Επιλογή Σελίδας


Του Γιάννη Φιλέρη

Αν είχε μπροστά του μια εβδομάδα (όπως θα ισχύσει από αύριο Πέμπτη 28/10, καθώς την Κυριακή στο πρωτάθλημα κάνει το υποχρεωτικό ρεπό του) ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να αναλύσει σε βάθος τι δεν πήγε καλά στο δεύτερο μέρος του αγώνα με την Άλμπα και οι Γερμανοί του έβαλαν εν μέρει δύσκολα στο τέλος.

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, με τόσα ματς συνεχόμενα και διαρκή ένταση, μετράει πάνω απ’ όλα το “μάζευε κι ας είναι ρώγες”. Το 4-2 που έχει ως ρεκόρ η “ερυθρόλευκη” ομάδα είναι τελείως διαφορετικό από ένα 3-3 και σίγουρα όλοι στο ΣΕΦ θα ήθελαν να το δουν να γίνεται 5-2, με μια ακόμη νίκη, αύριο κιόλας, εναντίον της Φενέρ.

Αυτή είναι η Euroleague. Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς, δεν γίνεται κιόλας με τα ματς να διαδέχονται το ένα το άλλο και τα πιθανά στραπάτσα, κάποια στιγμή να έρχονται. Ο Μπαρτζώκας το είπε ξεκάθαρα μετά τη λήξη: “Επειδή μιλάμε για πάρα πολλά ματς θα έρθουν και οι ήττες. Κι εκεί πρέπει να αντέξουμε στην πίεση, που δημιουργεί ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα στα μεγάλα κλαμπ”.

Προς το παρόν οι ήττες του Ολυμπιακού στη διοργάνωση είναι απ’ αυτές που λέμε εντός προγράμματος. Μία στη Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα στον πόντο κι άλλη μία στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ. Κρατώντας το αήττητο του στο ΣΕΦ, οι Πειραιώτες παραμένουν κοντά στην κορυφή. Εκεί όπου η Μπάρτσα μετά το καλάθι του Μίροτιτς στην εκπνοή του αγώνα με τη Φενέρ είναι η μοναδική αήττητη ομάδα στις έξι πρώτες αγωνιστικές, αφού την Τρίτη γνώρισε την πρώτη της ήττα η Αρμάνι Μιλάνου στο Μόναχο, από την Μπάγερν.

Μια από τις αιτίες που πέρσι ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός οκτάδας ήταν και η τρομερή αστάθεια του μέσα στο ΣΕΦ, όταν έχασε δέκα από τα δεκαεφτά παιχνίδια που έδωσε. Εφέτος έχει ήδη ένα 4-0 και θα προσπαθήσει (μαζί με τη βοήθεια του κόσμου) να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μέσα στο σπίτι του. Το ματς της Πέμπτης με τη Φενέρ είναι κομβικό, για δυο σημαντικούς λόγους:


Ο πρώτος: Η Φενέρ έρχεται πληγωμένη από μια εντός έδρας ήττας στο τελευταίο σουτ, έχει το ακριβώς αντίστροφο ρεκόρ (2-4) με τον Ολυμπιακό, που αν νικήσει, αφήνει αρκετά μακριά του μια από τις βασικές διεκδικήτριες θέσης στην οκτάδα των πλέι-οφ.

Ο δεύτερος: Έχει σημασία να δούμε πως θα αντιδράσει η λαβωμένη λόγω της απουσίας του Χασάν Μάρτιν, φροντ-λάιν των “ερυθρολεύκων”, που θα’ χει απέναντί της το δίδυμο Βέσελι-Μπούκερ με εναλλακτική επιλογή τον Ντουβερίογλου. Η συνύπαρξη όλων αυτών, βέβαια, μπορεί να μην είναι τόσο αρμονική για το παιχνίδι της Φενέρ, αυτό είναι ένα θέμα όμως που πρέπει να επιλύσει ο Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Ο Μπαρτζώκας είδε την Τρίτη τον Λιβιό Ζαν Σαρλ να χρεώνεται γρήγορα με δυο φάουλ, με αποτέλεσμα να κουράσει λίγο περισσότερο τον Μουσταφα Φαλ και να δοκιμάσει σχήμα με τον Πρίντεζη που ξεπέρασε τους 3.500 πόντους στη διοργάνωση να παίζει στο “5”. Όσο ο Φαλ βρισκόταν στο παρκέ τα πράγματα πήγαιναν περίφημα για τον Ολυμπιακό, αφού ο πανύψηλος σέντερ τέλειωσε το ματς με ένα +20 στο +/- που μετράει η στατιστική.

