Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Πώς τα φέρνει καμιά φορά η… ρουφιάνα η ζωή!

Το εννοώ αυτό και θαρρώ πως εκτός από εμένα το εννοεί και ο Χρήστος Σερέλης, αμφότεροι μάλιστα μπορούμε να πανθομολογήσουμε το απόσταγμα της αμερικανικής θυμοσοφίας.

«Never say never again»!

Η υπόθεση έχει να κάνει με τη μεταγραφή του Κέντρικ Ναν, που προφανώς αποτέλεσε το ακριβό πριμ που έδωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στον Εργκίν Αταμάν και συλλήβδην στην ομάδα για τη χθεσινή εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού.

Ο Ναν και τα… μπουζούκια

Σαν να λέμε-και για να μείνω πιστός στο πνεύμα των επινικίων που κάποτε αποτελούσαν καταναγκαστική ρουτίνα- η μεταγραφή του 28χρονου γκαρντ είναι όχι σαν να έστειλε (ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ) όλη την ομάδα στα μπουζούκια, αλλά σαν να αγόρασε όλα τα μπουζουξίδικα της χώρας!

Προφανώς αυτή την υπόθεση με το συγκεκριμένο στοχευμένο όνομα, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός το είχε συζητήσει με τον Αταμάν, δεν προχώρησε μοναχός του και χωρίς να τον ενημερώσει.

Ηπειρώτης, η μεταγραφή του Γιώργου Βαρδινογιάννη

Αλλά και πάλι θα μπορούσε να το πράξει, βαδίζοντας στα χνάρια του Γιώργου Βαρδινογιάννη!

Α, ναι, αυτή είναι μια ωραία ιστορία που εκτυλίχθηκε το καλοκαίρι του 1999, όταν στο πάνελ της επίσημης παρουσίασης των μεταγραφικών αποκτημάτων του Παναθηναϊκού ενόψει της νέας σεζόν, παρακαθόταν και μια σχετικώς άγνωστη φάτσα.

Άρχισαν, λοιπόν, να γίνονται οι συστάσεις και όταν έφτασε η σειρά στον λεγάμενο, τότε πετάχτηκε ο «Καπετάνιος» που καθόταν δίπλα στον συχωρεμένο τον Γιάννη Κυράστα και έλυσε το μυστήριο.

«Λοιπόν σας παρουσιάσαμε τις μεταγραφές του προπονητή και τώρα έχει σειρά η μεταγραφή του προέδρου: ο Κώστας Ηπειρώτης από τον Πανσερραϊκό»!

Φαντάζομαι πως όταν η ΚΑΕ Παναθηναϊκός παρουσιάσει τον πρώην παίκτη των Χιτ, των Λέικερς και των Γουίζαρντς, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν θα πει ότι «αυτή είναι η δική μου μεταγραφή», αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ηχηρή κίνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ένα βράδυ στο Λας Βέγκας

Τον Ναν τον συνάντησα από κοντά στις 5 Οκτωβρίου του 2022 στο Λας Βέγκας, με την ευκαιρία του αγώνα της preseason του ΝΒΑ ανάμεσα στους Λέικερς και στους Σανς, αλλά βεβαίως δεν είχα την… πρόνοια να ρωτήσω εάν κι εφόσον θα ερχόταν να παίξει στην Ελλάδα.

Τότε ο Αμερικανός γκαρντ ανήκε στους Λέικερς και μάλιστα σε εκείνα τα φιλικά ματς είχε παρέα του (στο ρόστερ των Καλιφορνέζων) τον μετέπειτα παίκτη του Παναθηναϊκού, Ντουέιν Μπέικον.

Είχα σημειώσει μάλιστα στο άρθρο ότι ο Ναν που μετακόμισε στο Λος Αντζελες από το Μαϊάμι, την προηγούμενη σεζόν (2021-22) δεν εμφανίσθηκε ούτε σε ένα ματς, λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο και αυτό το στερητικό σύνδρομο (φαίνεται πως) τον βάζει στη διαδικασία του…«εμαγκεψάμην»!

Μετά από έναν χρόνο, εάν τον ξανασυναντούσα, προφανώς η ερώτηση για την Ελλάδα θα ήταν εξόχως επίκαιρη!

Τα ραντάρ του ντραφτ και το εφηβικό χρυσάφι

Εδώ ανοίγω μια παρένθεση για να υπενθυμίσω ότι ο γεννημένος και αναθρεμμένος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη σκληράδα του) στο Σικάγο, έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Ιλινόϊ και στο Οκλαντ και πέρασε κάτω από τα ραντάρ του ντραφτ του 2018.

