Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Αυτό το ελκυστικό χόμπι που έγινε δουλειά ζωής και λέγεται αθλητική δημοσιογραφία, μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά μερικούς από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών ή παίκτες που έγραψαν την δική τους, λαμπρή ιστορία στα ελληνικά γήπεδα. Και, κατά σύμπτωση, οι περισσότεροι ήταν Βραζιλιάνοι. Θα σταθώ σε τρεις.

Τον Ριβάλντο, με τον οποίο μίλησα από κοντά το 1999, λίγους μήνες αφοτού είχε πάρει την «Χρυσή Μπάλα» ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη. Τότε, για πρώτη φορά, ο «Ρίμπο» πόζαρε με την φανέλα του Ολυμπιακού και (μου) έλεγε για τον «παράδεισο που βρήκε στην Ελλάδα ο Ζιοβάνι». Έναν (ελληνικό) παράδεισο που γνώρισε και ο ίδιος, ερχόμενος στην χώρα μας πέντε χρόνια αργότερα.

Τον Ζιοβάνι, ο οποίος μου έκανε την τιμή να γράψω την αυτοβιογραφία του και να τον ζήσω από κοντά, μέσα στο σπίτι του στο Μπελέμ (με την πισίνα με το «10» στον πάτο της), για δύο γεμάτες και πολύ ξεχωριστές εβδομάδες. Gio, obrigado…

Και τον Ροναλντίνιο, με τον οποίο συνομίλησα, μαζί με δημοσιογράφους – δασκάλους όπως ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και ο Γιάννης Καραλής, σε μια μαγική βίλα στη Μύκονο, όπου πετάξαμε (κυριολεκτικά) με ελικόπτερο, στο οποίο μπήκα για πρώτη, και τελευταία προς το παρόν, φορά στην ζωή μου.

Διψάει για μπάλα

Ο Μαρσέλο, την μεταγραφή – βόμβα του οποίου ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός τα ξημερώματα του Σαββάτου (03/09), είναι Βραζιλιάνος παρόμοιου επιπέδου με τους τρεις προαναφερθέντες καλλιτέχνες της μπάλας. Όχι απαραιτήτως σε τεχνική κατάρτιση (που δεν του λείπει), αλλά σίγουρα σε κύρος, αναμφίβολα σε τίτλους και σε (πολύ βαρύ) όνομα.

Στα 34 του χρόνια και μετά από 16 στη Ρεάλ Μαδρίτης (προσοχή, ξένος με 16 χρόνια παρουσίας στον κορυφαίο σύλλογο στον πλανήτη!), ο θρυλικός αριστερός μπακ έρχεται στην Ελλάδα για να παίξει την μπάλα που τόσο αγαπάει και, να είστε σίγουροι, όχι για να πάρει… συντάξιμα και να γεμίσει (και άλλο) τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Γιατί; Επειδή δεν το έχει ανάγκη. Με 16 χρόνια στη Βασίλισσα και στο υψηλότερο επίπεδο, ο κύριος Βιέιρα ντα Σίλβα Ζούνιορ έχει μαζέψει για να έχουν και τα… τρισέγγονά του. Συν τοις άλλοις, είναι πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας και δεν είναι τυχαίο ότι σκέφτηκε ακόμα και να σταματήσει την μπάλα, αν δεν έβρισκε αυτό που θα τον ικανοποιούσε.

Είναι ιδιοκτήτης δύο ποδοσφαιρικών συλλόγων: Της Αζούριζ, ομάδα του πρωταθλήματος Παραναένσε στη Βραζιλία και της Μάφρα, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας στην Πορτογαλία. Συν τοις άλλοις, μαζί με τον κουνιάδο του έχει καμπ ονόματι «Campus 12», για την ανάπτυξη νέων ταλέντων.

Ο Μαρσέλο διψάει για ποδόσφαιρο. Σύμφωνοι, δεν έχει πλέον την φυσική κατάσταση και τα τρεξίματα που τον καθιέρωσαν ως τον κορυφαίο αριστερό μπακ στον κόσμο, την εποχή της ποδοσφαιρικής του άνθισης. Αν την είχε, άλλωστε, θα ήταν φαινόμενο σαν τον κολλητό του φίλο Κριστιάνο Ρονάλντο και δεν θα έφευγε ποτέ από τη Ρεάλ.

