Επιλογή Σελίδας


Του Βασίλη Σκουντή

Τελικά, όντως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις από κάτω έναν Έλληνα. Έναν αναντάμ παπαντάμ Έλληνα ή έναν πρώην μέτοικο στην Ελλάδα, που θα σου βγάζει κιόλας κοροϊδευτικά τη γλώσσα, επειδή είτε δεν τον περίμενες, είτε τον αγνοούσες παντελώς!

Δεν με κατέλαβε αίφνης και εξαπίνης κάποια φιλοσοφική διάθεση και γι’ αυτό μπαίνω κατ’ ευθείαν στο ψητό, που βγαίνει από τον φούρνο της Iντιανάπολις…

Η -για να το πω καλύτερα- βγαίνει μέσα από το… Δρομοκαΐτειο, καθόσον αυτή την εποχή κυριαρχεί η περιβόητη March Madness.

Από αυτή την παραδοσιακή και καθιερωμένη από δεκαετιών, “τρέλα του Μαρτίου” δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δικοί μας άνθρωποι και δεν εννοώ μονάχα τον Ρικ Πιτίνο…

Ο πρώην (σε δυο διαφορετικές θητείες) προπονητής του Παναθηναϊκού και μέχρι αποδείξεως του εναντίου μέλλων προπονητής της Εθνικής, οδήγησε το Ιona στο Τουρνουά των 64, αλλά ως γνωστόν, και τα θαύματα έχουν όρια!

Σχετικό βεβαίως είναι αυτό, διότι εάν για κάτι φημίζεται η τελική φάση του NCAA, αυτό είναι οι μεγάλες εκπλήξεις που το έχουν σημαδέψει είτε από Σταχτοπούτες οι οποίες παρουσιάζουν τη δική τους “Cinderella Story”, είτε από αουτσάιντερ…

Εδώ ήρθαμε κατά πώς λένε και στο σινεμά, διότι στον πάγκο μιας από τις ομάδες που, σε πείσμα των προγνωστικών, παραμένουν ζωντανές στη μάχη της πρόκρισης στο Final 4, κάθεται ένας προπονητής ο οποίος κόλλησε λίγα ένσημα στο βιβλιάριο του, αγωνιζόμενος στην Ελλάδα..

Ο ΤΙΝΚΛ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Τον προπονητή των Beavers του Ορεγκον Στέιτ, εννοώ, τον Γουέιν Τινκλ!

Σε αυτή την περιοχή βεβαίως κοχλάζει το ελληνικό αίμα, καθόσον πριν από τέσσερα χρόνια οργίαζε εκεί ο Τάιλερ Ντόρσι: ο νυν γκαρντ της Μακαμπί είχε οδηγήσει το… σκέτο Oρεγκον στο Final 4 το οποίο διεξήχθη στο Γκλεντέιλ της Αριζόνα, όπου οι “Πάπιες” (Ducks) ηττήθηκαν στον ημιτελικό από το Νορθ Καρολάινα.

Παρεμπιπτόντως ανάμεσα στα θύματα του Ορεγκον Στέιτ σε αυτή την εντυπωσιακή πορεία, συμπεριλαμβάνεται και η alma mater του Ντόρσι, όπως επίσης το θρυλικό UCLA, το Κολοράντο, το Τενεσί, το Οκλαχόμα Στέιτ και οσονούπω (Σάββατο) ίσως και το Λογιόλα.

Ο γεννημένος στις 26 Ιανουαρίου του 1966 στο Μιλγουόκι, Τινκλ μας συστήθηκε το καλοκαίρι του 1994, όταν τον στρατολόγησε ο Στιβ Γιατζόγλου στο Παγκράτι, ως παρτενέρ του Τόμας Τζόρνταν.

Ο λεγάμενος που έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στη Μοντάνα, είχε ήδη στο βιογραφικό του τέσσερις σεζόν στην Ευρώπη (Λιέγη, Σόλνα, Μούρθια, Καζέρτα), αλλά όταν έσκασε μύτη στην Ελλάδα ήταν φως φανάρι πως είχε παρατήσει τον εαυτό του και κουβάλαγε παραπανίσια κιλά.

ΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΝΤΡΟΙ

Όταν η ομάδα ανέβηκε στην Καστοριά για το βασικό μέρος της προετοιμασίας της, ο Τινκλ ήταν τρόπον τινά μπουλούκος και οι Γιατζόγλου τον έθεσε υπό περιορισμόν!


