Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Δεν γίνεται κάθε φορά να γυρίζει τα ματς ο Παναθηναϊκός με σμολ-μπολ, άμυνα κυνηγητό σε όλο το γήπεδο και ηρωϊκά όσο και μεγάλα σουτ. Όχι ότι δεν … απείλησε να το επαναλάβει και με την Παρί, βγάζοντας ό,τι είχε δεν είχε από μέσα του, σε ένα ακόμα καταπληκτικό τελευταίο δεκάλεπτο, ωστόσο η Παρί που είχε πάθει το ίδιο πριν από λίγες μέρες με τη Φενέρ κρατήθηκε σαν τον σχοινοβάτη, δεν έπεσε και έφυγε νικήτρια από το ΟΑΚΑ. Εδώ που τα λέμε το άξιζε καθώς παίζοντας το δικό της ιδιότυπο και … τρελό μπάσκετ, ήταν κυρίαρχη στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

Μια ομάδα fun to watch όπως λένε και οι φίλοι μας Αμερικανοί, τώρα που θέλουν να φέρουν το ΝΒΑ στην Ευρώπη και κάτι τέτοια παιχνίδια αναδεικνύουν και τον αμερικάνικο τρόπο σκέψης πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την Ευρωλίγκα, το κορυφαίο πρωτάθλημα, όπου κάθε νίκη, κάθε ματς, όσο διασκεδαστικό κι αν είναι, μετράει κάθε ήττα πληγώνει, ειδικά τώρα που στο τέλος της κανονικής περιόδου βγαίνουν κομπιουτεράκια και αρχίζουν οι υπολογισμοί.

Αν, για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός δεν είχε γλιτώσει το πατατράκ στο παραπέντε πριν από δυο βράδια στο Βελιγράδι με την επική επιστροφή του κόντρα στη Μακάμπι, τότε η ήττα από τους τρελο-Γάλλους να ήταν ακόμα πιο οδυνηρή. Οι “πράσινοι”, ωστόσο, γέλασαν τελευταίοι με την Μακάμπι (όπως έκαναν και στο εντός έδρας παιχνίδι με την Άλμπα) και έτσι απέφυγαν εν πολλοίς τις μεγάλες περιπέτειες.

Οι 20 νίκες είναι ένα μαξιλαράκι ασφαλείας, μπορεί να παίζουν την ερχόμενη εβδομάδα εναντίον της Μονακό στο πριγκιπάτο, ακόμα όμως κι αν ηττηθούν από τους Μονεγάσκους, ξέρουν ότι με μια νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στην τελευταία αγωνιστική, εξασφαλίζουν την τέταρτη θέση άρα και το πλεονέκτημα έδρας. Μπορεί μάλιστα η αυτή η 4η θέση να μην είναι και τόσο άσχημη, αν υποθέσουμε ότι η εξαιρετική στη φετινή σεζόν Μπάγερν Μονάχου, κρατάει την 5η θέση. Θεωρητικά, στο δρόμο για το Άμπου Ντάμπι και το φάιναλ-φορ, δεν υπάρχουν πιο … επιθυμητοί αντίπαλοι από τους Γερμανούς, όσο και φορμαρισμένοι να είναι.

Βέβαια, με το χαμό που γίνεται στην πορεία των υπόλοιπων να προλάβουν το τρένο είτε των πλέι-οφ, είτε των πλέι-ιν, δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς,πολύ περισσότερο να βάλει στο χαρτί διάφορα σενάρια, που με τόσες ισοβαθμίες (πέντε ομάδες βρίσκονται στο 18-14) μοιάζουν με σημειώσεις του Άλφρεντ Χίτσκοκ στον … “Δεσμώτη του ιλίγγου”. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι ο ΠΑΟ με μια νίκη στα επόμενα δυο ματς αποφεύγει οριστικά ένα σκόπελο να ισοβαθμήσει (στις 20 νίκες) με κάποια ομάδα που έρχεται με φόρα από τα κάτω της βαθμολογίας.

Η απλή μέθοδος των τριών πόντων

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός είδε την Παρί. Την αντιμετώπισε και στο Παρίσι, φυσικά την μελέτησε και στο βίντεο. Έπρεπε, λοιπόν, να είναι υποψιασμένος για το τι θα συναντήσει στο ΟΑΚΑ, έστω κι αν σε αυτό το γήπεδο είχε να χάσει από τις 29 Νοεμβρίου (κατά σύμπτωση από μια επίσης ομάδα γαλλικών καταβολών, όπως η Μονακό) μετρούσε 10 σερί νίκες και ένα σωρό εμπόδια σε κάθε αντίπαλο που έμπαινε στη Λεωφόρο Σπύρου Λούη.

