Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Τόνι Βιλένα λοιπόν. Γνωστός. Όχι και… διάσημος, αλλά όχι και «άγραφος». Τον θυμόμαστε περισσότερο από τα σχετικά πρόσφατα ματς του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ εναντίον της Κράσνονταρ του Μάρκους Μπεργκ, στα οποία δεν ήταν κακός, αλλά δεν μπόρεσε να καλύψει και τα τεράστια αμυντικά κενά της ομάδας του. Ο Βιλένα, άλλωστε, ως «8-10άρι» ξεκίνησε εκκωφαντικά την καριέρα του στη Φέγενορντ, όπου ήταν βασικός στα 20 του.

Παναθηναϊκός: Μεγάλη μεταγραφή ο Βιλένα, μεγάλη η αναβάθμιση μεσοεπιθετικά

Ακόμα και πέρυσι στη Σαλερνιτάνα, επί Ντάβιντε Νίκολα, προτού την εκτοξεύσει ο Πάουλο Σόουζα, είχε χρησιμοποιηθεί και ως «δεκάρι». Η «κανονική» θέση του, όμως, είναι «οκτάρι». Ιδανικά ίσως σε θέση αριστερού εσωτερικού μέσου σε 4-3-3, όπως συχνά τον αξιοποιούσε ο Πορτογάλος πρώην σταρ του Παναθηναϊκού στην ομάδα του, όπου μεταξύ άλλων ο Βιλένα είχε συμπαίκτες όχι μόνο κοτζάμ Καντρέβα (στα τελευταία του ένσημα) και Πιάτεκ, αλλά και τον Τρόοστ – Εκόνγκ του ΠΑΟΚ και τον «δικό μας» Γρηγόρη Κάστανο.

Το πιάσαμε ανάποδα, διότι όταν γίνεται μια μεταγραφή, πρωτίστως εστιάζεις στο πρόσφατο παρελθόν του παίκτη. Εν προκειμένω ο Βιλένα προφανώς και έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία. Από τη Φέγενορντ στη Κράσνονταρ (9 εκατ. Ευρώ), από εκεί στην Εσπανιόλ (2,5 εκατ. Ευρώ) και πέρυσι στη Σαλερνιτάνα, δεν το λες και… αναρρίχηση από τα 20 έως τα 28 του. Αλλωστε, δύσκολα θα ερχόταν στο ελληνικό πρωτάθλημα γενικώς και σ’ αυτόν τον Παναθηναϊκό ειδικώς ένας παίκτης στα high του που έχει φορέσει 15 φορές την Οράνιε φανέλα. Τελευταία φορά τη φόρεσε το 2018…

Ο Βιλένα εναντίον του Ολυμπιακού με τη φανέλα της Κράσνονταρ

Αν ο Βιλένα συνέχιζε μετά τα 23 του την πορεία που είχε από τα 18 έως τα 23, σήμερα θα μιλούσαμε για τον Κλάρενς Ζέεντορφ του 2020 και θα αγωνιζόταν σε ομάδα που θα διεκδικούσε το Champions League. Δεν τα κατάφερε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι «τελειωμένος»! Οσοι είχαν παρακολουθήσει πέρυσι κάποια από τα ματς της Σαλερνιτάνα με Σόουζα στον β’ γύρο, είδαν έναν σούπερ για τα δεδομένα του σημερινού Παναθηναϊκού μέσο. Και δεν αναφερόμαστε στο αριστερό σουτ που είναι… «μάθε τέχνη κι άσ’τηνε». Ούτε στις διεισδύσεις και τα «1-2». Αυτά τα είχε και τα έχει. Αναφερόμαστε στην τακτική σοβαρότητά του, στο pressing, τη μαχητικότητα, την ομαδικότητα, τη συνέπεια.

