Δεν είναι απλώς δύσκολο – είναι αδύνατο να μπεις στο μυαλό του Αντόνιο Κορδόν και του Ντιέγκο Μαρτίνεθ για να ξέρεις πώς έχουν σχεδιάσει τον μετασχηματισμό του ρόστερ του Ολυμπιακού και τι στοιχεία αναζητούν σήμερα στην μεταγραφική αγορά. Πρώτα από όλα επειδή ζουν για πρώτη φορά σε μια ελληνική ομάδα και έπειτα επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι εκ των ποδοσφαιριστών που ανήκουν σήμερα στον Ολυμπιακό θα βρίσκονται στο ρόστερ ως υπολογίσιμοι από τον νέο προπονητή του. Συνεπώς, όταν δεν γνωρίζουμε τι Ολυμπιακό πρόκειται να δημιουργήσουν και με ποια “υλικά”, πώς γίνεται να έχουμε άποψη;
Φυσικά αντιλαμβάνομαι ότι στους ποδοσφαιρόφιλους και πιο ειδικά στους οπαδούς ενός συλλόγου “αναλογεί” να έχουν άποψη και να γκρινιάζουν. Και επειδή την έχουμε, οι Έλληνες, στη φύση μας την γκρίνια όλο αυτό που συμβαίνει, πραγματικά ή ψηφιακά, σε σχέση με τις ομάδες αυτό το καλοκαίρι το αντιλαμβάνομαι ως περίπου φυσιολογικό, ελληνικό. Αυτή την περίοδο όλα είναι ρηχά, και ο ενθουσιασμός και η απογοήτευση. Σε όλους εμάς όμως, στα media, αναλογεί, τουλάχιστον όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, να μη λέμε στον οπαδό αυτό που θέλει να ακούσει, δηλαδή τον ύμνο ή το κράξιμο, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε, όσο το κατανοούμε, ότι συμβαίνει.
Σήμερα χρησιμοποιώ το παράδειγμα του Ολυμπιακού, στη φάση που βρίσκεται. Ο προπονητής έχει ανάγκη από ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν το μοντέλο παιχνιδιού, τη νοοτροπία και την ηγεσία του. Όταν κάποιος ξεκινά και προσπαθεί να γίνει κατανοητός έχει ανάγκη από ποδοσφαιριστές που τον γνωρίζουν και από παίκτες των οποίων οι παραστάσεις και το υπόβαθρο του επιτρέπουν να πιστεύει ότι θα συνεννοηθεί καλά το συντομότερο. Δίχως να έχω ακούσει τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ να εξηγεί το σκεπτικό που τον οδήγησε στην επιλογή να εισηγηθεί την απόκτηση του Βιθέντε Ιμπόρα και του Κίνι οδηγούμαι στην υπόθεση ότι η επίγνωση, δηλαδή το ότι έχει ξαναδουλέψει μαζί τους και γνωρίζονται, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γνωρίζει καλά τα στοιχεία τους είναι που τον οδήγησε σε αυτή την επιλογή. Με αυτούς τους δυο ο Μαρτίνεθ γνωρίζει εκ των προτέρων ότι έχει δύο ποδοσφαιριστές που θα τον βοηθήσουν να δημιουργήσει το δικό του μοντέλο παιχνιδιού και θα ενισχύσουν την πίστη των αποδυτηρίων στο σχέδιο και την ηγεσία του προπονητή.
Στο πολύ πρόσφατο παράδειγμα του νεοφερμένου Ματίας Αλμέιδα το περασμένο καλοκαίρι, ο Αργεντινός έφερε στην Ελλάδα μαζί του τον Ορμπελίν Πινέδα, κι ύστερα ζήτησε την απόκτηση του 33χρονου Ντομαγκόι Βίντα. Έβαλε δύο ηγέτες τόσο στο τερέν όσο και στα αποδυτήρια. Δύο ποδοσφαιριστές που τον βοήθησαν πάρα πολύ να συνεννοηθεί με την ομάδα του για τις αρχές του παιχνιδιού αλλά και να καλλιεργήσει στα αποδυτήρια την πίστη προς την ηγεσία του προπονητή.
Δεν έχω ιδέα αν στο μυαλό του Μαρτίνεθ ο Ιμπόρα προορίζεται για “βασικός” στη σεζόν. Τον βλέπω όμως να φέρνει στον Ολυμπιακό έναν ποδοσφαιριστή με ηγετικά χαρακτηριστικά, ο οποίος έρχεται από μια σεζόν με 70% επιτυχία σε, κατά μέσο όρο, 60 ενέργειες στο παιχνίδι. Με 86% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, 52% επιτυχία στις μονομαχίες, 3 επανακτήσεις κατοχής στο αντίπαλο μισό, 75% ακρίβεια στις πάσες στο επιθετικό τρίτο του τερέν, 56% αποτελεσματικότητα στις αμυντικές μονομαχίες. Ναι, στην Segunda Division, αλλά σε μια ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό. Άρα εύκολα συμπεραίνω ότι φέρνει έναν 35χρονο ποδοσφαιριστή με μεγάλες παραστάσεις και ηγετικά χαρακτηριστικά, ο οποίος βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση, όπως εύκολα κανείς διαπιστώνει αν παρακολουθήσει μέσα από το Wyscout τις ενέργειές του, προκειμένου να τον βοηθήσει να κάνει την αρχή.
Με όλα τα παραπάνω φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι οι φίλοι του Ολυμπιακού θα έπρεπε να ανοίγουν σαμπάνιες στο άκουσμα της άφιξης του Ιμπόρα και του Κίνι. Λέω όμως ότι βρίσκω λογική στις επιλογές του προπονητή και ότι δεν μπορούμε να έχουμε άποψη, ούτε καν εντύπωση σχετικά με τον Ολυμπιακό που θα προκύψει μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετασχηματισμού του ρόστερ του. Διότι ακόμη είμαστε στην αρχή. Μια αρχή, κατά την οποία ένας νέος προπονητής σε μια ξένη χώρα έχει ανάγκη από ποδοσφαιριστές που τον γνωρίζουν και τους γνωρίζει.
Πηγή: Gazzetta