Του Αλέξανδρου Λοθάνο
Τον Λιονέλ Μέσι τον αγαπώ. Όχι ερωτικά, αλλά ποδοσφαιρικά. Όπως αγαπώ τον Κιλιάν Μπαπέ, τον Νεϊμάρ, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, τον Χάρι Κέιν, τον Πέδρι και πολλούς ακόμα. Ρε σεις, πολύ αγαπησιάρης είμαι!
Ξέχωρα από την (κακή) πλάκα, θέλω όλοι οι παραπάνω να είναι στα νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου (και ας με συγχωρέσουν οι διάφορες Σαουδικές Αραβίες και Ιαπωνίες) και εκεί να φάνε με μανία τα μουστάκια τους.
Πανηγύρισα σαν να ήταν η ομάδα μου ή η εθνική ομάδα της χώρας μου το γκολ του Λέο κόντρα στο Μεξικό. Όχι για την ομορφιά του (αυτό του Έντσο Φερνάντες ήταν ανώτερο), αλλά γιατί ήξερα τι σήμαινε για τον ίδιο και για την Αργεντινή αυτό το τέρμα – λύτρωση.
Η Αλμπισελέστε, για άλλη μια φορά, δεν ήταν καλή. Πολύ παράλληλο παιχνίδι, ελάχιστοι συνδυασμοί στο κρίσιμο κομμάτι του γηπέδου, μεγάλο άγχος και αδυναμία να βρει εναλλακτικές απέναντι στο κατενάτσιο του Μεξικό.
Εκεί, όμως, βρέθηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της εποχής μας, απάντησε σε όσους επιμένουν να λένε ότι κρύβεται στα μεγάλα ματς και, βγάζοντας δύναμη από τα βάθη της ψυχής του, έπιασε το σουτ που νίκησε τον Γκιγέρμο Οτσόα και επέτρεψε σε ολόκληρη την Αργεντινή να βγάλει μια κραυγή (τεράστιας) ανακούφισης.
Λίγες ώρες πριν από το ματς, ανοίγοντας ένα από τα φακελάκια με τα γνωστά, αγαπημένα χαρτάκια, έπεσα πάνω στον Λέο. «Οιωνός είναι» σκέφτηκα. Και, λίγες ώρες αργότερα, ο Μέσι με επιβεβαίωσε με το γκολ της επιβίωσης…
Έτσι δεν θα πάει πολύ μακριά
Όπως, βεβαίως, αγαπώ τον Μέσι (όχι, δεν θα αρχίσω πάλι να απαριθμώ ποδοσφαιριστές), έτσι αγαπώ και τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Πολωνός με συγκίνησε πολύ ξεσπώντας σε κλάματα όταν πέτυχε το πρώτο του γκολ σε Μουντιάλ, δείχνοντας με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τι σημαίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο για έναν ποδοσφαιριστή.
Την Τετάρτη (30/11, 21:00), αν η εξαιρετικά μαχητική Σαουδική Αραβία νικήσει το άνοστο Μεξικό, η (βολική) ισοπαλία που θα έστελνε στους «16» τις ομάδες των δύο παικταράδων, δεν θα είναι αρκετή και θα μείνει έξω η Αργεντινή του Λέο.
Μια ομάδα που, μην γελιόμαστε, με την εικόνα που έδειξε στα δύο πρώτα παιχνίδια της, δεν θα πάει πολύ μακριά, αν βεβαίως προκριθεί από τον τρίτο όμιλο, με δεδομένο μάλιστα ότι ως δεύτερη θα πέσει πάνω στη Γαλλία.
Προ τετραετίας, παρά το παραπληνητικό 4-3, η Τρικολόρ ήταν πολύ ανώτερη από την Αλμπισελέστε στη μεταξύ τους κόντρα στη φάση των «16». Τώρα, για να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες η Αργεντινή να ξεπεράσει τον σκόπελο της πρώτης νοκ άουτ φάσης και να κοιτάξει μακριά, θα πρέπει να ανεβάσει επίπεδο το παιχνίδι της.
Να καθιερωθεί στη μεσαία γραμμή αυτή η παικτάρα που ακούει στο όνομα Έντσο Φερνάντες και τιμάει τον άνθρωπο το όνομα του οποίου φέρει επειδή τον λάτρευε ο πατέρας του (Έντσο Φραντσέσκολι).
Να μείνει σταθερή η αμυντική τετράδα που άλλαξε κατά τα 3/4 σε σχέση με το κάζο κόντρα στη Σαουδική Αραβία, έστω και αν τα άκρα της, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι είναι πολύ, πολύ περιορισμένα.
Να μπει περισσότερο στην εξίσωση ο (πάντα καθοριστικός) Άνχελ Ντι Μαρία και, γιατί όχι, να δοθεί θέση βασικού στον Χούλιαν Άλβαρες, πολύ πιο κινητικός και με ενέργεια απ’ ότι ο (αγχωμένος) Λαουτάρο Μαρτίνες.
Πάνω απ’ όλα, όμως, να βρει τα (πραγματικά) πατήματά του ο Μέσι. Να παίρνει περισσότερο την μπάλα στο τελευταίο τέταρτο του γηπέδου, να βρει έναν άνθρωπο να μπορεί να συνδυαστεί αποτελεσματικά μαζί του και να του δημιουργήσει ο Λιονέλ Σκαλόνι τους χώρους για να βρει πεδίο δράσης. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει το χαρισματικό, αριστερό του πόδι.
Πηγή: Gazzetta