Ήμασταν κάμποσοι παίκτες υπέρβαροι και ο Στιβ μας χώρισε από την πρώτη στιγμή σε δυο ομάδες: οι χοντροί και οι αδύνατοι” θυμάται γελώντας ο τότε πλέι μέικερ της ομάδας (μετά την αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό) Σταύρος Ελληνιάδης.

Δεν μας έβαλε στη ζυγαριά, ούτε μας πέρασε από εργομετρικά τεστ, απλώς μας έκοβε με το μάτι του! Οι αδύνατοι έτρωγαν ό,τι ήθελαν και οι χοντροί, ανάμεσα στους οποίους ήμασταν ο Τινκλ και εγώ, ακολουθούσαμε ένα αυστηρό πρόγραμμα, με κοτόπουλο, σαλάτα, χωρίς ψωμί και μακαρόνια. Ο Στιβ φύλαγε τσίλιες και έκανε εφόδους στα δωμάτια για να μην παραβιάσουμε τους κανόνες και ο Τινκλ ήταν όντως νομοταγής, αλλά τη δεύτερη μέρα λιποθύμησε στη διάρκεια της προπόνησης και τον μαζεύαμε από κάτω“!

Στην ομάδα του Παγκρατίου εκείνη τη σεζόν, εκτός του Τινκλ, του Τζόρνταν και του Ελληνιάδη αγωνίζονταν επίσης ο Ντίνος Καλαμπάκος, ο Γιώργος Γάσπαρης, ο Σάκης Τζαλαλής, ο Νάσος Χούμπαυλης, ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, ο Νίκος Τόλιας, ο Κώστας Πεπές, ο Θύμιος Ξηρογιάννης και ο Ιάσων Πανουργιάς.

Εντέλει ο νυν προπονητής του Ορεγκον Στέιτ δεν φτούρησε και πήρε των ομματιών του μετά από πέντε αγωνιστικές αφήνοντας παρακαταθήκη νούμερα με τα οποία στη σημερινή εποχή οι προπονητές θα έκαναν πάρτι!

Στις πέντε συμμετοχές του ο ύψους 2μ.08 φόργουορντ είχε μέσο όρο 14.4 πόντους (23/52δ., 5/11τρ., 11/15β.), 8.4 ριμπάουντ, μία ασίστ και 1.4 κλεψίματα, αλλά του Γιατζόγλου του είχε γυαλίσει ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και της Δάφνης, Ριτς Ρέλφορντ ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος μετά την αποχώρηση του από τη Χάποελ Χολόν.

“ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ, ΕΙΜΑΙ Ο ΚΟΟΥΤΣ”

Βεβαίως και ο Ριτς είχε τα πάχη του, τα κάλλη του, αλλά είχε επίσης και μέσο όρο 23.5 πόντους, όντας ένας δεινός και σεσημασμένος εκτελεστής, ο οποίος πριν από δυο χρόνια είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Α1.

Λίγες εβδομάδες αργότερα αποχώρησε και ο Γιατζόγλου, τον οποίο αντικατέστησε ο Σπύρος Φώσκολος, του οποίου του οποίου ένας διάλογος με τον Ρέλφορντ έχει μείνει αλησμόνητος…

Σε μια προπόνηση, ο Αμερικανός φώναξε “foul Spyrus, foul”, εννοώντας ότι κάποιος συμπαίκτης του έκανε φάουλ που δεν καταλογίσθηκε…

Γύρισε τότε ο Φώσκολος, ο οποίος προσπαθούσε να τηρήσει τις διαχωριστικές γραμμές της πειθαρχίας και τον μάλωσε…

Look, Rich, I am not Spyrus, I am the coach“!

Δεν φτούρησε ο Τινκλ, αλλά δεν φτούρησε και το Παγκράτι εκείνη τη σεζόν, που απέβη ιστορική για έναν δυσάρεστο λόγο: οι “Rossoneri” τερμάτισαν στην προτελευταία θέση (πάνω από τη Δάφνη) με ρεκόρ 6-20, υποβιβάσθηκαν στην Α2 και έκτοτε δεν έχουν ξαναγυρίσει στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ.

Από τότε πέρασαν κιόλας 26 χρόνια και ο Τινκλ που είχε λιποθυμήσει από τη δίαιτα στην Καστοριά, αναγκάζει πια να λιποθυμάνε τα φαβορί του κολεγιακού πρωταθλήματος!

ΕΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

Έχω όμως κι άλλα ελληνικά ράμματα για τη γούνα της τελικής φάσης του ΝCAA…

Ράμματα με ονοματεπώνυμο, όχι κάποιου περαστικού, αλλά του μοναδικού Έλληνα παίκτη, ο οποίος αξιώθηκε να αγωνισθεί στο εφετινό Τουρνουά των 64, με το Νόρφολκ Στέιτ.

Είναι ο φόργουορντ/σέντερ Στράτος Καλογερίας!

Το παρατσούκλι της ομάδας από τη Βιρτζίνια είναι Spartans, αλλά ο γεννημένος στις 29 Δεκεμβρίου του 1997 και ύψους 2μ.08 φόργουορντ/σέντερ δεν κατάγεται από τη Σπάρτη…

Είναι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, άρχισε την καριέρα του από τον Ολυμπιακό (2014-15), όπου έκανε κλικ στον Αργύρη Καμπούρη, συνέχισε στον Πρωτέα Βούλας (2015-16) και στον Ιωνικό Νικαίας 2016-17), παράλληλα φοίτησε στο Παπαχαραλάμπειο Εκπαιδευτήριο και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αμερική για να συνδυάσει τις σπουδές με το μπάσκετ.

Τις σεζόν 2917-18 και 2018-19 ο Καλογερίας αγωνίσθηκε στο τζούνιορ κόλετζ του Χίλσμπορο και τις τελευταίες δυο περιόδους έλαβε προαγωγή στην Division 1, φορώντας τη φανέλα του Νόρφολκ Στέιτ.

Οι Spartans, όπως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο αποκλείσθηκαν στη φάση των 64, γνωρίζοντας την ήττα με 98-55 από το Γκονζάγκα που είναι το μεγάλο φαβορί για να διανύσει όλο τον δρόμο έως τον θρόνο.

Ο Καλογερίας έπαιξε ένα λεπτό κόντρα στο Γκονζάγκα, ενώ στην εφετινή σεζόν και σε σύνολο 16 αγώνων, εκ των οποίων έπαιξε βασικός στους πέντε, είχε μέσο όρο 1.1 πόντους, 1.3 ριμπάουντ σε επτάμισι λεπτά συμμετοχής. Κατά την περυσινή σεζόν “έγραψε” 3.2 πόντιους και 2.4 ριμπάουντ, ενώ στις δυο περιόδους του στο Χίλσμπορο παρήγαγε κατά μέσο όρο 7.3 πόντους, 9.3 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ.

ΤΟ ΛΙΚΝΟΝ ΤΟΥ ΝΤΑΝΤΡΙΤΖ

Το Νόρφολκ Στέιτ ανήκε επί σειρά των στη Β’ κατηγορία, αλλά προήχθη στη Division 1 και έχει αναδείξει έναν δις πρωταθλητή του ΝΒΑ, στα βήματα του οποίου προσδοκά και εύχεται να βαδίσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Τον γεννημένο το 1947 Μπομπ Ντάντριτζ εννοώ, ο οποίος ήταν ο τρίτος άνθρωπος των Μπακς, δίπλα στον Λιου Αλσιντορ (μετέπειτα Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ) και στον Οσκαρ Ρόμπερτσον τη σεζόν 1970-71, όταν οι Μπακς στέφθηκαν πρωταθλητές του ΝΒΑ.

Ο ύψους 1μ.98 γκαρντ φόργουορντ έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Νόρφολκ Στέιτ από το 1965 έως το 1969, αγωνίσθηκε επί 12 σεζόν στο ΝΒΑ (με μέσο όρο 18.5π., 6.8ρ., 3.4ασ.) και εκτός από τον τίτλο με τους Μπακς κατέκτησε και έναν δεύτερο με τους Ουάσιγκτον Μπούλετς το 1978, παρέα με τον Ελβιν Χέις και τον Γουές Ανσελντ.

Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, φόρεσε τη φανέλα των Σπαρτιατών ο Κάιλ Ο’ Κουίν, ο οποίος μετά τη θητεία του στο ΝΒΑ (Μάτζικ, Νικς, Πέισερς, Σίξερς) αγωνίζεται στη Φενέρμπαχτσε και μάλιστα την Παρασκευή θα βρίσκεται στο Νέο Φάληρο, ως αντίπαλος του Ολυμπιακού.

Πηγή: Sport 24