Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Πρώτα απ’ όλα οφείλω να διευκρινίσω κάτι το οποίο πιστεύω ακράδαντα και το έχω ξαναγράψει και στο παρελθόν…

Για πλείστους όσους λόγους ο Πορτορικάνος (όπως και ο Ρουμάνος) δεν δηλώνει μονάχα υπηκοότητα, αλλά και… επάγγελμα!

Σήμερα λοιπόν σε ένα ματς που εκτός απροόπτου αποτελεί και την πρόβα τζενεράλε ενόψει της πρεμιέρας της με τον Καναδά στις 27 Ιουλίου στη Λιλ, η Εθνική αντιμετωπίζει το Πουέρτο Ρίκο που της ταιριάζει ταμάμ!

Το εννοώ αυτό διότι αν μη τι άλλο οι… Ντάλτονς του μπάσκετ θα την εκπαιδεύσουν στο σκληρό, ενίοτε και βρόμικο παιχνίδι, σε μια διαδικασία προσομοίωσης ενόψει του αγώνα με την Αυστραλία, που επίσης διακρίνεται για το physicalgame της.

Επιζούν ο Μήτογλου και ο Χουγκάζ

Καλώς τους λοιπόν τους λεγάμενους κι ας μην άργησαν και τόσο, καθόσον η ελληνική ομάδα τους υποδέχθηκε, τους αντιμετώπισε και τους νίκησε με 77-69 πριν από τρία χρόνια, στο πλαίσιο του Τουρνουά Ακρόπολις.

Σε αυτό το ενδέκατο και τελευταίο (πριν από το επικείμενο) αντάμωμα μας, στις 19 Ιουνίου του 2021 η Εθνική που τότε προετοιμαζόταν ενόψει του Προολυμπιακού Τουρνουά είχε επικρατήσει με 77-69.

Από τους 12 παίκτες που είχε χρησιμοποιήσει τότε ο Ρικ Πιτίνο, οι μόνοι οι οποίοι βρίσκονται τώρα στη δούλεψη του Βασίλη Σπανούλη είναι ο Ντίνος Μήτογλου και δίκην επιλαχόντος (μετά τον τραυματισμό και τον αποκλεισμό του Κώστα Αντετοκούνμπο) ο Νίκος Χουγκάζ.

Η πρώτη ήττα και το 10-0

Στο νταλαβέρι μας με τους… ακατονόμαστους συμβαίνει το εξής παράδοξο: μας νίκησαν και μας… έδειραν την πρώτη φορά που βρεθήκαμε αντιμέτωποι –στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τορόντο και από τότε δεν τους αφήνουμε σε χλωρό κλαδί!

Σε σύνολο έντεκα αγώνων, η Εθνική μοστράρει δέκα απανωτές νίκες, ενώ το Πουέρτο Ρίκο αντιπαραβάλλει μοναχά εκείνη που πέτυχε στις 6 Αυγούστου 1994, σε ένα αλισβερίσι το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα συναπαντήματα σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1994, 1998, 2010, 2014) τρία σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1996, 2004 δυο φορές), δυο σε Προολυμπιακά Τουρνουά (2008, 2012) και δυο φιλικά (2008, 2021).

Η συμμορία και ο Σλούκι Λουκ

Εάν λοιπόν, επί τη βάσει των όσων ανέφερε στον πρόλογο οι επίγονοι του Χοσέ Ορτίζ λογίζονται εδώ και χρόνια ως η μπασκετική εκδοχή της διαβόητης συμμορίας των αδελφών Ντάλτον (η οποία υπήρξε στην πραγματικότητα και λυμαινόταν την αμερικανική Δύση στα τέλη του 19ου αιώνα) τότε κάθε φορά που τους αντιμετωπίζει η ελληνική ομάδα ψάχνει τον δικό της Λούκι Λουκ!

Όπως η Ελλάδα στο Νέο Φάληρο και η Ισπανία στη Βαλένθια και σε αντίθεση με τη Λετονία στη Ρίγα, το Πουέρτο Ρίκο προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά που φιλοξένησε στο Σαν Χουάν και απόψε θα διαπιστώσουμε δια γυμνού οφθαλμού πώς διανέμονται οι ρόλοι στην μπασκετικη εκδοχή της περίφημης ιστορίας κόμικ του Μορίς και του Γκροσινί…

Ποιος δηλαδή είναι ο Τζόε, ποιος ο Γουίλιαμ, ποιος ο Τζακ, και ποιος ο Αβερελ!

Πλάκα πλάκα σε αυτή τη διασκευή θα ήταν χρειαζούμενος ο απών… Σλούκι Λουκ, αλλά ελόγου του, καλά να ‘ναι, κάνει ζωάρα πότε στο Παρίσι και πότε στο Κάπρι!

