Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξη Σπυρόπουλου

Η ιδιομορφία στον Παναθηναϊκό, μια εγγενής αντίφαση, είναι η εξής. Ο οπαδός, πολύ δύσκολα πιστεύει και πολύ εύκολα γυρίζει την πλάτη. Με τη μία ήττα στην Τρίπολη, την πρώτη αγωνιστική, η αγορά των ετήσιων πακέτων της Panathinaikos TV (προτού συμφωνήσει, εν τέλει, η ΠΑΕ με τη Nova) Δευτέρα πρωί κόπηκε μαχαίρι. Ο ιδιοκτήτης πάλι, πολύ εύκολα πιστεύει και ακόμη πιο εύκολα καταλήγει ν’ απορρίψει εκείνο που εύκολα πίστεψε. Εχει συμβεί, επανειλημμένως. Αλλη μία φορά, αργά ή γρήγορα θα συμβεί και τώρα. Δηλώνει ότι στηρίζει, τουλάχιστον αυτό επικοινώνησε μεσοβδόμαδα, όμως είναι άλλο το να στηρίζει και άλλο το να εμπιστεύεται. Η στήριξη τελειώνει γρήγορα. Η εμπιστοσύνη πηγαίνει τη σχέση μακρυά.

Η αύξηση του μπάτζετ όμως, με κάποιον τρόπο πρέπει να δικαιολογηθεί. Να επιτευχθεί μες στη χρονιά αυτό που θα κάνει τον κύριο Αλαφούζο να πει μέσα του, χαλάλι. Δηλαδή, ποιο; Η μοναδική και απόλυτη προτεραιότητα σε τούτη τη χρονιά, δεν μπορεί παρά να είναι το κύπελλο. Οχι επειδή δίνει ευρωπαϊκή θέση. Επειδή πρόκειται για τρόπαιο. Και ένα τρόπαιο, είναι απείρως προτιμότερη συζήτηση από το εάν η ομάδα θα καταταγεί εν τέλει δεύτερη, τρίτη, τέταρτη. Πράγμα που πλέον δεν κάνει και καμία διαφορά, δεύτερος ή τρίτος ή τέταρτος, όχι μόνο στην ψυχή του οπαδού αλλά και ως προς το Τσάμπιονς Λιγκ ή Γιουρόπα Λιγκ. Στο εξής ο,τιδήποτε άλλο από πρώτος είναι Κόνφερενς Λιγκ. Η υπόθεση-κύπελλο ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό είναι μια λοταρία και μισή. Κρίνεται, σε ελάχιστα παιγνίδια μες στη σεζόν. Και όλον τον υπόλοιπο καιρό κάνεις, τι ακριβώς;

Παίζεις για κάποιου είδους γόητρο, και για το μπόνους κατάταξης της Nova; Είναι μια εξτρά δυσκολία της εφετινής περιόδου. Το διακύβευμα της δεύτερης θέσης, έως και το 2019-20 κρατούσε συγκεντρωμένους όσους έβγαιναν νοκ-άουτ στη διεκδίκηση της πρώτης. Αυτή τη στιγμή, προτού φύγει ο Σεπτέμβριος καν, ο ΠΑΟΚ μετρά -4 σε σχέση με “τα λεφτά του” και ο Παναθηναϊκός -5. Δεν θέλει πολύ, να ξεμείνουν (κι άλλο). Ο Ολυμπιακός προς το παρόν, με τα απολύτως απαραίτητα και μόνον, πάντοτε με πρωταρχική βάση το μηδέν πίσω, κι έπειτα με την ποιότητα μπροστά, ο ίδιος αποφεύγει και συγχρόνως αφήνει στον ανταγωνισμό όλα τα λάθη. Για την ώρα, αισθάνεται κανείς πως ο πιο δύσκολος ανταγωνιστής του Ολυμπιακού είναι ο περσινός εαυτός του.

