Στο Κλειστό Γυμναστήριο Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης βρέθηκε ο βοηθός προπονητή της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών, Θανάσης Μολυβδάς, λίγες μέρες πριν την συγκέντρωση Εθνικής ομάδας για τις υποχρεώσεις της στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί το 2019 στην Κίνα.
Στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης, ο Θανάσης Μολυβδάς ο οποίος εκτός από την Εθνικής Ελλάδας έχει θητεύσει μεταξύ άλλων και στους πάγκους του Πιερικού Αρχέλαου, της Kauno Žalgiris, του Άρη Θεσσαλονίκης και της Sporting Al Riyadi Beirut μίλησε για την εμπειρία του στον Λίβανο, την Εθνική ομάδα αλλά και τον Πιερικό Αρχέλαο.
Πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε μία θητεία σου στον Λίβανο και στην Al Riyadi Beirut. Κάνε μας ένα μίνι απολογισμό τούτης της εμπειρίας.
«Ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία, από κάθε άποψη. Τόσο μπασκετική, όσο και πολιτιτική, αλλά και πολιτισμική. Αναμφισβήτητα ωραία εμπειρία, που μου αφήνει πολύ όμορφες αναμνήσεις.
Η προσέγγιση του παιχνιδιού εκεί είναι διαφορετική, λίγο πιο χαλαρή σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι εκεί αθλητές έχουν ως επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα τους το κινέζικο πρωτάθλημα, το οποίο είναι ένα πρωτάθλημα με επιθετική φιλοσοφία και λίγο πιο ελεύθερο όσον αφορά τις άμυνες και φυσικά με πιο μεγάλες αμοιβές.
Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ οι προπονητές δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην τακτική, στη διδασκαλία μέσα στην προπόνηση και στις επαναλήψεις.
Εκεί είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα. Είναι πιο επιθετικογενές το παιχνίδι, με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πρωτάθλημα, κατ’ ουσία, έξι παικτών να βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι περισσότερες ομάδες έχουν τρεις Αμερικάνους και τρις καλούς γηγενείς παίκτες, οπότε αυτό δημιουργεί μία κατάσταση στην οποία, εξ ανάγκης, δε μπορείς να είσαι πιεστικός στην άμυνα, κατ’ επέκταση δε γίνονται πολλά φάουλ και το παιχνίδι κρίνεται στο ποιος θα βάλει τα περισσότερα. Κάτι διαφορετικό, κάτι που είχα χρόνια να το δούμε, μιας και θυμίζει το μπάσκετ που βλέπαμε στην Ελλάδα την δεκαετία του ’80, όπου οι ομάδες έπαιζαν κατ’ ουσία με πέντε, έξι, ή επτά παίκτες το πολύ».
Ξεκινάει για την Εθνική μας ομάδα το δεύτερο μέρος της διαδικασίας των Προκριματικών που Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Κίνας. Με βάση την εικόνα που δείξαμε στο πρώτο παράθυρο και με βάση τη δυναμική των αντιπάλων, θεωρώ ότι ο στόχος της πρόκρισης στην επόμενη φάση είναι αυτοσκοπός.
«Σίγουρα. Ο στόχος στην πρώτη φάση των Προκριματικών είναι να την ολοκληρώσουμε με όσο το δυνατό περισσότερες νίκες. Στόχος μας είναι το έξι στα έξι γιατί, ως γνωστόν, μεταφέρονται τα αποτελέσματα στην επόμενη φάση.
Είναι εφικτό μιας και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της Μεγάλης Βρετανίας στον πρώτο αγώνα, ο οποίος ήταν περισσότερο δύσκολος κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ήμασταν μία καινούρια ομάδα εμείς κι ότι δεν υπήρχε επαρκής εικόνα της αντιπάλου, μιας και αγωνίζεται με νέο προπονητή κι αυτά καθιστούσαν το παιχνίδι ως επικίνδυνο. Πλέον έχουμε μία εικόνα όλων των αντιπάλων και η δυναμική των ομάδων έχει φανεί.
Εμείς οφείλουμε να είμαστε εξίσου σοβαροί στο γήπεδο και στα δύο επερχόμενα παιχνίδια, αλλά και στα επόμενα που ακολουθούν το καλοκαίρι, να ολοκληρώσουμε με το απόλυτο των νικών αυτή τη φάση και μετά να δούμε ποιες ομάδες θα προκύψουν στον όμιλο που θα διασταυρωθούμε και να μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα αναφορικά με την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος».