Ο φίλος μας ο “Πικουλίν”

Την εποχή που πρωτογνωριστήκαμε και συστηθήκαμε αναμεταξύ μας, το Πουέρτο Ρίκο μόστραρε σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον αγαπημένο μας (από τη θητεία του στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στον Αρη και για λίγες μέρες στον ΠΑΟΚ) Χοσέ “Πικουλίν” Ορτίζ, αλλά όποιο “ζιζάνιο” ανακατεύεται με τα πίτουρα το τρώνε οι κότες!

Το εννοώ αυτό διότι το 2011 και το 2012 ο εμβληματικός Πορτορικάνος σέντερ μπαινόβγαινε στις φυλακές, είτε για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών, είτε για οπλοκατοχή.

Ο εθισμός του στην παρανομία άλλωστε τον οδήγησε και στην έξοδο από την Ελλάδα το 1998, όταν πιάστηκε ντοπαρισμένος (από ισχυρή αναβολική ουσία) και τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό…

Το 2023 ο γεννημένος το 1963 Ορτίζ κλήθηκε να αντιμετωπίσει άλλου είδους προβλήματα, καθώς διαγνώσθηκε με καρκίνο στο παχύ έντερο και άρχισε να δίνει την πιο μεγάλη μάχη στη ζωή του…

Η πρόβα της Εθνικής, το 10-0 και η συμμορία των Ντάλτονς

Σιγάλας: “Ασε με να κάνω λάθος”!

Η Ελλάδα και το Πουέρτο Ρίκο λοιπόν άνοιξαν παρτίδες το 1994 στο Τορόντο όπου αποδείχτηκε η αξία μιας γκάφας ή μιας ανυπακοής!

Ο συχωρεμένος ο Μάκης Δενδρινός είχε δώσει εντολή στον Γιώργο Σιγάλα να αστοχήσει στις ελεύθερες βολές, ο «Ράμπο» τις έβαλε κατά λάθος (τελικό σκορ 64-72) κaι από αυτή τη συγκυρία, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής της πρώτης φάσης, η Eθνική αντιμετώπισε πιο μπόσικους αντιπάλους στην επόμενη φάση και με τη νίκη κόντρα στον οικοδεσπότη Καναδά, βρέθηκε στην πρώτη τετράδα του Mundobasket.

Εκείνη την εποχή το Πουέρτο Ρίκο είχε στο ρόστερ του κάμποσους παλικαράδες που σκόρπιζαν τον φόβο και τον τρόμο στους αντιπάλους τους: τον Ορτίζ, τον Τζερόμ Μίνσι, τον μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ (1997-98) Ραμόν Ρίβα;, τον Φίκο Λόπεζ, τον Εντι Κασιάνο, τον Εντγκαρ Λεόν, τον Τζέιμς Κάρτερ και δεν συμμαζεύεται!

Η ηθική του Γιαννάκη το 2004

Ακολούθησαν δέκα νίκες στη σειρά, δύο εκ των οποίων σημειώθηκαν στο Ολυμπιακό Τουρνουά της Αθήνας, μάλιστα η δεύτερη εξελίχθηκε σε casusbelli!

Στις 23 Αυγούστου του 2004 η Εθνική νίκησε άνετα με 78-58 , αλλά ο Παναγιώτης Γιαννάκης κατηγορήθηκε διότι δεν τράβηξε τα λουριά ώστε να περιοριστεί η διαφορά του σκορ μέχρι τους 12 πόντους και ως εκ τούτου, στον προημιτελικό, να πέφταμε πάνω στην Ιταλία που έμοιαζε βολικότερη από την Αργεντινή…

Η χαμένη παρθενιά των Αμερικανών

Εν πάση περιπτώσει, ο γέγονεν, γέγονεν σε εκείνο το Τουρνουά στο οποίο το Πουέρτο Ρίκο έγραψε ιστορία ως η ομάδα που πήρε την… παρθενιά του NBA στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Στις 15 Αυγούστου του 2004 η «guerilla» – όπως αποκαλούν οι λεγάμενοι το «runandgun» παιχνίδι τους- προεξάρχοντος του Κάρλος Αρόγιο αλάλιασε τους Αμερικανούς και τους υποχρέωσε στην πρώτη ήττα τους (σκορ 92-73) μετά από 24 νίκες από το 1992 και εντεύθεν και μόλις στην τρίτη στα χρονικά των Ολυμπιακών Τουρνουά, μετά τις δυο από τους Σοβιετικούς, το 1972 στο Μόναχο και το 1988 στη Σεούλ!

Πλάκα πλάκα έναν Αρόγιο έχουμε κι εμείς στο ελληνικό μπάσκετ: όχι τον αυθεντικό Κάρλος, αλλά τον άλλοτε ασίσταντ κόουτς της Εθνικής Θανάση Μολυβδά, που είναι φτυστός ο παλαίμαχος γκαρντ του Πουέρτο Ρίκο και γι’ αυτό μάλιστα όλοι τον φωνάζουν «Αρόγιο»!

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This