Δεν είχε περάσει ωστόσο κάτω από τα ραντάρ της Εθνικής ομάδας Εφήβων, με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 στο Κάουνας, όπου ειχαν επίσης σκάσει μύτη ο Τζαλίλ Οκαφορ, ο Ντάντε Εξουμ, ο Μάριο Χεζόνια, ο Τζάστις Γουίνσλοου, ο Γκάμπριελ Ντεκ, ο Κόνερ Φράνκαμπ (Ρέθυμνο), ο Τάιους Τζόουνς και ο Τζαμπάρι Πάρκερ.

Πέρασε τη σεζόν 2018-19 στη θυγατρική ομάδα των Γουόριορς στη G-League (Σάντα Κρουζ Γουόριορς, 19.3π., 3.8ρ., 2.8ασ., 1.6κλ.) με συμπαίκτες μεταξύ άλλων τον γαμπρό του Στεφ Κάρι, Ντέιμιον Λι, τον Αντόνιους Κλίβελαντ (Μακάμπι Τελ Αβίβ) και τον Αλεν Σμάιλαγκιτς (Παρτίζαν Βελιγραδίου) και ακολούθησε η διετής, εξαιρετικά και πολλά υποσχόμενη θητεία του στους Χιτ με μέσο όρο 15.3 πόντους, 3.2 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ την πρώτη περίοδο και 14.6 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ τη δεύτερη.

Η ευτυχία που έγινε δυστυχία

Η ευτυχία μετατράπηκε σε ατυχία, μπορεί και σε δυστυχία, μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο που τον κράτησε στα πιτς για μία ολόκληρη σεζόν (2021-22) και επέστρεψε πέρυσι αγωνιζόμενος πρώτα στους Λέικερς (6.7π., 1.4ρ., 0.9ασ.) και εν συνεχεία στους Γουίζαρντς (7.5π., 1.7ρ., 1.8ασ., 39.2% στα τρίποντα).

«Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες», όπως είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του Γιάννη Ξανθούλη που μεταφέρθηκε και ως σίριαλ στην τηλεόραση…

Για την ακρίβεια, τον τσίμπησαν οι κόκκινες και οι πράσινες μέλισσες!

Ο Γκοντό και ο Μπαρτζώκας

Για πολύ καιρό, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μάζευα στο αρχείο μου όλα τα δημοσιεύματα που αφορούσαν την ενδεχόμενη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, αλλά να που εντέλει αυτά θα είναι χρειαζούμενα για τον Παναθηναϊκό!

Οι Πειραιώτες περίμεναν για αρκετό καιρό τον Ναν, ο οποίος εντέλει βάδισε στα χνάρια του… Γκοντό, στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ!

Επί ματαίω περίμεναν τον Γκοντό ο Βλάντιμιρ και ο Εστραγκόν, το ίδιο συνέβη και σε ό,τι αφορά τον Ναν με τον Μπαρτζώκα…

Ποτέ μην πεις ποτέ όμως και αυτό δεν αφορά μονάχα τα δικά μου κιτάπια, αλλά και το απωθημένο το οποίο θα δει τώρα να εκπληρώνεται ο Χρήστος Σερέλης!

Το μάτι του Σερέλη και το φλερτ με το Λαύριο

Λοιπόν, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, αλλά συνάμα και σατανικό, το καλοκαίρι του 2018, ο Κέντρικ Ναν προτάθηκε από τον ατζέντη Τάσο Δελημπαλταδάκη στο Λαύριο!

Εκείνη την εποχή ο Αμερικανός γκαρντ που δεν είχε επιλεγεί στο ντραφτ δοκιμάσθηκε στο SummerLeagueαπό τους Γουόριορς, οι οποίοι τον έκοψαν στις 12 Οκτωβρίου και τον πάσαραν στη θυγατρική τους…

«Τον παρακολουθούσαμε για αρκετό καιρό, προτού καταλήξει στη GLeague», μού είχε αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο ο τότε (και μάλιστα ισόβιος) προπονητής του Λαυρίου και νυν πρώτος τη τάξει συνεργάτης του Αταμάν στον Παναθηναϊκό.

Το σκορ τα τρίποντα και ο Τρέι Γιανγκ

Και συμπλήρωσε σε μια κουβέντα που κάναμε επί… φιλολογικής βάσεως, αλλά τώρα απέκτησε νόημα: «Θυμάμαι ότι εν αναμονή του ντραφτ είχαμε έρθει σε επαφή μαζί του από πολύ νωρίς, Μάρτιο ή Απρίλιο, αλλά εντέλει έμεινε στην Αμερική. Είχα εντυπωσιασθεί τότε από την ικανότητα του στο σκοράρισμα και από την ευχέρεια του στα τρίποντα».

Ουδέν αληθέστερον τούτου, το επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας και η στατιστική: με το Οκλαντ, τη σεζόν 2017-18 (όταν στο NCAA αγωνιζόταν και ο Κάιλ Γκάι) ο Ναν βγήκε δεύτερος σκόρερ σε ολόκληρο το κολεγιακό πρωτάθλημα με μέσο όρο 25.9 πόντους.

