Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Στο μουντιάλ των ξεκούραστων ομάδων και των φορμαρισμένων σούπερ σταρ η Αγγλία και η Γαλλία προκρίθηκαν με νίκες με εντυπωσιακά σκορ χωρίς οι εμφανίσεις τους να είναι καταπληκτικές: αρκούσε η παρουσία και η απόδοση των πιο εμβληματικών παικτών τους. Η Γαλλία, μετά από ένα σόου του ΕμΠαπέ, κέρδισε με 3-1 την Πολωνία – το ματς θα τελείωνε με 3-0 αν οι Πολωνοί δεν κέρδιζαν ένα πέναλτι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, πέναλτι που ο αόρατος και χθες Λεβαντόφσκι εκτέλεσε δυο φορές. Οι Αγγλοι γκολ δεν δέχτηκαν: το δικό τους 3-0, το δεύτερο στη σειρά στο παγκόσμιο κύπελλο, είναι μήνυμα σε όλους ότι θέλουν το κύπελλο. Εχουν βέβαια μπροστά τους τρεις τελικούς – ο πρώτος είναι με την Γαλλία το επόμενο Σάββατο. Αλλά έχουν και λύσεις και ενέργεια για να αντέξουν την σκληρότατη δοκιμασία.

Ο Λιορίς και ο Ζιρού

Ο Ούγκο Λιορίς, τερματοφύλακας γεννημένος, έφτασε χθες τις 142 συμμετοχές με την Εθνική Γαλλίας ξεπερνώντας τον Λιλιάν Τουράμ. Γιόρτασε αυτό του το κατόρθωμα με δυο τουλάχιστον καθοριστικές επεμβάσεις απέναντι στους Πολωνούς κι έβαλε στην πρόκριση της Γαλλίας και τη δική του σφραγίδα. Ο Ολιβιέ Ζιρού, ο σέντερ φορ που άνοιξε το σκορ έχοντας προηγουμένως χάσει ένα γκολ που δεν χάνεται, έγινε από χθες ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Εθνική Γαλλίας, τίτλος τιμής τεράστιος, αν σκεφτεί κανείς πως στην Εθνική αυτή αγωνίστηκαν ο Κοπά, ο Φοντέν, ο Πλατινί, ο Παπέν, ο Ζιντάν, ο Τερί Ανρί, ο Μπενζεμά. Οι δυο έπρεπε να είναι οι πρωταγωνιστές της βραδιάς – αυτοί για τους οποίους θα πρεπε να μιλά όλος ο κόσμος. Ο Λιορίς είναι αρχηγός της Εθνικής από το 2012: έχει ένα ηγετικό χάρισμα που του δίνει μια θέση πολύ ψηλά στην ιστορία – είναι ένα «Νούμερο ένα» αληθινό. Ο Ζιρού είναι μια υπέροχη περίπτωση: βρέθηκε βασικός μετά τον τραυματισμό του Μπενζεμά και κάνει στα 35 του ίσως το καλύτερό του τουρνουά με την Εθνική. Αλλά ποιος να ασχοληθεί με τους δυο όταν χθες με την Γαλλία αγωνίστηκε ο Κίλιαν ΕμΠαπέ; Που γεννήθηκε για να σπάσει τα ρεκόρ του Πελέ, ρεκόρ που πέντε χρόνια πριν έμοιαζαν ακατάρριπτα.

https://www.thereport.gr/wp-content/uploads/2022/12/Mbappe-Giroud-France-2022-e1670177533422.jpg