Παίζοντας με ασΦΑΛεια

Δεν είναι οι 8 πόντοι και τα 4 ριμπάουντ που έκαναν τον Φαλ τόσο χρήσιμο, όσο η ασφάλεια (ή ασΦΑΛεια) που δίνει σε όλη την ομάδα με τις καλές προσαρμογές του στην άμυνα, τα μακριά χέρια αλλά και την σπουδαία αίσθηση του γηπέδου που διαθέτει όταν έχει την μπάλα στην επίθεση.

Με την Άλμπα μέτρησε 3 ασίστ, αλλά δεν είναι ρεκόρ του στην Euroleague, αφού σε αγώνα της Βιλερμπάν με τη Χίμκι είχε δώσει πέντε τελικές πάσες. Η πάσα που κάνει στον Βεζένκοβ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου είναι χαρακτηριστική. Δεν ήταν μια εμπνευσμένη ασίστ, η υπομονή που έδειξε, ωστόσο, μέχρι να έρθει απέναντι του ο φόργουορντ της ομάδας του, να του δώσει την μπάλα και ο Ολυμπιακός να σκοράρει ένα εύκολο τρίποντο.

Είναι επίσης το τεράστιο κορμί του που απαγορεύει στους αντιπάλους να μπουν μέσα στο ζωγραφιστό του Ολυμπιακού. Όσο ήταν μέσα η Άλμπα δεν πλησίαζε προς το καλάθι. Όσο έλειπε, το επιχειρούσε συνεχώς. Η αλήθεια είναι ότι στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε τόσο καλή άμυνα, καθώς οι Γερμανοί σούταραν με 64% δίποντα (11/17) ενώ στο πρώτο μέρος είχαν 11/27.

Σίγησαν οι σκόρερ

Ήταν και τα 16 ριμπάουντ επιθετικά ριμπάουντ που μάζεψαν σε όλο το ματς, η καλή κυκλοφορία της μπάλας (ειδικά από τον ιδιοφυή Λουκ Σίκμα) αλλά και η δυστοκία των δυο κατεξοχήν σκόρερ του Ολυμπιακού.

Ο Κώστας Σλούκας και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είχαν 8 και 7 πόντους αντίστοιχα στα δεκάλεπτα που μοιράστηκαν στο πρώτο μέρος (ακολουθώντας τον αλάνθαστο Παπανικολάου, που χε τελειώσει με 12π και και 5/7 σουτ), στο δεύτερο όμως, ο απολογισμός τους όμως ήταν φτωχός. Μόλις ένα καλάθι εντός παιδιάς (από τον Σλούκα), με τον Ντόρσεϊ μάλιστα να παίρνει μόλις ένα (άστοχο) σουτ, αν και ένα γκολ-φάουλ που πέτυχε δεν του μέτρησαν οι διαιτητές ανακαλύπτοντας βήματα.

Ο Ολυμπιακός βρήκε σκορ από τον Βεζένκοβ που έβαλε και τους 9 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, από τους 52 όμως που είχε πετύχει στα δυο πρώτα δεκάλεπτα, περιορίστηκε στους 33 στα δυο της επανάληψης.

Τελικά ο Ντόρσεϊ αποδείχθηκε καταλύτης όταν ο Μπαρτζώκας τον ξανάριξε στο παρκέ (θα μπορούσε να το έχει κάνει και λίγο νωρίτερα) παίρνοντας τα φάουλ και σκοράροντας 6/6 βολές, μην αφήνοντας τους Γερμανούς να πλησιάσουν περισσότερο από το -3. Ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε αφήσει τον Σακίλ Μακ Κίσικ που μοιάζει να ψάχνει ακόμη τη χαμένη αυτοπεποίθησή του.

Πιο καταλυτικός, ωστόσο, παραμένει στην περιφέρεια -όχι βέβαια για το σκοράρισμά του- ο Τόμας Γουόκαπ. Ένας αλτρουιστής πλέι-μέικερ, μετέχει σχεδόν σε όλες τις… άμυνες που προσπαθεί να παίξει ο Ολυμπιακός, τρέχει ακατάπαυστα, παίρνει ριμπάουντ (6 χθες) μοιράζει ασίστ (5) και βρίσκεται παντού. Αν αποφασίσει να τελειώσει και κανά δυο φάσεις περισσότερες θα είναι ακόμη καλύτερος.

Πηγή: Sport 24