Οσο πιο πολλά έρχονται, επαναλαμβανόμενα, τα λάθη στην αρχή, τόσο γίνονται μετά περισσότερα τα must-win παιγνίδια. Αρα, η πίεση πολλαπλασιάζεται. Οι άλλοι, πολύ σύντομα θα φτάσουν να μάχονται “για ένα αποτέλεσμα” ενόσω ο Ολυμπιακός θα έχει την πολυτέλεια να παίζει για…ενάμισι αποτέλεσμα. Υστερα, ο ΠΑΟΚ του ήδη -4 και ο Παναθηναϊκός του ήδη -5 θ’ απομείνουν να διεκδικούν το +1 εκατομμύριο του συμβολαίου με τη συνδρομητική TV. Ο ΠΑΟΚ ανεβαίνοντας στο βάθρο (top-3), ο Παναθηναϊκός συμπληρώνοντας την τετράδα. Η περσινή εμπειρία των πλέι-οφ/πλέι-άουτ, δίδαξε ότι σχεδόν τα πάντα κρίνονται στη regular season κιόλας. Λίγα αλλάζουν στην post-season, μία θέση προς το πάνω ή προς τα κάτω το πολύ. Μόνον ο Αστέρας Τρίπολης, πέρυσι, σκαρφάλωσε (σε σχέση με τον τερματισμό στην κανονική περίοδο) δύο θέσεις.

Γενικώς, είναι ένα πολύ πιο δύσκολο πρωτάθλημα για όλους. Πέρυσι, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια ήταν πέντε και ο Παναθηναϊκός τιμωρημένος. Οποιος έμπαινε στο top-6, αυτομάτως έβγαινε Ευρώπη…και δέκα ήττες να έγραφε εν συνεχεία στα πλέι-οφ. Εφέτος, τα εισιτήρια είναι τέσσερα και ο Παναθηναϊκός ok. Οποιος μπει στο top-6 λοιπόν (κάτω από το big-4), θα έχει καταγράψει ποδοσφαιρική επιτυχία μεν, δίχως το εύκολο αντίκρυσμα της Ευρώπης δε. Ο Αρης, εύκολα ή δύσκολα εκτιμώ ότι θα μπει στο top-6. Ο ΟΦΗ για να (ξανα)μπεί, θα χρειαστεί να διαχειριστεί το περιβόητο “σύνδρομο της δεύτερης χρονιάς”. Εάν κάποιος καταφέρει να τον προσπεράσει, το πρώτο φαβορί μου γι’ αυτό είναι ο Αστέρας Τρίπολης.

Επίσης πέρυσι, το -6 του Πανιωνίου και αργότερα το -12 της Ξάνθης ήλθαν απρόσμενα βολικά για όσους απέφυγαν τον υποβιβασμό. Εφέτος δίχως μείον, κανείς δεν είναι ο εκ προοιμίου σημαδεμένος άμαχος. Θα γίνει σφαγή! Θα επιβιώσει, όποιος “σκοτώνει τη μάνα του” για πόντους. Και πόντους, όλοι μπορούν να γράψουν. Ορισμένοι, δείτε τον Βόλο που έχει τέσσερις ενώ βάσει προγράμματος άνετα θα μπορούσε να έχει μηδέν, ξεκίνησαν να γράφουν. Τον Απόλλωνα, τον περιμένουμε. Ο ΠΑΣ με τον πολύ καλό προπονητή του, είναι για ψηλά. Ο Παναιτωλικός δείχνει καλύτερος από πέρυσι που τον έσωσαν τα μείον. Ακόμη και η Λαμία, έχει τη σκληράδα του survivor που σε κάνει να μη βιάζεσαι να την ξεγράψεις. Ο κύριος Παπαϊωάννου εκεί, ξέρει να κρατά την ψυχραιμία του.

Ο ιός δε, όσο κρατάει τα γήπεδα κλειστά, δίνει σε ομάδες που πήγαιναν στις “δύσκολες έδρες” και “έχαναν από τα αποδυτήρια” την ευκαιρία να ξεπερνούν αυτόν τον λεγόμενο σκηνικό φόβο. Θα αποτυπωθεί σε αποτελέσματα που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα τα έπαιρναν…

Πηγή: Sport DNA