Ο ΕμΠαπέ των θαυμάτων

Ο ΕμΠαπέ κάνει στο παιγνίδι αυτό μεταξύ πολλών άλλων τρεις ενέργειες ανθολογίας: θα αρκούσε μια για να είναι ο ΜVP του ματς. Στο 44ο λεπτό του ματς, λίγο πριν φύγει ένα ημίχρονο στο οποίο η Γαλλία έχει κάνει λίγα κι έχει υποφέρει αρκετά, με την άμυνα των Πολωνών σωστά στημένη ο ΕμΠαπέ, και μόνο αυτός, βλέπει ότι ο Ζιρού έχει μέτωπο προς την εστία και έχει αβαντάζ απέναντι στον Κίβιορ. Ισως τη θέση του συμπαίκτη φορ να την έβλεπαν κι άλλοι – λίγοι, όμως, θα έβρισκαν τον Ζιρού όπως ο ΕμΠαπέ που με μια κάθετη πάσα τον βγάζει απέναντι στον τερματοφύλακα σε φουλ κίνηση – ο Ζιρού ολοκληρώνει τη δουλειά και η Γαλλία απλοποιεί τα πράγματα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, με τους Γάλλους να ελέγχουν το ματς αλλά να μην το τελειώνουν, ο ΕμΠαπέ αποφασίζει να δώσει σε όποιον παρακολουθεί το ματς μια ευκαιρία για να τον θυμάται. Στο 75ο λεπτό κρύβει τη μπάλα. συγκλίνει και με ένα άπιαστο σουτ με το δεξί πάνω στην κίνηση την εμφανίζει στα δίχτυα του Σέζνι – τον χειροκροτάς και σκέφτεσαι πως εκτός από μεγάλη πίστη στον εαυτό του ο μπαγάσας έχει και τύχη διότι η «πινελιά» του είναι σπάνια, σαν η μπάλα να του χαρίστηκε. Κάθε μεγάλος παίκτης ωστόσο ένα γκολ ρεπερτορίου σε μια τέτοια διοργάνωση μπορεί να το βάλει: ο ΕμΠαπέ το έχει βάλει κι άλλες φορές. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα ωστόσο ο ΕμΠαπέ κάνει κάτι που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό: σκοράρει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, την ίδια κίνηση και την ίδια εκτέλεση. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια της τύχης: ο άνθρωπος είναι από άλλο πλανήτη. Δυο όμοια γκολ σε ένα ματς είναι πάντα απόδειξη μιας δουλειάς που γίνεται στην προπόνηση. Δυο όμοια γκολ του ΕμΠαπέ είναι απόδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τύπο σπάνιο. Μοναδικό.

https://www.fosonline.gr/media/news/2022/12/04/220068/main/agglia.jpeg

Λύσεις σε ρυθμό Πρέμιερ λιγκ

Οι Αγγλοι δεν έχουν κάποιο ανάλογο, αλλά έχουν κάτι σημαντικότερο: πολλές λύσεις και ρυθμό Πρέμιερ λιγκ. Με τη Σενεγάλη το ξεκίνημα τους δεν είναι το καλύτερο, ωστόσο έχουν από την αρχή φέρει το πράγμα εκεί που το θέλουν: ελέγχουν τον ρυθμό, δημιουργούν συνθήκες για να γίνει ένα πολύ τακτικό ματς – το είδος του ματς που οι πρωταθλητές Αφρικής δεν γνωρίζουν. Η Σενεγάλη αγαπάει τα ανοιχτά παιγνίδια, είναι ομάδα που τρέχει και σκοράρει: οι Αγγλοι της φτιάχνουν ένα σταυρόλεξο. Για να διαχειριστεί τη δυσκολία η ομάδα του Αλιού Σισέ πρέπει να σκεφτεί – αλλά είναι ομάδα φτιαγμένη από παίκτες στους οποίους περισσεύει το ένστικτο. Ενστικτωδώς ο Αμπντου Ντιαλό κυνηγά τον Χάρι Κέιν: είναι σέντερ μπακ κι ο αντίπαλός του φορ κι έτσι πρέπει να κάνει. Μόνο που ο Κέιν είναι κι ένας καταπληκτικός πασέρ και στο 38ο λεπτό τον παίρνει βόλτα μαζί του στο κέντρο του γηπέδου πριν πασάρει στον Μπέλινγκχαμ που έχει μπει στον άδειο διάδρομο. Ο Χέντερσον, ο μόνος που ακολουθεί τη φάση, βρίσκει τη μπάλα μπροστά του και τη στέλνει στα δίχτυα.

