Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Ντυμένου

Την πρώτη της απώλεια βαθμών στον Ομιλο του Nations League γνώρισε απόψε (24/9) η Εθνική μας ομάδα, μετά το 1-0 που έχασε στη Λάρνακα από την Κύπρο. Αποτέλεσμα που πάντως δεν αλλάζει κάτι γύρω από το μέλλον της, αφού έχει ήδη «κλειδώσει» την 1η θέση και τα σχετικά οφέλη (άνοδος στη 2η κατηγορία, επιπλέον ευκαιρία για πρόκριση στο επόμενο EURO εάν της χρειαστεί).

Ο Γκουστάβο Πογιέτ ξεκίνησε με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα γκολπόστ, τους Τσιμίκα, Χατζηδιάκο, Μαυροπάνο, Μπάλντογκ στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τους Κουρμπέλη, Σιώπη στον άξονα, τους Πέλκα, Μασούρα στα άκρα και τον Μπακασέτα σε έναν «κλικ» πιο ελεύθερο ρόλο πίσω από τον φορ Δουβίκα.

Σέντρα στο ματς και πρέπει να έχουμε κατά νου πως οι γηπεδούχοι έπαιζαν την παραμονή τους, αφού κάθε άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης θα τους έφερνε με το 1,5 (και κάτι) πόδι στην 4η κατηγορία. Παρόλα αυτά τα πρώτα 15 λεπτά ανήκαν ολοκληρωτικά στην Ελλάδα. Η «γαλανόλευκη» όχι απλά είχε την κατοχή, αλλά το παιχνίδι παίζονταν μέσα και γύρω από τα καρέ της Κύπρου, ενώ ο Βλαχοδήμος ήταν τρόπο τινά ο λίμπερό της, αφού ανέβαινε ψηλά. Μόλις στο 4′ ο Δουβίκας βρέθηκε φάτσα με το γκολ αλλά από πλεονεκτική θέση δεν έπιασε καλά την κεφαλιά (ύστερα από μεταβίβαση του Μασούρα), ο Μπακασέτας απείλησε στο 12′ και το 16′ και το πιο χαρακτηριστικό της αναμέτρησης ήταν πως η «γαλανόλευκη» έφερνε παίκτες στο «κουτί» του Παναγή.

Κάπου εκεί όμως επήλθε ένα black out διάρκειας 37 δευτερολέπτων που ήταν αρκετό να βάλει νέα δεδομένα στον αγώνα. Η Κύπρος ήταν εμφανές πως έψαχνε την κάθετη, ενώ και έδειχνε σημάδια πως μπορούσε να βγάλει γρήγορα παίκτες στο επιθετικό τρανζίσιον. Στο 17′ (16′:49” για την ακρίβεια) δημιούργησε την πρώτη της «καθαρή» φάση όταν ο Λοϊζου πλάσαρε άουτ αν και βρέθηκε απέναντι από τον Βλαχοδήμο (σε εξαιρετική κάθετη του Σωτηρίου) και στο 18′ άνοιξε το σκορ. Συγκεκριμένα στο 17′:26” όταν ο Κάστανος βρήκε τον Τζιώνη στην πλάτη της ελληνικής άμυνας και εκείνος βρήκε δίχτυα.

Το 1-0 διαφοροποίησε τις ισορροπίες και κάπου ο ρυθμός έπεσε. Αν είναι «λογικό» να ειπωθεί πως στο 20′ το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν 2-2, έκτοτε πήγαμε σε σετ παιχνίδι. Η Ελλάδα κρατούσε την μπάλα περισσότερη ώρα στα… πόδια της, ωστόσο δεν έβρισκε κενούς χώρους, με μόνη εξαίρεση τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Πέλκα στο 21′, όταν το κοντινό του πλασέ απομάκρυνε με τα πόδια ο πορτιέρε της Ομόνοιας, ενώ και η Κύπρος βρήκε μία μεγάλη ευκαιρία στο 24′ αλλά ο Βλαχοδήμος είπε «όχι» στον Σωτηρίου.