Ήξερε, δηλαδή, ότι αυτή η ομάδα αρέσκεται περισσότερο από κάθε άλλη μια στην Ευρωλίγκα στις γρήγορες επιθέσεις. Early offence αμερικανιστί, όχι όμως με κάποια ποστ απ, αλλά με σουτ τριών πόντων. Οι παίκτες του Τιάγκο Σπλίτερ είναι … αδίστακτοι. Παίζουν σε δαιμονιώδη ρυθμό και κάθε φορά, είναι έτοιμοι να ρίξουν τις βόμβες τους.

Συνολικά … 30 τρίποντα εκτοξεύτηκαν από τα χέρια των Παριζιάνων, που είχαν 12/20 στο πρώτο ημίχρονο (!) και 5/10 στο δεύτερο, όταν ανέκρουσαν πρύμνα, αλλά κυνηγήθηκαν ανελέητα και από την “πράσινη” άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν ο Αταμάν έπαιξε με τεσσάρι τον Οσμάν, πέντε τον Χουάντσο και Ναν, Σλούκα, Γκραντ στην περιφέρεια. Αυτό ήταν το σχήμα που κατάφερε να σταματήσει το θεότρελο γαλλικό τέμπο. Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, μια τέτοια πεντάδα δεν είναι δυνατόν να παίζει σαράντα λεπτά, ούτε μπορεί κανείς λογικός προπονητής να διαννοηθεί να ξεκινήσει τα ματς με αυτή τη νοοτροπία.

Κι εκεί βρίσκεται το μυστικό της Παρί, που παίζει σαν τρελή από το πρώτο δευτερόλεπτο. Όσο κι αν ο αντίπαλος έχει προετοιμαστεί, μοιάζει πολλές φορές δύσκολο να λύσει τα προβλήματα της απλής μεθόδου των τριών (πόντων) που βάζει η γαλλική ομάδα σε όλους όσους βρίσκει στο δρόμο της. Αν της μπουν τα σουτ, έχει το πάνω χέρι σχεδόν σε ολόκληρη τη διαδρομή του σαραντάλεπτου.

Ο Παναθηναϊκός, πάντως, δεν μπόρεσε σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσει τα κεντρικά πικ εν ρολ που έστηναν σχεδόν ανενόχλητοι οι Γάλλοι, που προηγήθηκαν σταθερά με διψήφιες διαφορές πόντων. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα της αμυντικής συμπεριφοράς του ΠΑΟ και δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ο παραλίγο τριπλός και τρομερός Τι Τζέι Σορτς των … 54 πόντων!

Στο ΟΑΚΑ όμως που έχουν την τύχη να βλέπουν γκαρντ σαν τον Κέντρικ Ναν και τον Κώστα Σλούκα, οι είκοσι χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού παρακολούθησαν και ένα μοναδικό σόου. Μια απίστευτη παράσταση από τον Τι Τζέι Σορτς τον δεύτερο, τον 27χρονο δαίμονα από το Ιρβάιν της Καλιφόρνιας. Ο δαιμόνιος πόιντ-γκαρντ πιστοποίησε για ένα ακόμη ματς την τεράστια κλάση του.

Μπορεί η Παρί να μην πετύχει τίποτε στο τέλος, αν και το λέει η καρδιά της και πολύ περισσότερο το διεκδικεί με το μπάσκετ που παίζει, ο Σορτς, ωστόσο, είναι ένας σοβαρός διεκδικητής του MVP της σεζόν.

Παραλίγο τριπλ-νταμπλ για τον Αμερικανό, που είχε 20 πόντους, 9 ριμπάουντ (ο … ύψους 1.75) και 14 ασίστ, σε ένα ματς που έβαλε την υπογραφή του συμμετέχοντας στους 54 από τους 101 πόντους της ομάδας του! Είκοσι που έβαλε ο ίδιος κι άλλους 34 που “έβγαλαν” οι 14 τελικές πάσες. Απίστευτος… αλλά και μοναδικός, ειδικά αν αναδειχθεί MVP στην Ευρωλίγκα, μετά τα αντίστοιχα βραβεία σε Eurocup και BCL!

Ψυχραιμία … σε όλα τα επίπεδα

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει, όπως επισήμανε ο Αταμάν, κουρασμένος. Εντάξει δεν είναι και παράλογο, όταν λείπει εδώ και μήνες το βασικό δίδυμο των σέντερ, ειδικά ο Λεσόρ που ξέρουμε πόση ενέργεια και ηλεκτρισμό μεταδίδει στους συμπαίκτες του. Δε νομίζουμε ότι τελικά ο ΠΑΟ δεν θα τα καταφέρει. Απλά χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί μια νίκη σε δυο αγώνες είναι δεδομένο ότι μπορεί να πετύχει. Ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα. Σε κόουτς, παίκτες αλλά και κόσμο, γιατί η φραστική επίθεση στους διαιτητές δεν είναι η κατάλληλη … απάντηση σε οποιοδήποτε, όσο κακό ή καταδικαστικό είναι, σφύριγμα. Το ΟΑΚΑ πρέπει να είναι γεμάτο στα πλέι-οφ…

Πηγή: Sport24