Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Μετά την χθεσινή πρεμιέρα και την νίκη των Γερμανών το Euro έχει σήμερα την αληθινά πρώτη του αγωνιστική. Θα δούμε δυο από τα παραδοσιακά φαβορί, τους Ιταλούς να αντιμετωπίζουν τους Αλβανούς και τους Ισπανούς να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην Κροατία. Και θα δούμε και δυο ομάδες, την Αυστρία και την Ελβετία, από αυτές που έχουν πάει στη Γερμανία για να διεκδικήσουν τον ρόλο της μεγάλης έκπληξης.

Ιταλοί και Ισπανοί μπαίνουν στο χορό

Πως τα κατάφεραν οι φρατέλοι

Είναι πραγματικά να απορείς πως κατάφεραν οι Ιταλοί να καταστρέψουν το ωραίο κλίμα που υπήρχε στην Εθνική τους μετά το τέλος του Euro2020 το οποίο και κατέκτησαν. Ο αποκλεισμός από το μουντιάλ του Κατάρ υπήρξε συνέπεια μιας σειράς από εντυπωσιακές επιπολαιότητες: το πουλόβερ ξηλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Η αλήθεια είναι πως όταν ο Ρομπέρτο Μαντσίνι έχασε τον Τζιανλούκα Βιάλι ο τεχνικός μηχανισμός διαλύθηκε: η σχέση των δυο ήταν τέτοια που κάθε μέρα του Μαντσίνι στην Εθνική χωρίς τον Βιάλι έγινε αφόρητη. Η ιταλική ομοσπονδία όταν ο Λουτσιάνο Σπαλέτι έφυγε από την Νάπολι μετά το θαύμα της κατάκτησης του πρωταθλήματος, δεν δίστασε και πολύ: ο Σπαλέτι δουλεύει με νέους, οι Ιταλοί έχουν μερικούς καλούς και εξελίξιμους, στον προπονητή θα δοθεί χρόνος. Αλλά δεν υπάρχουν Κελίνι, Μπονούτσι, Ινσίνιε, Μπεράρντι, Εμερσον, Λοκατέλι – άλλοι σταμάτησαν κι άλλοι βούλιαξαν στην στασιμότητα τους. Παραμονές της πρεμιέρας το μέγα θέμα συζήτησης ήταν γιατί ο Σπαλέτι απαγόρευσε στους παίκτες να παίζουν playstation – o κόουτς το αρνήθηκε. Ευτυχώς που ως θέμα βρέθηκε αυτό γιατί κατά τα άλλα οι Ιταλοί ζούσαν φάση αυτόμαστιγώματος σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιθετικές δυνατότητες της ομάδας: αναζητούν ένα σκόρερ περισσότερο από ποτέ. Η Ιταλία σκοράρει ελάχιστα σε μια εποχή που οι νίκες με 1-0 είναι σπανιότατες.

https://i0.wp.com/www.sport24.gr/img/9173/10222126/523000/we1200/1200/spalletti.jpg?w=1080&ssl=1

