Το παν στο ποδόσφαιρο, είναι η επιτυχής σύνθεση χαρακτηριστικών. Πρωτίστως, η σύνθεση χαρακτηριστικών των τριών χαφ. Η ΑΕΚ μας δίνει την αφορμή. Ενα ολοκαίνουργιο τρίο, μετά το Καραϊσκάκη. Απέναντι στο εγνωσμένο τρίο του Αρη (Σιφουέντες, Μόντσου, Μάνου Γαρθία) που, είτε είναι το καλύτερο της Σούπερ Λιγκ “στην ημέρα τους” είτε παίζουν “στην ημέρα τους” σαν να είναι το καλύτερο. Οπωσδήποτε, αν τους αφήσεις τη μπάλα, σε γυρίζουν ταινία για πλάκα.
Η αφετηρία του Σιφουέντες και του Μόντσου ήταν να παίξουν tu a tu που λένε στη γλώσσα τους, one-on-one, τον Λιούμπιτσιτς και τον Πινέδα. Το ίδιο ο Μάνου Γαρθία, τον Σιμάνσκι. Εναντίον Γένσον, Περέιρα, Μάνταλου (το τρίο της ΑΕΚ στον Πειραιά) ενδέχεται να τα κατάφερναν. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων χαφ της ΑΕΚ, το γύρισαν όλο αυτό ανάποδα. Ο προφανής σημαιοφόρος Πινέδα, οι άξιοι παραστάτες Σιμάνσκι και Λιούμπιτσιτς, επέβαλαν καθαρή κυριαρχία ΑΕΚ σε αυτό το 3-v-3.
Τέσσερα-μηδέν. Οι ποδοσφαιριστές μίλησαν, ο κόσμος μίλησε, τα σκυλιά δέθηκαν. Ανησυχητικό στις φουρτούνες, δεν είναι τι λέει το facebook. Ανησυχητικό αρχίζει να γίνεται, όταν παρατηρεί κανείς έσωθεν τρυπήματα. Τότε που βρίσκουν έδαφος και βγαίνουν έξω μικρά αλλά καθόλου αθώα μυστικά, παράδειγμα ότι στην ανάλυση πριν τον Ολυμπιακό το τιμ-Αλμέιδα είχε βάλει στην αναμενόμενη ενδεκάδα τον Χέσε. Εκεί, έτσι, μπορείς να καταλάβεις αρκετά.
Τέσσερα-μηδέν, το οποίο καθόλου δεν αναιρεί, ίσα-ίσα, τη ζωτική ανάγκη η κίτρινη ντουλάπα να αναπνεύσει άμεσα από το φύρδην-μίγδην των αχρείαστων ρούχων. Μπαίνει σε τάξη η ντουλάπα, καθαρίζει το μυαλό του προπονητή. Το ερώτημα είναι, ποιος θα αναλάβει να το πράξει. Οχι το πρόσωπο. Το κριτήριο. Ποιος π.χ. έχει αξιολογήσει τόσο οριστικά ότι το πρότζεκτ-Πήλιος “δεν βγαίνει” οπότε η ΑΕΚ οφείλει να προσλάβει επειγόντως αριστερό μπακ;
Το τέσσερα-μηδέν, από την οπτική γωνία του Αρη δεν εκπλήσσει. Εδώ και ένα μήνα, διαφορετικά είναι τα αποτελέσματα του Αρη στα παιγνίδια, δεν είναι διαφορετική η (μέτρια) απόδοσή του στα παιγνίδια. Νίκησε τον Λεβαδειακό, ηττήθηκε με τον Βόλο, έφερε ισοπαλία στον Παναθηναϊκό, καλά δεν έπαιξε πουθενά. Μόνο λίγο στο Αγρίνιο ίσως, στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Σαν να έβγαλαν σέλφι με φόντο την τρέχουσα βαθμολογία στην οποία πρώτευαν, και αυτό ήταν!
Ακόμη κι έτσι, στο κλείσιμο του πρώτου γύρου ο Αρης εξακολουθεί να πρωτεύει (σε “ισοβαθμία” με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ πλέον) σε συγκομιδή πόντων στα ντέρμπι. Αρης, Ολυμπιακός, ΑΕΚ έγραψαν στα ντέρμπι του πρώτου γύρου 7/12 πόντους. Αρα, και τα “άλλα” ματς μετράνε! Ο Ολυμπιακός, όπου δεν παίρνει νίκες με γκολ του Ελ Κααμπί, μπορεί και παίρνει νίκες από τον Ελ Κααμπί. Priceless.
Η αναφορά γίνεται κυρίως, για τον Παναθηναϊκό (3/12 πόντοι στα ντέρμπι) και για τον ΠΑΟΚ (2/12 πόντοι). Στο αμέσως προηγούμενο άρθρο εδώ, την Παρασκευή μετά τα ευρωπαϊκά, επί λέξει σημειώσαμε τους “ασύμμετρους επαίνους” για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ με “την παραμικρή νίκη”. Πόσο ανώφελοι είναι. Σε 48 ώρες, ήδη οι έπαινοι είχαν ακυρωθεί. Οι αριθμοί της “μεγάλης εικόνας” είναι αναρτημένοι για να τους παρατηρούμε όλοι. Αναρτημένοι και, σε σοβαρό βαθμό, αποκαλυπτικοί.
