Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Μετά τον Ζαγοράκη for president, «έσκασαν» και οι υποψηφιότητες των πρωταθλητών του Euro 2004 για την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ. Αγγελος Χαριστέας, Δ.Παπαδόπουλος, Π. Καφές, Γιούρκας Σεϊταρίδης. Προφανώς, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, με τη στήριξη UEFA – Kυβέρνησης και το πράσινο φως από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Οχι από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Τους θέμε ή δεν τους θέμε; Εσείς τι λέτε;

Προσοχή: δεν υποστηρίζουμε ότι οι διεθνείς του 2004 και δη οι συγκεκριμένοι τέσσερις πρώην παίκτες θα λύσουν τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου! Ισα – ίσα, που αν δεν αξιοποιηθούν σε τομείς όπου πραγματικά μπορεί ο καθένας να προσφέρει (αυτό θα το αποφασίσει ο Ζαγοράκης, οι ίδιοι, ο νέος CEO στην περίπτωση που εκλεγούν), είναι πάρα πολύ πιθανό και να «καούν»! Αδίκως ίσως, αλλά να «καούν» νωρίς – νωρίς για τέτοιου είδους θέσεις/ευθύνες/αρμοδιότητες. Οπως, επί παραδείγματι, «κάηκαν» πολύ – πολύ γρήγορα στην εθνική Ελλάδας ο Γιώργος Καραγκούνης επί Σέρχιο Μαρκαριάν και ο Αγγελος Μπασινάς με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο επί Αγγελου Αναστασιάδη, το ίδιο ενδέχεται να «πάθουν» και ο Χαριστέας με τον Γιούρκα και ο Καφές με τον «Παπ». Ο Γιώργος Ανατολάκης δεν έχει κάποια σχέση μ’ αυτές τις υποψηφιότητες και καλό είναι να διευκρινιστεί αυτό διότι κάποιοι κάπως τα έμπλεξαν με τον «Ανατόλ»: πρώην βουλευτής, νυν πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά, ουδεμία σχέση με την υποψηφιότητα των «4», οι οποίοι είναι προς το παρόν «άφθαρτοι» σε παραγοντικό επίπεδο.

Εγινε «στο πόδι» η όλη διαδικασία; Προφανώς! Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο (προ)σχέδιιο και φτάσαμε στο σημείο να γίνονται οι συζητήσεις για τις υποψηφιότητες δυο – τρεις μέρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας! Ξέρουμε ποια προσόντα διαθέτει ο καθένας τους ώστε να φανεί χρήσιμος στο νέο διοικητικό σχήμα της ΕΠΟ, αν ψηφιστούν από τις ΕΠΣ; Οχι! Ξέρει, όμως, κάποιος να μας αναφέρει τα προσόντα ανθρώπων οι οποίοι προέρχονται από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και λαμβάνουν μια ζωή αποφάσεις για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Μπορεί κάποιος να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να μας πει ότι ουδέποτε κάποιος εξ αυτών έχει επηρεαστεί από τα θέλω κάποιου «μεγάλου», είτε αυτός λέγεται Γιώργος Βαρδινογιάννης και είχε το πάνω χέρι στην ομοσπονδία στα 90’s , είτε Σωκράτης Κόκκαλης, Βαγγέλης Μαρινάκης, Ιβάν Σαββίδης και Δημήτρης Μελισσανίδης;

Εχετε δει ή ακούσει κάποιον να βγαίνει και να διαψεύδει τις δεκάδες αναφορές σε πάμπολλα media, σύμφωνα με τις οποίες οι «τάδε» είναι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από την ΑΕΚ και οι «δείνα» από τον ΠΑΟΚ, όπως συνέβαινε αντιστοίχως παλαιότερα από τον Ολυμπιακό; Οχι.

ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΝΤΑΡΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ;

Σε τι ποντάρουμε, λοιπόν μέχρι να διαψευστούμε (μακάρι να μην διαψευστούμε); Στις αμέτρητες ποδοσφαιρικές παραστάσεις αυτών των πρώην παικτών εντός και εκτός Ελλάδας. Στο ότι δεν έχουν συνδεθεί με κάποιο «μπλοκ» και με ποδοσφαιρικές παρατάξεις. Στη συνεργασία τους με τον Ζαγοράκη και τον καινούριο CEO, οι οποίοι τουλάχιστον μαζί τους θα ξέρουν ότι θα έχουν πάει στην ΕΠΟ για να εργαστούν και όχι για παντός είδους εξυπηρετήσεις. «Ποντάρουμε» στο ότι θα έχουμε ως ομοσπονδία καλύτερη εικόνα στην UEFA και τη FIFA και δεν θα έρχονται οι «Χούμπελ» να μας λένε για τους «dependent» και τους «independent» συμβούλους της ομοσπονδίας. Ποντάρουμε στις γνωριμίες τους με πρώην αλλοδαπούς παίκτες οι οποίοι βρίσκονται σε αντίστοιχες θέσεις ξένων χωρών και μπορούν να μοιραστούν μαζί τους ιδέες για κάτι καλύτερο. Ποντάρουμε στο ότι μιλάμε για 45άρηδες οι οποίοι αν μη τι άλλο δεν έχουν οικονομικά προβλήματα στη ζωή τους, ούτε την ανάγκη να «γλείψουν» κάποιον από τους «ισχυρούς» ή να μείνουν στην ΕΠΟ για 20 χρόνια, μέχρι τα 65-70 τους…

Εχουν, όμως, αντιθέτως, κάθε δυνατό κίνητρο για να ενταχθούν σε μια φρέσκια ομάδα ανθρώπων, η οποία υπό τον «Ζαγόρ» (ή μάλλον υπό τον καινούριο CEO που θα επιλεχθεί μετά τις εκλογές και μέχρι τον Ιούνιο) θα προσπαθήσουν να απαγκιστρώσουν την ΕΠΟ από τις όποιες επιδράσεις και σταδιακά να χτίσουν κάτι καινούριο. Τις επιδράσεις όσων ζώντας προφανώς ακόμα σε προηγούμενες δεκαετίες πιστεύουν ότι όσο περισσότερους συμβούλους… «στηρίξουν» (το λέμε «γλυκά») τόσο περισσότερη εύνοια θα έχουν οι ομάδες τους! Σε τι ακριβώς; Κι αν τους ρωτήσεις, λογική απάντηση δεν θα πάρεις, δεδομένου ότι η διαιτησία είναι ουσιαστικά στον έλεγχο της UEFA (Κλάτενμπεργκ), ότι με το VAR έχουν μειωθεί σε τεράστιο βαθμό οι παντός είδους «σφαγές» διότι… εκτίθενται όλοι μαζί αν διαπιστωθούν τέτοιες και ότι ο Ζαγοράκης θέλει να «πασάρει» και τυπικά την ΚΕΔ στη Λίγκα. Αλλά… έτσι έμαθαν από τα παλιά τα χρόνια, έτσι συνεχίζουν κάποιοι παράγοντες να σκέφτονται και να δρουν.

ΛΙΓΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Ειλικρινά, μεγάλα περιθώρια για να αισιοδοξεί κάποιος βάσιμα ως προς την επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν υπάρχουν. Τα έσοδα της ΕΠΟ είναι πλέον ελάχιστα, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο παρατημένο στην κορονο-μοίρα του, η εθνική Ελλάδας παραμένει παρά τα πάμπολλα νέα πρόσωπα να αποτελεί «πεδίο μάχης» για το ποιος θα κληθεί, ποιος δεν θα κληθεί, σε ποια ομάδα παίζει, ποιον έχει μάνατζερ…

Ομως από την άλλη, πάμε για μια στροφή. Για μια νέα εκκίνηση. Κι αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε παλαιά πρόσωπα. Χρειάζονται και νέες ιδέες. Για να μην ασχολούμαστε εν έτει 2021 και με το πόσο «κρύα» ή «ζεστά» είναι τα μπαλάκια στις κληρώσεις και να νιώθουμε ντροπή και αηδία που ζούμε σε τέτοιο ποδοσφαιρικό περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι οι θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ είναι συνολικά 17.

  • 11 μέλη προερχόμενα από τις Ενώσεις.
  • 4 μέλη προερχόμενα από τη Super League, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της λίγκας (αυτή τη στιγμή οι τέσσερις είναι οι Μπουτσικάρης, Ασλανίδης, Γκαγκάτσης, Αγραφιώτης)
  • Ο πρόεδρος της Super League 2 / Football League (Λεουτσάκος)
  • Ο πρόεδρος της ΕΠΟ

Πηγή: Gazzetta