Αληθινό αουτσάιντερ

Η Αλβανία, αντίπαλος των Ιταλών, είναι για δεύτερη φορά παρούσα σε τελικά Euro, αλλά αυτή η ομάδα της δεν έχει σχέση με την προηγούμενη που είδαμε στην Γαλλία το 2016. Στα προκριματικά την ανέλαβε ο Σιλβίνιο και ο πρώην αμυντικός της Αρσεναλ, της Μπαρτσελόνα και της  Μάντσεστερ Σίτυ τα άλλαξε όλα. Όταν ο Βραζιλιάνος έφτασε στα Τίρανα δεν προκάλεσε ενθουσιασμό, δεδομένου ότι δεν είχε μεγάλη πείρα. Ηταν βοηθός του Τίτε στη Βραζιλία για τρία χρόνια, αλλά και του Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι στην Ίντερ. Ως πρώτος προπονητής είχε δουλέψει για δυο μήνες στη Λυών το 2019 και πριν αναλάβει την Εθνική Αλβανίας είχε ένα σύντομο πέρασμα από την Κορίνθιανς με την οποία τερμάτισε στην πέμπτη θέση του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος: δεν το λες και ελκυστικό βιογραφικό. Κι όμως ο Βραζιλιάνος μέσα σε 8 μήνες έγινε ο ήρωας της Αλβανίας! Στα 6 ματς που έδωσε η Αλβανία στον προκριματικό όμιλο έχει 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Ο Σιλβίνιο είχε το θάρρος να ανανεώσει την ομάδα, να εντάξει στο ρόστερ παίκτες όπως ο Ντακού και ο Ασάνι που ήταν στο περιθώριο και κυρίως να αλλάξει εντελώς τον τρόπο παιχνιδιού. Εχοντας βοηθό ένα σοφό Αργεντινό, τον Πάμπλο Ζαμπαλέτα, σύμβολο του Μαντσίνι κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Μάντσεστερ Σίτι ο Σιλβίνιο μεταμόρφωσε την ομάδα. Η Αλβανία, χάρη στους δυο προηγούμενους ομοσπονδιακούς προπονητές (τον Εντι Ρέγια και τον Κρίστιαν Πανούτσι) έπαιζε ένα 5-3-2, που θύμιζε τα χρόνια του ’90. Ο Σιλβίνιο, με την πίστη στο 4-3-3, την έκανε πιο αποτελεσματική. Θα την δω απόψε με περιέργεια.

Οι μυστηριώδεις Κροάτες

Με περιέργεια θα δω και τους Κροάτες με  τους Ισπανούς. Τρια χρόνια πριν οι δυο ομάδες μας χάρισαν ένα εκπληκτικό θέαμα στο ματς που έγινε για το Euro2020 στη φάση των 16: είχαν αρχίσει την διοργάνωση άσχημα και οι δυο, βρέθηκαν νωρίς αντίπαλοι, κέρδισε η Ισπανία με 5-3 στην παράταση, αλλά η αποθέωση των θεατών (το ματς είχε γίνει στο Πάρκεν) ήταν για τον Λούκα Μόντριτς. Πολλοί προεξοφλούσαν την αποτυχία τους καθώς η ενδεκάδα που κατεβάζει ο Ντάλιτς είναι πάντα γεμάτη από πολύ μεγάλα παιδιά (Μόντριτς, Πέρισιτς, Μπρόζοβιτς, Κράμαριτς θα είναι πάντα βασικοί αν και εφόσον καλούνται) και η πρόκρισή τους ήρθε δύσκολα. Αλλά λίγες μέρες πριν αρχίσει το Euro οι Κροάτες κέρδισαν την Πορτογαλία με 2-1 σε ένα φιλικό και υποχρέωσαν πολλούς να αναθεωρήσουν. Ναι, έχουν τους μεγάλους τους, αλλά έχουν και κάμποσους σπουδαίους στα ντουζένια τους: ο τερματοφύλακας Λιβάκοβιτς, ο Ματέο Κόβασιτς, ο Γκβάρντιολ, ο Σούταλο, ο Μάριο Πάσαλιτς είναι πολύ καλοί παίκτες. Αν οι Κροάτες περάσουν το τεστ με τους Ισπανούς η συζήτηση για τις δυνατότητές τους θα αλλάξει. Αλλά το τεστ είναι υψηλής δυσκολίας.                