Στην ανάπαυλα ο Πογιέτ θέλησε να αλλάξει πράγματα και ήρθαν από τον πάγκο οι Μπουχαλάκης, Φούντας, όπου ο πρώτος πήγε στον άξονα και ο δεύτερος στο «φτερό», κάτι που έστειλε τον Μασούρα στο «9».

Με το «καλημέρα» στο δεύτερο μισό η Ελλάδα πήρε τα «ηνία». Οι διεθνείς κυκλοφορούσαν την μπάλα γύρω από τα καρέ της Κύπρου, με τον Μπουχαλάκη θέλησαν να παίξου κάθετα, οι Τσιμίκας, Μπάλντογκ επιχείρησαν 1-2 πλαγιοκοπήσεις, όμως η Κύπρος κρατούσε κοντά τις γραμμές της και μάλιστα σε όσες περιπτώσεις βρήκε προϋποθέσεις τρανζίσιον δεν έβγαζε πολλούς παίκτες στην κόντρα όπως έκανε στο πρώτο μισό, με προφανή σκοπό να μην υπάρξει ανισορροπία στην άμυνά της σε ενδεχόμενη απώλεια της κατοχής. Πάντως η ουσία είναι πως το ματς παίζοντας στο μισό των γηπεδούχων.

Στο 58′ ήταν η ώρα για νέα αλλαγή, αυτή τη φορά αναγκαστική καθώς ο Μπακασέτας δεν μπορούσε να συνεχίσει και αποχώρησε καταχειροκροτούμενος σε μία πολύ όμορφη στιγμή/σκηνή. Η είσοδος του Ιωαννίδη έστειλε τον Μασούρα ξανά στα άκρα σε ένα πιο ορθολογικό σχήμα- δεν είναι «φουναριστός» – και η Ελλάδα άρχισε να «παράγει» καθαρές» φάσεις. Στο 63′ ο Ρομπέρζ έκανε κομβικό stop προ του Πέλκα σε παράλληλη του Μασούρα και αμέσως μετά (64′) ο Φούντας «τράνταξε» με μία «βολίδα» το οριζόντιο δοκάρι του Παναγή, που μάλιστα ακούμπησε την μπάλα και της άλλαξε ελαφρώς πορεία. Η παραπάνω εξέλιξη φαίνεται πως… θορύβησε τον Τιμούρ Κετσπάγια που έκανε ντεμπούτο στον πάγκο της Κύπρου και στο 64′ έβαλε τον Καρώ. και πλέον οι γηπεδούχοι έπαιζαν με τρεις στόπερ.

Οσο «κυλούσε» το παιχνίδι με το 1-0 να παραμένει ο χρόνος ήταν «σύμμαχος» της Κύπρου, ενώ στο 72′ ο Παναγή προσέθεσε ακόμη μία επέμβαση στο ενεργητικό του σε σουτ του Ιωαννίδη ύστερα από πρέσινγκ εκείνου και του Μασούρα. Ετσι φτάσαμε στο 78′ όπου η Ελλάδα τα έπαιξε όλα για όλα. Απόντων των Γιακουμάκη, Μάνταλου plus τον τραυματισμό του Μπακασέτα οι λύσεις ήταν.. μετρημένα κουκιά και τότε η Εθνική μας «γύρισε» σε ένα 4-4-2. Ο Μασούρας ξαναπήγε φορ στο πλευρό του Ιωαννίδη (έπαιξε για πρώτη φορά με την Εθνική), ο Χατζηγιοβάννης στα άκρα – στο «φτερό» ήταν ο Φούντας – ενώ ο Αλεξανδρόπουλος πλαισίωνε τον Μπουχαλάκη στον άξονα.

