροζ σύννεφο

Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Το καλοκαίρι όταν ακόμα υπήρχε χρόνος έγραφα ότι ο Μεντιλίμπαρ πρέπει να αλλάξει πρακτική κι ότι δεν είναι δυνατόν να αρνείται τον Ορτα λέγοντας στις 8 Αυγούστου το βράδυ «έχω τον Μουζακίτη τον Μπάκουλα και άλλα τέσσερα χαφ» όταν είχαν συμφωνηθεί και τα χρήματα που ο Ολυμπιακός θα πλήρωνε στην Μπράγα. Έγραφα επίσης ότι ο Ολυμπιακός εγκλωβίζεται στην περίπτωση του Ποντένσε και ότι δεν μοιάζει καθόλου βέβαιο πως ο παίκτης θα πει το ναι στο τέλος Αυγούστου γιατί αν ήταν να πιέσει για να υπογράψει στον Ολυμπιακό θα το είχε ήδη κάνει από τον Μάιο. Τότε, που υπήρχε χρόνος, έγραφα επίσης ότι αν δεν πάρει ένα σολίστα με προσωπικότητα και όνομα (νωρίς και γρήγορα) θα τον κυνηγάει το φάντασμα του Φορτούνη, που επίσης αγαπάει τον κόσμο του Ολυμπιακού αλλά και τα εκατομμύρια που θεωρεί πως η ζωή του στέρησε. Μάζευα μπινελίκια – μπείτε να δείτε τις αναρτήσεις.

Η αλήθεια είναι απλή. Ο Ολυμπιακός πέρασε ένα καλοκαίρι σε ένα ροζ συννεφάκι: και η διοίκηση και ο κόσμος του πίστευαν πως μετά την κατάκτηση των ευρωπαϊκών κυπέλλων όλα θα πηγαίνουν καλά γιατί η ομάδα άλλαξε επίπεδο κτλ κτλ. Ηταν αδύνατο να ακούσουν τα καμπανάκια που χτυπούσαν. Σήμερα δημιουργούνται θεωρίες για να εξηγηθεί το εξής απλό: οι παίκτες του Ολυμπιακού που έφυγαν το καλοκαίρι το έκαναν κεφαλαιοποιώντας την περσινή τους επιτυχία. Κι ο Ολυμπιακός έχει ένα προπονητή που δεν θέλει μεγάλες σκοτούρες, δεν απαιτεί και δεν ζητάει παίκτες γιατί ο άνθρωπος αυτό έκανε σε όλη την καριέρα του και δεν θα αλλάξει στα 65 του.

Οι παίκτες μεγαλώνοντας ψάχνουν περισσότερα λεφτά. Οι άνθρωποι μεγαλώνοντας ψάχνουν περισσότερη ηρεμία – και οι προπονητές άνθρωποι είναι. Δικαίωμά μας να πιστεύουμε ό,τι γουστάρουμε για όλους και να ψάχνουμε ελαφρυντικά γιατί τους αγαπάμε. Αλλά τουλάχιστον ας ακούμε τι λένε αυτοί για τους οποίους μιλάμε…                  

Πηγή: Karpetshow