https://i0.wp.com/i2.prth.gr/files/2023-09-14/27315031.jpg?w=1080&ssl=1

Σχέδια μεγάλα

Οι Ισπανοί φτάνουν στην Γερμανία έχοντας μεγάλα σχέδια. Προπονητής δεν είναι ο εγωκεντρικός Λουίς Ενρίκε, όπως τρία χρόνια πριν, αλλά ο καλός «μπαμπάς» όλων Λουίς Ντε Λα Φουέντε – η ισπανική ομοσπονδία ελπίζει να γίνει στα 62 του ο Λουίς Αραγκονιές του 2008. Ο κόουτς είχε πολλούς από τους παίκτες που αναμένεται να κάνουν την διαφορά και στις μικρές ισπανικές ομάδες, αφού δουλεύει χρόνια στις Εθνικές Νέων και ήταν κι αυτός ένας λόγος που του δόθηκε η ευκαιρία. Οι μικροί έχουν την τιμητική τους (αυτοί για τους οποίους γίνεται λόγος είναι ο Πέδρι και ο Γιαμάλ κυρίως), ο πάγκος είναι γεμάτος λύσεις και το παιγνίδι ισπανικό: στα ματς που κέρδισαν με την Ανδόρα και την Βόρεια Ιρλανδία οι Ισπανοί έκαναν πάνω από 70% κατοχή μπάλας. Ποιος είπε ότι το τίκι τάκα πέθανε; 

https://i0.wp.com/www.sport24.gr/img/5133/9181307/235000/we1200/1200/ethniki_ispanias.jpg?w=1080&ssl=1

Το παιγνίδι της ημέρας

Η μέρα αρχίζει με την αναμέτρηση ανάμεσα στην Αυστρία και στην Ελβετία, δυο διαφορετικές ομάδες που κουβαλάνε κάμποσα ερωτηματικά. Η Ελβετία πριν από τρια χρόνια απέκλεισε τους Γάλλους και έκανε ένα σπουδαίο τουρνουά. Οι Ούγγροι, γηπεδούχοι στο Euro2020, με Γερμανούς, Γάλλους και Πορτογάλους έκαναν ό,τι μπορούσαν. Oι δυο ομάδες μοιάζουν σε πολλά και διαφέρουν σε περισσότερα. Η Ελβετία είναι πάντα μαχητική, συμπαγής και σοβαρή, κι ο κόουτς Μουραάτ Γιακίν βασίζεται σε μια απλή ιδέα: ξέρει ότι έχει ένα πολύ καλό τερματοφύλακα όπως είναι ο Ζόμερ κι ότι αν στήσει μπροστά του μια καλή άμυνα μπορεί να έχει μια ενδεκάδα με κάμποση σιγουριά. Στην άμυνα χρησιμοποιεί τους τρεις σωματοφύλακες (Ακάντζι, Ελβέντι, Ροντρίγκεζ) κι αυτοί έχουν μπροστά τους τους Φρόιλερ και Τσάκα – ο μηχανισμός είναι απλός και όλοι παίζουν χρόνια μαζί. Πιο δύσκολη υπόθεση είναι το γκολ. Υπάρχει ο Τζούμπερ, ο Σακίρι δεν είναι ο σούπερμαν που ήταν τρία χρόνια πριν, ο Ζακαρία δεν είναι πάντα βασικός και τα μάτια όλων είναι στον φορ της Μπέρνλεϊ Αμντουνί που παίρνει τις ευκαιρίες του χωρίς ο Γιακίν να ξεχνά τον Εμπολό και τον Ουκαφόρ. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς από αυτούς δεν είναι σταθερός.    

Οι Ούγγροι έχουν από το 2018 προπονητή τον Ιταλό Μάρκο Ρόσι που τους ξανάεβαλε στις μεγάλες διοργανώσεις παίζοντας πάντα με 5 αμυντικούς, αλλά παρόλα αυτά επιθετικά, δηλαδή άμεσα και γρήγορα. Οι Ούγγροι έχουν ένα αδιαφιλονίκητο ηγέτη, τον Σζομποζλάι, που έφτασε στην Λειψία αρχικά και στην Λίβερπουλ σήμερα μάλλον χάρη στα πολλά σπουδαία που έκανε με την Εθνική του ομάδα. Σέντερ φορ έχουν τον Μπαρνάμπας Βάργκα που είδαμε στα ματς της Φερενσβάρος με τον Ολυμπιακό, αλλά γκολ δίνει και ο Σάλαϊ, που τα γερμανικά γήπεδα τα ξέρει καλά. Προσοχή γιατί αν υπάρξει νικητής από το συγκεκριμένο ματς θα έχει και τεράστια πιθανότητα να προκριθεί στην επόμενη φάση. Πρόκειται για το παιγνίδι της ημέρας.     

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This