Καλύτερος απ’ όλους τους “πρώην” επί Γιοβάνοβιτς

Αυτός ο Βιλένα, λοιπόν, ο Βιλένα της Σαλερνιτάνα (και της Κράσνονταρ), όχι ο Βιλένα της Φέγενορντ που ήταν για… Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, δεν μπορεί να συγκριθεί στο «8», ούτε με τον Κουρμπέλη, ούτε με τον Τσέριν, ούτε με τον Κλεινχέισλερ. Ούτε με τον Βιγιαφάνιες, ούτε με τον Μαουρίσιο. Ισως ούτε με τον Γκατσίνοβιτς (σε πορεία καριέρας σίγουρα). Είναι, προφανώς, μεγάλη η αναβάθμιση του Παναθηναϊκού στη συγκεκριμένη θέση και πλέον είναι θέμα της ομάδας πώς θα πάρει τα καλύτερα στοιχεία, τον καλύτερο εαυτό του Ολλανδού. Παρεμπιπτόντως: μην τον περιμένουμε και… βασικό εναντίον της Ντνίπρο, προχθές ξεκίνησε προετοιμασία με την Εσπανιόλ.

Ο Βιλένα με αντίπαλο τον Ινγκασον στην Τούμπα

O Παναθηναϊκός διαθέτει πλέον δύο σέντερ φορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά (Σπόραρ – Ιωαννίδη, τρίτος ενόψει Ντνίπρο θα είναι ένας εκ των Γερεμέγεφ – Μπιλάλ), τέσσερις εξτρέμ (Παλάσιος, Αϊτόρ, Βέρμπιτς, Μαντσίνι), δύο επιτελικούς μέσους (Τζούρισιτς – Μπερνάρ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εξτρέμ) και τρία οκτάρια με διαφορετικά χαρακτηριστικά: Βιλένα, Τσέριν, Κλέινχέισλερ. Αριθμητικά είναι σίγουρα πλήρης. Ποιοτικά η αναβάθμιση έρχεται σίγουρα με Τζούρισιτς – Βιλένα – Αϊτόρ, ενώ μοιάζει δύσκολο να παρουσιάσουν χειρότερο πρόσωπο από πέρυσι οι Μπερνάρ – Βέρμπιτς – Κλεϊνχέισλερ, οι οποίοι αυτή τη φορά συμμετείχαν και στην προετοιμασία!

Μεσοαμυντικά παίρνει μεγάλα ρίσκα

Πλέον, μετά και τη μεταγραφή του Βιλένα, όλο το… «ψωμί» είναι στην αμυντική αναβάθμιση. Κατ’ αρχάς, όποιος κι αν αποκτηθεί από εδώ και πέρα, δεν προλαβαίνει να είναι βασικός στα ματς με την Ντνίπρο. Τουλάχιστον στο πρώτο, σε 18 μέρες. Ακόμα κι αν έχει ξεκινήσει προετοιμασία και δεν βρίσκεται σε κάποια παραλία, με τα δεδομένα που γνωρίζουμε από την έως τώρα πρακτική του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα είναι απίθανο να τον βάλει βασικό. Συνεπώς οι Πράσινοι πάνε με Σένκεφελντ – Μάγκνουσον δίδυμο περιμένοντας τον τρίτο στόπερ και με Κώτσιρα (φαβορί) – Βαγιανίδη (αουτσάιντερ) περιμένοντας τον δεξιό μπακ, ο οποίος πιθανότατα θα είναι και ο βασικός στη διάρκεια της σεζόν.

Μεγάλο το ρίσκο για το κέντρο της άμυνας σε περίπτωση τραυματισμού κάποιου εκ των δυο «παλιών», μεγάλο και στη θέση του αμυντικού χαφ, στου οποίου το «κουτάκι» ο Γιοβάνοβιτς τοποθετεί τα ονόματα των Ρουμπέν Πέρεθ -Τσόκαϊ και Ζέκα. Προς το παρόν γι’ αυτή τη θέση δεν προβλέπεται ενίσχυση, αλλά ακόμα βρισκόμαστε στις 7 Ιουλίου. Η μεταγραφική περίοδος είναι μακρά και ο Αλαφούζος απρόβλεπτος…

Πηγή: Gazzetta