Αυτά τα Προκριματικά έχουν πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με το παρελθόν. Διεξάγονται εν μέσω της αγωνιστικής σεζόν και με τους παίκτες της EuroLeague να μην είναι πάντα διαθέσιμοι και αυτοί του NBA απόντες, με αποτέλεσμα από παράθυρο σε παράθυρο να μπορεί να εμφανιστούν αρκετά διαφορετικές οι ομάδες σε θέμα προσώπων. Κατά πόσο αυτό δυσκολεύει το έργο του προπονητικού team;
«Όσον αφορά την Εθνική μας, η ποιότητα των Ελλήνων παικτών κάνει πιο εύκολη τη δουλειά μας. Τα παιδιά που έδωσαν το παρών στο προηγούμενο παράθυρο έδειξαν ότι το ελληνικό πρωτάθλημα έχει και βάθος και ποιότητα, όσον αφορά τους Έλληνες παίκτες.
Αντίθετα, σε άλλες χώρες όπου δεν υπάρχει η ανάλογη ποσότητα ποιοτικών παικτών, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η ποιότητα των Ελλήνων παικτών βοηθάει στο να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα αυτή η ιδιαιτερότητα σε αυτή τη φάση.
Από εκεί και πέρα, εάν και εφόσον κάποια στιγμή ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ FIBA και EuroLeague και δοθεί μία λύση, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε σε διαφορετική βάση για όλες τις ομάδες και θα δούμε τότε το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση».
Επιστροφή στην Κατερίνη μετά από έξι σχεδόν χρόνια. Τότε ο Πιερικός Αρχέλαος αγωνιζόταν στην Α2 Εθνική Κατηγορία, όταν και βρισκόσουν στον πάγκο της ομάδας. Τώρα η ανδρική ομάδα κάνει ένα διάλειμμα με στόχο να επιστρέψει δυναμικά και ανανεωμένη την επόμενη σεζόν στα μπασκετικά δρώμενα. Επισκέφτηκες την Ακαδημία του Πιερικού Αρχέλαου, όπου έκανες μία προπόνηση με τους νεαρούς αθλητές της ομάδας. Οι εντυπώσεις σου;
«Ο Πιερικός Αρχέλαος έχει την τύχη να έχει ένα πολύ καλό και ποιοτικό team προπονητών. Η ομάδα έχει πετύχει να πρωταγωνιστεί στις μικρές ηλικίες τα τελευταία χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και συμμετοχές σε τελικές φάσεις Πανελληνιών Πρωταθλημάτων σε Παίδες και Εφήβους.
Τα παιδιά είναι πολύ τυχερά που συνεργάζονται με προπονητές αυτού του επιπέδου, οι οποίοι τα βοηθούν να εξελιχθούν. Θεωρώ ότι ανεξαρτήτου επιπέδου και ποιότητας του κάθε αθλητή, αν τα παιδιά έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει καθημερινά να γίνουν καλύτεροι αθλητές, εδώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να το πετύχουν. Εάν ο καθένας από τους αθλητές της ομάδας καταφέρει να έχει αυτόν τον στόχο στο μυαλό του, να γίνεται κάθε μέρα και καλύτερος μέσω της προπόνησης, πιστεύω ότι η ομάδα του Πιερικού Αρχέλαου θα έχει την τύχη, πολύ σύντομα, να αγωνιστεί ξανά στις εθνικές κατηγορίες.
Ξέρω από τη θητεία μου εδώ, ότι ένα πρόβλημα που έχει ανέκαθεν η ομάδα είναι ότι αρκετοί αθλητές ενώ έχουν την ποιότητα να αγωνιστούν στην ανδρική ομάδα, φεύγουν από την πόλη λόγω σπουδών και αυτό είναι σίγουρα ένα θέμα. Παρόλα αυτά η ομάδα η παρουσία αυτού του προπονητικού επιτελείου, μόνο αισιοδοξία μπορεί να προκαλεί.
Δεν είμαι ο αρμόδιος να κρίνω την απόφαση για τη μη συμμετοχή της ανδρικής ομάδας στην Β’ Εθνική την σεζόν που διανύουμε, αλλά θεωρώ ότι, με τις που βάσεις υπάρχουν, το οικοδόμημα είναι στέρεο και με τη δουλειά τόσο των προπονητών, όσο και των αθλητών είναι θέμα χρόνου η ομάδα να επιστρέψει εκεί που την είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια».