Του Αλέξανδρου Σόμογλου
Σερφάρεις στα social media καθημερινά μετά το τέλος των αγώνων του Μουντιάλ και αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγάλο κακό έχει κάνει αυτή η ιδιότυπη δημοκρατία του διαδικτύου στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε πλέον το ποδόσφαιρο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά κυρίως στη χώρα μας.
Ρε φίλε, Μουντιάλ βλέπουμε και το ισοπεδώνουμε με τον ίδιο τρόπο που σχολιάζουμε τα ντέρμπι της Super League. Το ξεκατίνιασμα κάθε βράδυ πάει σύννεφο…
Θαρρείς και το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε εργαλείο ικανοποίησης… απωθημένων. Δεν υπάρχουν οι καυγάδες που στήνονται μετά το τέλος των αγώνων ανάμεσα σε «Μεσικούς» και «Κριστιανικούς» ή «Μεσικούς» και «Μαραντονικούς». Ποια Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ποια ΠΑΟΚ – Άρης, ποια… εξυγίανση – παράγκα;
Πέρα από την πλάκα του όλου σκηνικού (να γράφει δηλαδή ο… Άκης από τα Πετράλωνα και ο Μπάμπης από τα Φάρσαλα… γατάκια τον Μέσι και τον Κριστιάνο) ο τρόπος σκέψης που διατυπώνονται οι περισσότερες απόψεις στο διαδίκτυο είναι κάπως ανησυχητικός για το πως σκεφτόμαστε πλέον ως πολίτες αυτής της χώρας. Γιατί, δυστυχώς, όπως αντιμετωπίζουμε πλέον το ποδόσφαιρο, αντιμετωπίζουμε την πολιτική, τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας, την κοινωνία μας που βουλιάζει: Κρεμώντας πινακίδες, τσουβαλιάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις και πάνω απ’ όλα προσπαθώντας να μειώσουμε όποιον άνθρωπο εμποδίζει την επιβεβαίωση της δικής μας σκέψης.
Ευτυχώς, η ποδοσφαιρική ιστορία του Μουντιάλ του Κατάρ δεν γράφεται στα πληκτρολόγια υπολογιστών ή στα κινητά, αλλά στο χορτάρι.
Το θρυλικό Last Dance μιας ολόκληρης γενιάς και η εποχή του Εμπαπέ που έχει ήδη ξημερώσει!
Και το Παγκόσμιο Κύπελλο που παρακολουθούμε θα μείνει στην ιστορία ως ένα θρυλικό… Last Dance ενός διδύμου που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ενός διδύμου που μέσα από τη μοναδικότητα των επιτευγμάτων του πλημμύρισε με σπάνιες αναμνήσεις μια ολόκληρη εικοσαετία εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αυτή ακριβώς η μεγάλη διάρκεια, νομίζω ότι κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό το δίδυμο Μέσι – Ρονάλντο. Ουδέποτε στο παρελθόν δεν θυμάμαι την παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή να έχει μετατραπεί για τόσα πολλά χρόνια σε πασαρέλα δύο παικτών, θαρρείς και πρόκειται για κάποιο ατομικό άθλημα.
Το να περιμένει κανείς, λοιπόν, να μειώσει την αξία του Αργεντινού και του Πορτογάλου σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής στο Κατάρ, δεν αποτελεί ούτε ύβρη, ούτε ιεροσυλία, αλλά μια πελώρια… αστειότητα!
Όσο κι αν το παλέψει κανείς, η θέση που θα πάρουν αμφότεροι στη Βίβλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έχει ήδη ετοιμαστεί. Και θα είναι ξεχωριστή, αστραφτερή και μοναδική!
Ρονάλντο και Μέσι δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα και σε κανέναν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ανεξαρτήτως αν το τεράστιο μέγεθός τους, φορτώνει τις πλάτες τους με ιστορικές συγκρίσεις, σαν αυτή του Λίο με τον Ντιέγκο.
Με τους προβολείς της δικής τους εποχής, άλλωστε, σιγά σιγά να σβήνουν, το βάρος της σύγκρισης θα περάσει στους ώμους του Κιλιάν Εμπαπέ. Πλέον είναι η δική του σειρά να τα… βάλει με τους θρύλους του παρελθόντος. Να ανταγωνιστεί τον Πελέ, τον Μαραντόνα, τον Κρόιφ και σύντομα… τον Μέσι και τον Ρονάλντο.
Γιατί σε 12 χρόνια από τώρα, όταν ο Γάλλος θα παίζει πιθανότατα στα 36 του το τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του, θα είναι εκείνος που θα καλείται να αντέξει το βάρος της σύγκρισης με την εποχή του Κριστιάνο και του Μέσι, οι οποίοι σύντομα θα αποτελούν μια… ιστορική ανάμνηση.
Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα. Κάθε εποχή έχει τους ήρωές της και την… απαίτηση να ξεπεράσουν τους ήρωες των προηγούμενων γενιών. Κι όπως οι νεότεροι θα βρίσκουν επιχειρήματα υπέρ της δικής τους γενιάς ηρώων, οι παλαιότεροι θα ανταπαντούν με τα δικά τους για το… αληθινό ποδόσφαιρο που έζησαν στα δικά τους χρόνια. Και η ζωή θα συνεχίζεται γεννώντας διαρκώς καινούργιους ήρωες.
Το ερώτημα για σένα, για μένα, για όλους μας είναι πως θέλουμε να ζούμε την κάθε εποχή: Να την απολαμβάνουμε, ή να ακολουθούμε τα βήματα του Μάνου από του Γκύζη που ψάχνει να βρει γατάκια στη δική του διαδικτυακή γειτονιά;
Πηγή: Sport Day