Υπέγραψε στον Ολυμπιακό, όμως, γιατί ακόμα γουστάρει φουλ την μπάλα. Επειδή τα τελευταία χρόνια, ελέω (φυσιολογικής) πτώσης και παρουσίας του Φερλάν Μεντί, είχε χάσει την θέση του βασικού. Και θέλει να παίξει μπάλα, να βγάλει (με την καλή έννοια) το… απωθημένο του. Και, βεβαίως, να ακούσει το όνομά του στις εξέδρες του «Καραϊσκάκη», όπως τόσες και τόσες φορές έγινε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Και μπακ, και εξτρέμ

Ο Ολυμπιακός, για ακόμα μια σεζόν, έκανε διψήφιο αριθμό μεταγραφών. Η μη ετοιμότητά του, του στοίχισε ενδεχομένως και μια θέση στους ομίλους του Champions League, αφού μετά την Μακάμπι Χάιφα, δεν τον περίμεναν δα και… θηρία (Απόλλων Λεμεσού και Ερυθρός Αστέρας) για να φτάσει μέχρι την 32άδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πλέον, όμως, έχει κάνει κινήσεις που μπορούν να τον κάνουν και πάλι δημιουργικό, ελκυστικό και να τον ανεβάσουν επίπεδο. Από τους Χουάνγκ και τον Πεπ Μπιέλ, μέχρι βεβαίως τον Μαρσέλο, ο οποίος μπορεί να προσφέρει ποικιλοτρόπως στην ομάδα.

Τόσο με την εμπειρία ενός ποδοσφαιριστή που φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Ρεάλ, κατέγραψε 500+ συμμετοχές στη Βασίλισσα και κατέκτησε πέντε Champions League και συνολικά 25 τίτλους (!), όσο και με την ικανότητά του να αγωνιστεί ως μπακ, ως εξτρέμ ή ως μπακ – χαφ. Στην καριέρα του, άλλωστε, έχει καταγράψει πάνω από εκατό ασίστ (!), στατιστικό που καταδεικνύει την δημιουργική ικανότητά του.

Στην Ελλάδα, ένας επαρκώς έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης Μαρσέλο παίζει με άνεση ως μπακ, ως εξτρέμ ή και ως μπακ – χαφ σε διάταξη 3-5-2, έστω και αν για τα πολύ απαιτητικά παιχνίδια, μια τέτοια επιλογή μπορεί να συνιστά ρίσκο.

Η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη, η διάθεσή του, πιστέψτε με, επίσης. Και, επίσης, θα έχει μπροστά παίκτες με τους οποίους δεδομένα μπορεί να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί αποτελεσματικά (οι δύο Χουάνγκ, ο Ελ Αραμπί, ο Μπιέλ…).

Το καλοκαίρι του 2020, ο 34χρονος τότε δεξιός μπακ Ραφίνια αποκτήθηκε, πρόσφερε σχετικά καλά για ένα εξάμηνο (τα στατιστικά του ήταν καλύτερα και από αυτά του Ομάρ Ελαμπντελαουΐ) και επέστρεψε στη Βραζιλία, αφού η θέση του βασικού προορίζονταν για τον… Κένι Λαλά. Φέτος το καλοκαίρι, ο Σίμε Βρσάλικο ήρθε για να ανεβάσει το επίπεδο στο δεξί άκρο της άμυνας, αλλά η παρατεταμένα απουσία του επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν… θεματάκια με τα πόδια του.

Ο Μαρσέλο, επίσης στα 34 του, έρχεται στην Ελλάδα για να απολαύσει ξανά την μπάλα που του έλειψε την τελευταία τριετία. Και να είστε σίγουροι ότι θα τα δώσει όλα από την πλευρά του για να το κάνει.

Στην εκδήλωση για την αποχώρησή του από τη Ρεάλ, άλλωστε, παραδέχθηκε ότι «ίσως ήμουν εγωιστής γιατί έπιασα τους προπονητές και τους είπα ότι ήθελα να παίξω περισσότερο». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «ήθελα να παίζω και θύμωνα, γιατί την ημέρα που αυτό δεν θα συμβεί, θα αποσυρθώ». Πιστέψτε με, αυτή η μέρα δεν έχει έρθει ακόμα…

Πηγή: Gazzetta