Επιλογή Σελίδας

Ο Εμμανουήλ Καραλής ετοιμάζεται για την πρεμιέρα του στην αγωνιστική δράση για το 2025 και η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου στην επίσημη ιστοσελίδα της φιλοξένησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του κορυφαίου Έλληνα άλτη του επί κοντώ.

Ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του Παρισιού στις 24 Ιανουαρίου αγωνίζεται στο μίτινγκ του Ρουέν και όπως τόνισε στην WA φέτος είναι πιο σίγουρος από ποτέ μετά και από την κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ με το άλμα του στα 6,00 μ. τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Εμμανουήλ Καραλής με το χάλκινο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

«Φυσικά το να πάρω ένα Ολυμπιακό μετάλλιο σε ηλικία 24 ετών είναι κάτι μεγάλο, αλλά το μεγαλύτερο ορόσημό μου είναι το άλμα πάνω από 6 μέτρα. Είναι κάτι που πάντα ονειρευόμουν», είπε ο Καραλής και συνέχισε: «Το έκανα και τώρα νιώθω πιο σίγουρος από ποτέ. Νιώθω ότι μπορώ να αρχίσω να σκέφτομαι υψηλότερες επιδόσεις».

Αναφερόμενος στον κορυφαίο άλτη του επί κοντώ, τον ασταμάτητο Σουηδό Μόντο Ντουπλάντις, ο Καραλής τόνισε: «Είμαι στην ίδια ηλικία με τον Μόντο, οπότε ελπίζω να συνεχίσουμε μαζί. Ο Μόντο θα κάνει ό,τι κάνει και ελπίζω να αρχίσω να τον πλησιάζω. Είναι ένα μεγάλο κίνητρο, έχοντας τον Μόντο φίλο και συναγωνιστή, να βρισκόμαστε στους αγώνες μαζί κάθε εβδομάδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον στίβο και για το επί κοντώ».

Μόντο Ντουπλάντις, Σαμ Κέντρικς και Εμμανουήλ Καραλής η τριάδα του Παρισιού που παρέλαβε τα μετάλλια της από τον Σεργκέι Μπούμπκα (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στη συνέχεια ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ μίλησε για το είδωλο του, τον Σεργκέι Μπούμπκα: «Όταν ήμουν μικρός ο Σεργκέι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα μου. Στο Κάλι (σ.σ. Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ18), μου έδωσε το πρώτο μου μετάλλιο, δίπλα στον Μόντο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έκανε το ίδιο με τα ίδια μετάλλια, εγώ πήρα χάλκινο και ο Μόντο πήρε το χρυσό. Είναι κάτι σπουδαίο. Λέει ότι είμαι πολύ καλός αθλητής του επί κοντώ και όταν το λέει ο συγκεκριμένος, είναι κάτι εκπληκτικό».

Ο Εμμανουήλ Καραλής (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)

Ο 25χρονος άλτης μίλησε για τις όχι και τόσο ευχάριστες στιγμές που πέρασε και τα «σκαμπανεβάσματα» της ψυχολογίας που τον επηρέασαν και στην αθλητική του πορεία. «Έχω αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την κατάθλιψη», τόνισε και συνέχισε: «Είχα ένα ή δύο χρόνια που δεν μπορούσα να αποδώσω όσο καλά ήθελα, αλλά πίστευα στον εαυτό μου και είχα ένα σύστημα υποστήριξης γύρω μου. Έχω την οικογένεια μου και άλλους ανθρώπους γύρω μου που με υποστηρίζουν τους ατζέντηδες μου, τους προπονητές μου και τους συναθλητές μου. Με βοήθησαν να ξεπεράσω όλα αυτά τα προβλήματα και μερικές φορές χρειάζεται να χαλαρώσεις και να σκεφτείς τη ζωή γενικά. Ήμουν πιο πεινασμένος από ποτέ για να επιστρέψω και να αγωνιστώ στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι πολύ τυχερός που έχω την οικογένειά μου κοντά μου».

Η οικογένεια του Εμμανουήλ Καραλή μαζί με τον Πολωνό προπονητή Μάρτσιν Στσεπάνσκι πανηγυρίζουν το μετάλλιο στο Παρίσι (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην οικογένεια του αλλά και στο προπονητικό τιμ που τον πλαισιώνει: «Ο μπαμπάς μου είναι ο πυρήνας και ο μαέστρος», είπε ο Κάραλης που εξήγησε ότι το προπονητικό τιμ που αποτελείται από τον Μάρτσιν Στσεπάνσκι, τον Γιώργο Πομάσκι και φυσικά τον πατέρα του Χάρη Καραλή έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Προπονούμαι καθημερινά με τον Μιλτιάδη (σ.σ. Τεντόγλου) για την τεχνική μου στο τρέξιμο, τα βάρη και την εκρηκτικότητα. Ο μπαμπάς μου κάνει τη φυσική προετοιμασία για να φτιάξω το σώμα μου σωστά μέχρι να έρθει η ώρα να πάω στην Πολωνία, όπου προπονούμαι μαζί με τον Λίσεκ. Είναι διασκεδαστικό να προπονούμαι με άλλους αθλητές στο ίδιο επίπεδο και μου αρέσει να βρίσκομαι στην Ελλάδα και μετά να πηγαίνω στην Πολωνία σε προπονητικά καμπ. Αυτό το προπονητικό μοντέλο μού βγήκε πολύ καλά. Ο μπαμπάς μου, φυσικά, είναι ο συντονιστής όλης αυτής της ομάδας», λέει ο Καραλής.

Ο Εμμανουήλ Καραλής στην αγκαλιά του Γιώργου Πομάσκι (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

«Το επί κοντώ αλλάζει και νομίζω ότι βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή», ανέφερε ο Έλληνας άλτης του επί κοντώ και συνέχισε: «Το να έχεις έναν αθλητή σαν τον Μόντο να κάνει μαγικά πράγματα είναι σπουδαίο. Ακόμα κι αν ο Μόντο δεν ήταν ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ, έχουμε πολλούς αθλητές που πηδούν 5,90 μέτρα και 6,00 μ. τώρα. Στο μέλλον σίγουρα θα δούμε εκπληκτικά πράγματα. Πιστεύω πραγματικά ότι μπορώ να είμαι συνεπής σε άλματα στα 6 μ. και ανυπομονώ για το μέλλον».

Όταν ρωτήθηκε για το εάν έχει αλλάξει η καθημερινότητα του μετά τις επιτυχίες που σημείωσε το 2024, ο Εμμανουήλ Καραλής απάντησε: «Στην Αθήνα όπου κι αν πάω τώρα είμαι αναγνωρίσιμος. Είναι κάτι καινούργιο για μένα. Πριν, ο κόσμος με ήξερε, είχα κάνει πανελλήνια ρεκόρ και είχα μερικά μετάλλια, αλλά τώρα μετά το χάλκινο Ολυμπιακό και μετά τα 6 μέτρα, είναι κάτι πολύ μεγάλο».

Όσο για τι σκέφτεται να κάνει όταν τελειώσει το κεφάλαιο του πρωταθλητισμού τόνισε: «Θέλω να φτιάξω έναν αθλητικό σύλλογο και να βοηθήσω τους νέους που ξεκινούν το άθλημα του επί κοντώ. Τώρα δεν είναι η ώρα γιατί πρέπει να επικεντρωθώ σε αυτά που θέλω να πετύχω, αλλά σίγουρα θέλω να κάνω κάτι για να βοηθήσω τις νεότερες γενιές στην Ελλάδα να ασχοληθούν με το επί κοντώ».