Του Βασίλη Ντακουρή, Ειδικού Γραμματέα της ΕΟΚ
Η «αλλαγή νοοτροπίας» φαίνεται να αποτελεί τη σημαντικότερη πρόταση στις περισσότερες συζητήσεις για το πως μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς στόχους ανάπτυξης του αθλήματος που αγαπάμε.
Στόχοι που μπορούν να μας οδηγήσουν στο όραμα της δημιουργίας μιας ξεκάθαρης ελληνικής φιλοσοφίας στο μπάσκετ, με σημαντική αύξηση του αριθμού αθλητριών και αθλητών σε όλες τις ηλικίες, όλων των επιπέδων και στα δύο φύλα.
Έχουν γραφτεί τόσα πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα για το πόσο δύσκολη και μακροπρόθεσμη είναι η συλλογική αλλαγή του τρόπου σκέψης, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αναφερόμαστε σε νοοτροπίες πολλών χρόνων, όπως αυτές που συναντιούνται συχνά, ως τροχοπέδη σε διάφορα αθλητικά δρώμενα της χώρας μας.
Παρόλα αυτά, όμως, είναι ανάγκη να επισημαίνεται συνεχώς, πως η υιοθέτηση καλών πρακτικών που παίζουν έναν κεντρικό ρόλο στον τρόπο που σκεφτόμαστε και μέσα από αυτές, η κοινωνική αλληλεπίδραση στους αθλητικούς χώρους παίρνει μεγάλες διαστάσεις.
Τόσο μεγάλες που μπορεί όχι μόνο να επιφέρει γρήγορες αλλαγές σε στάσεις και συμπεριφορές, αλλά και να ανατρέψει νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες στο χρόνο.
Και η αλήθεια είναι πως στην καλαθοσφαίριση όπου και να κοιτάξουμε μπορούμε να διακρίνουμε καλές πρακτικές και καλά παραδείγματα. Μια αλήθεια που μας δημιουργεί αισιοδοξία, μιας και το μόνο που μένει είναι να τα μαθαίνουμε και να προσπαθούμε να τα υιοθετούμε.