Ετσι μπήκαμε στα τελευταία λεπτά. Η Ελλάδα έμενε ψηλά, έκανε συνεχή «γεμίσματα» όμως δεν κατάφερε να φτάσει έστω στην ισοφάριση. Ή έστω να πετύχει κάποιο γκολ που θα μετρήσει, καθώς σε στατική φάση βρήκε δίχτυα με τον Φούντα, όμως ο βοηθός και μετά το VAR το ακύρωσαν για οφ σάιντ του Χατζηδιάκου, με το (δικό τους) σκεπτικό ότι επηρέαζε τον Παναγή και ευρύτερα τη φάση. Οι διεθνείς μας διαμαρτυρήθηκαν, το ριπλέι δεν δικαιώνει και τόσο την απόφαση των διαιτητών καθώς ο στόπερ της Αλκμααρ δεν εμποδίζει ουσιαστικά τον πορτιέρε Παναγή, αλλά τώρα δεν αλλάζει κάτι. Ομως η σχετική απόφαση… σηκώνει πάρα πολύ κουβέντα.

MVP: Ο Παναγή. Ο γκολκίπερ της Κύπρου πιστώνεται στο πρώτο μισό την μεγάλη επέμβαση στο κοντινό πλασέ του Πέλκα και 1-2 περαιτέρω σε ενέργειες του Μπακασέτα, ενώ στο δεύτερο αλλοίωσε την πορεία της μπάλας στο δοκάρι του Φούντα και «έβγαλε» το δυνατό κοντινό σουτ του Ιωαννίδη.

Στο ύψος του: Ο Σωτηρίου. Κυρίως στο πρώτο ημίχρονο δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ελληνική άμυνα. «Εφτιαξε» τη φάση του 17′ με τον Λοϊζου, ο ίδιος βρέθηκε σε θέση βολής στο 24′ και γενικότερα ήταν ένας «πονοκέφαλος» για τους διεθνείς μας.

Η «γκάφα»: Η ελληνική άμυνα δέχθηκε δύο κάθετες πάσες σε διάστημα 37 δευτερολέπτων και εξ’ αυτών η μία έγινε γκολ. Ηταν ένα black out που μας κόστισε και σίγουρα η κατά τεκμήριο καλύτερα άμυνα όλου του Nations League δεν μας έχει συνηθίσει σε νεκρά διαστήματα. Βέβαια μπάλα είναι, θα έρθουν και αυτά.

Το «στραγάλι»: Η όλη κουβέντα για τον Κουλιμπάκοφ και τους βοηθούς του και το VAR περιστρέφεται γύρω από τη φάση του 87′ όπου σκόραρε ο Φούντας και το τέρμα του ακυρώθηκε, προφανώς επειδή θεωρήθηκε ότι ο εκτεθειμένος Χατζηδιάκος επηρέαζε τη φάση και τον πορτιέρε Παναγή. Ο Λευκορώσος, μάλλον ο βοηθός του, και το VAR θεώρησαν πως «ναι», αν και δεν είναι τόσο πολύ… ξεκάθαρο. Ισα ίσα. Ολες οι άλλες υποδείξεις τους πέρασαν, εύλογα, στα ψιλά.

Το «ταμείο» του αγώνα: Η «γαλανόλευκη» δεν είχε την πολύ καλή εικόνα των τεσσάρων πρώτων αγώνων του ομίλου και η Κύπρος έδειξε καλά στοιχεία και έβγαλε ενέργεια. Παρόλα αυτά με γνώμονα τις εκατέρωθεν φάσεις – ξέχωρα από το ακυρωθέν γκολ του Φούντα – η ισοπαλία θα ήταν πιο δίκαιο αποτέλεσμα.

Κύπρος: Παναγή, Ιωάννου (76′ Αντωνιάδης), Κατελάρης, Ρομπέρζ, Ανδρέου, Αρτυματάς, Κάστανος (75′ Γκόγκιτς), Κυριάκου, Τζιωνής (64′ Καρώ), Λοΐζου (58′ Χαραλάμπους), Σωτηρίου (75′ Κακουλής).

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Μπάλντοκ, Κουρμπέλης (77′ Χατζηγιοβάνης), Σιώπης (46′ Μπουχαλάκης), Μπακασέτας (58′ Ιωαννίδης), Πέλκας (78′ Αλεξανδρόπουλος), Μασούρας, Δουβίκας (46′ Φούντας).

Πηγή: Gazzetta