Ποιος βγήκε πρώτος;

Ο νυν σταρ των Ατλάντα Χοκς, Τρε Γιανγκ!

Εκείνη τη σεζόν ο Ναν πέτυχε και μια πρωτιά, στην κατηγορία των περισσότερων εύστοχων τρίποντων ανά αγώνα με μέσο όρο τεσσεράμισι ανά αγώνα.

Η απορία του Δομάζου για τον Βερόν!

Ο Ναν υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό που του χάραξε την καριέρα στο ΝΒΑ, υπό την έννοια ότι διέκοψε τη ροή και την πρόοδο του, αλλά τον ξεπέρασε, οπότε δεν θα βρεθεί κανείς συμπαίκτης του να αναρωτηθεί ό,τι και ο Μίμης Δομάζος το 1972 στα αποδυτήρια του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας…

Εκείνη την εποχή ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει τον διαβόητο Χουάν Ραμπόν Βερόν και μετά την πρώτη προπόνηση, όταν βγήκαν από τις ντουζιέρες;, ο «Στρατηγός» πλησίασε τον Φέρεντς Πούσκας και του είπε συνωμοτικά μια κουβέντα…

«Μίστερ τώρα που κάναμε μπάνιο, είδα ότι ο Βερόν έχει μια ουλή ψηλά στο πόδι»…

Γέλασε τότε ο «Καλπάζων Συνταγματάρχης» και τού έλυσε το μυστήριο…

«Κοντέ (ΣΣ: έτσι τον αποκαλούσε), εάν δεν είδε αυτή την ουλή, δεν θα περνούσε από την Ελλάδα ούτε με αεροπλάνο»!!!

Το 2018 ο Ναν έμεινε στην Αμερική και ο σεσημασμένος για την επιτυχία του στην ανίχνευση άγνωστων στο ευρύ κοινό και ταλαντούχων παικτών, στρατολόγησε τον Σάιλας Μέλσον…

Ο Αταμάν σε ρόλο τροχονόμου!

Πέντε χρόνια αργότερα εκείνος ο «απαγορευμένος καρπός» του Λαυρίου σερβίρεται στον Παναθηναϊκό και ο Σερέλης θα ανυπομονεί να τον καλωσορίσει και να του υπενθυμίσει το παλιό κονέ τους…

Ανυπομονεί επίσης και ο Αταμάν για να τον βάλει στη δούλεψη του και να κληθεί να παραστήσει τον… τροχονόμο ώστε να ρυθμίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση που ενδεχομένως προκαλεί ο συνωστισμός των παικτών στις θέσεις «1» και «2»….

Ο Τούρκος προπονητής είχε προαναγγείλει από την Παρασκευή, μετά τον αγώνα με την Μπασκόνια, την απόκτηση ενός γκαρντ με στόχο «να υποστηρίξει το παιχνίδι του Σλούκα» και εντέλει αυτός είναι ο Κέντρικ Ναν…

Πέραν αυτών, το back court περιλαμβάνει επίσης τον (πολύ αξιόπιστο έως τώρα) Τζέριαν Γκραντ, τον commeci, commeca και απόντα από το χθεσινό ντέρμπι, Λούκα Βιλντόσα, τον Κάιλ Γκάι (ο οποίος χρίσθηκε πενταδάτος στο ΣΕΦ), τον Δημήτρη Μωραΐτη και άλλους δυο (Μάριους Γκριγκόνις, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης) δυο που χρησιμοποιούνται περισσότερο ως τριαροδυάρια παρά ως δυαροτριάρια…

Η ατάκα του Ομπράντοβιτς

Οι θέσεις όμως είναι σχετικές και στο κάτω κάτω της γραφής, όλοι οι καλοί χωράνε!

Επ’ αυτού μάλιστα ισχύει το νόημα μιας σερβικής παροιμίας την οποία άκουσα από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς το 2007 και το 2009, όταν στο ΟΑΚΑ είχαν μαζευτεί και της… Παναγιάς τα μάτια στις θέσεις των γκαρντ.

Τη μία σεζόν συνωστίζονταν ο Διαμαντίδης, ο Μπετσίροβιτς, ο Χατζηβρέττας, ο Βούγιανιτς, ο Ντελκ και ο Ξανθόπουλος και την άλλη ο Διαμαντίδης, ο Γιασικέβιτσους, ο Σπανούλης, ο Μπετσίροβιτς και ο Χατζηβρέττας.

Τι έλεγε τότε ο Ζοτς;

«Τα πολλά δεν πονάνε το κεφάλι. Τα λίγα σού προκαλούν πονοκέφαλο»!

ΥΓ: Σε κάθε περίπτωση, όπως συνηθίζω να γράφω, όλα αυτά θα τα βρει η υπηρεσία.

Πηγή: Sport 24