Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Σε μία ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία, στην οποία εδώ και καιρό λειπει η κοινή λογική, έρχεται ως ευχάριστη έκπληξη η απόφαση για ανάθεση της θέσης του ομοσπονδιακού μας προπονητή, στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ήταν η προφανής λύση που υπήρχε πάνω στο τραπέζι, αλλά ακριβώς επειδή εδώ και καιρό η ελληνική κοινωνία γενικότερα, είναι τσακωμένη με τις… προφανείς λύσεις, ξαφνιάζει ευχάριστα.

Να ξεκαθαρίσουμε πως ο Γιοβάνοβιτς αποτελεί επιλογή της (νέας) ΕΠΟ. Είναι φυσικά και το πρώτο στοίχημα του νέου προέδρου, Μάκη Γκαγκάτση, που ήθελε να τελειώσει σύντομα το ζήτημα και η Εθνική Ομάδα να έχει νέο προπονητή, αφού στις 7 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν τα ματς για το νέο Nations League. Και έτσι, ο Σέρβος τεχνικός θα μπορέσει να ξεκινήσει τον σχεδιασμό του, αλλιώς θα έπρεπε να περιμένουμε τον Ιούλιο, τις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ, και έπειτα τη νέα εκτελεστική επιτροπή να αποφασίσει, οπότε θα φτάναμε χωρίς προπονητή στα ματς.

Ακόμα και στα φιλικά της περασμένης εβδομάδας, θα έπρεπε ο προπονητής ήδη να έχει ξεκινήσει τη δουλειά του και η απόφαση αυτή, θα έπρεπε να έχει παρθεί από τον Απρίλιο, από το τέλος των αγώνων μπαράζ και τον αποκλεισμό από την Γεωργία. Ωστόσο, η μικροπολιτική αποτελεί βασικό οξυγόνο όσων ασχολούνται με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η Εθνική Ομάδα είναι λίγο αναγκαίο κακό, που έγραψε πάρα πολύ εύστοχα ο Maverick στη στήλη του, πριν από λίγες μέρες.

Πάμε τώρα στο θέμα Γιοβάνοβιτς. Θα έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος θα είναι ο βοηθός του, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό, πως μιλάει ελληνικά και αυτό, θα τον βοηθήσει άμεσα με τους ποδοσφαιριστές να έρθει σε επαφή, καθώς φυσικά ξέρει και πάρα πολύ καλά, το ελληνικό πρωτάθλημα. Το δεύτερο που μετράει πολύ υπέρ του, είναι πως έχει την εικόνα του χωρίς ζημιά, έτσι όπως απομακρύνθηκε από τον Παναθηναϊκό, αλλά διαθέτει και την έξωθεν καλή μαρτυρία προς τους οπαδούς όλων των ομάδων, από την παρουσία του στο «τριφύλλι».

Με ποιους, όμως, θα συνεργαστεί επίσης, εκτός από τον βοηθό του; Ποιος θα είναι ο διευθυντής των εθνικών ομάδων, αν υποθέσουμε πως θα αλλάξουν οι υπάρχοντες; Ποιος θα είναι προπονητής της εθνικής ομάδας των Ελπίδων, που πάντα, τουλάχιστον στις σοβαρές χώρες του εξωτερικού, είναι σε άμεση επαφή με τον προπονητή της εθνικής ομάδας των αντρών; Επίσης, δεν είμαστε στην εποχή της δεκαετιας του ’70, του ’80 και του ’90, που ένας βοηθός αρκούσε δίπλα στον ομοσπονδιακό προπονητή! Ακόμα και ο Ρεχάγκελ, στην αρχή είχε μόνο τον Τοπαλίδη, αλλά μετά το 2008, άρχισε να λειτουργεί όπως όλο το σύγχρονο σύστημα, με ομάδα. Χρειάζονται εξειδικευμένα άτομα δίπλα στον προπονητή και όλη αυτή η ομάδα, θέλω να πιστεύω, πως θα είναι ξεκάθαρα επιλογή του Γιοβάνοβιτς, και όχι απλά κάποιος που η νέα διοίκηση τον έβαλε σε αυτήν την θέση, ώστε να βολέψει κάποιον παλαίμαχο από τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακό. 

Το συμβόλαιο διαβάζω ότι είναι δύο ετών και πρέπει, σε αυτό το διάστημα, να δείξει ο Γιοβάνοβιτς πως μπορεί να πάει την ομάδα πιο μακριά από εκεί που την έφτασε ο Πογιέτ. Ο οποίος έκανε πάρα πολλά λάθη, αλλά σαφέστατα πιστώνεται και το γεγονός, πως τους αντιπάλους στο ύψος μας, άρχισε η ομάδα και πάλι να τους κερδίζει. Με ξεκάθαρη δυστυχώς εξαίρεση, τον φοβικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τη Γεωργία στην Τιφλίδα και αποκλειστήκαμε! Πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη μας πως δύσκολα θα πάμε καλά στους ομίλους του Nations League και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, να μπορέσουμε να προκριθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οπότε, αν υπάρχει μία καλή εικόνα, πρέπει να του ανανεωθεί νωρίς το συμβόλαιο, για άλλα δύο χρόνια, έως την επόμενη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2028.

Η νέα διοίκηση πρέπει να λύσει αρκετά θέματα, αλλά τουλάχιστον αυτό, το τακτοποίησε γρήγορα. Θα είναι ευχής έργον να βοηθήσουν όλοι τον Γιοβάνοβιτς να ξεκινήσει καλά την παρουσία του και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα μπορούσε να φροντίσει να κάνει, και σε ένα δείγμα καλής θέλησης προς όλους, είναι να πείσει τον Κώστα Φορτούνη να επιστρέψει στην Εθνική Ομάδα!

Πηγή: Bnsports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This