Οι Αγγλοι, που μέχρι ν’ ανοίξουν το σκορ ενδιαφέρονται κυρίως να μην αφήσουν χώρους περιμένοντας τη στιγμή για να χτυπήσουν, έχουν ένα καταπληκτικό επτάλεπτο μετά το γκολ, στο οποίο δημιουργούν συνεχώς προϋποθέσεις για το δεύτερο γκολ απέναντι σε μια άμυνα πανικόβλητη. Το βρίσκει ο Κέιν στις καθυστερήσεις, μετά από μια αντεπίθεση που ενορχηστρώνει πάλι ο Μπέλινγκχαμ, που με ή χωρίς τη μπάλα κινείται κάθετα και εξαιρετικά. Το ματς έχει τελειώσει. Το κόλπο του Σάουθγκέιτ, που ζητά από τον Κέιν να αδειάζει την περιοχή παίρνοντας μαζί του το στόπερ, για να την γεμίζουν οι ακραίοι του, λειτουργεί και στην επανάληψη: ο Σάκα ως φορ περιοχής κάνει το 3-0.

Οι Αγγλοι θα μπορούσαν να βάλουν κι άλλα γκολ, αλλά σκέφτονται ήδη τους Γάλλους.

https://i4thumbs.glomex.com/dC1ibGR0ajQzcm5xejUvMjAyMi8xMi8wNC8xOS8zMF8xNl82MzhjZjU0ODFlNGNhLmpwZw==/profile:player-960x540

Πολλά τα αν

Ούτε η Αγγλία, ούτε η Γαλλία ήταν άριστες. Η Σενεγάλη φεύγει από το μουντιάλ χωρίς να καταλάβει πως έχασε τόσο εύκολα ένα ματς, που για 35 λεπτά νόμιζε πως έλεγχε απόλυτα: είχε δυο ευκαιρίες, που αν ο Ντιά κι ο Σαρ είχαν αξιοποιήσει ίσως όλα να ήταν διαφορετικά – αλλά ο Ντια παίζει στη Σαλερνιτάνα κι ο Σαρ στην Τσάμπιονσιπ και σε αυτό το μουντιάλ με αυτό το βιογραφικό δύσκολα γράφεις ιστορία. Και οι Πολωνοί θα έχουν να θυμούνται την τριπλή ευκαιρία στο εικοσάλεπτο, εκεί που αρχικά ο Λιορίς και στη συνέχεια δυο συμπαίκτες του, στέρησαν από τον Ζελίνσκι ένα γκολ, που ίσως να άλλαζε τα δεδομένα του ματς – ποτέ δεν ξέρεις.

Πλην όμως είναι δύσκολο να πιστεύεις πως περιμένοντας τους Γάλλους έχεις τύχη να τους αποκλείσεις: με τη μπάλα στα πόδια οι παίκτες του Ντεσάμπς είναι οι καλύτεροι στο τουρνουά – χωρίς αυτή όχι. Και είναι μάλλον απίθανο να ελπίζεις πως θα τα καταφέρεις απέναντι σε αυτή την Αγγλία πιέζοντας ψηλά. Η ταχύτητα των ακραίων της και το σοφό παιγνίδι του Χάρι Κέιν πρέπει να σε απασχολεί πιο πολύ από το να εκθέσεις τον Μαγκουάιρ ή τον Στόουνς. Αντε και μια ή δυο φορές το έκανες – και λοιπόν; Όταν το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από το όφελος, κάτι γίνεται λάθος.

Η Πρέμιερ λιγκ εναντίον του ΕμΠαπέ

Θα γίνει χαμός

Η Αγγλία και η Γαλλία δεν κάνουν λάθη στην προσέγγιση. Κι έχουν παίκτες που εύκολα μπορεί να φανταστείς να πανηγυρίζουν σε βάθρο. Το Σάββατο θα γίνει πόλεμος! Η Πρέμιερ λιγκ εναντίον του ΕμΠαπέ. Η Εκίπ είχε τίτλο «God save the King» και μια τεράστια φώτο του ΕμΠαπε. Θα χουμε αληθινά πανηγύρια. Κι αληθινά δράματα.

Το pod για τη φάση των 16

https://pod.gr/mundial-2022/ta-kompiouterakia-tis-ispanias-kai-i-wra-tis-argentinis/

Πηγή: Karpetshow