Ο Παναθηναϊκός σε γκολ, είναι ενδέκατος στη Σούπερ Λιγκ! Δέκα ομάδες, από τις άλλες δεκατρείς του πρωταθλήματος, έχουν βάλει πιο πολλά γκολ. Μια τρέλα. Ενώ σε αριθμό τελειωμάτων, ο Παναθηναϊκός είναι ψηλά (τέταρτος). Πρόβλημα είναι ότι τον μεγαλύτερο αριθμό πράσινων τελειωμάτων, τον παίρνει ο Τετέ (δεύτερος σε ολόκληρη τη SL πίσω μόνον από τον Ελ Κααμπί). Σε συνθήκες δηλαδή, θέση εκτέλεσης μέσα σε πολυκοσμία κατά κανόνα, όπου το προσδόκιμο τέρματος είναι χαμηλό. Ο,τι έχει περισωθεί ως τώρα, το σώζει ο by far πιο αποτελεσματικός όλων. Ο “οικονομικός” Τζούριτσιτς, επίσης από θέσεις με χαμηλό προσδόκιμο.
Κοίταξα τα stats, πρώτη φορά τώρα. Απέναντι στον ενδέκατο σε γκολ Παναθηναϊκό, ο Ατρόμητος είναι τέταρτος πίσω μόνον από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Επίσης, ο Ατρόμητος είναι ο τρίτος του πρωταθλήματος σε ασίστ πίσω από Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Το κυριότερο, ο Ατρόμητος είναι…ο πρωταθλητής αποτελεσματικότητας. Πρώτος των πρώτων, σε γκολ/τελειώματα. Και ο Ουάρντα, ο πρωταθλητής των κερδισμένων φάουλ. Πού είναι η έκπληξη, συνεπώς;
Ο Πάβλο Γαρσία, όπως στον Πανσερραϊκό, και στον Ατρόμητο επιβεβαιώνεται πως δουλεύει τα πράγματα καλά. Αν θέλετε να το βάλουμε και σε άλλη βάση, το να φέρνεις από τον πάγκο (για να γυρίσεις εκτός έδρας παιγνίδι με τον Παναθηναϊκό) τον Καλοσκάμη του 2005, τον Καραμάνη του 2003 και τον Μουντέ του 2003, είναι κάτι που αξίζει να ανταμείβεται.
Ομοίως, δεν είναι έκπληξη η Καλλιθέα στην Τούμπα. Η Καλλιθέα είναι τελευταία στον πίνακα, που σημαίνει ότι και ένα κέρμα του ενός λεπτού να βρει στην άσφαλτο, σκύβει και το βάζει στην τσέπη. Το χρειάζεται. Τα δε πεπραγμένα της Καλλιθέας με τους big ήταν ότι έφερε ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό, έφερε ισοπαλία με την ΑΕΚ, ηττήθηκε στον Αρη επειδή από το πρώτο ημίχρονο έμεινε με δέκα παίκτες και δέχθηκε τα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ηττήθηκε στον Ολυμπιακό με γκολ “τέρμα οριακό” μη-όφσαϊντ στο τέλος, αυτά.
Η τελευταία θέση στον πίνακα, δεν είναι στατιστική. Στατιστική είναι, ότι η 14η Καλλιθέα είναι η πέμπτη ομάδα της SL σε αριθμό τελειωμάτων. Και επειδή φέρνει ψηλά τα πολυάριθμα μεγάλα κορμιά, είναι η τρίτη ομάδα της SL σε κεφαλιές-για-γκολ, Ιζιμά-Μιρέν καλή ώρα στο δύο-δύο. Η Καλλιθέα είναι ομάδα που έχει δείξει, επανειλημμένως, την επιθετική ικανότητα να επιστρέφει, συχνά από δικά της αυτοκαταστροφικά λάθη στην άλλη άκρη του γηπέδου. Στην Τούμπα, δεν έκλεψε. Τα δύο γκολ-δωράκια του ματς, δεν ήταν της Καλλιθέας. Ηταν, του ΠΑΟΚ. Δωράκια του γκολκίπερ. Μία πάσα, κατ’ ουσίαν, στον Κωνσταντέλια. Και ένα τείχος, με τον… Βαλμπουένα (που έσκυψε κιόλας!) στην έξω άκρη.
Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ, οι αναρτημένοι αριθμοί το δείχνουν με το δάχτυλο. Στο παρεάκι του big-5 είναι η ομάδα με, μακράν, τα περισσότερα λάθη. Και ο τερματοφύλακάς της, είναι ο μακράν πιο εκτεθειμένος στον κίνδυνο τερματοφύλακας. Οι αποκρούσεις του Κοτάρσκι αντιστοιχούν σε τερματοφύλακα της Λαμίας ή του Βόλου, όχι σε τερματοφύλακα top ομάδας. Η διαδικασία ανάσχεσης, επιθέσεων του αντίπαλου. Ειρωνικό, αν λάβουμε υπ’ όψιν πως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πρώτου γύρου στα κλεψίματα είναι ο Ουεντραόγκο…του ΠΑΟΚ που δεν παίζει στον ΠΑΟΚ αλλά στον Ατρόμητο.
Το κριτήριο, που λέγαμε. Ρωτάς για το κριτήριο, όταν παίζουν 1η Δεκεμβρίου ΠΑΟΚ-Καλλιθέα και ο ΠΑΟΚ στον πάγκο έχει ολιγότερες λύσεις ουσίας από την Καλλιθέα…
Πηγή: Gazzetta